Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Propunerea "care" a făcut-o PNL la Cultură

Ziarul de Vrancea
13 dec 2013 641 vizualizări
Nominalizat de liberali la Ministerul Culturii, Gigel Ştirbu s-a făcut de ras din prima zi, arătand că nu stăpaneşte foarte bine limba romană

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat, vineri, că la nivelul partidului s-a luat decizia în unanimitate ca Gigel Ştirbu să fie propus pentru portofoliul Culturii, în locul lui Daniel Barbu.
Gigel Ştirbu se află la cel de-al doilea mandat în Parlamentul României, fiind de profesie preot. În 2005 a fost numit subprefect, iar în 2007, secretar de stat în Ministerul Culturii, în Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu.
Potrivit declaraţiei de avere din iunie 2013, Ştirbu deţine trei terenuri în Slatina, cel mai mare de 8.890 mp. El mai deţine două apartamente, achiziţionate în 2006 şi 2007 şi o casă, primită moştenire, tot în Slatina.
Liberalul mai are un cont curent de 270.000 lei la Unicredit Ţiriac Bank şi o datorie de 40.000 de euro la BCR, din 2007 şi scadentă în 2032.
În actuala legislatură, Gigel Ştirbu a semnat 19 propuneri legislative. Printre acestea se numără şi o propunere controversată, care, odată adoptată, ar putea dezincrimina plagiatul. Totuşi, Gigel Ştirbu a anunţat, vineri, că a solicitat retragerea din Senat iniţiative legislative privind drepturile de autor. Ştirbu a precizat că propunerea legislativă nu îi aparţine şi că şi-a însuşit-o în calitate de parlamentar. "Şi pentru a vă demonstra că nu am nicio legătură sau am gânduri ascunse, vă informez că, după ce am purtat discuţiile cu domnul preşedinte (Crin Antonescu, n.r.) azi de dimineaţă privind nominalizarea mea, urmând, dacă voi ocupa funcţia de ministru al Culturii, azi de dimineaţă la registratura Senatului, în calitate de parlamentar, am depus solcitarea de a fi retrasă această inţiativă pentru ca şi dumneavoastră, la rândul dumneavostră, să vă documentaţi că totuşi cei care au comentat pe baza acestei iniţiative poate au fost într-o oarecare eroare", a spus Ştirbu.

Pleşu: "La noi e plin de Gigei în toate posturile"

Pe de altă parte, Gigel Ştirbu a lăsat de înţeles că nu stăpaneşte limba romană. El a fost solicitat să comenteze o declaraţie maliţioasă a scriitorului Andrei Pleuşu referitoare la numele său. Încercand să dea un răspuns elegant, Ştirbul a spus că este mândru şi le mulţumeşte părinţilor pentru "numele care mi l-au dat", în loc de "numele pe care mi l-au dat".
Filosoful Andrei Pleşu a fost întrebat vineri ce părere are despre eventuala numire a lui Gigel Ştirbu la Ministerul Culturii, el declarând că nu îl cunoaşte, nu a auzit niciodată de acesta şi că "un Gigel în plus nu mai contează". "După mine, Gigel e foarte potrivit pentru o funcţie care cere anvergură europeană. La noi e plin de Gigei în toate posturile şi în toate instituţiile. Un Gigel în plus nu mai contează", a spus Pleşu.

Liberalii spun "pas" modificării Codului Penal

Cel puţin aşa promite liderul partidului

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat, vineri, că parlamentarii liberali vor vota împotriva modificărilor la Codul Penal (CP) şi a legii amnistiei.
"Parlamentarii PNL nu vor vota Legea amnistiei şi cer scoaterea ei de pe ordinea de zi. În legătură cu modificările la Codul penal, despre care probabil că vom discuta după ce se întorc de la Curtea Constituţională sau după ce sunt trimise în reexaminare, vom vota împotriva acestor modificări, toate, în bloc, pentru a nu exista discuţii. În acelaşi timp, solicităm Guvernului şi ministerului Justiţiei să pregătească, în deplină transparenţă, în consultare cu toţi cei care sunt calificaţi pentru asta, un proiect de modificare care să rezolve acele probleme care există într-adevăr în actualul Cod penal şi care sunt rezolvări destinate să îmbunătăţească structura şi calitatea acestui Cod", a declarat Antonescu. În ceea ce priveşte Legea amnistiei, Antonescu a fost întrebat de ce a optat pentru a solicita scoaterea de pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor şi nu să voteze împotrivă. "Bineînţeles, dacă se pune problema şi cineva doreşte să o menţină pe ordinea de zi, vom vota împotriva ei, vot deschis, nu vot secret. Dacă e vot secret, plecăm. Temporar, cât se votează", a afirmat liderul PNL.

