Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Război în Ucraina: Macron reafirmă că ar putea fi necesare „operațiuni pe teren”

Ziarul de Vrancea
16 mar 2024 932 vizualizări

"Nu trebuie să ne lăsăm intimidați, nu ne confruntăm cu o mare putere. Rusia este o putere mijlocie”, a apreciat liderul de la Paris

Președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat că operațiunile terestre occidentale în Ucraina ar putea fi necesare "la un moment dat", într-un interviu publicat sâmbătă seara în Le Parisien. "Poate că la un moment dat - nu vreau, nu voi lua inițiativa - va trebui să avem operațiuni pe teren, oricare ar fi ele, pentru a contracara forțele rusești", a declarat el în acest interviu realizat vineri, la întoarcerea sa de la Berlin, unde s-a întâlnit cu liderii german și polonez.

"Forța Franței este că o putem face", a adăugat el.

În capitala germană, Emmanuel Macron s-a întâlnit cu cancelarul Olaf Scholz și cu premierul polonez Donald Tusk, într-o demonstrație de unitate între cele trei țări.

Declarațiile repetate ale lui Emmanuel Macron, care a refuzat să excludă trimiterea de trupe terestre în Ucraina, au provocat confuzie în rândul aliaților Parisului, în frunte cu Germania, și au stârnit dezaprobarea aproape unanimă a opoziției din Franța. În interviul acordat publicației Le Parisien, președintele a respins orice dezacord între franco-germani pe această temă. "Am vrut să vin foarte repede în Germania pentru a nu începe o dezbatere despre divergențe strategice care ar putea exista: ele nu există", a explicat el. "Nu a existat niciodată vreun dezacord între mine și cancelarul german. Avem puncte de vedere foarte asemănătoare în ceea ce privește obiectivele și situația. Ceea ce diferă este modul în care le traducem", a continuat el, subliniind "culturile strategice" ale celor două țări.

"Germania are o cultură strategică de mare prudență și de non-intervenție și păstrează distanța față de armele nucleare", explică el. "Acesta este un model foarte diferit de cel al Franței, care are arme nucleare și care a păstrat și consolidat o armată profesionistă", a adăugat el. Președintele francez a adăugat că a renunțat la o deplasare la Kiev în favoarea Berlinului, vineri, pentru discuții cu Olaf Scholz și Donald Tusk.

De asemenea, a subliniat natura complementară a ajutorului pe care Franța și Germania îl pot oferi. "Germania cheltuiește mai mult decât Franța, are mai mult spațiu bugetar, iar aceasta este o oportunitate. Franța poate face lucruri pe care Germania nu le poate face", a declarat el pentru Le Parisien, înainte de a pune în perspectivă puterea Rusiei. "Nu trebuie să ne lăsăm intimidați, nu ne confruntăm cu o mare putere. Rusia este o putere mijlocie, cu arme nucleare, dar PIB-ul său este mult mai mic decât cel al europenilor, mai mic decât cel al Germaniei sau al Franței", a spus el.

NASA: Acidul de la înțepătura de furnică, alcool și oțet, descoperite în jurul a două stele

n acestea sunt molecule organice complexe cruciale pentru lumi potențial locuibile

Astronomii care lucrează cu ajutorul telescopului spațial James Webb au detectat în jurul a două stele tinere elemente chimice banale care se găsesc în oțet, înțepături de furnici și chiar în margarita, a anunțat NASA.

Moleculele organice complexe observate cu ajutorul instrumentului pentru spectrul infraroșu mediu au inclus acidul acetic, o componentă a oțetului, și etanolul - cunoscut și sub numele de alcool etilic.

Echipa a descoperit, de asemenea, molecule simple de acid formic, care provoacă senzația de arsură asociată cu înțepăturile de furnică, precum și dioxid de sulf, metan și formaldehidă. Oamenii de știință cred că este posibil ca unii compuși sulfuroși, cum ar fi dioxidul de sulf, să fi jucat un rol cheie pe Pământul timpuriu, care în cele din urmă să fi deschis calea pentru formarea vieții.

