Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Protest împotriva lichelelor din Parlament

Ziarul de Vrancea
15 dec 2013 428 vizualizări
"Parlament penal fugi de tribunal", "Parlamentarii Romaniei, teroriştii democraţiei", "Politicienii, pentru o corporaţie, bat oameni nevinovaţi", erau doar cateva dintre mesajele afişate de protestari u ei s-au adunat la Universitate, în capitală, prin intermediul Facebook

Circa 1000 de persoane s-au adunat ieri în Universitate şi au protestat împotriva modificările aduse Codului penal, dar şi faţă de situaţia de la Pungeşti, strigand "Uniţi, salvăm toată Romania" şi "De Crăciun şi Revelion fără Ponta şi Chevron" Protestatarii s-au adunat la fantana de la Universitate, pentru a manifesta "împotriva puşlamalelor din Parlament", după cum au anunţat pe Facebook, pentru modificările aduse Codului penal. Ei au venit cu cateva steaguri şi pancarte cu mesajele "Parlament penal fugi de tribunal", "Parlamentarii Romaniei, teroriştii democraţiei", "Parlament penal plus Guvern corupt plus stat vandut", "Romania, frumoasa adormită" şi "Nu vă atingeţi de SRI, sunt singurii care ne ascultă". "Politicienii, pentru o corporaţie, bat oameni nevinovaţi", scrie pe o altă pancartă făcandu-se referire la protestele de la Pungeşti faţă de amplasarea în zonă a primei sonde pentru explorarea gazelor de şist, de către compania americană Chevron. Totodată, protestatarii scandează: "Uniţi salvăm toată Romania", "De Crăciun şi Revelion fără Ponta şi Chevron" şi "Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu". În jurul orei 18 mulţimea a vrut să pornească în marş către bulevardul Magheru. Jandarmii au făcut un cordon în jurul manifestanţilor şi i-a blocat pentru un timp pe trotuar. Ulerior mulţimea a reuşit să spargă cordonul şi a pornit pe Calea Victoriei. înspre Guvern. Protestul era în desfăşurare la închiderea ediţiei.

Puşlamalele se fac că nu înţeleg

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a arătat că, în urma modificărilor aduse Codului Penal, parlamentarii trimişi în judecată pentru fapte de corupţie sau asimilate acestei infracţiuni ar putea să fie achitaţi, iar cei aflaţi în detenţie, prin condamnări definitive, ar putea fi puşi în libertate. Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) Horia Georgescu a spus, la randul său, că, în urma modificărilor, "se va crea o super-imunitate", iar "istoricul de cazuri al ANI va fi aruncat în aer în cazul a 25 de senatori şi deputaţi". Consiliul Superior al Magistraturii a criticat, la randul său, modificările aduse Codului Penal, subliniind că nu le-a primit spre avizare, aşa cum prevede legea. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a precizat, joi, într-un comunicat, că nu avea obligaţia să ceară avizul CSM. Ambasadele Statelor Unite, Olandei, Germaniei şi ambasadorul britanic, Martin Harris, au criticat, miercuri, amendamentele aduse la Codul Penal de către deputaţi. PDL a depus, joi, la Curtea Constituţională, două sesizări în legătură cu modificările adoptate marţi de Camera Deputaţilor la Codul Penal, una vizand definirea funcţionarului public şi cealaltă referindu-se la conflictul de interese. Şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a sesizat, joi, Curtea Constituţională cu privire la modificările aduse Codului penal care au fost aprobate marţi de Camera Deputaţilor. Deputatul PSD Eugen Nicolicea a respins, ieri, acuzaţiile aduse recent privind modificările la Codul Penal adoptate de către Camera Deputaţilor, precizand că toate afirmaţiile sunt false, că ANI şi DNA "se pot ocupa" de parlamentari şi că aleşii nu beneficiază de superimunitate.

