Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Raport vaccinați cu trei doze, versus nevaccinați, la ATI: 1 la 25

Ziarul de Vrancea
8 ian 2022 983 vizualizări

Între timp, în Cipru a fost descoperită o variantă a COVID care combină Omicron și Delta

Persoanele nevaccinate din Italia riscă de 25,6 de ori mai mult să fie internate la terapia intensivă (ATI), decât persoanele care au primit cele trei doze de vaccin anti-COVID-19, a informat sâmbătă Institutul Național de Sănătate (ISS), într-un moment în care țara adoptă măsuri urgente pentru a stopa avalanșa de contagieri asociate variantei Omicron. Rata de internare la ATI este de 23 la 100.000 de persoane nevaccinate, comparativ cu cele vaccinate de peste 120 de zile (1,5) sau cu cele care au primit și doza booster (0,9), potrivit datelor ISS. Italia a înregistrat joi un record de contagieri, 220.000 noi infecții, astfel încât țara însumează 7 milioane de cazuri din februarie 2020 și 138.697 de decese.

“Dacă cifrele cresc în ritmul a între 200-250.000 de infecții pe zi (...) până la primăvară probabil peste 95 % dintre italieni, vaccinați sau trecuți prin boală, vor atinge imunitatea colectivă”, a declarat Matteo Bassetti, directorul departamentului de boli infecțioase de la spitalul San Martino din Genova.

Italienii în vârstă de peste 50 de ani sunt obligați să se vaccineze împotriva coronavirusului, conform unei noi legi care a intrat în vigoare sâmbătă. Cei care nu s-au vaccinat încă au primit o perioadă de grație până la sfârșitul lunii ianuarie pentru a face acest lucru. De la 1 februarie, toți cei care nu sunt vaccinați sau care nu au primit a doua doză sau o injecție de rapel, deși au avut ocazia să o facă, vor fi amendați cu 100 de euro. Măsura va rămâne în vigoare până la 15 iunie și se aplică tuturor rezidenților cu vârsta de peste 50 de ani, inclusiv cetățenilor străini.

Varianta „Deltacron”

Un cercetător din Cipru a descoperit o tulpină a coronavirusului care combină variantele Delta și Omicron, scrie Bloomberg News. Leondios Kostrikis, profesor de științe biologice la Universitatea din Cipru, a numit tulpina „Deltacron”, datorită caracteristicilor sale genetice împrumutate de la ambele variante. Până acum, Kostrikis și echipa sa au descoperit 25 de cazuri de virus. Este încă devreme de afirmat dacă există mai multe cazuri cu această tulpină sau ce impact ar putea avea. „Vom vedea în viitor dacă tulpina este mai patologică sau mai contagioasă sau dacă va prevala” împotriva celor două tulpini dominante, Delta și Omicron, a spus Kostrikis. El crede că Omicron va depăși și Deltacronul.

Varianta Omicron poate fi neutralizată printr-o doză de rapel

Oamenii de știință de la Institut Pasteur și Vaccine Research Institute, în colaborare cu KU Leuven (Leuven, Belgia), Orléans Regional Hospital, Hôpital Européen Georges Pompidou (AP-HP), Inserm și CNRS, au studiat sensibilitatea variantei Omicron la anticorpii monoclonali utilizați în practica clinică pentru prevenirea formelor severe de boală la persoanele cu risc, precum și la anticorpii din sângele persoanelor infectate anterior cu SARS-CoV-2 sau vaccinate. Ei au comparat această sensibilitate cu cea de la varianta Delta. Experții au demonstrat că Omicron este mult mai puțin sensibil la anticorpii neutralizanți în comparație cu Delta. Oamenii de știință au analizat apoi sângele de la persoanele care au primit două doze de vaccin de la Pfizer sau AstraZeneca. La cinci luni de la vaccinare, anticorpii din sânge nu mai erau capabili să neutralizeze Omicron. Această pierdere a eficacității a fost observată și la indivizi care au fost infectați cu SARS-CoV-2 în ultimele 12 luni. Administrarea unei doze booster cu vaccin de la Pfizer sau a unei singure doze de vaccin la indivizi infectați anterior a condus la o creștere semnificativă a nivelurilor de anticorpi, care a fost suficientă pentru a neutraliza Omicron. Prin urmare, Omicron este mult mai puțin sensibil la anticorpii anti-SARS-CoV-2 utilizați în prezent în practica clinică sau obținuți după două doze de vaccin.

Închisoare pe viață pentru „înfiorătoarea” ucidere a lui Ahmaud Arbery

Un judecător din Georgia i-a condamnat pe Travis McMichael și pe tatăl lui Gregory McMichael, vineri, la pedepasa cu închisoare pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate pentru ceea ce a numit „înfiorătoarea” crimă din 2020 a lui Ahmaud Arbery, un bărbat de culoare care făcea jogging în cartierul lor majoritar cu albi din sudul statului american. Judecătorul Timothy Walmsley a dat o sentință pe viață și pentru vecinul lor William „Roddie” Bryan, dar a decis că ar putea solicita eliberarea condiționată după 30 de ani de închisoare, pedeapsa minimă permisă pentru crimă de legea Georgiei.

