Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Un tânăr tetraplegic reușește să controleze un computer cu gândul

Ziarul de Vrancea
20 mar 2024 960 vizualizări

Experimental a fost realizat cu ajutorul unui implant Neuralink

Neuralink, un start-up al miliardarului Elon Musk, a publicat o înregistrare video în care un pacient tetraplegic, Noland Arbaugh, în vârstă de 29 de ani, spune că se joacă șah - cu gândul - pe computer, cu ajutorul unui implant cerebral.

Noland Arbaugh, tetraplegic în urma unui accident rutier, povestește că joacă șah și jocul video ”Civilization” sau că face cursuri de japoneză și franceză care-i permite să controleze mouse-ul unui computer.

”Sunt încă multe lucruri de făcut, dar asta mi-a schimbat viața”, dă el asigurări, glumind cu privire la faptul că a devenit ”telekinezic”,

Într-o discuție cu un inginer de la start-up, pacientul povestește cum această nouă tehnologie i-a redat un acces simplificat la unele dintre hobby-urile sale. El descrie felul în care reușește să deplaseze cursorul pe ecran, implantul traducându-i intenția.

Inginerul de la Neuralink promite să țină la curent navigatorii pe Internet cu privire la progresele pacientului.

CEO-ul Tesla și SpaceX și proprietarul X anunța în ianuarie că Neuralink i-a pus primul implant cerebral unui pacient în cadrul unor teste clinice.

El a dat asigurări apoi, la sfârșitul lui februarie, că pacientul era în măsură să controleze un mouse de computer cu gândul. ”Motivul pentru care am intrat în acest proiect este că aș vrea să particip la ceva care, cred eu, va schimba lumea”, dă asigurări Noland Arbaugh.

Neuralink, cu sediul la Fremont, în California, a obținut în mai unda verde a Agenției americane de reglementare a medicamentelor și aparatelor medicale (FDA).

Implantul Neuralink - de mărimea unei monede - a fost plasat în creierul unui macac, care a reușit apoi să joace un joc video fără joystick sau tastatură.

Elon Musk are ambiția să propună implantul său tuturor, pentru a permite oamenilor să comunice mai bine cu computerele și să oprească, în opinia sa, ”riscul la adresa civilizației noastre” pe care-l resprezintă inteligența artificială (AI). Neuralink a strâns recent aproximativ 323 de milioane de dolari de la investitori și a anunțat că vrea să facă pacienții paralizați să meargă din nou, să le redea vederea orbilor sau să vindece persoane bolnave de boli psihiatrice ca depresia.

Elevi de la 40 de școli din Franța, amenințați cu decapitarea

Elevi de la aproximativ 40 de licee au primit în spațiul lor digital de lucru (ENT) un mesaj de amenințare cu decapitarea, în care autorul, care se revendică de la gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) amenință că instituțiile respective de învățământ vor exploda joi, la ora locală 15.00 (16.00, ora României), un mesaj înfiorător, care pare o ”farsă”, relatează Le Figaro.

”Mâine, joi, 21 martie, voi arunca în aer întreaga instituție către ora (locală) 15.00 (16.00, ora României) și vă voi decapita toate corpurile de kafir (necredincios), pentru a-l servi pe atotputernicul Allah, care domnește în lume”, scrie în acest mesaj trimis pe adresa fiecăruia dintre liceele vizate.

Autorul mesajului spune că un exploziv - C-4 - ”a fost pus peste tot” în sedii și în clase ale unui liceu în Hauts-de-Seine, la Sèvres.

”Sper ca corpurile voastre de kafir să vă explodeze în 1.000 de bucăți. Îmi voi aduce câinii să vă sfâșie, bandă de necredincioși”, scrie el.

Autorul acestor amenințări citează un verset din Coran - ”omorîți-i pe cei care nu cred în Allah” - și lansează un apel prin care cere ca și alții să i se alăture în atacurile pe care intenționează să se comită.

Sutele de elevi care au primit această scrisoare pe computer, prin ENT, au primit și o înregstrare video a unei decapitări, imagini șocante care au circulat pe rețele de socializare în timpul atentatelor teroriste din 2015 în Franța.

