Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Masacrul de la Bucea a șocat lumea

Ziarul de Vrancea
3 apr 2022 943 vizualizări

Imaginile cu cadavre ale localnicilor au făcut înconjurul lumii n Moscova nu-și asumă responsabilitatea atrocităților, dar presa de stat cere lichidarea tuturor ucrainenilor care își apără țara n alte imagini „horror” parvin din teritoriile ocupuate, până recent, de armata rusă

Aproape 340 de cadavre au fost recuperate în urma masacrului din orașul Bucea, din apropiere de Kiev, pentru care sunt acuzate trupele ruse, relatează media ucrainene. Până duminică seară, fuseseră găsite între 330 și 340 de cadavre, a scris cotidianul Ukrainska Pravda, citând un serviciu funerar. Căutările de noi victime sunt în desfășurare, unele cadavre fiind îngropate în curți, a adăugat sursa citată.

Imaginile cu cadavre ale localnicilor, descoperite după retragerea trupelor ruse din zonă, au șocat Occidentul, Ucraina spunând că trupele ruse sunt vinovate de acest masacru.

Procuratura Generală din Ucraina a anunțat o examinare medico-legală a cadavrelor pentru a stabili contextul în care s-au produs crimele. În acest proces vor fi consultați și investigatori internaționali.

Serviciile de informații militare ucrainene au difuzat ieri, pe pagina lor web, datele personale ale circa 1.600 de soldați ruși care au acționat în localitatea Bucea, cu nume, prenume, data nașterii și gradul militar.

Lista corespunde soldaților din a 64-a brigadă motorizată a armatei ruse.

Primărița unui sat de lângă Kiev și familia ei, împușcați și aruncați într-o groapă

​Primărița satului Motîjîn din apropierea Kievului, soțul ei și fiul lor au fost împușcați și aruncați într-o groapă puțin adâncă, a anunțat ieri un consilier din cadrul ministerului ucrainean de interne. „Ocupanții ruși au fost aici. Ei au torturat și ucis întreaga familie și pe primărița satului”, a declarat Anton Herașcenko, anunțând că trupurile neînsuflețite acoperite de nisip sunt ale lui Olha Suhenko, soțului ei Ilhor Suhenko și a fiului lor Oleksandr.

„Ocupanții au suspectat că ei colaborau cu forțele noastre armate, indicându-ne unde să direcționăm focurile noastre de artilerie. Acești nenorociți au torturat, măcelărit și ucis întreaga familie. Ei vor fi trași la răspundere pentru această faptă”, a afirmat el.

Agenția Reuters notează că unul dintre reporterii săi din Ucraina a văzut trupurile aruncate într-o groapă săpată în pădurea de lângă satul Motîjîn.

Vadim Tokar, șeful consiliului local din Makariv, un sat din apropierea Motîjîn, le-a spus jurnaliștilor de la Reuters că familia a fost luată ostatică de soldații ruși cu două sau trei zile înainte ca aceștia să se retragă. „Trupurile încă zac aici, nu le putem scoate deoarece există suspiciunea că ele sunt minate”, a spus el.

Zelenski a vizitat Bucea: Suntem în Europa, în secolul 21

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Bucea, unde cadavrele a sute de civili au fost găsite împrăștiate pe străzi.

Zelenski a inspectat drumul pe care o coloană rusă a fost prinsă în ambuscadă și a vorbit cu localnicii. El a reiterat că Rusia a comis crime de război și genocid în Ucraina. Întrebat de reporterii BBC dacă se mai poate negocia pacea cu Rusia, el a spus: “Da, pentru că Ucraina trebuie să aibă pace. Suntem în Europa, în secolul 21. Vom continua eforturile diplomatice și militare”.

Rusia respinge acuzațiile

Rusia respinge “în mod categoric” toate acuzațiile legate de descoperirea unui număr mare de cadavre de civili la Bucea, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Experți de la Ministrul rus al Apărării au descoperit semne de “falsificări video” și “falsuri” (“fakes”) în imagini, susține Rusia. “Judecând după ce am văzut, nu putem să avem încredere în aceste imagini vdeo”, declară Dmitri Peskov. El dă asigurări că este necesar “să se pună în mod serios la îndoială această informație”. Peskov a îndemnat liderii străini să nu formuleze “acuzații pripite” la adresa Moscovei și “să asculte cel puțin argumentele ruse”.

