Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Zelenski: Mulțumesc României pentru nivelul de cooperare atins

Ziarul de Vrancea
9 ian 2024 1175 vizualizări

Liderul de la Kiev a discutat cu președintele Iohannis despre pregătirea piloților ucraineni pentru avioanele F-16 care se desfășoară și în țara noastră

Președintele Volodimir Zelenski a cerut, marți seara, noi măsuri globale împotriva celor care ajută Rusia dând asigurări că sunt semne că sancțiunile occidentale funcționează, întrucât există „dovezi clare” ale unei încetiniri a industriei rusești de apărare. Pe de altă parte, el a subliniat că Ucraina trebuie să-și facă o evaluare proprie și o ierarhizare a priorităților: „de ce este nevoie, de cine este nevoie și ce semnale pot funcționa”. În context, el a amintit de discuția purtată în cursul zilei cu președintele României, Klaus Iohannis. „Am mulțumit României pentru nivelul de cooperare care a fost deja atins. Avem rezultate extrem de bune în regiunea Dunării, în cooperarea la Marea Neagră și, în general, în interacțiunea noastră. Apreciem sprijinul României pentru mișcarea noastră spre Uniunea Europeană. Avem cu siguranță potențialul de a crește cooperarea transfrontalieră, în special în triunghiul Ucraina-România-Moldova. Astăzi, am discutat, de asemenea, cu președintele Iohannis despre unele aspecte promițătoare în domeniul apărării - cum ne putem consolida pozițiile împreună. În special, am discutat despre pregătirea piloților noștri de F-16”, a precizat președintele Zelenski.

Ministru: Ucraina produce mai multe drone decât poate cumpăra statul în prezent

Producătorii ucraineni au crescut producția de vehicule aeriene fără pilot (UAV) în măsura în care bugetele actuale de achiziții de drone ale Kievului nu sunt suficiente pentru a cumpăra tot ceea ce este produs, a declarat marți ministrul ucrainean al Tehnologiei. Mihailo Fedorov, un viceprim-ministru care se ocupă și de brieful digital, a susținut încă de la început utilizarea dronelor pentru a lupta împotriva invaziei ruse. ”Începând de astăzi, piața a accelerat mult mai repede decât suma de bani pentru cumpărarea tuturor UAV-urilor. De aceea, trebuie să creștem finanțarea și să deschidem în continuare piețele, astfel încât prețurile să scadă datorită concurenței și să înceapă localizarea părții (producția)”, a declarat Fedorov pentru televiziunea națională ucraineană.

UAV-urile au fost utilizate pe scară largă atât de Ucraina, cât și de Rusia, în războiul din ultimele 22 de luni, oferind armatelor o imagine constantă a cerului și permițându-le să distrugă ținte de sute de ori mai valoroase decât drona, cum ar fi sistemele de apărare aeriană și radarele avansate.

Potrivit ministrului, acum există aproximativ 200 de companii în Ucraina care produc drone, iar aproximativ 70 de firme locale au semnat contracte pentru furnizarea de drone către stat.

Criză de securitate fără precedent în Ecuador

Odată un loc sigur, această țară este în prezent devastată de violența bandelor n imagini video cu polițiști executați de bandiți abundă pe rețelele sociale

Președintele ecuadorian Daniel Noboa a instituit marți în țară stare de "conflict armat intern" și a ordonat "neutralizarea" grupurilor criminale implicate în traficul de droguri, în a treia zi a unei crize de securitate fără precedent care a lăsat în urmă cel puțin zece morți, conform unui prim bilanț.

Într-un decret semnat marți, președintele Noboa a recunoscut "existența unui conflict armat intern" și a ordonat "mobilizarea și intervenția forțelor armate și a poliției naționale pentru a garanta suveranitatea și integritatea națională împotriva crimei organizate, a grupărilor teroriste și a beligeranților non-statali".

După ce a decretat stare de urgență luni, Noboa, în vârstă de 36 de ani, cel mai tânăr președinte din istoria țării, a ordonat de data aceasta "neutralizarea" tuturor acestor grupuri criminale, despre care a furnizat o listă exhaustivă, subliniind în același timp necesitatea ca forțele armate să acționeze "cu respectarea drepturilor omului".