Petrecere cu grătare intinse în tunelul autostrăzii Sibiu-Orăştie

Peste 400 de muncitori care au lucrat la lotul al patrulea al autostrăzii Sibiu - Orăştie au luat parte la o petrecere în tunelul de la Săcel, unde au instalat mese şi grătare, reprezentanţii constructorului afirmand că petrecerea a fost organizată "în semn de aprecierere a muncii angajaţilor". Petrecerea a fost organizată în tunelul de la Săcel (Sibiu), care are o lungime de 340 de metri, fiind primul tunel pe o autostradă din Romania. La aceasta au luat parte aproximativ 400 de angajaţi ai firmelor care au lucrat la lotul al patrulea al autostrăzii Sibiu - Orăştie, care se întinde între Sibiu şi Sălişte. În tunel au fost instalate mai multe mese, pe care au fost întinse platouri cu mancare, precum şi grătare pe care au fost prăjiţi carnaţi. Sorin Scarlat, directorul adjunct al asocierii de firme Astaldi SpA - Euro Construct Trading 98 SRL - Astalrom SA, care a construit acest tronson de autostradă, a declarat, ieri, că petrecerea în tunel a fost organizată pentru toţi angajaţii care au lucrat la autostradă, "în semn de apreciere a muncii lor", întrucat lucrările au fost finalizate. "Lucrările sunt finalizate, mai sunt doar mici lucruri de făcut, care ţin de curăţarea zonei. Aşa am considerat noi că trebuie să organizăm o petrecere pentru toţi angajaţii, în semn de apreciere a muncii lor, avand în vedere că s-a încheiat lucrarea", a declarat Sorin Scarlat.  Întrebat de ce a organizat petrecerea în tunel, Scarlat a răspuns: "A fost o petrecere a angajaţilor, nimic mai mult. Aşa am considerat noi că tunelul este o zonă în care se poate organiza această petrecere a angajaţilor". Sorin Scarlat a precizat că au participat la petrecere peste patru sute de angajaţi care au lucrat în zonă.  Potrivit sursei citate, lotul patru din autostrada Sibiu - Orăştie va fi inaugurat joi, cel mai probabil în prezenţa premierului Victor Ponta. De altfel, tot joi vor fi inaugurate şi tronsoanele unu şi doi ale autostrăzii.

Antonescu: Premierul a venit cu ideea stupidă să spunem "nu" amnistiei

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, în şedinţa de vineri a conducerii PNL, că a discutat cu premierul Victor Ponta iar acesta a venit cu "o idee stupidă", şi anume ca liderii USL şi miniştrii să se pronunţe împotriva legii privind amnistia, dar proiectul să treacă în Parlament, notează "Gandul". "Ministrul Cazanciuc va veni luni în Parlament la Comisia Juridică pentru a discuta despre proiectul legislativ. Cazanciuc a cerut deja Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor să-i trimită o informare despre situaţia din închisori. Surse parlamentare au declarat pentru gandul că ministerul va insista pentru scăderea pedepselor pentru care se va aplica legea amnistiei şi graţierii. Crin Antonescu susţine că Victor Ponta şi PSD vor încerca să impună proiectul legislativ privind amnistia şi graţierea în Parlament cu ajutorul Ministerului Justiţiei. Proiectul ar urma astfel să fie adoptat în plenul Camerei Deputaţilor, după ce primeşte şi girul ministrului Cazanciuc", se arată într-un articol publicat de "Gandul". Liderul PNL şi-a informat colegii de partid asupra intenţiilor celor din PSD, atrăgandu-le atenţia că deputaţii PNL vor trebui să voteze în bloc împotriva acestui proiect, iar dacă se va vota secret, vor trebui să părăsească sala.  Surse din PNL au declarat pentru "Gandul" că Antonescu le-a spus că este posibil ca deputaţii PDL să voteze alături de PSD pentru acest proiect de lege, iar ulterior să dea vina pe PNL pentru acest vot, dacă procedura de vot ar fi una secretă în plenul Camerei Deputaţilor. Antonescu le-a mai spus colegilor din conducerea partidului că în discuţia privată pe care a avut-o cu Ponta acesta a venit cu "o idee stupidă" prin care liderii USL să susţină că sunt împotriva proiectului de lege privind amnistia şi graţierea, dar că proiectul a trecut, deoarece decizia le-a aparţinut parlamentarilor din Camera Deputaţilor.