Ministrul apărării al Germaniei: UE ar trebui să interzică importul de gaze rusești

Ministrul apărării al Germaniei, Christine Lambrecht, a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să ia în discuție interzicerea importurilor de gaz rusesc, după ce oficiali ucraineni și europeni au acuzat forțele ruse de comiterea de atrocități la Bucea, lângă Kiev. “Trebuie să existe un răspuns. Astfel de crime nu trebuie să rămână fără răspuns”, a declarat ministrul Christine Lambrecht, într-un interviu pentru televiziunea publică germană ARD.

Berlinul a rezistat până acum apelurilor tot mai numeroase de a impune un embargou asupra importurilor energetice din Rusia, motivând că economiile germană și ale altor state europene sunt prea dependente de aceste livrări. Rusia asigură 40% din necesarul de gaz al Europei.

Christine Lambrecht a afirmat însă că acum miniștrii UE trebuie să ia în discuție o interdicție, potrivit unei postări pe Twitter a ministerului său.

Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a cerut duminică, la rândul său, sancțiuni și mai dure împotriva Moscovei, dar fără a menționa sectorul energetic. “Cei responsabili de aceste crime de război trebuie trași la răspundere. Vom înăspri sancțiunile contra Rusiei și vom ajuta și mai mult Ucraina să se apere singură”, a scris ea pe Twitter.

Uniunea Europeană lucrează de ceva vreme la sancțiuni suplimentare, dar comisarul pentru energie, Paolo Gentiloni, a declarat sâmbătă că măsurile adiționale nu vor afecta sectorul energetic.

Aproape 3.500 de civili, victime ale războiului din Ucraina

Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a anunțat că din 24 februarie și până la 2 aprilie, la miezul nopții, s-au înregistrat 3.455 de victime civile în Ucraina: 1.417 oameni au murit și 2.038 au fost răniți.

Dintre civilii uciși, 293 sunt bărbați, 201 femei, 22 fete și 40 băieți. În plus, au murit 59 de copii și 802 adulți despre care nu se știe dacă erau femei sau bărbați. Printre cei peste 2.000 de răniți se numără și 92 de copii. Cele mai multe victime s-au înregistrat în regiunile Donețk și Luhansk: 468 de morți și 1.036 de răniți.

OHCHR consideră că de fapt bilanțul este considerabil mai mare, însă există întârzieri în ceea ce privește verificarea informațiilor din zonele în care ostilitățile sunt intense.

Agenția oficială de presă a Moscovei cere lichidarea tuturor ucrainenilor care s-au opus Rusiei

Agenția oficială de presă a Moscovei, Ria Novosti, cere, într-un comentariu semnat de scriitorul Timofei Sergeitsev, lichidarea tuturor ucrainenilor care s-au opus Rusiei. În plus, elita politică a Ucrainei ar trebui eliminată.

Comentariul a apărut la circa 24 de ore după ce au fost făcute publice fotografii ale masacrului din Bucha. O traducere a articolului a apărut pe Twitter, pe contul lui Tadeusz Giczan, un jurnalist din Belarus care își ia doctoratul la University College of London. „Operațiunea specială a relevat că nu numai conducerea politică din Ucraina este nazistă, ci și majoritatea populației. Toți ucrainenii care au luat armele trebuie eliminați – pentru că ei sunt responsabili pentru genocidul poporului rus. Ucrainenii își maschează nazismul numindu-l «dorință de independență» și «mod european de dezvoltare». Ucraina nu are un partid nazist, un Führer sau legi rasiale, dar datorită flexibilității sale, nazismul ucrainean este mult mai periculos pentru lume decât nazismul lui Hitler”, explică Ria Novosti.

Frustrare la Bruxelles, șampanie la Moscova

cumcomentează presea internațională noua victorie a lui Orban

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán a câștigat un nou mandat la alegerile parlamentare de duminică, însemnând că vor continua ciocnirile dintre Budapesta și Bruxelles cu privire la valorile de bază ale Uniunii Europene și impunerea unei linii mai dure față de Rusia lui Vladimir Putin, scrie Politico.