Aceste grupuri criminale, majoritatea bande de stradă până acum câțiva ani, au devenit actorii sângeroși ai comerțului cu droguri cu ramificații internaționale, deoarece Ecuadorul s-a impus ca principalul punct de export pentru cocaina produsă în țările vecine Peru și Columbia. Odată un loc sigur, această țară este acum devastată de violența bandelor.

Inamicul public numărul unu, liderul Los Choneros (una dintre aceste bande, cu aproximativ 8.000 de oameni, potrivit experților), Adolfo Macias, alias "Fito", a dispărut duminică din închisoarea Guayaquil. Marți, unul dintre liderii Los Lobos, o altă bandă puternică de droguri, a scăpat și el. Peru a anunțat, de asemenea, marți seara că a declarat stare de urgență în toate regiunile de frontieră cu Ecuadorul, granița având o lungime de peste 1.400 de kilometri, și că va intensifica supravegherea prin trimiterea de polițiști și militari suplimentari.

În cel mai recent episod dramatic, bărbați înarmați au invadat platoul unei televiziuni publice din Guayaquil, marți după-amiază, luând ostatici jurnaliști și angajați ai postului. În mijlocul focurilor de armă, difuzarea acestor imagini suprarealiste a continuat în direct timp de minute întregi, aparent până la intervenția forțelor de ordine cu strigăte de "Poliția! Poliția!".

Nimeni nu a fost ucis sau rănit în raid, iar 13 atacatori au fost arestați, a precizat poliția.

Evadarea lui "Fito" a fost urmată de mai multe revolte și de luarea de ostatici a gardienilor din diferite închisori, toate transmise prin videouri înfiorătoare care circulau pe rețelele de socializare și care îi arătau pe captivi amenințați de cuțitele deținuților mascați. Marți, au apărut noi înregistrări, de data aceasta arătând execuția a cel puțin doi gardieni, cu arma și prin spânzurare.

Într-un comunicat, administrația închisorii (SNAI) a transmis că 139 de membri ai personalului său sunt încă ținuți ostatici în cinci închisori din întreaga țară.

Starea de urgență declarată de Noboa, care a fost ales în noiembrie cu promisiunea de a restabili securitatea, se extinde în întreaga țară timp de 60 de zile. Armata este astfel autorizată să mențină ordinea pe străzi (cu o interdicție de circulație pe timp de noapte) și în închisori. În mod clar, a avut un efect redus până acum: zeci de incidente, inclusiv răpirea a șapte ofițeri de poliție, au fost, de asemenea, raportate în întreaga țară.

În orașul-port Guayaquil, unde grupurile criminale sunt atotputernice, șeful poliției a declarat că violențele s-au soldat cu opt morți și trei răniți. Doi polițiști au fost, de asemenea, "uciși cu cruzime de criminali înarmați" în orașul Nobol, lângă Guayaquil.

Imaginile difuzate pe rețelele de socializare, greu de verificat, dau o idee despre aceste violențe și alimentează impresia unui haos care se instalează treptat în unele localități ale țării: atacuri cu cocteiluri Molotov, mașini arse, împușcături aleatorii asupra polițiștilor, scene de panică. În marele port Guayaquil, care a fost cufundat în psihoză, multe hoteluri și restaurante s-au închis, în timp ce vehiculele armatei patrulează pe străzi. În capitala Quito, cuprinsă de frică, magazinele și mall-urile s-au închis, de asemenea, prematur.

Seara, Ministerul Educației a dispus închiderea temporară a tuturor școlilor din țară. Forțele de securitate au publicat imagini puternice ale intervențiilor lor începând de duminică în diferite penitenciare, arătând sute de deținuți în lenjerie intimă, cu mâinile pe cap și întinși fără menajamente la sol.

Cel mai înalt diplomat american pentru America Latină, Brian Nichols, a declarat că SUA sunt "extrem de îngrijorate de violențe" și că sunt "în contact strâns cu președintele (Daniel) Noboa și guvernul ecuadorian, gata să ofere asistență".

Trump ar fi spus în 2020: „Dacă Europa este atacată, nu vom veni niciodată să vă ajutăm”

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a relatat că, în anul 2020, la Davos, președintele SUA de atunci, Donald Trump, i-a spus președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că, dacă Europa este atacată, Statele Unite nu vor veni să o ajute, iar „NATO este mort” și vor părăsi Alianța, scrie Politico.

