Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Supraviețuirea Ucrainei este în pericol, avertizează șeful Pentagonului

Ziarul de Vrancea
19 mar 2024 1044 vizualizări

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avertizat marți că supraviețuirea Ucrainei este în pericol și a încercat să convingă aliații că Statele Unite rămân angajate față de Kiev, chiar dacă Washingtonul a rămas practic fără bani pentru a continua să înarmeze forțele ucrainene, relatează Reuters.

Președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a refuzat până în prezent să convoace un vot asupra proiectului de lege care ar oferi încă 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar Casa Albă se străduiește să găsească modalități de a trimite asistență Kievului, care se luptă cu forțele rusești de mai bine de doi ani.

Austin a condus reuniunea lunară cunoscută sub numele de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei (formatul Ramstein), care are loc la baza aeriană Ramstein din Germania și la care participă aproximativ 50 de aliați care sprijină militar Ucraina.

"Astăzi, supraviețuirea Ucrainei este în pericol, iar securitatea Americii este în pericol", a declarat Austin într-o conferință de presă după reuniune. "Plec astăzi de aici pe deplin hotărât să mențin asistența de securitate și muniția americană. Iar aceasta este o chestiune de supraviețuire și suveranitate pentru Ucraina și este o chestiune de onoare și securitate pentru America", a adăugat el.

Austin, care a călătorit pentru prima dată în acest an de la tratamentul pentru cancerul de prostată, nu a precizat cum va sprijini Washingtonul Ucraina fără fonduri suplimentare.

Oficialii spun că lipsa fondurilor disponibile are deja un impact pe teren în Ucraina, iar forțele ucrainene sunt nevoite să gestioneze resursele limitate.

"Cred că aliații noștri sunt foarte conștienți de situația noastră de finanțare, iar ucrainenii mai mult decât oricine, din cauza lipsurilor care rezultă din faptul că nu suntem în măsură să îi aprovizionăm", a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării, care a vorbit sub protecția anonimatului.

Americanii, în dificultate

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel marți la aliații Kievului pentru a furniza mai multă apărare aeriană, afirmând că Rusia a lansat 130 de rachete, peste 320 de drone de atac și aproape 900 de bombe ghidate în atacuri doar în această lună.

Săptămâna trecută, administrația Biden a anunțat că va trimite Ucrainei 300 de milioane de dolari ca asistență militară, dar a adăugat că este o măsură extraordinară, după ce Pentagonul a făcut economii neașteptate în urma unor contracte militare. Oficialii nu exclud că ar putea găsi economii suplimentare, dar spun că această sumă nu ar fi suficientă pentru a compensa lipsa de acțiune a Congresului.

Experții cred că Austin se confruntă cu un public sceptic în Europa. "Devine din ce în ce mai greu pentru liderii americani să vină în Europa cu mesajul că Statele Unite sunt angajate în Ucraina pe termen lung", a declarat Rachel Rizzo, cercetător senior la Centrul pentru Europa al Atlantic Council din Washington. "Mesajul acestui angajament financiar, militar, economic pe termen lung se bate cap în cap cu realitatea a ceea ce se întâmplă la Capitoliu", a adăugat Rizzo.

Ajutor din Germania

Vineri, la o conferință de presă comună la Berlin, cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și premierul polonez Donald Tusk și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina, ale cărei trupe, lipsite de muniție, se confruntă cu cele mai grele bătălii de la primele zile ale invaziei rusești de acum doi ani.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a anunțat marți un pachet de ajutor de 500 de milioane de euro (542,55 milioane de dolari) pentru Ucraina, care include 10.000 de cartușe, și a declarat că Statele Unite sunt în continuare un partener de încredere. "Nu am nicio îndoială cu privire la fiabilitatea americanilor", a declarat Pistorius. "Există particularități în sistemele politice, iar noi trebuie să ne ocupăm de acest lucru", a adăugat Pistorius. Sprijinul european a devenit din ce în ce mai important în condițiile în care Biden nu a reușit să obțină aprobarea pachetului de ajutor pentru Ucraina în Congres, iar o mare parte din energia sa în materie de politică externă este concentrată și pe războiul din Gaza. Dar oficialii americani spun că realitatea este că, fără Statele Unite, sprijinul european pentru Ucraina nu va fi suficient pentru a respinge forțele rusești. "Nu există o modalitate prin care aliații noștri să își poată combina cu adevărat forțele pentru a compensa lipsa sprijinului american", a declarat înaltul oficial american din domeniul apărării.