Moleculele nou detectate au fost reperate ca fiind compuși de gheață în jurul IRAS 2A și IRAS 23385, care sunt două protostele, adică stele atât de tinere încât nu au format încă planete. Stelele se formează din nori învolburați de gaz și praf, iar materialul rămas în urma formării stelelor dă naștere planetelor.

Conform unor cercetări anterioare, se estimează că protosteaua IRAS 23385 se află la 15.981 de ani-lumină de Pământ, în Calea Lactee.

Noua descoperire îi intrigă pe astronomi deoarece moleculele detectate în jurul stelelor ar putea fi ingrediente cruciale pentru lumi potențial locuibile, iar aceste ingrediente ar putea fi încorporate în planetele care se vor forma probabil în cele din urmă în jurul stelelor.

Pe Pământ, combinația potrivită de elemente a permis formarea vieții și, așa cum a spus odată celebrul astronom Carl Sagan, "Suntem făcuți din materie stelară". Dar astronomii s-au întrebat de mult timp cât de comune sunt elementele necesare pentru viață în cosmos.

Căutarea moleculelor complexe în spațiu

Anterior, oamenii de știință care au folosit James Webb au descoperit tipuri de gheață alcătuite din diferite elemente într-un nor molecular rece și întunecat, un grup interstelar de gaz și praf în care se pot forma molecule de hidrogen și monoxid de carbon. Grămada densă din acești nori poate colapsa pentru a forma protostele.

Detectarea moleculelor organice complexe în spațiu îi ajută pe astronomi să determine originea moleculelor, precum și a altor molecule cosmice mai mari.

Oamenii de știință cred că moleculele organice complexe sunt create prin sublimarea gheții în spațiu, sau procesul prin care un solid se transformă în gaz fără a deveni mai întâi un lichid, iar noua descoperire a Webb aduce dovezi în sprijinul acestei teorii. "Această descoperire contribuie la una dintre întrebările de lungă durată din astrochimie", a declarat Will Rocha, liderul echipei programului James Webb Observations of Young ProtoStars și cercetător postdoctoral la Universitatea Leiden din Olanda. "Care este originea moleculelor organice complexe, sau COMs, în spațiu? Sunt ele formate în faza gazoasă sau în ghețuri? Detectarea COM-urilor în ghețuri sugerează că reacțiile chimice în fază solidă de pe suprafețele granulelor de praf reci pot construi tipuri complexe de molecule."

Un studiu care detaliază noile descoperiri ale protostelelor a fost acceptat pentru publicare în revista Astronomy & Astrophysics.

Trump: Dacă nu voi fi ales, va fi un măcel pentru țară

Fostul președinte Donald Trump, candidatul republican la alegerile americane din noiembrie, a calificat scrutinul drept un punct de cotitură în istoria țării, vorbind despre un "măcel" pentru economia americană dacă nu va fi ales în fața actualului președinte democrat Joe Biden. "5 noiembrie va fi cea mai importantă dată din istoria țării noastre", a declarat Donald Trump la un miting al partidului la Vandalia, în Ohio, la patru zile după ce a obținut învestitura republicană, la fel ca și președintele Biden în tabăra democrată.

Descriind victoria sa în alegerile primare republicane ca fiind "cea mai rapidă din toate timpurile", el a subliniat că aceasta a însemnat, de asemenea, o așteptare de peste șapte luni înainte de partida retur al alegerilor din 2020. "Este o eternitate atunci când ai oameni incompetenți care conduc țara și o duc la pierzanie", a spus el. "Dacă nu voi fi ales, va fi un măcel pentru țară", a declarat Donald Trump, referindu-se aparent la o deteriorare a situației economice în acest caz. El tocmai deplânsese amenințările la adresa industriei auto americane, despre care a spus că ar fi "cea mai mică dintre grijile" Statelor Unite dacă Joe Biden ar fi reales.

Revanșa alegerilor din 2020 nu pare să genereze prea mult entuziasm, mai ales având în vedere vârsta înaintată a celor doi candidați: 81 de ani pentru Joe Biden și 77 de ani pentru Donald Trump. Dar duelul se anunță a fi deosebit de acerb, punctat de atacuri la adresa formei fizice și a capacităților cognitive ale celor doi, notează AFP.