Băsescu: Ponta şi Antonescu au ştiut de modificarea CP

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că poate "confirma" că ambii lideri ai USL, atât Victor Ponta, cât şi Crin Antonescu, au ştiut de modificările la Codul Penal, "aranjamentul" fiind făcut luni, înainte de plecarea premierului la Johannesburg. "Omul acesta (Victor Ponta - n.r.) minte, oricum a minţit şi ieri, şi pe români. Şi Crin Antonescu la fel. Şi ieri a minţit, când s-au făcut că dau înapoi. Amândoi au ştiut foarte bine. Aranjamentul s-a făcut luni, înainte de plecarea lui Ponta. Ieri nu ştiam încă asta, dar astăzi vă pot confirma că s-au înţeles ca, în timpul în care Ponta era la Johannesburg, aceste legi să treacă", a declarat Traian Băsescu, într-o emisiune la B1 TV. Şeful statului a mai spus că Victor Ponta, Crin Antonescu şi Dan Voiculescu sunt "marii aranjori ai jocului". "Când au văzut că e groasă, au început să facă paşi înapoi, pe principiul «scapă cine poate»", a precizat Băsescu.

Antonescu: Voiculescu a făcut un atac de panică

Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, afirmă, vineri, pe blog, că preşedintele Traian Băsescu "s-a înţeles cu Antonescu" să îl bage la închisoare. "Aseară, în cadrul unei emisiuni televizate, Traian Băsescu a declarat că Antonescu nu a sprijinit legea amnistiei ca semnal pentru Dan Voiculescu. Apreciez sinceritatea lui Băsescu când anunţa că s-a înţeles cu Antonescu să mă «bage» la închisoare, ca şi cum ei doi ar hotarî acest lucru, nu instanţele de judecată. Apreciez onestitatea cu care anunţa instanţele de judecată că sunt un «viitor puşcăriaş», sugerându-le să se conformeze viziunii sale", scrie Voiculescu pe blog.
Joi, Traian Băsescu a explicat la "Adevărul Live" că parlamentarii au introdus proiectul de lege privind aministia a-l salva pe Voiculescu.
"Voiculescu este un viitor puşcăriaş. Cel puţin aşa cum arată prima instanţă, cu cinci ani. Nu a fost o presiune mică din partea lui Voiculescu pentru această lege cu amnistia şi graţierea, ci o presiune consistentă, în mod cert pe ambii lideri, şi pe Ponta, şi pe Antonescu", a spus Băsescu.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că afirmaţia lui Dan Voiculescu legată de o înţelegere a sa cu Traian Băsescu este "o glumă nefericită". "Era presupun o glumă, adică sunt convins că era o glumă. Nu m-am înţeles cu domnul Băsescu să bag în închisoare pe nimeni, nici pe domnul Voiculescu", a replicat Antonescu. El a fost întrebat dacă este vorba de un atac al lui Dan Voiculescu în cazul său. "Un atac de panică poate...", a răspuns liderul PNL.

