Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Occidentul, îngrozit de super-imunitatea aleşilor romani

Ziarul de Vrancea
11 dec 2013 558 vizualizări
Ambasadele occidentale au criticat ieri la unison proiectul de modificarea a Codului Penal, adoptat marţi de parlamentarii USL n liderul PNL, Crin Antonescu, nu înţelege unde e greşeala dar admite că proiectul ar putea fi rediscutat în Parlament

Ambasada SUA la Bucureşti a anunţat ieri, într-un comunicat, că amendamentele la Codul Penal adoptate marţi reprezintă "un pas înapoi pentru România" şi acţiunea Parlamentului "este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României". Ambasada SUA a precizat că un principiu de bază al democraţiei arată că toţi oamenii sunt egali în faţa legii. "Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru toţi investitorii, atât locali cât şi străini, când iau în calcul unde să investească", se mai arată în comunicat. Şi Ambasada Olandei la Bucureşti a precizat, ieri, că urmăreşte cu îngrijorare amendamentele la Codul Penal prin care Camera Deputaţilor a scos preşedintele şi parlamentarii din categoria funcţionarilor publici. De asemenea, ambasadorul Marii Britanii Martin Harris a declarat că este îngrijorat de modificarea Codului Penal, el considerând că ANI şi DNA sunt motorul reformei în viaţa publică în România şi că este important să fie sprijinite inclusiv de politicieni.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal. Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen. De altfel, Comisia juridică a întocmit raportul luni seară, în aceeaşi şedinţă controversată în care a fost adoptat şi proiectul Legii amnistierii.
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a anunţat că proiectul de lege "va crea o super-imunitate", iar "istoricul de cazuri al ANI va fi aruncat în aer în cazul a 25 de senatori şi deputaţi".
DNA a arătat că, în urma acestor modificări, parlamentarii trimişi în judecată pentru fapte de corupţie ar putea să fie achitaţi, iar cei aflaţi în detenţie, prin condamnări definitive, ar putea fi puşi în libertate. Consiliul Superior al Magistraturii a criticat, la rândul său, modificările aduse Codului Penal, subliniind că nu le-a primit spre avizare, aşa cum prevede legea.

Antonescu: E absurd să trimiţi în judecată pe cel care şi-a angajat nevasta

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că modificarea Codului penal trebuia realizată "deschis" şi asumată public, inclusiv de ministrul Justiţiei. El a catalogat drept "cu totul nefericită" maniera în care s-au pregătit şi s-au introdus pe ordinea de zi" a Camerei o serie de proiecte de lege. El a precizat că a înţeles faptul că prin modificările aduse la Codul penal anumite forme ale conflictului de interese nu mai ajung în zona penală, ci rămân în cea administrativă. "Noi considerăm că este absurd să trimiţi în penal pe cineva pentru că la cabinetul parlamentar şi-a angajat nevasta", a explicat Antonescu. Ulterior, el a admis că "s-ar putea" ca unele modificări la Codul penal să nu fie în regulă. "Nu sunt deputat. Nu cunosc în detaliu toate modificările operate ieri. S-ar putea, s-ar putea, nu contest acest lucru, ca unele chestiuni să nu fie în regulă. Am şi descris faptul că avem timp să le reparăm dacă este cazul", a spus Antonescu.
El a menţionat că a discutat cu colegii săi din Camera Deputaţilor "lucrurile esenţiale" legate de aceste modificări, nu "detalii". "Preşedintele, aşa cum a anunţat, are dreptul de a retrimite aceste modificări la reexaminare. Dacă sunt lucruri asupra cărora trebuie revenit, se poate reveni", a adăugat Antonescu.

