Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Șeful spionajului militar ucrainean: Războiul se va încheia anul viitor

Ziarul de Vrancea
5 iul 2022 1329 vizualizări

Punctul de cotitură al conflictului armat va fi în luna august, susține Kirilo Budanov n spre sfârșitul anului, luptele vor scădea puternic în intensitate, mai spune acesta

Războiul din Ucraina se va încheia, cel mai probabil, în 2023, când trupele ucrainene vor ajunge la frontiera de stat a Ucrainei din 1991, recuperând teritoriile ocupate, a declarat șeful Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Kirilo Budanov, într-un interviu acordat publicației ucrainene RBC-Ukraina.

Primele rezultate ale punctului de cotitură în războiul declanșat de Rusia în Ucraina se vor vedea deja în luna august, a afirmat Budanov, care anticipat că până la sfârșitul anului luptele vor scădea în intensitate în mod semnificativ. „Către sfârșitul anului, să zicem, intensitatea ostilităților se va reduce destul de mult. Dar acesta nu va fi încă sfârșitul, este important să înțelegeți corect ceea ce spun”, a afirmat Budanov în interviul pentru RBC-Ukraina.

Budanov a mai spus că, în multe privințe, Ucraina depinde de sprijinul partenerilor săi, indicând că această asistență nu este încă suficientă pentru a elibera definitiv teritoriile ocupate de forțele ruse.

Este imposibil de prezis cu exactitate când se va încheia războiul cu Federația Rusă, dar, potrivit celor mai optimiste previziuni, acest lucru s-ar putea întâmpla înainte de sfârșitul anului 2022, declarase anterior ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

Rusia a raportat luni preluarea sub controlul său total a regiunii Lugansk din estul Ucrainei, după ce trupele sale împreună cu separatiștii proruși au ocupat orașul Lisiceansk, continuându-și ofensiva pentru cucerirea regiunii vecine Donețk, în timp ce Kievul încearcă să încetinească avansul armatei ruse în estul Ucrainei.

După căderea orașului Lisiceansk, elementul central în planul de cucerire a Donbasului, bazin industrial în mare parte rusofon și controlat parțial de separatiștii proruși din 2014, armata rusă își concentrează, se pare, eforturile pe înaintarea sa spre Sloviansk și Kramatorsk, două orașe importante din Donețk, care au fost duminică supuse unor tiruri intense.

China a cumpărat o zecime din terenurile agricole ale Ucrainei

China are 10% din terenurile Ucrainei. Invadarea acestei din urmă țări de către Rusia provoacă foamete la nivel mondial și prețuri galopante la alimente, iar viitoarele întreruperi ale lanțului de aprovizionare vor aduce și mai mult marasm, scrie într-un editorial din Wall Street Journal Elisabeth Braw, expertă a American Enterprise Institute (AEI).

Multe țări își dau seama că ar trebui să cultive mai multe alimente, dar au vândut o mare parte din cele mai bune pământuri ale lor Chinei, care le folosește pentru a-și hrăni propria populație.

În urmă cu câțiva ani, China a cumpărat aproape o zecime din terenurile agricole arabile ale Ucrainei. Țările ar trebui să înceapă să-i verifice pe cei care doresc să cumpere terenuri agricole, așa cum o fac deja cu potențialii cumpărători de tehnologie sensibilă, notează Braw.

„Nu poate exista o soluție eficientă la criza alimentară globală fără reintegrarea producției alimentare a Ucrainei, precum și a alimentelor și a îngrășămintelor produse de Rusia, pe piețele mondiale”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, pe 24 iunie, avertizând că lumea se confruntă cu mai multe focare de foamete în acest an, iar anul 2023 va fi și mai rău.

Dar cerealele ucrainene și alte alimente nu vor putea intra în curând pe piața mondială, deoarece ruta maritimă rămâne blocată de Rusia. Ucraina trimite cereale pe piețele mondiale prin rutele feroviare ale Poloniei și României, dar a face acest lucru este laborios și costisitor.

China a cumpărat pe tot globul

Înainte de război, aproximativ 90% din cerealele Ucrainei erau exportate prin porturile sale maritime.

„În ultimii ani, cumpărătorii chinezi au cumpărat terenuri agricole în diverse țări, de la SUA și Franța și până la Vietnam. În 2013, gigantul alimentar WH Group din Hong Kong a cumpărat Smithfield, cel mai mare producător de carne de porc din America, și peste 146.000 de acri de teren agricol din Missouri.

În același an, Corpul de producție și construcții din Xinjiang a cumpărat 9% din faimoasele terenuri agricole fertile ale Ucrainei, egal cu 5% din teritoriul total al țării, cu o închiriere de 50 de ani. (În 2020, SUA au impus sancțiuni companiei chineze pentru încălcări ale drepturilor omului.)