Conducătorii instituțiilor respective, avertizați cu privire la acest mesaj, inclusiv la Sèvres, au reacționat imediat și au anunțat poliția,

Poliția a percheziționat amănunțit, miercuri seara, licrul din Sèvres.

”Primele elemente ale anchetei ne arată că este vorba despre piratarea unor conturi ale unor elevi de liceu”, se arată într-o înștiințare trimisă părinților. În pofida faptului că acest e-mail pare o ”farsă”, anchetatori încearcă să-l găsească pe autorul e-mailului, în vederea unei urmăriri penale.

Părinții le-au cerut copiilor, după ce au citit mesajul de amenințare, să nu se ducă la școală joi.

SUA: Prima execuție în Georgia după 2020

Statul american Georgia a procedat miercuri la prima sa execuție după 2020, cea a unui american condamnat în 1996 la pedeapsa capitală pentru răpirea, violarea și uciderea fostei sale partenere, relatează AFP.

Willie James Pye, în vârstă de 59 de ani, a fost executat miercuri la ora 23:03 locală (03:03 GMT, joi), prin injecție letală într-o închisoare din Jackson, la sud-est de Atlanta, capitala acestui stat din sud-estul țării.

Pye nu a vrut să facă nicio declarație înainte de moartea sa, însă a fost de acord cu o ultimă rugăciune, a declarat Administrația penitenciarelor din Georgia într-un comunicat. Aceasta este cea de-a treia execuție de la începutul anului în Statele Unite, în plus față de cea anulată în ultimul moment pe 28 februarie în Idaho (nord-vest), după ce soluția letală nu i-a putut fi administrată condamnatului în termenul legal.

Willie James Pye a fost găsit vinovat pentru uciderea în 1993 a Aliciei Yarbrough, o femeie cu care avusese o relație de scurtă durată și pe care a răpit-o și apoi a violat-o alături de doi complici, între care un adolescent de 15 ani.

Condamnarea sa la moarte a fost anulată de o curte de apel în 2021, motivul invocat fiind acela că avocatul său numit din oficiu nu i-a asigurat o bună apărare, neinvocând nici semnele sale de dizabilitate mintală, nici sărăcia și nici abuzul pe care le-a suferit în copilărie. Însă această sentință a fost restabilită în 2022. În raportul său anual publicat în decembrie, observatorul specializat Death Penalty Information Center a apreciat că majoritatea prizonierilor executați în 2023 în Statele Unite "nu ar fi probabil condamnați la moarte în prezent" din cauza problemelor lor de sănătate mintală și a traumei lor, și chiar a modificărilor legislative.

Salman Rushdie: Lui ChatGPT îi lipsește simțul umorului

Inteligența artificială generativă ar putea cuceri scenaristica și genurile literare "cum ar fi thriller-ul și science-fiction-ul", afirmă romancierul Salman Rushdie într-un interviu acordat revistei literare franceze NRF, publicat joi.

"Problema este că aceste creaturi învață foarte repede. Cred că este mai îngrijorător pentru literatura de gen, cum ar fi thrillerele sau science-fiction, unde ceea ce primează nu este originalitatea vocii sau a limbajului", a declarat scriitorul americano-britanic. "Același lucru este valabil și pentru scenariști. În condițiile în care Hollywood-ul creează în mod constant noi versiuni ale aceluiași film, inteligența artificială ar putea fi folosită pentru a schița scenarii", a continuat el.

Dar pentru autorul "Versetelor satanice", scriitorii ca el nu au niciun interes să fie ajutați de inteligența artificială și nici motive să se îngrijoreze de posibilele imitații. El a explicat că a văzut acest lucru cu un text scris de ChatGPT cu instrucțiunea "200 de cuvinte în stilul lui Salman Rushdie".