Cele mai poluate 100 de orașe din lume se află în Asia

83 dintre ele sunt într-o singură țară

Toate cele 100 de orașe cu cea mai gravă poluare atmosferică din lume, cu excepția unuia, se aflau în Asia, criza climatică jucând un rol esențial în calitatea proastă a aerului, care pune în pericol sănătatea a miliarde de oameni din întreaga lume, potrivit unui nou raport, scrie CNN.

Majoritatea acestor orașe - 83 - se aflau în India și toate au depășit de peste 10 ori orientările Organizației Mondiale a Sănătății privind calitatea aerului, potrivit raportului realizat de IQAir, care urmărește calitatea aerului la nivel mondial.

Studiul a analizat în mod special particulele fine, sau PM2,5, care este cel mai mic poluant, dar și cel mai periculos. Doar 9% din cele peste 7.800 de orașe analizate la nivel global au înregistrat o calitate a aerului care a respectat standardul OMS, care spune că nivelurile medii anuale de PM2,5 nu ar trebui să depășească 5 micrograme pe metru cub.

"Vedem că în fiecare parte a vieții noastre poluarea aerului are un impact", a declarat Frank Hammes, CEO al IQAir Global. "Și, în mod obișnuit, în unele dintre cele mai poluate țări, este posibil să elimine între trei și șase ani din viața oamenilor. Și apoi, înainte de asta, va duce la mulți ani de suferință care pot fi preveniți în întregime dacă există o calitate mai bună a aerului".

Atunci când sunt inhalate, PM2,5 pătrund adânc în țesutul pulmonar, unde pot intra în fluxul sanguin. Provine din surse precum arderea combustibililor fosili, furtunile de praf și incendiile de vegetație și a fost asociat cu astmul, bolile cardiace și pulmonare, cancerul și alte boli respiratorii, precum și cu deficiențe cognitive la copii.

Begusarai, un oraș cu o jumătate de milion de locuitori din nordul Indiei, statul Bihar, a fost anul trecut cel mai poluat oraș din lume, cu o concentrație medie anuală de PM2,5 de 118,9 - de 23 de ori mai mare decât recomandările OMS. Acesta a fost urmat în clasamentul IQAir de orașele indiene Guwahati, Assam, Delhi și Mullanpur, Punjab.

Potrivit raportului, în India, 1,3 miliarde de oameni, adică 96% din populație, trăiesc cu o calitate a aerului de șapte ori mai mare decât cea recomandată de OMS.

Asia Centrală și de Sud au fost regiunile cu cele mai slabe rezultate la nivel global, găzduind toate cele patru țări cele mai poluate anul trecut: Bangladesh, Pakistan, India și Tadjikistan.

Doar 10 țări și teritorii au avut o calitate a aerului "sănătoasă": Finlanda, Estonia, Puerto Rico, Australia, Noua Zeelandă, Bermuda, Grenada, Islanda, Mauritius și Polinezia Franceză.

Milioane de oameni mor în fiecare an din cauza problemelor de sănătate legate de poluarea aerului. Conform unui studiu publicat în noiembrie în BMJ, poluarea aerului cauzată de combustibilii fosili ucide anual 5,1 milioane de persoane din întreaga lume.

Este ”un fel de a negocia”, își explică Trump amenințările împotriva NATO

Fostul președinte american Donald Trump, care candidează în alegerile prezidențiale din noiembrie, dă asigurări că recentele sale amenințări la adresa NATO sunt ”un mod de a negocia” cu statele membre ale Alianței Nord-Atlantice, relatează AFP.

Miliardarul republican a semănat panică în Uniunea Europeană (UE) după ce a amenințat, în februarie, că nu mai garantează apărarea statelor membre NATO de Rusia, în cazul în care acestea nu-și plătescă partea.

Aceste declarații au fost aprig criticate de către mai mulți lideri europeni și de către rivalul său democrat în alegerile americane Joe Biden

”Este un mod de a negocia”, a respins furtunosul septuagenar într-un tête-à-tête cu Nigel Farage, un reprezentat al extremei drepte britanice.

”Statele Unite trebuie să-și plătească partea lor și nu partea tuturor”, a declarat la GB News fostul om de afaceri. Donald Trump s-a lăudat de altfel că a umplut conturile NATO prin declarațiile sale.

