Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: “Războaiele din Europa rareori încep într-o zi de miercuri”

Ziarul de Vrancea
15 feb 2022 879 vizualizări

Remarca ironică îi aparține ambasadorului rus la UE, care a dat asigurări că nu va exista o escaladare a situației la granița cu Ucraina nici în săptămânile următoare n la Kiev și la sediul NATO, o invazie a Rusiei rămâne o amenințare palpabilă

Ambasadorul Rusiei pe lângă Uniunea Europeană Vladimir Cijov a respins ieri avertismentele SUA cu privire la un posibil atac rusesc asupra Ucrainei.

“În ceea ce privește Rusia, vă pot asigura că miercurea aceasta nu va avea loc niciun atac. Nu va exista nicio escaladare nici săptămâna viitoare, nici în săptămâna următoare, nici luna viitoare”, a spus Cijov în declarația publicată în ediția de miercuri a cotidianului german Die Welt. “Războaiele din Europa rareori încep într-o zi de miercuri”, a adăugat el.

Stoltenberg: Rusia continuă să comaseze trupe la frontiera cu Ucraina

Rusia continuă să-și consolideze importanta prezență militară la frontiera cu Ucraina, a acuzat ieri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. El a precizat că nu a constatat, “în acest stadiu”, niciun semn de dezescaladare, în pofida declarațiilor Moscovei. “Din contră, se pare că Rusia continuă să-și conssolideze prezența militară. Rusia poate în continuare să invadeze Ucraina fără preaviz. Capacitățile sunt acolo”, cu peste 100.000 de militari, a acuzat Jens Stoltenberg, la începutul unei reuniuni cu miniștii Apărării din NATO, la Bruxelles. “Consolidarea trupelor ruse la frontiera ucraineană continuă să fie o sursă de îngrijorare”, a declarat, la rândul său, ministrul german de Externe Christine Lambrecht.

“Am auzit mesaje ale Moscovei cu privire la voința sa de a continua eforturi diplomatice și suntem pregătiți să discutăm. Dar Rusia trebuie să facă ceea ce spune, să-și retragă forțele, să scadă tensiunea”, a subliniat Stoltenberg. “Noi vrem să vedem o retragere reală, de durată, nu doar o mișcare neîncetată de trupe. Suntem pregătiți să ne întâlnim cu Rusia, dar ne pregătim de ceea ce este mai rău”, a conchis el.

De asemenea, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat ieri că nu a constatat deocamdată nicio retragere a trupelor ruse de pe pozițiile din apropierea frontierei ucrainene. “Să fiu sincer, noi reacționăm la realitatea care există și nu vedem deocamdată vreo retragere, doar am auzit despre ea”, a spus Zelenski în timpul unei vizite în vestul Ucrainei. “Cred că toți oamenii normali se așteaptă la o dezescaladare. În ce privește amenințarea, am spus de multe ori că suntem calmi în legătură cu orice amenințări pentru că ne amintim că toată această situație nu a început ieri. Acest lucru se întâmplă de mulți ani. Atunci când trupele se retrag toată lumea va vedea asta... dar pentru moment, este doar o declarație”, a adăugat șeful statului ucrainean.

Cum au sărbătorit ucrainenii „începutul războiului”

Ucrainenii au arborat drapelul național și au cântat imnul țării, miercuri, pentru a-și arăta unitatea în fața unei potențiale invazii rusești. Ei au arborat steagul național în culorile galben și albastru pe diferite instituții, inclusiv școli, spitale și magazine pentru a marca „Ziua Unității”, o sărbătoare creată de președintele Volodimir Zelenski săptămâna aceasta, după ce Rusia a plasat trupe la granița cu Ucraina.

Cu toate acestea, ziua a decurs normal pentru majoritatea ucrainenilor. “E doar o zi normală, dar aceste steaguri sunt aici cu un scop, să arate că nu ne temem de nimeni. Nu ne-au speriat”, a afirmat Mykola, deținătoare a unui automat de cafea din Kiev. „Toată lumea vrea să ne sperie și suntem aici pentru a rămâne”, a spus Ludmila, o pensionară care purta un mic drapel la reverul paltonului.