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, dorește să înființeze un fond de apărare al UE în valoare de 100 de miliarde de euro, a declarat marți, în cadrul unui eveniment organizat în Parlamentul European.

La 27 februarie, Breton urmează să prezinte Programul european de investiții în domeniul apărării (EDIP), un fond de bani destinat să stimuleze achizițiile comune de arme și să pună UE pe picior de război. „Cred că trebuie să avem un fond de apărare uriaș care să ajute la accelerarea, chiar și probabil în valoare de 100 de miliarde de euro”, a declarat Breton marți, la un eveniment găzduit de grupul liberal Renew Europe.

Breton a povestit următoarea discuție: „Ne întoarcem în 2020, în ianuarie. Stăm cu Ursula von der Leyen, cu mine, cu Phil Hogan și cu președintele Statelor Unite ale Americii. Ne aflam la Davos. Iar Donald Trump i-a spus Ursulei: «Trebuie să înțelegeți că, dacă Europa este atacată, nu vom veni niciodată să vă ajutăm și să vă sprijinim și, apropo, NATO este mort și vom pleca, vom părăsi NATO.» Era președintele Statelor Unite ale Americii – s-ar putea să se întoarcă.”

Breton a adăugat: „A fost un mare semnal de alarmă… Așa că acum, mai mult ca niciodată, știm că suntem pe cont propriu, desigur.”

Adan Canto, cunoscut pentru rolurile din ”X-Men” și ”Designated Survivor”, moare la 42 de ani

Adan Canto, cântărețul și actorul mexican cunoscut pentru rolurile sale din "X-Men: Days of Future Past" și "Agent Game", precum și din serialul TV "The Cleaning Lady", a murit la vârsta de 42 de ani, transmite The Associated Press.

Publicista Jennifer Allen a declarat că Adan Canto a murit din cauza unui cancer apendicular și că a ales să păstreze diagnosticul său privat. "Adan avea o profunzime de spirit pe care puțini o cunoșteau cu adevărat. Cei care l-au întrezărit au fost schimbați pentru totdeauna", a scris Allen într-o declarație. "Va fi foarte regretat de atât de mulți", a adăugat ea.

Născut în Ciudad Acuña, Coahuila, Mexic, și crescut în Texas, Canto și-a început cariera la vârsta de 16 ani, când a plecat de acasă în Mexico City pentru a lucra ca și cântăreț și compozitor. Apoi a început să se ocupe de actorie, debutând la televiziune în 2009 în serialul mexican "Estado de Gracia".

Debutul său american a venit mai târziu, în 2013, în serialul dramatic "The Following", produs de Kevin Williamson pe Fox, în care a jucat Kevin Bacon. Printre rolurile sale notabile se numără cel al vicepreședintelui ales Aaron Shore în "Designated Survivor", cel al politicianului columbian Rodrigo Lara Bonilla în "Narcos" și cel al mutantului Sunspot în "X-Men: Days of Future Past".

Canto a jucat în debutul regizoral al lui Halle Berry, "Bruised", precum și în "Agent Game". De asemenea, el a regizat primul său scurtmetraj în 2014 și un al doilea în 2020, un western provocator cu Theo Rossi în rolul principal.

În momentul morții sale, Canto juca rolul lui Armand Morales în serialul "The Cleaning Lady" de pe Fox, care în prezent filmează cel de-al treilea sezon. El nu a putut participa la producție din cauza bolii sale, dar spera să se reintegreze mai târziu în acest sezon.

Kiefer Sutherland, care a jucat alături de Canto în "Designated Survivor", a împărtășit un omagiu pe pagina sa de Instagram. "Se pare că în ultima vreme am fost nevoit să fac prea multe postări ca aceasta, dar am inima frântă de pierderea lui Adan Canto. A fost un spirit atât de minunat", a scris Sutherland în legenda care însoțește o fotografie cu cei doi pe platou.

Lui Canto îi supraviețuiesc soția sa, Stephanie Ann Canto, și cei doi copii, Roman Alder, în vârstă de 3 ani, și Eve Josephine, în vârstă de 18 luni. "Pentru totdeauna comoara mea Adan, ne vedem curând", a scris soția sa pe contul ei de Instagram.