Între 2011 și 2020, China a cumpărat aproape șapte milioane de hectare de teren agricol în întreaga lume. Firmele din Marea Britanie au cumpărat aproape două milioane de hectare, în timp ce firmele din SUA și Japonia au cumpărat mai puțin de un milion de hectare”, scrie experta AEI, citată de Știrile TVR.

Cine este suspectul atacului armat din Chicago

Poliția l-a identificat și reținut pe Robert E. Crimo III, în vârstă de 22 de ani, ca suspect în cazul împușcăturilor de la parada din Highland Park. Tânărul a fost reținut în apropiere de Lake Forest, au anunțat ieri autoritățile în timpul unei scurte conferințe de presă.

Autoritățile au declarat că Crimo a fost reperat de un ofițer din North Chicago care a încercat să inițieze un control în trafic. Crimo a fugit apoi și a condus ofițerii într-o scurtă urmărire înainte de a fi oprit în Lake Forest, Illinois. El a fost luat în custodie fără incidente și dus la departamentul de poliție din Highland Park.

Întrebate, autoritățile au declarat că încă îl numesc pe Crimo “persoană de interes” în timp ce investighează și îl leagă de locul faptei.

Un unchi al bărbatului reținut în legătură cu împușcăturile a declarat pentru CNN că nu a văzut niciun semn de avertizare care să-l facă să creadă că nepotul său ar fi fost implicat într-o astfel de tragedie.

Paul A. Crimo a declarat că a vorbit îndelung cu forțele de ordine, luni, despre nepotul său, Robert “Bobby” Crimo III, și a spus că “i se pare că el este suspectul”. “Am inima frântă. Am inima frântă”, a spus Paul. “Nu am văzut niciun semn care să-l determine să facă asta”.

El a arătat că nu l-a văzut niciodată pe Bobby implicându-se în acte de violență sau în comportamente îngrijorătoare. “Nu am nimic rău de spus despre el”, a spus el. “Este un copil liniștit”, a spus el. “De obicei este singur. Este o persoană singuratică și liniștită. Ține totul pentru el”.

Bobby locuiește într-un apartament din spatele casei deținute de tatăl său - și fratele lui Paul - Robert Crimo Jr. Robert Crimo Jr, a spus el.

El nu a văzut niciodată vreun prieten venind acasă la Bobby, a spus el, și, din câte știe el, Bobby nu avea un loc de muncă, deși a lucrat la Panera Bread înainte de pandemia de coronavirus. Paul l-a descris ca fiind activ pe YouTube.

Cel puțin șase persoane au fost ucise, iar alte 24 au fost rănite și conduse la spital, în urma atacului armat la o paradă de Ziua Independenței, luni, într-o suburbie a orașului Chicago.

China neagă că vrea să captureze Luna

China a respins luni, ca fiind o defăimare iresponsabilă, avertismentul șefului NASA că China ar putea “prelua” Luna, ca parte a unui program militar. În ultimul deceniu, China și-a accelerat ritmul programului său spațial, concentrându-se pe explorarea Lunii.

China a făcut prima aterizare lunară fără echipaj în 2013 și se așteaptă să lanseze rachete suficient de puternice pentru a trimite astronauți pe Lună spre sfârșitul acestui deceniu. “Trebuie să fim foarte îngrijorați de faptul că China aselenizează pe Lună și spune:«Acum este a noastră și tu rămâi afar㻓, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA, într-un interviu publicat sâmbătă. Șeful agenției spațiale americane a spus că programul spațial al Chinei este unul militar și că China a furat idei și tehnologie de la alții.

“Nu este prima dată când șeful Administrației Naționale pentru Aeronautică și Spațiu din SUA a ignorat faptele și a vorbit iresponsabil despre China”, a declarat Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. “Partea americană a construit în mod constant o campanie de calomnie împotriva eforturilor normale și rezonabile ale Chinei în spațiul cosmic, iar China se opune ferm acestor remarci iresponsabile”, a spus Zhao Lijian. China a promovat întotdeauna construirea unui viitor comun pentru umanitate în spațiul cosmic și s-a opus armonizării sale și oricărei curse înarmărilor în spațiu, a mai spus el.

NASA, în cadrul programului său Artemis, intenționează să trimită o misiune cu echipaj pe orbita Lunii în 2024 și să aselenizeze cu echipajul lângă polul sud lunar până în 2025.

China plănuiește misiuni fără echipaj la polul sudic al Lunii în acest deceniu.

O furtună geomagnetică va lovi miercuri Pământul

O furtună geomagnetică este de așteptat să lovească câmpul magnetic al Pământului miercuri, potrivit experților.

Vestea vine după ce la începutul săptămânii trecute, o erupție solară masivă aproape a lovit planeta noastră. Deși nu a afectat Pământul, erupția „a aruncat o plasmă densă de vânt solar în direcția noastră”, conform SpaceWeather.com. Acum, experții de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) preconizează că o furtună geomagnetică minoră de clasă G1 va lovi pe 6 iulie.

