Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: USL s-a rupt în opt judeţe

Ziarul de Vrancea
5 ian 2014 986 vizualizări
Zonele cele mai problematice pentru alianţa aflată la guvernare sunt: Ilfov, Botoşani, Damboviţa, Valcea, Alba, Caraş Severin, Braşov sau Neamţ u cele mai mari probleme sunt la Ilfov u aici, în PNL s-a aliat cu PDL, iar din partidul din urmă a fost numit un vicepreşedinte

În opt judeţe din ţară s-a căscat o prăpastie aproape de netrecut între membrii alianţei USL. Zonele în care protocolul dintre PSD şi PNL nu mai funcţionează sau funcţionează defectuos sunt: Ilfov, Botoşani, Damboviţa, Valcea, Alba, Caraş Severin, Braşov sau Neamţ. Practic, liberalii au preferat alianţele cu PDL, în timp ce PSD s-a orientat spre PPDD, se arată într-o analiză publicată de Romania TV. Interesant este că postul TV, care aruncă pe piaţă aceste informaţii, este patronat de senatorul PSD Sebastian Ghiţă, un prieten foarte apropiat premierului Victor Ponta. Situaţia cea mai tensionată este în Ilfov. Senatorul PSD Gabriela Firea reclamă că social-democraţii au pierdut un post de vicepreşedinte pentru că PNL s-a aliat cu PDL. "La Ilfov PNL cu PDL au acum majoritatea în Consiliul Judeţean şi, fapt fără precedent şi unic în Romania, PDL are, cu sprijinul PNL, un vicepresedinte la Consiliul Judeţean pe locul PSD. (...) Eu acest lucru l-am anunţat pe 2 ianuarie, ca să ştie întreaga ţară că PDL a revenit la guvernare cu ajutor şi cu votul PNL. În Ilfov, USL nu mai există că PNL deoarece PNL a invitat la guvernarea locală PDL-ul", a spus senatorul PSD Gabriela Firea. Senatorul PSD cere o reuniune de urgenţă a USL în care să se discute situaţia din filialele cu probleme. "Este nevoie urgentă de rezuniune USL de analizare a tuturor protocoalelor la nivel judeţean", a mai spus Firea. De asemenea, în judeţele în judeţele Cluj, Bistriţa şi Brăila parlamentarii abia aşteaptă să facă trecerea în barca PSD, se mai arată în analizele publicate în presa centrală.

Episodul de la Iaşi

Un episod straniu dar elocvent a avut loc şi în Consiliul Judeţean Iaşi. Într-o sedinţă, care a avut loc luna trecută, preşedintele instituţiei Cristian Adomniţei a suferit o primă înfrangere de cand a preluat conducerea. Asta deoarece o alianţă formată ad hoc între PSD, PPDD şi PC a votat împotriva împărţirii unei sume de doar 400.000 de lei către mai multe comune ieşene în detrimentul municipiului Iaşi. Liberalul Adomniţei a propus schimbarea criteriilor de alocare, dar consilierii nu au fost de acord. Asta în condiţiile în care PSD şi PNL deţin majoritatea în CJ Iaşi, la bază fiind protocolul USL. Liderul consilierilor PSD, Cristian Stanciu, a negat existenţa vreunor negocieri cu celelalte partide din CJ pentru realizarea unei majorităţi alternative. El a spus că a fost o situaţie izolată, punctuală.

Ponta, preşedinte pe Facebook


Un alt aspect interesant este faptul că pe reţeau de socializare Facebook a apărut în ultima perioadă o pagină intitulată Victor Ponta Presedinte. Oficial nu a fost asumată de nimeni din cadrul PSD sau din apropierea lui Victor Ponta. Aici se gasesc însă mesaje de genul: „Victor Ponta este favorit în cursa pentru funcţia de preşedinte al Romaniei, bucurandu-se de 32% intenţie de vot, conform sondajului CSCI realizat în decembrie”. Printre persoanele care au apreciat această pagină se numără şi membri importanţi din cadrul PSD Bacău.

Alegeri importante pentru soarta justiţiei

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va alege, în şedinţa de luni, viitoarea conducere a instituţiei, respectiv preşedintele şi vicepreşedintele instituţiei pentru anul în curs, însă pană înacest moment niciun candidat nu şi-a anunţat intenţia de a se înscrie în cursă. Conform legii, candidaţii pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al CSM se pot înscrie şi în timpul şedinţei de plen de luni. Fiecare candidat trebuie să prezinte un proiect de management al instituţiei. Conform ordinii de zi afişată pe site-ul consiliului, în cadrul şedinţei de luni, pe langă alegerea noii conduceri a CSM, va fi prezentat şi raportul de activitate al instituţiei, dar fi stabilit şi calendarul privind alegerea membrului CSM care va fi reprezentant al tribunalelor. Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un preşedinte şi un vicepreşedinte care nu pot face parte din aceeaşi secţie. Astfel, dacă unul dintre ei face parte din secţia pentru judecători, cel de-al doilea trebuie să fie procuror. Instituţia a fost condusă în 2013 de procurorul Oana Schmidt-Hăineală, în calitate de preşedinte, şi de judecătorul Adrian Bordea, drept vicepreşedinte.Preşedintele Traian Băsescu a anunţat de ieri că participă luni la şedinţa plenului CSM. Participarea şefului statului la şedinţa CSM este programată pentru ora 13.00.Preşedintele Băsescu a mai participat, în mandatele sale, la primele şedinţe din an ale conducerii CSM, inclusiv în 2013. El spunea, pe 4 ianuarie 2013, că în Romania un magistrat nu este independent numai dacă nu vrea el, el arătand totodată că independenţa justiţiei nu este un proces ireversibil, dar că Romania nu are nicio şansă de a merge înainte dacă justiţia nu e independentă.