Orbán, deja cel mai longeviv premier din Europa, a câștigat duminică un al patrulea mandat consecutiv la alegerile parlamentare naționale, partidul său de guvernământ Fidesz urmând să ocupe două treimi din locurile legislativului de la Budapesta.

Deși victoria nu este surprinzătoare, amploarea victoriei i-a șocat pe adversarii săi, care s-au unit într-o alianță istorică pentru a-l da jos pe campionul iliberalismului.

Aproximativ 53% dintre alegătorii maghiari au ales Fidesz și doar 35% au optat pentru coaliția formată de principalele șase partide de opoziție. „Am câștigat o victorie atât de mare încât o poți vedea de pe Lună, dar cu siguranță o poți vedea de la Bruxelles”, a clamat premierul ungar duminică seara.

Tăieri de fonduri europene?

Este așteptat ca preocupările privind subminarea valorilor democratice în Ungaria, o bătălie pe care Uniunea Europeană o duce de ani de zile, să revină în prim-plan la Bruxelles. Decizia Parlamentului European din 2018 de a declanșa procedurile de infringement împotriva Ungariei în temeiul articolului 7 al blocului comunitar – o mișcare întreprinsă în cazul în care valorile fundamentale ale UE sunt considerate a fi în pericol – a făcut însă prea puține presiuni pe guvernul de la Budapesta să își inverseze cursul.

Chiar dacă UE a blocat până acum banii alocați Ungariei prin fondul relansare economică post-Covid, guvernul lui Orbán s-a confruntat cu puține consecințe concrete pentru subminarea normelor democratice.

În săptămânile de dinaintea alegerilor era așteptat ca executivul de la Bruxelles să declanșeze un nou mecanism de reducere a fondurilor europene pentru Ungaria din cauza problemelor legate de statul de drept însă Comisia condusă de Ursula von der Leyen a amânat măsura, în parte pentru a nu fi acuzată de ingerințe în alegerile de duminică.

Ungaria i-a alienat și pe aliații din grupul de la Visegrad

BBC notează că opoziția maghiară a avut o ocazie istorică de a exploata cunoscutele legături ale lui Orbán cu Moscova și afinitățile față de președintele rus Vladimir dar că aparatul de relații publice bine uns al guvernului a reușit să îl prezinte pe prim-ministru drept un pacifist, simultan cu demonizarea opoziției ca dornică de un război.

În cei 12 ani de guvernare a Fidesz majoritatea presei de stat și private din Ungaria a fost preluată de aliați și apropiați ai premierului ungar, criticii poreclindu-i pe aceștia, mulți dintre ei foști colegi de școală ai liderului de la Budapesta, „oligarhii lui Orbán”.

Orbán a marșat în campanie pe ideea că Ungaria ar trebui să țină departe de conflictul din Ucraina în sine, „un război între două țări gigantice”, potrivit acestuia. „Prea periculos”, a insistat el după ce a refuzat să trimită arme Ucrainei și nici nu a permis transferarea de arme către Kiev prin teritoriul maghiar. Viktor Orbán este singurul lider al unui stat membru al UE care l-a criticat deschis pe Volodimir Zelenski și echipa sa de campanie l-a acuzat pe președintele ucrainean că a încheiat un „pact” cu opoziția maghiară pentru a-i trage pe soldații maghiari în războiul cu Rusia.

În discursul de după victoria de duminică premierul ungar l-a numit explicit pe Zelenski drept unul dintre adversarii săi.

Atitudinea lui Orbán față de Ucraina a provocat furie și la Varșovia, Polonia fiind în ultimii ani cel mai apropiat aliat ai Ungariei în contextul disputelor celor două țări cu Uniunea Europeană. Din ce în ce mai izolată pe plan internațional din cauza atitudinii pro-ruse a premierului său, Ungaria a fost nevoită săptămâna trecută să anuleze o reuniune a grupului de la Visegrad pe care urma să o organizeze după ce Polonia și Cehia au refuzat să participe. „Sunt cu adevărat dezamăgită că oamenii politici ungari găsesc că petrolul rusesc mai ieftin este mai important decât sângele ucrainean”, a explicat ministrul ceh al Apărării, care urma să participe la întrunire.