Viitoarea regină a Danemarcei, una dintre cele mai sofisticate și bine îmbrăcate persoane din lume

Mary Donaldson, născută în Australia, care va deveni duminică regină a Danemarcei, atunci când soțul ei, prințul moștenitor Frederik, va urca pe tron, a fost recunoscută ca fiind una dintre cele mai sofisticate și bine îmbrăcate persoane din lume. Dar fostul director de marketing a avut un drum lung de la statul insular Tasmania, unde s-a născut, până la reședința regală daneză Amalienborg, urmând o dată un curs intensiv de opt săptămâni de comportament, etichetă și protocol ținut de un fost model, transmite Reuters.

Donaldson, în prezent Prințesa Moștenitoare Mary, l-a întâlnit pe prinț într-un pub din Sydney în timpul Jocurilor Olimpice de vară din 2000, desfășurate în oraș.

În anul următor, ea a participat la cursul ținut de Teresa Page, fondatoarea Starmakers, o firmă de dezvoltare personală și profesională din Sydney. Participanții la acest curs, pentru care Donaldson a plătit 1.200 de dolari australieni (804 dolari), iau lecții de "construire a încrederii, prezenței și magnetismului" și de "postură grațioasă". Page nu avea nicio idee că Donaldson se întâlnea cu prințul moștenitor danez atunci când a urmat cursul. "Mary nu a menționat acest lucru", a spus ea.

Donaldson s-a mutat ulterior în Danemarca, unde cuplul s-a căsătorit în 2004. Ei au patru copii. În ajunul Anului Nou, mama lui Frederik, regina Margrethe a II-a, a făcut un anunț surpriză că va abdica la 14 ianuarie, după 52 de ani pe tron.

"Mă simt foarte, foarte mândră de Prințesa Mary", a spus Page. Viitoarea regină a fost una dintre cele mai bune eleve ale Starmakerilor, a spus Page.

"Mary a fost foarte implicată, foarte entuziasmată de cunoștințe, foarte atentă și foarte inteligentă. Spunea lucruri care îmi indicau că înțelegea cu adevărat ceea ce o învățam și îi plăcea aspectul de dezvoltare personală, de a avea cunoștințele necesare pentru a te transforma", a adăugat ea.

Pub-ul Slip Inn, unde Frederik și Mary s-au întâlnit, flutură în prezent steagul danez, în timp ce o placă în engleză și daneză comemorează întâlnirea lor. "Cred că este destul de mișto că îți poți întâlni Făt-Frumosul în pub", a spus Ashley Brown, un horticultor.

Alexei Navalnîi, pedepsit pentru că a refuzat să "se prezinte conform protocolului"

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a anunțat că oficialii de la colonia penală din Arctica, unde execută o pedeapsă de 19 ani, l-au izolat într-o celulă de pedeapsă minusculă pentru o infracțiune minoră, cel mai recent pas menit să crească presiunea asupra celui mai aprig dușman politic al președintelui Vladimir Putin.

Navalnîi a anunțat, într-o declarație pe rețelele de socializare transmisă din spatele gratiilor, că oficialii închisorii l-au acuzat că a refuzat să "se prezinte conform protocolului" și i-au ordonat să stea șapte zile într-o celulă de pedeapsă.

"Gândul că Putin se va mulțumi să mă bage într-o cazarmă din nordul îndepărtat și va înceta să mă tortureze în izolatorul de pedeapsă a fost nu numai laș, ci și naiv", a declarat el în maniera sa sarcastică obișnuită.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, este încarcerat sub acuzația de extremism. El fusese încarcerat în regiunea Vladimir din centrul Rusiei, la aproximativ 230 de kilometri est de Moscova, dar a fost transferat luna trecută într-o colonie penală cu "regim special" - cel mai înalt nivel de securitate al închisorilor din Rusia - deasupra Cercului Artic.

Această regiune îndepărtată este cunoscută pentru iernile lungi și aspre. Kharp se află la aproximativ 100 de kilometri de Vorkuta, ale cărei mine de cărbune au făcut parte din sistemul de închisori gulag. "Este aproape imposibil să ajungi în această colonie; este aproape imposibil chiar să trimiți scrisori acolo. Acesta este cel mai înalt nivel posibil de izolare față de lume", a declarat strategul șef al lui Navalnîi, Leonid Volkov, pe X. La colonia penitenciară din Kharp, a fi într-o celulă de pedeapsă înseamnă că plimbarea afară, într-o curte îngustă de beton a închisorii, este permisă doar la ora 6:30 dimineața, a declarat Navalnîi marți.