O clasificare de furtună geomagnetică G1 înseamnă că evenimentul solar nu va afecta oamenii de pe Pământ, dar poate cauza întreruperi ale rețelelor electrice și operațiunilor prin satelit. Această furtună va produce, de asemenea, aurore care pot fi vizibile pentru cei care trăiesc în multe state nordice.

Mexic: Șapte membri ai aceleiași familii asasinați în estul țării

Șapte membri ai aceleiași familii au fost uciși în estul Mexicului, într-un moment în care criticile se înmulțesc împotriva politicii de securitate a președintelui Andres Manuel Lopez Obrador care repetă ca violența nu se combate cu violență.

Corpurile a trei femei și patru bărbați, printre care un minor, au fost găsite duminică în statul Veracruz (est), unul din cele mai afectate de violență, a anunțat luni Parchetul general. Victimele “sunt membri ai unei singure familii”, proprietară a unui lanț de măcelării, a declarat o sursă din Garda națională, un organism de securitate creat de președintele Lopez Obrador după instalarea la putere în 2018.

Mexicul este confruntat cu violențe legate în principal de traficul de droguri care a făcut aproximativ 340.000 de victime din decembrie 2006. Fostul președinte Vicente Calderon (2006-2012) a lansat atunci un război total împotriva traficanților de droguri, care în cele din urmă i-a radicalizat și dispersat în celule mai înarmate și mai violente.

Mexicul a înregistrat 12.737 de asasinate între ianuarie și mai, potrivit datelor oficiale. “Suntem convinși că nu putem înfrunta violența cu violență”, a repetat șeful statului care a spus că vrea să atace mai întâi cauzele violenței, și anume sărăcia și șomajul.

Strategia lui de “îmbrățișări, nu împușcări” cu crima organizată a fost pusă sub semnul întrebării după uciderea a doi iezuiți în urmă cu 10 zile în munții din statul Chihuahua. “Câte crime în Mexic!”, a deplâns papa Francisc, el însuși iezuit. “Este timpul să revizuim strategiile de securitate care sunt pe cale de a eșua”, a reacționat Conferința episcopală, cerând guvernului să asculte întreaga societate (familii ale victimelor, poliție, mass-media, toate partidele) și să pună în practică un “dialog național” pentru pace.

Italia se luptă cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani

Italia a declarat stare de urgență în cinci regiuni nordice din jurul fluviului Pad, pe fondul celei mai grave secete din ultimii 70 de ani.

Emilia-Romagna, Friuli-Veneția Giulia, Lombardia, Piemont și Veneto vor primi 36,5 milioane de euro sub formă de fonduri de urgență pentru a combate deficitul de apă. Seceta amenință peste 30% din producția agricolă a Italiei, potrivit sindicatului agricol Coldiretti. Mai multe municipalități au anunțat deja că vor raționaliza apa pentru a lupta împotriva secetei.

Vremea neobișnuit de caldă și precipitațiile scăzute din timpul iernii și primăverii au agravat deficitul de apă în nordul Italiei. “Starea de urgență are ca scop gestionarea situației actuale cu mijloace și puteri extraordinare”, a precizat Guvernul italian. De asemenea, Guvernul ar putea lua măsuri suplimentare dacă situația nu se îmbunătățește. Fluviul Pad este cel mai lung fluviu din Italia, care curge de la vest la est pe o distanță mai lungă de 650 km. Fermierii din Câmpia Padului spun că apa de mare sărată se infiltrează acum în râu, distrugând recoltele.

În weekend, cel puțin șapte persoane au murit după ce au fost prinse de o avalanșă declanșată de prăbușirea ghețarului Marmolada din nordul Alpilor italieni. Premierul Mario Draghi a declarat că incidentul a fost “fără îndoială” legat de încălzirea globală.

Stoltenberg: NATO a lansat procesul de ratificare pentru aderarea Suediei și Finlandei

Cele treizeci de state membre ale NATO au lansat, marți, procesul de ratificare pentru aderările Suediei și Finlandei, a anunțat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, relatează AFP.

“Semnarea protocoalelor de aderare lansează procesul de ratificare în fiecare dintre țările membre”, a declarat Jens Stoltenberg înainte ca ambasadorii statelor membre să parafeze aceste protocoale.

Turcia a precizat că își va ratifica protocoalele de aderare ale Helsinkiului și Stockholmului în cazul în care cele două state nordice își respectă angajamentele asumate la summitul NATO de la Madrid de săptămâna trecută în privința terorismului.

Turcia a cerut Finlandei și Suediei extrădarea a 33 de persoane care fac parte din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și mișcării “Fetö” a lui Fethullah Gülen, pe care le consideră “teroriste”, a declarat ministrul turc al Justiției Bekir Bozdag.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.