Putin îl felicită pe Orban

Revista Time scrie că, în pofida unei populații care este categoric pro-UE, guvernul Ungariei s-a înclinat puternic spre Kremlin sub conducerea lui Viktor Orbán. În timp ce mesajele internaționale ale premierului ungar au subliniat neutralitatea țării, mass-media națională de stat a promovat justificările folosite de Rusia pentru invazie. Orbán a refuzat să-l denunțe pe nume pe președintele rus Vladimir Putin din cauza invaziei, dar spune că se opune războiului din Ucraina. Deși el nu s-a opus sancțiunilor UE împotriva oligarhilor și companiilor rusești, premierul ungar a promis că va bloca orice țintire a petrolului sau a gazelor rusești.

Premierul ungar este de asemenea considerat un risc semnificativ de securitate pentru aliații din NATO.

Potrivit unei anchete publicate de Direkt36, un centru de jurnalism de investigație non-profit cu sediul la Budapesta, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a compromis complet rețeaua de computere și corespondența internă a ministerului ungar de Externe până la jumătatea anului 2021. Încălcarea a rămas activă în timpul recentelor summituri ale UE și NATO legate de războiul din Ucraina, o informație pe care ministrul de externe Péter Szijjártó a ascuns-o.

În data de 3 decembrie a anului trecut, la aproximativ o lună după ce Rusia a început iar să maseze trupe la granița cu Ucraina, lui Szijjártó i-a fost conferit la Moscova medalia Ordinului Prieteniei, cea mai înaltă onoare de stat a Rusiei pentru un străin.

Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat ieri pe liderul ungar Viktor Orban pentru victoria în alegerile legislative. “Șeful statului rus s-a declarat sigur că, în pofida unei situații internaționale dificile, dezvoltarea viitoare a relațiilor bilateriale și partaneriatului (între Moscova și Budapsta) vor corespunde interselor popoarelor Rusiei și Ungariei”, a anunțat într-un comunicat președinția rusă.

Vladimir Putin și Viktor Orban întrețin relații amicale de mult timp, în pofida multor crize între Moscova, pe de o parte, și Uniuniea Europeană (UE) și NATO pe de altă parte, două organizații în care Ungaria este membră.

Premierul ungar - suveranist și conservator - afișează, în general, o mare apropiere față de Moscova în numeroase dosare.

Eșec pentru Orban: Referendumul pe tema LGBT nu a trecut în Ungaria

Referendumul desfășurat duminică în Ungaria pe tema unei legi privind comunitatea LGBT - calificată drept homofobă atât în interiorul, cât și în afara țării - nu a întrunit cvorumul minim necesar de 50% de voturi valide.

Potrivit Biroului Național Electoral, doar 44% au depus voturi valide la cele patru întrebări care figurau pe buletine, cu toate că sprijinul în favoarea răspunsului “nu” la toate întrebările - pentru care făcuse campanie guvernul de la Budapesta - a obținut peste 90% din voturi. Aprobarea legii privind comunitatea LBGT a determinat Uniunea Europeană să deschidă o procedură de infringement împotriva Ungariei, în condițiile în care blocul european a considerat actul normativ homofob, discriminatoriu și contrar valorilor comunitare.

După numărarea a 98,9% din voturi, referendumul nu a reușit să întrunească minimum de 50% din voturile valide, ceea ce înseamnă că o parte importantă din populație a răspuns mesajului opoziției de a boicota plebiscitul.

În afara sufragiilor valide, 20% din buletinele emise nu au fost luate în calcul, deoarece nu au fost considerate valide, pentru că fie erau completate greșit, fie fuseseră scrise pe ele mesaje de protest, așa cum au cerut organizațiile în favoarea drepturilor LGBT și opoziția.

Voturile valide la acest referendum (44%) reprezintă cu 9 puncte procentuale mai puțin decât voturile obținute de Fidesz.

Însă faptul că referendumul nu este valid nu afectează continuitatea legii, care este deja în vigoare și pe care guvernul nu intenționează să o modifice, cel puțin deocamdată.