”Ei au început să plătească mulțumită acestor comentarii pe care le-ați văzut acum două-trei săptănmâni”, a declarat el, fără să dea vreun exemplu.

Republicanul, care urmează să-l înfrunte pe președintele democrat Joe Biden în alegerile prezidențiale americane din noiembrie, le reproșează cu regularitate membrilor Organizației Tratatului Nord-Atlantic faptul că nu-și respectă angajamentele cu privire la cheltuielile militare.

”Nu uitați că toate astea sunt mai importante pentru ei decât pentru noi. Noi avem un ocean care ne desparte de anumite probleme”, a subliniat el marți. ”Un ocean mare și frumos”, a subliniat Donald Trump.

JO de la Paris: 300.000 de prezervative puse la dispoziția sportivilor în satul olimpic

Organizatorii Jocurilor Olimpice și Jocurilor Paralimpice de la Paris vor pune la dispoziția spotivilor aproximativ 300.000 de prezervative masculine și feminine în satul olimpic. Jocurile Olimpice vor avea loc în perioada (26 iulie-11 august, iar Jocurile Paralimpice îm perioada 28 august-8 septembrie.

După măsurile de distanțare socială impuse și relațiile sexuale descurajate - dar nu interzise - la ultima ediție a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, în 2021, în plină pandemie, sportivii de la Paris 2024 sunt liberi să facă tot ce doresc, relatează RMC Sport.

Vor fi nu mai puțin de "300.000 de prezervative" (masculine și feminine) disponibile în satul olimpic, a asigurat Laurent Michaud, directorul satului, pentru Sky News. Este suficient pentru ca fiecare sportiv să poată folosi două pe zi pe durata JO, se amuză presa britanică. "Lucrând cu Comisia sportivilor, am vrut să creăm locuri în care sportivii să se simtă foarte entuziaști și confortabil", a afirmat Michaud.

Anterior, aproape 100.000 de prezervative au fost puse la dispoziția sportivilor la JO de la Londra 2012, 70.000 la Sydney în 2000 și 160.000 la Tokyo 2021, în ciuda crizei sanitare. Recordul rămâne Rio, care în 2016 a pus la dispoziția sportivilor nu mai puțin de 450.000 de prezervative.

Rusia cere Germaniei recunoașterea Blocadei Leningradului ca genocide

Rusia cere Germaniei să recunoască Blocada Leningradului din Al Doilea Război Mondial nu numai ca o crimă de război, dar și ca genocid, informează miercuri agenția germană de presă DPA.

Ministerul de Externe rus a trimis o notă diplomatică în acest sens către Ministerul de Externe german, a relatat agenția rusă de presă de stat TASS, citată de DPA. Nota critică Germania pentru presupusa "manipulare contradictorie" a trecutului.

Crimele Germaniei din epoca colonială sunt recunoscute ca genocid, dar cele naziste împotriva popoarelor Uniunii Sovietice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial nu sunt, se arată în notă. "Partea rusă constată caracterul contradictoriu al abordării părții germane cu privire la problema recunoașterii oficiale a crimelor împotriva umanității comise de Germania în trecut ca acte de genocid. După ce și-a recunoscut crimele din perioada colonialismului ca acte de genocid, partea germană încă nu a făcut acest lucru în ceea ce privește blocada Leningradului și alte crime împotriva popoarelor URSS în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial", se menționează în documentul citat de agenția oficială de presă TASS.

"Partea rusă insistă asupra recunoașterii oficiale a unor astfel de atrocități ale celui de-Al Treilea Reich ca genocid", adaugă nota.

În timpul asediului de aproape 900 de zile al orașului Leningrad (din nordul Rusiei), acum Sankt Petersburg, de către Wehrmacht și aliații săi în 1941-1944, aproximativ 1,1 milioane de oameni și-au pierdut viața. Nenumărați civili au murit de foame sau de frig, amintește DPA. "Asediul Leningradului a fost o crimă de război teribilă pe care Wehrmacht-ul german a provocat-o Leningradului și populației sale", potrivit Ministerului de Externe german.

Ministerul de la Berlin declară că guvernul german a subliniat acest lucru cu mai multe ocazii și menține această opinie juridică.

În ianuarie, la aniversarea a 80 de ani de la încheierea blocadei, ambasada germană la Moscova a comemorat victimele cu mai multe evenimente. Ambasadorul Alexander Graf Lambsdorff s-a întâlnit cu supraviețuitori, amintește DPA.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.