Deputat PSD, condamnat pentru corupţie, întors de pe aeroport

Deputatul PSD Nicolae Vasilescu, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, a fost prins ieri pe Aeroportul "Henri Coandă" Otopeni, susţin surse judiciare. Oficiali din Poliţie au precizat însă că deputatul, care intenţiona să plece cu avionul în China, s-ar fi întors singur acasă, după ce a fost anunţat de soţie că este căutat de poliţişti.
Nicolae Vasilescu a fost condamnat definitiv, marţi, de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Instanţa a mai dispus în cazul deputatului interzicerea dreptului de a alege şi de a fi ales, precum şi a dreptului de a ocupa o funcţie publică, pe o perioadă de trei ani după executarea pedepsei.
Deputatul PSD Nicolae Vasilescu, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare, intenţiona să plece cu avionul în China, însă de pe Aeroportul "Henri Coandă" s-a întors acasă, marţi noapte, fiind anunţat de soţie că este căutat de poliţişti, au declarat oficiali din Poliţia Capitalei.

Daniel Barbu, ca şi demis din Guvern

Locul său va fi luat de liberalul Gigel Ştirbu, potrivit unor surse din PNL

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a fost întrebat, ieri, dacă este de părere că ministrul Culturii, Daniel Barbu, va demisiona. "Eu cred că da", a răspuns liberalul. "Sunt consternat de afirmaţia pe care a făcut-o. O asemenea declaraţie nu-l reprezintă. Demisia face parte şi este un semn de nobleţe aproape în democraţie. Ca semn de respect pentru oamenii care au putut fi lezaţi de o asemenea declaraţie, eu cred că o demisie e suficient de puternică. Şi cred că un lucru la care însuşi Daniel Barbu ţine, umanistul Daniel Barbu, cred că demisia ar fi cel mai puternic mesaj adresat acelor oameni într-o suferinţă cumplită pe care Daniel Barbu n-a vrut, sunt convins, să-i jignească, dar faţă de care a făcut această afirmaţie nefericită", a mai declarat Antonescu. El a precizat că nu a apucat să vorbească cu ministrul Culturii despre acest subiect.
Totuşi, potrivit unor surse de PNL, decizia înlocuirii lui Barbu de la minister este ca şi luată. Favorit să-i ia locul ar fi preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu. Conducerea PNL ar urma să se întreunească la începutul săptămânii viitoare pentru a stabili viitorul ministru al Culturii, iar în situaţia în care Barbu nu-şi va depune mandatul acestuia îi va fi retras sprijinul politic, au mai arătat sursele din PNL.
Daniel Barbu s-a plans, duminică, la o conferinţă pe teme culturale, de faptul că bugetul alocat de stat pentru programul de prevenire şi combatere HIV/SIDA este jumătate din bugetul ministerului pe care-l conduce.

Explozie la o fabrică din Plopeni

Treisprezece persoane au fost rănite, ieri, în urma unei explozii urmate de un incendiu, la o fabrică din incinta Parcului Industrial Plopeni (Prahova).
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, Marina Dinu, explozia a avut loc într-o hală de producţie în care se fabrică aparate de cafea. Deflagraţia a fost urmată de un incendiu, iar nouă persoane au suferit arsuri de gradele 1 şi 2, în timp ce alte patru s-au intoxicat cu fum.

Detector de minciuni, pe aeroport

Un aparat de ultimă generaţie care funcţionează ca un detector de minciuni este testat pe Aeroportul Henri Coandă de poliţiştii de frontieră, care, cu ajutorul acestei tehnologii, pot stabili dacă pasagerii spun adevărul cu privire la autenticitatea paşapoartelor şi scopul călătoriei. Proiectul reprezintă un fel de aparat poligraf, care "măsoară şi analizează semnalele psiho-fiziologice şi comportamentale ale persoanelor evaluate prin intermediul unor senzori neinvazivi", au explicat oficiali din Poliţia de Frontieră. Persoanele verificate se aşează în faţa aparatului, care seamănă cu bancomat, şi trebuie să răspundă cu "da" sau "nu" la un set de zece întrebări, puse "în mod vorbit", în română sau engleză. Este vorba despre întrebări simple, de genul "Este paşaportul dumneavoastă?", "Este fotografia dumneavoastră?" sau "Călătoriţi în scop de afaceri?". În timp ce persoana chestionată răspunde, dispozitivul analizează atât inflexiunile vocii, cât şi poziţia corpului şi identifică dacă pasagerul spune adevărul. Datele sunt apoi transmise pe o tabletă controlată de un poliţist de frontieră, care, în cazul în care apar suspiciuni, poate cere verificarea suplimentară a persoanei respective.
Border Kiosk, dezvoltat în Arizona, de un Centru de Excelenţă al Departamentului de Securitate Internă al SUA, este o tehnologie aflată încă în faza de cercetare, care, dacă va avea rezultate pozitive, ar putea fi folosit pentru o "intervievare iniţială" a persoanelor în punctele de trecere a frontierei.