Televiziunea și canalele guvernamentale de YouTube au difuzat discursuri și mesaje menite să trezească patriotismul cetățenilor. Pe stadionul olimpic din Kiev, zeci de persoane au desfășurat un steag ucrainean lung de 200 de metri, fluturându-l în ritmul muzicii patriotice.

 Într-un discurs televizat, Zelenski a transmis că ucrainenii sunt uniți în jurul unei dorințe comune „de a trăi în armonie, fericiți, în familie, părinții alături de copii”. Zelenskiy le-a cerut ucrainenilor să posteze imagini și videoclipuri cu drapelul național și să adauge hashtag-uri, precum #UnityDay.

„Astăzi am dovedit că noi, ucrainenii, suntem o națiune unită, un popor unit”, a spus Pavlo Horinov, un oficial al Institutului de Stat pentru Politică pentru Familie și Tineret.

Mykhailo Podolyak, consilier al șefului de cabinet al lui Zelenski, a declarat în această săptămână că președintele a ales ziua de 16 februarie ca sărbătoare națională în mod parțial ironic, ca răspuns la declarațiile din presă cu privire la invazia iminentă care ar fi trebuit să aibă miercuri.

Candidatura extremistei Marine Le Pen, afectată de scurgeri de informații

Marine Le Pen, a cărei candidatură la președinția Franței întâmpina deja greutăți din cauza unui val de dezertări din tabăra ei politică, a primit o nouă lovitură, după ce partidul ei de extremă dreapta l-a acuzat pe purtătorul de cuvânt al campaniei sale electorale de spionaj politic și l-a suspendat din funcție, transmite miercuri Reuters. Într-un mesaj către membrii importanți ai partidului, Adunarea Națională afirmă că Nicolas Bay, fost secretar general și considerat un susținător loial al liderei, a transmis detalii “strategice și confidențiale” despre campanie către celălalt candidat de extremă dreapta, Eric Zemmour. “Această comportare perfect imorală este echivalentă cu un sabotaj”, se arată în comunicarea internă a partidului, care a fost ulterior trimisă și presei. “Această duplicitate nu merită încrederea care i-a fost acordată (lui Bay - n. red.) de candidată, de membrii de partid și de alegătorii partidului”.

Zemmour, fost star de talkshow-uri, care a făcut carieră forțând limitele corectitudinii politice prin retorica sa naționalistă, își dispută cu Le Pen voturile electoratului de extremă dreapta și al conservatorilor duri. Sondajele de opinie arată că el a afectat atât baza electorală a liderei Adunării Naționale, cât și a candidatei conservatoare Valerie Pecresse.

Europarlamentarul Bay a respins acuzațiile, susținând că sunt absurde.

Bay a afirmat că Adunarea Națională i-a interzis accesul la o oră după ce comitetul executiv s-a reunit, la cererea sa, pentru a discuta “criza” prin care trece partidul în confruntarea cu Zemmour. În ultimele săptămâni, Le Pen, care candidează a treia oară la președinție, a asistat la trecerea de partea lui Zemmour a singurului senator din partid și a celui mai important eurodeputat din formațiunea sa politică. Nepoata ei, Marion Marechal, populară în rândul susținătorilor extremei drepte, a declarat că Zemmour este un candidat mai bun.

Sondajele arată acum că Zemmour a ajuns la egalitate cu Pecresse în opțiunile electoratului și se apropie de Le Pen. Actualul președinte Emmanuel Macron, care încă nu și-a anunțat oficial candidatura pentru un nou mandat, este favorit, dar rămâne de văzut cine va trece alături de el în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din aprilie.

Fermitatea lui Scholz în fața lui Putin, o surpriză plăcută pentru presă

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a fost acuzat că este un lider slab în criza ucraineană și lipsit de fermitate față de Rusia, dar marți, în timpul vizitei la Kremlin, nu doar că i-a făcut față președintelui Rusiei, Vladimir Putin, ci a părut chiar că asta îi făcea plăcere, a comentat ieri Reuters.

Analiștii politici s-au întrebat cum se va descurca “în vizuina leului” politicosul Scholz, care și-a preluat mandatul de cancelar în decembrie. Se știe că oficialii ruși își provoacă în public oaspeții străini sau încearcă să îi depășească, pentru a le pune la încercare tăria. În 2007, Putin și-a adus câinele, un labrador negru, la o întâlnire cu predecesoarea lui Scholz, Angela Merkel, deși se știa că acesteia îi e frică de câini.