"Rezultatul a fost o grămadă de gunoi. Nici un cititor care ar fi citit o singură pagină de-a mea nu ar fi crezut că eu sunt autorul. E mai degrabă liniștitor", a considerat el. "Sistemul asimilează pur și simplu cantități uriașe de text și dă o nouă versiune. Nu se găsește nicio originalitate în el. De asemenea, pare să fie total lipsit de simțul umorului. În opinia lui Salman Rushdie, "acestea sunt defecte majore".

Editura Gallimard, care publică revista NRF, va lansa în 18 aprilie "Le Couteau" (Cuțitul), o relatare a tentativei de asasinat asupra sa în august 2022 la Chautauqua (nord-estul Statelor-Unite).

Salman Rushdie trăiește sub amenințarea cu moartea din cauza unei fatwa emise de Iran din 1989, după publicarea cărții sale "Versetele satanice".

El a fost atacat cu un cuțit în august 2022 la o conferință literară din Chautauqua, lângă New York, de către un american de origine libaneză suspectat că ar fi simpatizant al Iranului șiit. Grav rănit, scriitorul și-a pierdut de atunci vederea la un ochi.

A murit M Emmet Walsh, actorul din "Blade Runner", "Blood Simple" și "Knives Out"

M Emmet Walsh, actorul care a jucat în peste 220 de roluri în filme și la televiziune, printre care "Blade Runner", "Knives Out" și filmele fraților Coen "Blood Simple" și "Raising Arizona", a murit la vârsta de 88 de ani.

Managerul lui Walsh, Sandy Joseph, a confirmat pentru publicația de specialitate Variety că acesta a murit marți în Vermont.

Născut la New York în 1935 și crescut în Vermont, Walsh a obținut primul său rol necreditat într-un film - un figurant în "Midnight Cowboy" - și primul său rol creditat într-un film, "Alice's Restaurant", ambele în 1969.

A interpretat rolul unui scriitor sportiv în comedia "Slap Shot" (1977) a lui Paul Newman, al ofițerului de eliberare condiționată al lui Dustin Hoffman în "Straight Time" (1978), al lunetistului care îl vânează pe Steve Martin în "The Jerk" (1979) și al șefului poliției din Los Angeles care îl scoate din pensie pe Harrison Ford în "Blade Runner" (1982).

Walsh a declarat pentru Hollywood Reporter în 2017 că "Blade Runner" a fost filmul despre care a fost întrebat cel mai des, spunând că după ce a văzut produsul finit: "Nu știam ce să spunem, să gândim sau să facem! Nu știam ce naiba am făcut! Singurul care părea să înțeleagă era Ridley".

De asemenea, a jucat roluri mici în "Fletch" (1985) și în filmul de groază "Critters" (1986), precum și în rolul colegului vorbăreț al lui Nicolas Cage în "Raising Arizona" (1987), al tatălui lui John Lithgow în "Harry and the Hendersons" (1987) și al sponsorului lui Michael Keaton în "Clean and Sober" (1988). De asemenea, a apărut în "Romeo  Juliet" (1996), "My Best Friend's Wedding" (1997), "The Iron Giant" (1999), "Calvary" (2014) și "Knives Out" (2019).

"Mă distrez mai mult jucând 10 persoane diferite decât jucând aceeași persoană de 10 ori diferit", a declarat odată pentru Houston Chronicle. "O dată este un gunoier, iar data viitoare este președintele de la Princeton".

Ultimul său rol a fost în westernul Outlaw Posse din 2024, alături de Whoopi Goldberg și Cedric the Entertainer.

De-a lungul a șapte decenii de televiziune, Walsh a apărut în seriale precum "Starsky and Hutch", "Frasier", "The Twilight Zone", "The X-Files", "Home Improvement" și "Adventure Time". Unul dintre ultimele sale roluri a fost cel al bunicului Roy în filmul "The Righteous Gemstones".

Ungaria se opune confiscării veniturile provenite din activele rusești

Este puțin probabil ca liderii UE care se reunesc în aceste zile la un summit la Bruxelles să ia o decizie privind folosirea veniturilor provenite din activele rusești înghețate în favoarea Kievului în condițiile în care Ungaria se opune utilizării acestor fonduri pentru achiziționarea de arme pentru Forțele Armate ale Ucrainei, relatează, citând surse europene, publicația Deutsche Welle.

