Național

Bursa vietii ostaticilor

Ziarul de Vrancea
30 mar 2005 696 vizualizări
Negocierile incep de la 5 milioane de dolari pe ostatic, dar pot scade pina la un milion de dolari. Grupurile care actioneaza sint foarte pragmatice si se pot adresa in acelasi timp tarii respective, dar pot testa unele grupuri teroriste, ca sa vada daca acestia nu vor sa cumpere.

Rapirea cetatenilor straini devenise, anul trecut, una dintre cele mai profitabile industrii in Irak, peste 150 de straini fiind luati ostatici. Multi dintre acestia au fost eliberati in urma negocierilor sau achitarii unei rascumparari, circa o treime dintre ei au fost ucisi. Unii dintre jurnalisti au fost eliberati dupa o zi, alti dupa o saptamina sau chiar o luna, dar au existat si cazuri in care ei au fost ucisi.

Operatiunile de eliberare a ostaticilor sint inconjurate de cele mai multe ori de mister, ulterior circulind diferite variante - pornind de la achitarea de rascumparari si ajungind pina la operatiuni ale fortelor americane sau serviciilor de informatii, rareori dezmintite sau confirmate oficial. Revendicarea rapirii unor persoane poate dura intre o saptamina si zece zile de la momentul incidentului, afirma analistul politic francez Nicolas Henin, el sustinind ca la inceput gruparile cer cam cinci milioane de dolari pentru un ostatic. "In acest rastimp, rapitorii nu dau nici un semn de viata, tocmai pentru a creste presiunea. Asta le permite apoi, cind fac o revendicare financiara, sa fie bine primiti, deoarece arata ca persoana rapita e inca in viata", a afirmat Nicolas Henin, specialist in chestiunea irakiana stabilit in Iordania. "Trebuie stiut ca, la inceput gruparile mafiote cer cam cinci milioane de dolari pentru fiecare strain capturat, pentru ca, in cursul negocierilor sa se ajunga la un milion de dolari pe ostatic. Astea sint sumele despre care s-a vorbit in cazul ostaticelor italiene, de exemplu. Rapitorii vor sti repede ca Romania, chiar daca nu e o tara bogata, poate sa deblocheze citeva milioane de dolari pentru a-i elibera pe jurnalistii sai. Daca e vorba de o rapire mafiota, nu e nici o diferenta daca sint germani, francezi sau romani", a mai spus Henin.

Totodata, el a spus ca trebuie stiut ca grupurile mafiote vor in primul rind bani si ca vor incerca sa obtina cit mai mult. "Deci, nu ii vor vinde pe ostatici daca pot obtine un pret bun de la guvernul tarii respective. Aceste grupuri sint foarte pragmatice si se pot adresa in acelasi timp tarii respective pentru a testa terenul. Pe de alta parte, pot testa unele grupuri teroriste, ca sa vada daca acestia nu vor sa cumpere", a mai afirmat Henin.

Trebuie asteptate "probele detinerii ostaticilor"

In ceea ce priveste rapirile politice, expertul francez sustine ca acest termen poate fi mai scurt. "Revendicarea n-are nevoie de o pregatire si poate aparea foarte repede. De asemenea, autoritatile romane trebuie sa fie foarte atente la autenticitatea revendicarii. La fiecare luare de ostatici, apar imediat revendicari fanteziste ale unor grupuri care nici nu exista. Pentru asta e relativ simplu. Autoritatile unei tari nu considera ca au intrat in contact cu rapitorii decit daca acestia le dau o «proba» ca persoana respectiva e inca in viata si cel mai adesea e vorba de o caseta video", a declarat Nicolas Henin. Intrebat in ce masura conteaza faptul ca jurnalistii rapiti sint romani, Nicolas Henin a afirmat ca "nationalitatea joaca un rol numai in cazul rapirilor politice".

"Aici, rapitorii au un interes imediat. Ei cer un lucru concret, politic, tarii respective. E vorba de retragerea trupelor din Irak", a spus specialistul francez. Totodata, Nicolas Henin spune ca, daca e vorba de o rapire mafiota, nationalitatea are mai putina importanta.

Cine sint cei trei jurnalisti

Cei trei jurnalisti romani - Marie Jeanne Ion si cameramanul Sorin Dumitru Miscoci de la Prima TV si reporterul Ovidiu Ohanesian de la Romania Libera -  au ajuns in Irak cu avionul fiind insotiti de un om de afaceri irakiano-american care are afaceri in Romania. Acesta a suportat o parte din costurile deplasarii jurnalistilor si a facilitat intilnirile cu oficialii irakieni. Echipa Prima TV era in Bagdad de 5 zile pentru a realiza interviuri cu premierul irakian si cu noul presedinte al Irakului, desemnat luni de Parlament. Interviul cu primul-ministru irakian Iyad Allawi a fost inregistrat in cursul zilei de duminica, iar in momentul incidentului, echipa Prima TV tocmai se despartise de reprezentantii Ambasadei Romaniei in Irak, precizeaza aceeasi sursa. Ei aveau in plan organizarea unui interviu si cu noul presedinte irakian dupa desemnarea acestuia, luni, in Parlament.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.