Constituţia poate fi modificată cu spijinul a doar 30% dintre votanţi

Preşedintele Traian Băssescu a promulgat modificarea Legii referendumului, potrivit unui comunicat publicat sambătă seară de Administraţia Prezidenţială. Comunicatul prin care Preşedinţia a anunţat promulgarea legii a fost publicat sambătă la ora 23.56. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că va semna legea referendumului în data de 14 decembrie, la ora 23.59, în prezenţa presei şi a arătat că propunerea de revizuire a Constituţiei, în forma actuală, este "catastrofală" pentru Romania. "Chiar aşa fac şi chem şi presa să se vadă că am semnat-o", a spus Traian Băsescu, într-o emisiune a postului B1 Tv. El a arătat că, dacă modificarea făcută de USL ar fi una bună şi nu una făcută cu gandul la interesele celor două partide aflate temporar la putere, nu cu gandul la interesele lui Crin Antonescu şi Victor Ponta, ar crea condiţii să se organizeze referendumul, dar nu o dată cu prezidenţialele. Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat recent că va promulga Legea referendumului pe data de 14 decembrie noaptea, în condiţiile în care a primit motivarea Curţii Constituţionale, la Cabinetul său, în 5 decembrie dimineaţa, astfel că va aştepta cele zece zile legale. "La mine la cabinet a intrat pe 5 (motivarea Curţii Constituţionale pe legea refrendumului - n.r.) şi în Constituţie spune foarte clar. Pe 14 seara îmi expiră termenul, pentru că la cabinetul meu, deci nu la registratura. Am înţeles că a venit seara, la ora 18.00, 19.00, iar la cabinet la mine a intrat pe 5 dimineaţa. Deci, pentru mine, timpul curge din data de 5, la cabinetul preşedintelui, pe 14 noaptea voi promulga legea", a spus Traian Băsescu. Curtea Constituţională a respins, în 14 noiembrie, cu majoritate de voturi, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în cazul legii referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%.

Boc îl curtează pe Băsescu, Blaga îl ironizează!

Fostul premier Emil Boc consideră că PDL ar trebui să refacă parteneriatul cu preşedintele Traian Băsescu, care ar fi "o garanţie a continuării democratice a Romaniei", apreciind că partidul trebuie să devină "principala voce care să apere Romania şi romanii de abuzurile USL". Boc a declarat la şedinţa Consiliului de Coordonare Județean al PDL Cluj, în care este aleasă noua conducere a filialei, că parteneriatul între PDL şi şeful statului a făcut posibil mersul democratic al Romaniei. "PDL a fost motorul statului de drept, am reuşit să facem Romania europeană şi am avut cele mai bune rapoarte pe justiţie după 2009, cand am venit la guvernare. Cred că aceste lucruri ale PDL au fost posibile pentru că am fost în parteneriat cu preşedintele Romaniei, Traian Băsescu. şi cred că aceste lucruri pot fi, din nou, susţinute în Romania, prin refacerea parteneriatului cu Traian Băsescu, pentru că a fost garantul statului de drept şi al trecerii Romaniei prin cea mai dificilă perioadă de criză economică. Vă spun cu sinceritate şi fără ipocrizie, acest parteneriat între PDL şi şeful statului a făcut posibil mersul democratic al Romaniei, pentru că am stat spate în spate şi am apărat statul de drept", a declarat Boc. De partea cealaltă, liderul PDL, Vasile Blaga, consideră posibilă refacerea parteneriatului dintre PDL şi preşedintele Traian Băsescu, spunand că democrat-liberalii nu s-au certat niciodată cu şeful statului şi adăugand: "Cand domnia sa va renunţa la «Adio, PDL», nu va fi nicio problemă". "Cred că este posibilă, noi nu am spus «Adio, PDL», deci nu ne-am certat niciodată cu domnul preşedinte Băsescu. Nu am cu cine să mă împac. Trebuie să apreciez poziţia corectă a preşedintelui în disputele legate de statul de drept, ca şi poziţia corectă a PDL. Noi nu ne-am schimbat un milimetru direcţia, iar în vara lui 2012 am fost langă preşedinte şi am fost langă statul de drept, sprijinindu-l pe preşedinte. Sunt compatibilităţi totale. Cu ce nu am putut şi nu pot fi de acord - cu anumite procese de intenţie făcute de domnul preşedinte, care nu are niciun motiv să creadă că poziţia PDL a fost alta", a spus Blaga.