Potrivit unui diplomat european de rang înalt, care a vorbit sub rezerva anonimatului, există un acord general în rândul majorității țărilor UE că fondurile confiscate ar trebui folosite pentru a cumpăra arme și muniție pentru armata ucraineană. „Acum, Ucraina are nevoie de bani mai mult pentru arme și, din păcate, nu pentru reconstrucție. Și ne străduim să facem totul pentru a evita noi distrugeri în Ucraina”, a declarat el.

Potrivit sursei citate, Ungaria susține că banii ar trebui să fie folosiți pentru orice altceva în afară de arme pentru forțele armate ucrainene. Un alt subiect controversat la summit, potrivit interlocutorului DW, va fi discuția despre extinderea UE. „Există state membre care se opun deschiderii negocierilor cu Ucraina și Republica Moldova sub președinția belgiană a UE”, a spus el, refuzând să precizeze despre ce țări este vorba.

DW amintește că președinția belgiană a UE va dura până la 1 iulie, după care va trece la Ungaria.

Rusia: Femeie condamnată la închisoare pentru că a scris ”Nu războiului” pe buletinul de vot

O femeie a fost condamnată la opt zile de închisoare de către un tribunal rus, din cauză că a scris ”Nu războiului” pe buletinul de vot în alegerile prezidențiale, care au condus la realegerea lui Vladimir Putin.

Această femeie ”a luat un buletin de vot și a scris «Nu războiului» pe verso, cu un marcăr roșu, după care a introdus buletinul în urnă”, a anunțat miercuri într-un comunicat tribunalul districtului Dzerjinsk din Sant Petersburg, al doilea cel mai important oraș rus. Tribunalul a stabilit că, în acest fel, inculpata a ”degradat proprietatea statului și discreditat forțele armate ruse” și a condamnat-o la plata unei amenzi în valoare de 40.000 de ruble (aproximativ 400 de euro) și opt zile de detenție administrativă.

Vladimir Putin a fost reales duminică cu un scor foarte mare, denunțat ca ”fără legătură cu realitatea” de ccătre opoziția în exil. Susținătorii opoziției au reușit să se arate, adunându-se în acelați moment, duminică, la pâînz, la secțiile de votare, ceea ce a condus la formarea unor cozi lungi în anumite locuri, inclusiv în fața amabsadelor Rusiei în străinătate. Alții și-au invalidat buletinul de vot scriind pe el numele opozantului Aleksei Navalnîi, mort în închisoare în februarie.

Potrivit ONG-ului OVD-Info, specializat în urmărirea represiunii, 119 persoane au fost arestate în urma unor acțiuni de protest în alegerile prezidențiale din weekend.

Ultima frescă a lui Banksy la Londra, mânjtă cu vopsea albă

O operă revendicată de Banksy a fost parțial acoperită cu vopsea albă, în nordul Londrei, un lucru care a determinat comunitatea locală să ia măsuri de protecție.

Această frescă - revendicată luni pe Instagram de celebrul artist de stradă - este alcătuită din vopsea verde care se scurge pe un perete, reprezntând frunzișul unui arbore cu crengi goale situat deasupra.

La baza zidului este pictat cu șablonul un personaj cu o stropitoare.

După 48 de ore și un aflux de vizitatori, opera a fost mânjită cu vopsea albă.

Un purtător de cuvânt al cartierului londonez Islington, unde se află compoziția, a deplâns miercuri drept ”trist” faptul că lucrarea a fost ”degradată”. El a anunțat că se poartă negocieri cu proprietarul imobilului ”pentru a permite tuturor să profite de opera de artă, protejând-o în același timp”.

Măsuri ”provizorii”, ca instalatrea unei bariere și patrule au fost luate, și se ia în calcul instalarea unor camere de supraveghere, potrivit acestuia.

În decembrie, o precedentă operă a lui Bansky, reprezentând drone de luptă pe panoul unui stop, a fost furată în capitala britanică sub privirea tracătorilor. Doi bărbați au fost arestați ulterior.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.