Băsescu: Ponta îi şantajează pe americani

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că afirmaţiile premierului Victor Ponta la adresa Ambasadei SUA în legătură cu Chevron constituie, de fapt, "un şantaj pe faţă". "A fost un şantaj la Ambasada SUA: dacă nu vă liniştiţi, s-ar putea să abandonez protecţia la Chevron. Eu nu am crezut că se poate ajunge la astfel de declaraţii. Nu îi dau nici măcar scuza că a greşit, pentru că, altfel, ar fi realizat şi revenea. Pur şi simplu a fost un şantaj pe faţă", a spus Traian Băsescu. Şeful statului a menţionat că întotdeauna nu numai SUA, ci şi Germania sau Franţa îşi vor susţine atât cât pot companiile. "Să nu vă aşteptaţi că aceste ţări vor face vreodată compromisuri de la statul de drept, pentru un contract", a adăugat preşedintele.
Premierul Victor Ponta a afirmat, legat de modificările la Codul Penal, că nu crede că vreo ambasadă europeană contestă dreptul Parlamentului de a legifera, deoarece "şi în ţara lor se întâmplă la fel", adăugând că singura reacţie total greşită a fost cea a ambasadei SUA, care se referea la investiţii.

Căutaţi loc de muncă în Anglia? Trebuie să răspundeţi la 100 de întrebări

Imigranţii din UE care solicită ajutoare sociale în Marea Britanie sunt supuşi, începând de vineri, unui test de 100 de întrebări, ce include explicaţii cu privire la motivele pentru care aceştia nu au reuşit să îşi găsească un loc de muncă sau despre capacitatea de a vorbi limba engleză, relatează The Guardian. Cele 100 de întrebări noi au fost înaintate înaintea ridicării restricţiilor existente pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari la 1 ianuarie.
Deşi Uniunea Europeană insistă asupra liberei circulaţii a lucrătorilor pe teritoriul UE, guvernul de la Londra crede că are dreptul legal să chestioneze mai mult imigranţii înainte ca aceştia să poate pretinde ajutoare sociale. De altfel, aminteşte The Guardian, lucrătorilor de pe teritoriul UE li se cere deja să dovedească că şi-au căutat în mod real un loc de muncă în Marea Britanie Potrivit Ministerului britanic al Muncii şi Pensiilor, "pentru a trece testul, imigranţii vor trebui să răspundă unor întrebări mai personalizate, să ofere răspunsuri mai detaliate şi să prezinte mai multe dovezi înainte de a putea solicita ajutoare".
Pentru prima dată, notează The Guardian, imigranţii vor fi întrebaţi despre încercările de a găsi un loc de muncă înainte de a veni în Marea Britanie şi despre competenţele lor de limbă engleză şi dacă acestea vor reprezenta o barieră în calea găsirii unui loc de muncă. "Este foarte important să avem reguli stricte pentru a proteja integritatea sistemului nostru de ajutoare sociale. Britanicii au dreptate să fie îngrijoraţi că imigranţii ar trebui să contribuie la economia acestei ţări şi nu să fie atraşi aici de sistemul nostru de ajutoare sociale", a declarat ministrul britanic al muncii, Iain Duncan Smith.

După cinci secole, sabia lui Ştefan cel Mare se întoarce în Moldova

Prim-ministrul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va efectua o vizită oficială la Chişinău, urmând să aducă şi originalul sabiei lui Ştefan cel Mare. "După vizita domnului preşedinte în Turcia, la Chişinău urmează să vină şi domnul prim-ministru Erdogan, îl aşteptăm cu mare drag şi nerăbdare, mai ales că a promis să aducă cu el şi sabia lui Ştefan cel Mare. Avem şi multe acorduri de semnat", a declarat vineri în cadrul şedinţei guvernului premierul Iurie Leancă, citat de Publika TV. Sursa notează că preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, urmează să viziteze Turcia în perioada 17-18 decembrie.
Din mai 2012 la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie din Chişinău este expusă o copie a sabiei lui Ştefan cel Mare dăruită de Recep Tayyip Erdogan fostului premierului moldovean, Vlad Filat. Sabia i-a fost dăruită lui Ştefan cel Mare de către Papa de la Roma Sixt al VI-lea în semn de preţuire şi recunoştinţă faţă de domnitorul Moldovei pentru apărarea creştinătăţii. Originalul se află la muzeul Topkapi din Istanbul. Sabia a fost confiscată în 1538 de armata turcă în timpul unei invazii în Ţara Moldovei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.