Groaznic: Un băieţel de 2 ani a murit într-un incediu
 
Un băieţel de doi ani a murit, iar sora acestuia, în varstă de un an, a fost grav rănită, în urma unui incendiu izbucnit, ieri, în locuinţa lor din comuna Castelu din județul Constanța, în timp ce erau singuri acasă. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea, pompierii au fost solicitați duminică, în jurul orei 11.00, să intervină la un incendiu izbucnit la o locuință din Castelu. La fața locului a ajuns o autospecială de la Medgidia, care a reușit să stingă flăcările în mai puțin de o oră. În urma incendiului, un băieţel de doi ani a murit, iar sora acestuia, în varstă de un an, a fost grav rănită, suferind arsuri pe 40 la sută din suprafața corpului. Fetiţa a fost preluată de la locuinţă de o ambulanţă, iar pe drum a fost transferată într-un elicopter SMURD şi transportată la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Constanța. Pompierii spun că cei doi copii, care provin dintr-o familie săracă, erau singuri acasă în momentul izbucnirii incendiului. Conform sursei citate, incendiul a izbucnit de la un scurtcircuit la televizor, iar camera în care se aflau copiii a fost distrusă în totalitate, iar cealaltă încăpere a locuinţei a fost şi ea afectată în mare parte.

Gest arogant al europarlamentarului Laszlo Tokes

Europarlamentarul Laszlo Tokes a predat, ieri, Bisericii Reformate din Timişoara medalia "Steaua Romaniei" în grad de Cavaler şi ordinul prin care i-a fost conferită, spunand că, dacă vreo persoană doreşte să îi ia înapoi distincţia, să meargă la Timişoara Tokes a făcut referire, ieri, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Bisericii Reformate din Timişoara, unde a izbucnit Revoluţia din Decembrie 1989, la distincţia "Steaua Romaniei" în grad de Cavaler, primită în anul 2009 de la preşedintele Traian Băsescu.  "Să vină la Timişoara, dacă vrea cineva să ia înapoi distincţia «Steaua Romaniei» în grad de Cavaler", a spus Tokes. El a predat Bisericii Reformate din Timişoara, pentru a le păstra, atat medalia, cat şi ordinul de conferire a acestei distincţii, semnat de preşedintele Traian Băsescu în anul 2009. Tot duminică, la sediul Bisericii Reformate din Piaţa Maria, chiar sub fereastra de unde pastorul Laszlo Tokes îndemna lumea să înceteze să îl mai susţină, în 15 decembrie 1989, au fost depuse coroane de flori în memoria celor care s-au jertfit la Revoluţie. În decembrie 2009, la 20 de ani de la Revoluţie, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat pe Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional "Steaua Romaniei" în grad de Cavaler.

Un jandarm băut a provocat un grav accident de maşină

Un subofițer de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Dambovița este cercetat penal pentru vătămare corporală și conducere sub influența alcoolului după ce mașina pe care o conducea și în care se aflau doi pasageri s-a răsturnat, testele arătand că șoferul consumase alcool. Potrivit purtătorului de cuvant al Inspectoratului de Poliție Județean Dambovița, Adelina Torcică, polițiștii dambovițeni au întocmit dosar penal pentru vătămare corporală și conducerea sub influența băuturilor alcoolice pe numele unui bărbat de 35 de ani implicat într-un accident rutier produs duminică dimineață pe Drumul Național 7, în localitatea Titu. Mașina condusă de bărbat a derapat și s-a răsturnat în afara carosabilului, cel mai probabil pe fondul neadaptării vitezei la condițiile de drum. În urma accidentului, atat șoferul, cat și doi pasageri aflați în mașină au fost răniți ușor. Testul efectuat cu aparatul alcooltest arată că șoferul avea o alcoolemie de peste 0,40 miligrame la litru alcool pur în aerul expirat, alcoolemie care încadrează fapta la infracțiune. Șoferul prins băut la volan este jandarm în cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Dambovița.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.