Protestanţii anti gaze de şist au comemorat Răscoala din 1907

Aproximativ 250 de localnici din Siliştea - Pungeşti, judeţul Vaslui, au comemorat, ieri, timp de trei ore, printr-o slujbă religioasă şi un miting de protest desfăşurat în apropierea perimetrului deţinut de Chevron în zonă, Răscoala ţărănimii din anul 1907. Iniţial, localnicii şi activiştii de mediu s-au adunat pe islazul din satul Siliştea, unde doi preoţi au ţinut o slujbă de pomenire a celor care şi-au pierdut viaţa în urmă cu aproape 107 ani. Ulterior, oamenii au încercat să se îndrepte, pe drumul judeţean, către localitatea Pungeşti, pentru a aprinde lumanări la monumentul din sat ridicat în memoria victimelor Răscoalei de la 1907. "Din păcate, oamenii au fost opriţi de către jandarmi, avand în vedere că ar fi presupus tranzitarea zonei de speciale de siguranţă publică, acolo unde Chevron îşi desfăşoară activitatea. În aceste condiţii, localnicii s-au hotărat să meargă pe camp spre Pungeşti, iar în momentul în care au ajuns în dreptul terenului deţinut de Chevron, aproximativ 300 de jandarmii s-au pus în dispozitiv, de-al lungul gardului împrejmuitor. Sătenii au scandat lozinci împotriva gazelor de şist, jandarmilor şi factorilor decidenţi, respectiv Guvern", a declarat, ieri Constantin Paslaru, unul dintre activiştii de mediu prezenţi la acţiune. Protestul localnicilor în zona perimetrului deţinut de Chevron a durat aproximativ jumătate de oră, după care oamenii s-au retras spre localitatea Siliştea, unde au mai purtat discuţii cu jandarmii, în încercarea de a-i convinge pe aceştia să li se alăture. Durata totală a acţiunilor a fost de aproximativ trei ore, fără a exista incidente. Aproape 400 de persoane au protestat, pe 7 decembrie anul trecut, pe drumul judeţean Vaslui-Garceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.


Bătaie cu bate şi focuri de armă pentru un loc de parcare

Focurile de armă trase ieri în Dristor, într-un conflict privind un loc de parcare, ar fi urmat unei bătăi în care s-au folosit inclusiv bate, au declarat surse din randul anchetatorilor. Sursele citate au precizat că, din primele cercetări, reiese că în timpul incidentului din strada şcolarilor, izbucnit pe marginea unui loc de parcare, s-ar fi folosit iniţial bate. Un bărbat ar fi tras cu pistolul cu bile de cauciuc în cei care i-au ocupat locul de parcare, după ce aceştia ar fi scos bate. Patru persoane au fost rănite, fiind transporate la spitalele Floreasca şi Bagdasar-Arseni, însoţite de poliţişti. Potrivit anchetatorilor, incidentul a avut loc după ce victimele ar fi ocupat un loc de parcare de pe strada şcolarilor, cu o maşină cu număr de Bulgaria. În prezent, poliţiştii audiază martori pentru a stabili contextul în care s-a produs agresiunea. Acesta nu este primul incident violent din zonă, în condiţiile în care în apropiere funcţionează mai multe cazinouri, iar clienţii acestora au intrat în conflict de mai multe ori de-a lungul timpului, potrivit unor surse din Poliţie.

Numărul de pasageri CFR s-a dublat

Gradul de ocupare a trenurilor de călători care se afla în circulaţie este de peste 95 la sută, duminică, pe toate rutele, înregistrandu-se o dublare a numărului de pasageri faţă de o zi obişnuită, informează CFR Călători. Trenurile au fost suplimentate la capacitate maximă, fiind utilizat tot parcul de material rulant disponibil pentru circulaţie, precizează reprezentanţii companiei. Pentru evitarea aglomeraţiei de la casele de bilete, pasagerii sunt rugaţi să utilizeze pentru cumpărarea biletelor automatele de vanzare din gări, din marile centre comerciale, complexe studenţesti, iar pentru zilele următoare, să utilizeze aplicaţia online "Cumpără Bilete CFR" de pe site-ul www.cfrcalatori.ro. Pentru informaţii actualizate despre circulaţia trenurilor, călătorii sunt rugaţi să consulte pagina www.cfrcalatori.ro, să contacteze CFR Călători la numerele de telefon 021/9521 (pentru traficul intern) şi 021.314.5528 (pentru traficul internaţional Gara de Nord Bucureşti) sau să se adreseze personalului companiei din staţii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.