Național

Hayssam si complicii - acuzati de spalare de bani

Ziarul de Vrancea
15 apr 2005 769 vizualizări
Omar Hayssam, fratele sau Omar Mohamad si cei trei barbati retinuti in noaptea de miercuri spre joi, de procurorii de la Parchetul instantei supreme sint urmariti penal intr-un dosar privind spalarea de bani prin intermediul grupului de firme Manhattan, patronat de omul de afaceri romano-sirian.

Ministerul Public informeaza ca procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au dispus punerea in miscare a actiunii penale impotriva lui Omar Hayssam, Omar Mohamad, Emile Raja El Assal, Gheorghe Iosif si Mihai Nasture pentru bancruta frauduloasa, crima organizata si spalare de bani. Procurorii instantei supreme vor cere Tribunalului Bucuresti emiterea unor mandate de arestare preventiva pe numele celor cinci, din care pentru unul - Omar Mohamad - in lipsa. Omar Hayssam a fost arestat acum o saptamina, in alta cauza, iar fratele sau Omar Mohamad este cercetat in lipsa, intrucit a fugit din Romania. Ceilalti trei inculpati din acest dosar au fost retinuti pentru 24 de ore.

Probele adunate in dosar arata ca Omar Khaled Hayssam si Omar Mohamad (presedinte si, respectiv asociati, administratori al grupului de firme Manhattan), impreuna cu mai multe persoane, au initiat si organizat un grup infractional, pentru a comite infractiuni de natura economico-financiara si a obtine beneficii materiale si financiare. Astfel, Hayssam a incheiat contractul de privatizare a societatii Foresta SA Nehoiu (judetul Buzau) si apoi, in calitate de presedinte al CA si impreuna cu Gheorghe Iosif (vicepresedinte al Consiliului), a dispus, in octombrie 2001-iulie 2004, vinzarea activelor societatii (mai ales terenuri). Scopul vinzarii era de a obtine bani in vederea achitarii obligatiilor catre bugetul de stat, dar sumele obtinute nu au fost folosite in scopul stabilit.

Spalare de bani

In aceeasi perioada, intre SC Foresta SA Nehoiu si firmele controlate si coordonate de membrii grupului infractional, au fost incheiate numeroase contracte de  vinzare-cumparare a unor terenuri si a altor active ale societatii privatizate. In paralel, in vara lui 2001, Omar Hayssam a avut initiativa infiintarii unei alte societati - SC Best Wood Nehoiu SRL. Aceasta firma a aparut ca sa preia atit activele, cit si intreaga activitate si personalul societatii Foresta Nehoiu, in conditiile in care Hayssam -  ca actionar majoritar - nu-si achita ratele aferente contractului de privatizare referitor la Foresta Nehoiu. In urma transferului activelor Foresta Nehoiu SA catre SC Best Wood Nehoiu SRL, a aparut o creanta a primei societati catre cea de a doua. Procurorii spun ca, pentru stingerea acestei obligatii, a fost conceput un sistem comercial fictiv, prin care SC Best Wood SRL a inregistrat in contabilitate achizitia unui utilaj de 77 miliarde lei - care de fapt nu exista - si care apoi ar fi fost vindut catre Foresta Nehoiu. In noiembrie 2004, intre cele doua firme a avut loc o compensare a datoriilor, fiind compensata creanta reala rezultata din vinzarea activelor Foresta si cea fictiva a Best Wood SRL rezultata din vinzarea utilajului inexistent, adauga Ministerul Public.

Procurorii sustin ca, in acest caz, Mihai Nasture (cumnatul lui Omar Hayssam) si-a pus la dispozitie conturile personale si firmele in cadrul carora a fost asociat ori administrator, pentru a fi spalate sumele de bani obtinute ilegal din activitatea grupului infractional. Potrivit procurorilor, totodata, Nasture ar fi intocmit documente prin care sa dea "o aparenta licita" acestor sume.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.