Deși și-a păstrat tonul liniștit și măsurat pentru care este recunoscut, Scholz a fost însă neașteptat de combativ la conferința de presă cu Putin, în timpul vizitei de o zi la Moscova în cadrul eforturilor diplomatice pentru evitarea unei invazii ruse în Ucraina.

Când Putin a criticat NATO, afirmând că alianța a început un război în Europa prin bombardarea fostei Iugoslavii în 1999, Scholz a replicat, afirmând că s-a procedat așa pentru a se evita un genocid - referire la persecutarea etnicilor albanezi din Kosovo. Putin a reacționat arătând că Rusia consideră genocid tratamentul aplicat etnicilor ruși din regiunea Donbas din estul Ucrianei. Ulterior, într-o conferință de presă separată, Scholz a apreciat că Putin a folosit greșit termenul de genocid.

Cancelarul a luat chiar în derâdere temerile președintelui rus față de extinderea NATO către est și perioada îndelungată în care acesta s-a aflat la putere. Zâmbind sarcastic către Putin, Scholz a spus: “Nu prea știu cât are de gând președintele să își păstreze funcția. Am senzația că ar putea fi multă vreme, dar nu veșnic”.

Unii analiști l-au apreciat pe Scholz pentru că și-a exprimat îngrijorarea și față de problemele drepturilor omului și pentru că s-a întâlnit cu diferiți activiști. Întrebat ulterior de reporteri despre confruntarea cu Putin, Scholz a declarat zâmbind că aceasta a dat savoare discuțiilor “intense” care au durat patru ore.

Din partea criticilor au venit reproșuri pentru cancelar, care ar fi cedat prea mult în fața Rusiei minimalizând posibilitatea aderării Ucrainei la NATO. Tonul mai ferm al lui Scholz ar putea însă contribui la refacerea credibilității sale ca unul din jucătorii politici de vârf ai Europei. În ultima vreme, președintele Franței, Emmanuel Macron, a preluat conducerea Europei în criza ucraineană, printr-o vizită la Moscova - însă cu rezultate incerte, apreciază Reuters. Iar liderul francez nici măcar nu a încercat să dea o replică, săptămâna trecută, când Putin a pus la îndoială afirmația NATO că este o alianță strict defensivă și când președintele rus a menționat campaniile ofensive ale NATO în Irak, Libia, Afganistan și Serbia.

Familia cineastei Halyna Hutchins îl dă în judecată pe Alec Baldwin

Familia Halynei Hutchins, directoarea de imagine de la filmul „Rust, a intentat proces, marți, împotriva actorului Alec Baldwin și a altora implicați în proiect, pretinzând că reducerea costurilor și comportamentul nesăbuit au dus la moartea ei. Hutchins a fost împușcată și a murit pe 21 octombrie în timp ce se pregătea pentru o scenă la ferma Bonanza Creek de lângă Santa Fe, New Mexico.

Baldwin, starul din film, ținea arma când a tras, deși a declarat că nu a apăsat pe trăgaci. Hutchins a fost împușcată în piept iar glonțul l-a lovit în umăr și pe regizorul Joel Souza. Hutchins a fost transportată la spital în Albuquerque, unde a murit. Căsătorită cu Matthew Hutchins, cei doi au un fiu de 9 ani. „Și-a pierdut soția care era dragostea vieții lui, iar fiul ei a pierdut o mamă”, a declarat Brian Panish, care este reprezentant al familiei Hutchins, la o conferință de presă în care a anunțat procesul. „Asta nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată”. Procesul, intentat în New Mexico, citează mesaje și e-mailuri trimise de Lane Luper, asistent care a semnalat descărcări accidentale de arme pe platoul de filmare și care a părăsit producția împreună cu câțiva alții chiar înainte de moartea lui Hutchins.

Documentele depuse în instanță susțin, de asemenea, că Baldwin a încălcat numeroase reguli de manipulare în siguranță a armelor de foc. De asemenea, acestea sugerează că Baldwin a comis descărcarea neglijentă a unei arme, „care este o infracțiune penală în statul New Mexico”.