Franța: Noaptea cea mai friguroasă din 1947 pentru o lună de aprilie

În noaptea de duminică spre luni au fost înregistrate cele mai scăzute temperaturi din Franța pentru o lună de aprilie din 1947, a anunțat luni dimineața Meteo France. Cel mai frig a fost în Champagne (nord-est), unde mercurul din termometre a coborât până la -9 grade Celsius, însă gerul a fost resimțit în aproape toată țara, cu excepția Parisului și a zonelor de litoral de la Mediterana și Canalul Mânecii. “Gerul a afectat peste 90% din țară și a fost mai mult sau mai puțin intens în funcție de zonă”, a precizat Patrick Galois, meteorolog la Meteo France. “A fost o scădere rapidă a temperaturilor în timpul nopții, dar se încălzește rapid”, a adăugat el.

Recorduri au fost doborâte la Mourmelon (nord-est, -9,3 grade Celsius), la Châteauroux (centru, -5,6 grade Celsus) și la Vannes (vest, -3,2 grade Celsius).

A murit „mama” lui George Constanza

Actrița Estelle Harris, care a interpretat-o memorabil pe mama lui George, Estelle Costanza, în serialul „Seinfeld”, și care a fost vocea doamnei Potato Head în franciza „Toy Story”, a murit pe 2 aprilie din cauze naturale, la vârsta de 93 de ani.

Pe pagina de Facebook a serialului „Seinfeld” a fost publicat un omagiu: „Cea mai bună mamă din industrie. Odihnește-te în pace, Estelle Harris”.

Harris era cunoscută mai ales pentru vocea ei distinctă și pentru rolul din „Seinfeld”, unde a apărut în 27 de episoade. Soțul ei în film a fost Jerry Stiller, care l-a interpretat pe Frank Costanza. Ea a avut, de asemenea, o carieră solidă și ca Mrs. Potato Head în filmele din franciza „Toy Story”.

Harris a apărut și în multe proiecte de animație, inclusiv în filme precum „Brother Bear” (2003) și „Tarzan II” (2005) și seriale precum „Hercules”, „The Wild Thornberrys” și „Godzilla: The Series” (toate din 1998).

Costa Rica: Un conservator, sancționat din cauza unor hărțuiri sexuale, noul președinte

Conservatorul Rodrigo Chaves, un fost cadru de la Banca Mondială (BM), a fost ales în weekend președinte al Costa Rica într-un mandat de patru ani, într-una dintre cele mai stabile țări din American Latină, care se confruntă însă cu o criză economică și socială. Candadiatul de centru José Maria Figueres a recunoscut victoria lui Chaves, care a obținut 52,9% dintre voturile exprimate, împotriva adversarului său (47,1%), a anunțat Tribunalul Suprem Electoral (TSE).

Aproxmativ 3,5 milioane de alegători au fost chemați la urne duminică în această țară mică din America Centrală, considerată de mult timp cea mai stabilă țară din America Latină. Alegerile s-au desfășurat fără vreun incident major.

Noul președinte, în vârstă de 60 de ani, promite să ofere soluții unor probleme cu care se confruntă Costa Rica precum o datorie externă de 70% din PIB, un nivel de sărăcie al populației de 23%, un șomaj de 14% și scandaluri de corupție în sectorul public. El nu dispune, însă, de o majoritate în Parlament și este necesar să se sprijine pe alte partide.

Rodrigo Chaves a fost sancționat cu privire la hărțuirea sexuală a două dintre colaboratoarele sale, în perioada 2008-2013, pe când lucra la BM.

Noul președinte a fost retrogradat, iar apoi a plecat din post, câteva săptămâni mai târziu, și a fost numit ministru de Finanțe în Costa Rica.

Ecuador: Cel puțin 20 de morți în urma unei revolte într-o închisoare

Cel puțin 20 de persoane au murit, duminică, în urma unei revolte într-o închisoare din sudul Ecuadorului. Revolta a avut loc la închisoarea El Turi din Cuenca. Autoritățile au precizat că au preluat din nou controlul închisorii. Ministrul de Interne, Patricio Carrillo, a declarat că au fost mobilizați pentru a restabili ordinea 800 de polițiști și 200 de soldați.

Au fost găsite în închisoare cinci corpuri mutilate și cinci persoane rănite în stare gravă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.