Procurorii au descins la locuinţa baronului de Dolj

Mai multe percheziţii ale procurorilor DNA au avut loc, ieri dimineaţă, la locuinţa din Craiova a preşedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, şi la sediul Consiliului Judeţean. DNA a precizat că percheziţiile au loc într-un dosar în care sunt vizaţi opt funcţionari ai instituţiei, care ar fi intervenit pentru adjudecarea unor licitaţii de către firme agreate, pentru care percepeau un "comision" din valoarea contractelor. Astfel, funcţionarii au "fragmentat" lucrări din contracte de prestări servicii, pentru a le putea atribui fără licitaţie unor firme, de la care luau "comisioane". Totodată, potrivit procurorilor, funcţionarii publici implicaţi ar fi aprobat şi avizat plăţi nejustificate, solicitate de firmele cărora le-au fost acordate lucrări cu încălcarea prevederilor legale, "susţinând astfel interesele societăţilor «protejate», în detrimentul obiectivelor publice".
Contractele acordate au vizat, printre altele, proiecte de consolidare şi restaurare ale unui muzeu, ale Centrului Cultural Brâncuşi sau echiparea ambulatoriului de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. "Având în vedere că lucrările respective erau finanţate din fonduri publice şi din fonduri europene, în această modalitate a fost creat un prejudiciu în bugetul Consiliului Judeţean Dolj, precum şi în bugetele Uniunii Europene", arată DNA.
Ion Prioteasa se află la cel de-al treilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj. În perioada 2001-2008, el a fost preşedinte executiv al PSD Dolj, apoi a preluat funcţia de preşedinte al filialei. De asemenea, din 2010 şi până în luna aprilie a acestui an, el a deţinut funcţia de vicepreşedinte al PSD.

DNA cere Parlamentului European ridicarea imunităţii lui Ovidiu Silaghi

DNA a solicitat Parlamentului European, prin intermediul Parchetului ICCJ, ridicarea imunităţii lui Ovidiu Silaghi, în vederea urmăririi penale a acestuia, pentru trafic de influenţă, în dosarul de corupţie al lui Nelu Iordache.
Potrivit DNA, în 2012, Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, ca o companie de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta (Blue Air - n.r.) să deschidă noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa. Silaghi a promis la schimb să-şi exercite influenţa asupra unor funcţionari din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) astfel încât să fie făcute în termen plăţile aferente contractelor încheiate cu firma lui Iordache.
Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată, susţin anchetatorii, "pentru susţinerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului (finul său, Adrian Ştefan, care candida pentru şefia Consiliului Judeţean Satu Mare - n.r.)". Totodată, Ovidiu Silaghi ar fi primit de la Nelu Iordache 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor decidente din cadrul CNADNR, în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract.
Ovidiu Silaghi a fost deputat în Parlamentul României până la 3 septembrie 2013, iar în prezent este membru al Parlamentului European.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3807 zile, 7 ore, 5 minute, 16 secunde
Prin respectiva afirmatie referitoare la angajarile rudelor de catre parlamentari domnul Antonescu mi-a produs o mare dezamagire. Posturile de la cabinetul parlamentar sunt posturi publice domnule citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.