Regizorul Cristian Mungiu, decorat de Maia Sandu cu „Ordinul de Onoare”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a oferit „Ordinul de Onoare” regizorului român Cristian Mungiu. Distincția i-a fost înmânată la Cahul, acolo unde Cristian Mungiu a vorbit despre cartea sa. Lucrarea este despre bunica regizorului. Aceasta s-a născut la Cahul, după care s-a refugiat la Iași, scrie newsmaker.md.

Mungiu a fost decorat „în semn de înaltă apreciere a activității de creație, pentru merite deosebite în dezvoltarea și promovarea artei cinematografice și în afirmarea cinematografiei românești pe plan internațional, precum și pentru contribuție substanțială la consolidarea dialogului cultural dintre Republica Moldova și România”.

„Cu o scrupulozitate și o atenție pentru detaliu, dar și cu o imensă dragoste de nepot, Cristian Mungiu descrie drama vieții bunicii sale născută în 1916 la Cahul și apoi, refugiată din calea războiului la Iași. Am fost impresionată să ascult această istorie și pe viu, la Cahul, unde Cristian Mungiu, prin carte, și-a adus bunica la locul unde s-a născut”, a scris Maia Sandu pe rețelele de socializare.

Cristian Mungiu, regizor și producător, s-a născut pe 27 aprilie 1968, la Iași. A studiat Literatura engleză la Universitatea din Iași, iar în 1998 și-a luat licența în regie, după ce a urmat cursurile Universității de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Este primul regizor român care a câștigat Palme d’Or pentru lungmetraj, cu filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (2007).

Ungaria: O figură nouă a opoziției adună zeci de mii de persoane la Budapesta

Zeci de mii de unguri au răspuns la apelul unei figuri în ascensiune a opoziției la Viktor Orban, vineri în centrul Budapestei, indignarea rămânând vie după grațierea acordată într-un dosar de pedofilie, scrie AFP. "Să creăm o forță căreia să i se alăture toți ungurii bine intenționați care vor să lucreze pentru țara lor", a declarat în fața mulțimii Peter Magyar, care a preluat conducerea unuia dintre cele mai mari proteste față de premierul naționalist.

El și-a înmulțit acuzațiile contra guvernului de când fosta sa soție, Judit Varga, s-a retras din viața publică deoarece și-a dat acordul, în calitate de ministru al justiției, pentru decizia de a grația un condamnat implicat într-un caz de pedofilie.

Vineri, Peter Magyar a chemat ca Ungaria să se conformeze pozițiilor partenerilor săi occidentali, denunțând "oligarhia" care "ruinează" țara. El a pledat, de asemenea, pentru revenirea la independența procuraturii și a presei, precum și aderarea Ungariei la Parchetul European.

În prezent, Peter Magyar este creditat cu 9% din intențiile de vot în cazul unor alegeri, potrivit unui sondaj realizat săptămâna trecută de institutul ungar Median, ceea ce ar face din el principala forță a unei opoziții foarte fragmentate dacă ar fonda o formațiune politică.

Omul potrivit pentru a "stabiliza Ungaria", a declarat Lorinc Popovics, un sculptor de 71 de ani care dorește "schimbarea" după 14 ani de putere a lui Viktor Orban.

La jumătatea lui februarie, potrivit unui numărători a televiziunii RTL, peste 130.000 de persoane au manifestat împotriva premierului, o mobilizare de o amploare nemaiîntâlnită în ultimii zece ani, în pofida mai multor demisii, printre care cea a președintei Katalin Novak care a acordat grațierea, dezvăluită la începutul lui februarie.

Vineri, Orban, care a organizat și el o adunare a alegătorilor săi cu ocazia Zilei naționale, nu a avut niciun cuvânt pentru acest adversar, preferând să se prezinte drept singura figura europeană în opoziție cu liberalismul. El și-a reiterat vineri atacul împotriva Bruxellesului și a "altor adversari occidentali de stânga" care "declanșează războaie", exprimându-și speranța că aliații săi vor fi "majoritari la sfârșitul anului în lumea occidentală", în urma alegerilor europene și americane care au loc în 2024.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.