Deținuților în condiții normale li se permite să se plimbe "după prânz și, chiar dacă acum este noapte polară, tot după prânz este mai cald cu câteva grade", a spus el, adăugând că temperatura a ajuns până la minus 32 de grade Celsius.

"Puține lucruri sunt la fel de revigorante ca o plimbare în Yamal la ora 6:30 dimineața", a scris el.

Temperaturile au crescut cu 50 de grade Celsius în doar câteva zile în Suedia

Orașul Nikkaluokta, din nordul Suediei, a înregistrat marți dimineață o temperatură de 8,3°C, potrivit datelor furnizate de observatorul meteorologic francez Keraunos. Pe 5 ianuarie, însă, temperatura aici fusese de minus 42,9°C, ceea ce înseamnă că în doar patru zile termometrele au arătat un salt spectaculos, de peste 51 de grade Celsius, relatează Le Figaro.

La câțiva kilometri depărtare, tot în nordul Suediei, la stația Kvikkjokk-Årrenjarka, pe 3 ianuarie a fost înregistrat un record de -43,6°C, cea mai scăzută temperatură înregistrată pentru o lună ianuarie în Suedia în ultimii 25 de ani. Prin urmare, regiunea a înregistrat o creștere de peste 50°C în doar câteva zile.

De la începutul lunii ianuarie, nordul Europei a fost cuprins de un val de frig arctic, cu ninsori abundente în special în Suedia și Norvegia. Câteva sute de mașini au rămas blocate săptămâna trecută în Suedia și Danemarca, armata fiind mobilizată pentru a evacua automobiliștii blocați pe șosele.

Ancheta privind moartea lui Matthew Perry a fost închisă oficial

Ancheta privind circumstanțele morții actorului Matthew Perry a fost închisă oficial de către Departamentul de Poliție din Los Angeles, a dezvăluit People.

Biroul medicului legist din Los Angeles precizează, de asemenea, pe site-ul său, că ancheta a fost închisă. Potrivit acesteia, moartea actorului a fost cauzată de "efectele acute" ale ketaminei, un anestezic folosit uneori pentru a combate depresia. Moartea sa a fost cauzată și de alți factori, potrivit aceleiași surse: "înec", "boală coronariană" și "efectele buprenorfinei", un medicament prescris pentru a combate dependența de opioide.

Matthew Perry a fost găsit inconștient în jacuzzi-ul său în 28 octombrie. El a fost declarat mort la fața locului. Poliția a declarat la momentul respectiv că nu există dovezi de crimă. Actorul, cunoscut la nivel mondial pentru intepretarea personajului Chandler Bing din serialul de succes "Friends", a povestit în autobiografia "Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing" (2022) lupta sa contra adicțiilor și alcoolului și medicamentelor.

Meta blochează accesul adolescenților la subiectele sensibile

Pe fondul criticilor privind efectele negative ale rețelelor sale sociale asupra tinerilor, Meta a decis să ascundă de aceștia postările care abordează subiecte care le pot da idei periculoase. Meta anunță că postările care au legătură cu anumite subiecte sensibile, precum autoflagelarea, violența grafică, tulburări de alimentație și altele, nu vor mai fi vizibile în newsfeed-urile adolescenților.

Postările care intră în categoriile de acest gen vor fi pur și simplu ascunse celor mici pentru a nu-i expune pe aceștia unor idei periculoase. Compania spune că, înainte de a lua măsura, s-a consultat cu experți în dezvoltarea adolescenților pentru a decide ce tipuri de conținut ar trebui blocat.

În plus, adolescenții care folosesc deja Instagram sau Facebook vor fi trecuți automat la cel mai restrictiv set de setări disponibile pentru cele două rețele.

Aceste setări vor bloca o serie de facilități. Printre altele, adolescenții nu vor mai putea fi contactați decât de utilizatorii pe care-i urmăresc, iar comentariile deranjante vor fi ascunse automat.

Acestea sunt unele dintre cele mai stricte măsuri luate vreodată de Meta pentru protecția adolescenților și vin pe fondul mai multor procese care acuză compania că a urmărit în mod special să atragă copii sub 13 ani și că nu a fost transparentă cu privire la modul în care gestionează conturile acestora.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.