Viticultura vrinceana se aliniaza la piata comuna
Guvernantii anunta ca viticultura romaneasca s-a aliniat aproape in intregime la acquis-ul comunitar impus de Uniunea Europeana. între tarile cu traditie in viticultura si vinificatia din Europa, Romania ocupa locul cinci, raportat la suprafata viticola, si locul sase din punct de vedere al productiilor de struguri si vin. Vrancea se afla pe locul 1 la nivel national, fiind cel mai mare bazin victicol al tarii, cu peste 25.000 de hectare cultivate cu vita de vie, in afara de soiurile hibride ce trebuie defrisate pina la aderare. Potrivit guvernantilor, activitatea de preluare si transpunere a acquis-lui comunitar se regaseste in publicarea a 29 de acte normative, printre care si Legea viei si vinului in sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole nr. 244/2002. Potrivit autoritatilor in domeniu, concomitent cu transpunerea in sectorul viticol si vinicol a tuturor regulamentelor care guverneaza piata comuna, in acest sector a fost necesara si o armonizare institutionala, prin crearea unor noi institutii viticole pentru a putea indeplini cerintele ce decurg dintr-o activitate permanenta de implementare a acquis- lui comunitar. Pe linga alte programe si actiuni, autoritatile cu atributii in domeniul viticulturii trebuie sa controleze productia, circulatia si comercializarea vinului, dar si sa intretina Registrul plantatiilor viticole ca instrument de urmarire a dinamicii plantatiilor viticole, de gestionare a drepturilor de plantare, de control al volumului de productie vinicola pe soiuri si categorii de calitate. Totodata, pentru a rezista pe piata, producatorii particulari trebuie sa promoveze si sa controleze strict calitatea vinurilor destinate pietei interne si externe. De aceste obiective se ocupa in Vrancea si Laboratorul regional pentru controlul calitatii si igienei vinului din Odobesti, care, alaturi de alte doua laboratoare similare din tara, detine aparatura si personal calificat pentru controlul calitatii vinului. "Prin modul lor de organizare, prin nivelul de dotare foarte bun, prin acreditarea lor in perioada urmatoare, vor deveni institutii de referinta in aceasta activitate de control al calitatii si igienei vinului, vor fi incluse in reteaua de laboratoare comunitare care vor controla calitatea si da verdicte in eventualele litigii privind compozitia si natura vinurilor si altor produse pe baza de vin", se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Totodata, se arata in acelasi comunicat, Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol - ca organism cu atributii in controlul intregii productii vitivnicole, va deveni un organism puternic, care prin intreaga sa activitate, va garanta niveluri de calitate corespunzatoare produselor vitivinicole romanesti. Prin aceasta, spera autoritatile, sectorul vitivinicol va fi deservit de structuri solide, compatibile ca organizare si atributii cu structurile existente in tarile viticole din Uniunea Europeana. Iar viticultorii care nu vor avea capacitatea de a se adapta acestor noi cerite vor dispare incet-incet de pe piata.