Medicul trimis pe platourile de filmare ale westernului „Rust” după incidentul fatal din Santa Fe, a depus de asemenea plângere pentru neglijență contra mai multor membri ai echipei de filmare.

Nu a fost efectuată nicio arestare în acest dosar, dar acuzații penale nu sunt excluse în cazul în care vor fi stabilite responsabilități.

Într-un interviu pentru postul ABC, Alec Baldwin a declarat că nu se simte vinovat și nici „responsabil” de moartea Halynei Hutchins.

Primul atac mortal al unui rechin în Sydney, după aproape 60 de ani

Un rechin a atacat și a ucis un înotător, ieri, în apropierea unei plaje din Sydney, Australia. Acesta este primul atac mortal din Sydney din 1963.

Serviciile de urgență s-au deplasat la Buchan Point, în sud-estul orașului, în jurul orei 16.35, ora locală, (07:35 ora României), dar victima a suferit „răni fatale” și nu a putut fi salvată. Martorii au spus că au văzut un rechin mare, lung de 4,5 metri atacându-l pe înotător. „Ofițerii atașați la Comandamentul zonei de poliție din Eastern Beaches au participat și au localizat rămășițe umane în apă”, a declarat un purtător de cuvânt. Poliția din New South Wales nu a identificat încă înotătorul, dar a declarat că plaja Little Bay este acum închisă publicului.Guvernul statului New South Wales a cheltuit milioane pentru îmbunătățirea tehnologiei pentru a reduce atacurile rechinilor de-a lungul coastei. Au fost instalate plase pe 51 de plaje, precum și drone și stații de ascultare a rechinilor care pot urmări rechinii albi prin satelit și pot trimite o alertă atunci când apare unul în raza vizuală.

Blinken, “îngrijorat” de noile acuzații împotriva lui Navalnîi

Secretarul de Stat american Antony Blinken se declară “îngrijorat” de noi acuzații formulate împotriva opozantului rus încarcerat Aleksei Navalnîi, judecat într-un nou proces, în care riscă să fie condamnat la încă zece ani de închisoare. “Aleksei Navalnîi și asociații săi au fost luați drept țintă din cauza muncii lor de a dezvălui corupția oficială”, a denunțat, într-un mesaj postat pe Twitter șeful diplomației americane.Blinken a îndemnat autoritățile ruse “să-l elibereze” pe Navalnîi și să pună capăt urmărirlor prin care-l vizează.

Formele „long COVID-19”, mai puțin frecvente în rândul persoanelor vaccinate

Formele COVID-19 de lungă durată (“long COVID-19”) afectează într-o măsură mai mică persoanele vaccinate în comparație cu persoanele nevaccinate, este concluzia unui raport dat publicității de Agenția britanică pentru siguranță sanitară (UKHSA), care trece în revistă 15 studii de specialitate. UKHSA a precizat că persoanele cărora le-au fost administrate vaccinuri în două doze precum Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Moderna sau într-o singură doză precum cel produs de J&J au prezentat un risc de circa 50% de a dezvolta simptomatologie “long COVID-19” în comparație cu persoanele nevaccinate. “Aceste studii completează potențialele beneficii al vaccinării complete împotriva COVID-19”, a spus Mary Ramsay, directoarea departamentului de imunizare din cadrul UKHSA.

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a ridicat restricțiile impuse împotriva COVID-19 în Anglia întrucât dozele booster și severitatea mai mică a variantei Omicron au diminuat legătura dintre cazurile de infectare și decese. Marea Britanie raportează cu toate acestea circa 50.000 de cazuri zilnic, iar cazurile moderate de COVID-19 pot fi urmate de forme debilitante de “long COVID-19” și de simptome asociate precum oboseală, probleme de memorie și stare de confuzie.

Potrivit UKHSA, un procent estimat de 2% din populația Marii Britanii a raportat simptome de COVID-19 cu evoluție lungă, cele mai frecvente fiind oboseală, dificultăți de respirație, dureri musculare sau articulare. Alte trei studii au ajuns la concluzia că simptomele long COVID s-au ameliorat la cei care s-au vaccinat, în comparație cu cei care au rămas nevaccinați.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.