Național

Iurie Rosca l-a facut presedinte pe Voronin

Ziarul de Vrancea
5 apr 2005 681 vizualizări
Opozitia, inclusiv Partidul Popular Crestin Democrat condus de Iurie Rosca a votat pentru Voronin, "in interesul tarii". Singurii care au boicotat realegerea lui Voronin a fost formatiunea lui Serafim Urecheanu.

Comunistul proeuropean Vladimir Voronin a fost votat de 75 de deputati, inclusiv de cei 11 ai PPCD, precum de deputatii Partidului Democrat si ai Partidului Social Liberal, desprinsi in ceasul al doisprezecelea de Blocul "Moldova Democrata" pe a carui lista au intrat in parlament. Nu au participat la vot cei 23 de deputati ai Blocului "Moldova Democrata", in frunte cu Serafim Urecheanu, care si-au reluat "" ca grup parlamentar - denumirea mai veche de Alianta "Moldova Noastra" - singurul partid ce a ramas dupa dezintegrarea BMD. Opozitia de la Chisinau si-a motivat decizia de a-l sustine pe presedintele Vladimir Voronin pentru obtinerea unui nou mandat prin faptul ca "acest lucru este dictat de interesul major al statului". Iurie Rosca, liderul Partidului Popular Crestin Democrat, a declarat ca decizia de a-l vota pe Voronin a fost luata dupa indelungi consultari in cadrul formatiunii politice, dar si dupa discutiile purtate cu liderii de la Bucuresti, Tbilisi, Kiev, Washington si Bruxelles. Succesul extraordinar a lui Voronin este pus pe seama schimbarii radicale, cu 180 de grade, in politica pe care a promovat-o la inceputul mandatului sau si pe parcursul intregii traiectorii a partidului pe care-l conduce. însusi Vladimir Voronin a reconfirmat, in discursul sau inainte de a fi votat, aceasta transformare spectaculoasa. Integrarea europeana a Republicii Moldova este ireversibila, si nu doar o manevra de conjunctura. în solutionarea conflictului trasnistrean Chisinaul va miza pe sprijinul SUA, al Uniunii Europene, Ucrainei si Romaniei, abandonind vechile mecanisme de negocieri. Totusi, Vladimir Voronin se pare ca a acceptat mai multe conditii si propuneri de colaborare cu opozitia in schimbul voturilor ei, inclusiv una pe care nu a acceptat-o categoric pina acum. Este vorba de abandonarea functiei de lider al Partidului Comunistilor. în urmatoarele zile Voronin urmeaza sa desemneze un candidat pentru functia de prim-ministru, acesta fiind probabil actualul ministru de externe Andrei Stratan, care, ca si presedintele parlamentului Marian Lupu, nu este membru al Partidului Comunistilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.