Judecătorul i-a condamnat pe cei trei bărbați pentru ceea ce a descris el drept greșeala lor de a nu-l vedea pe Arbery doar ca un alt vecin, potrivit argumentelor rudelor lui Arbery. „A fost o scenă îngrozitoare, cu adevărat tulburătoare”, a spus judecătorul după vizionarea unui videoclip în care McMichael se vede că ridică arma către Arbery în timp ce bărbatul de 25 de ani este la o distanță de 6 metri. „M-am tot gândit la teroarea care trebuie să fi fost în mintea tânărului care alerga prin Satilla Shores”.

În noiembrie, un complet de judecată i-a găsit pe Gregory McMichael, 66 de ani, și pe fiul său Travis McMichael, 35 de ani, precum și pe vecinul lor, 52 de ani, vinovați de crimă, atac, falsă arestare și încercare de a comite o infracțiune.

Ahmaud Arbery, în vârstă de 25 de ani, făcea jogging, la 23 februarie 2020, în această localitate, situată pe coasta de sud a Statelor Unite, atunci când a fost vânat de către cei trei. Tatăl și fiul se aflau la bordul une camionete, iar vecinul îi urma cu mașina sa și filma scena. În urma unei altercații, tânărul McMichael a deschis focul și l-a ucis pe Arbery.

Cei trei au dat apoi asigurări că l-au luat drept un spărgător “activ” în zonă și au invocat o lege din Georgia care-i autorizează pe simpli cetățeni să facă arestări.

Timp de trei luni de zile, procuratura locală - unde Gregory McMichael, un polișist pensionar, a lucrat mult timp - nu a dispus vreo arestare. Abia după difuzarea înregistrării video a dramei, preluată masiv pe rețele de socializare, la începutul lui mai 2020, ancheta a fost încredințată poliției statului. La scurt timp după aceea, cei trei au fost arestați și inculpați cu privire la “crimă” și “falsă arestare”.

Tânărul care făcea jogging a devenit o figură emblematică a mișcării Black Lives Matter, prin fresce, sloganuri și portrete.

Un istoric de artă a descoperit că un tablou de 65 de lire sterline din sufrageria sa este o operă de Anthony van Dyck

Istoricul de artă Christopher Wright a descoperit, de-a lungul a cinci decenii, câteva picturi vechi de maeștri în colecții publice și private. Acum, a descoperit că o copie a unei picturi de Sir Anthony van Dyck, pe care și-a cumpărat-o pentru 65 de lire sterline în 1970, ar fi chiar originalul realizat de pictorul flamand de la curtea regelui Carol I din secolul al XVII-lea, scrie The Guardian. „L-am cumpărat de la un dealer din vestul Londrei. Ca istoric de artă, l-am cumpărat considerându-l o copie. Ciudat, nu i-am dat atenție. Am avut sindromul copiii cizmarului sunt cel mai prost încălțați, așa că și colecția de artă a unui istoric de artă este cea mai puțin luată în seamă”, a spus el. Wright a estimat că pictura ar putea valora în jur de 40.000 de lire sterline, deși unele opere de Van Dyck s-au vândut cu sume de șapte cifre.

Pictura, un portret al infantei Isabella Clara Eugenia, a stat atârnat în sufrageria sa mulți ani. Realizând acum semnificația sa, a mers la o instituție publică. Va împrumuta lucrarea permanent Muzeului Cannon Hall din Barnsley, care se mândrește cu o colecție de picturi olandeze și flamande din secolul al XVII-lea.

A privit portretul infantei cu atenție doar după ce tabloul i-a atras atenția unui vizitator, Colin Harrison, curator la European Art at the Ashmolean Museum, Oxford. „A venit să mă vadă, am vorbit și mi-a spus: „Cred cu adevărat că pictura ta este de Van Dyck”, a spus Wright. „Când deții ceva, nu observi. Mâinile modelului au fost cele care au atras atenția. Asta a observat Colin”.

Când Wright a cumpărat tabloul, a presupus că este una dintre numeroasele copii ale portretelor infantei de Van Dyck în diferite formate. În fiecare, infanta apare de obicei călugăriță, evidențiind doliul și evlavia după moartea soțului ei, arhiducele Albert al VII-lea al Austriei, în 1621. Ea a devenit regentă a Olandei și a domnit până la moarte, în 1633, abandonând bijuteriile și îmbrăcămintea fastuoasă în care fusese pictată în tinerețea ei.

SUA, deschise la negocieri cu Rusia pe tema exercițiilor militare și a desfășurării de rachete

Statele Unite și aliații lor sunt pregătite să discute cu Rusia în cadrul negocierilor privind Ucraina despre posibilitatea ca fiecare parte să-și limiteze exercițiile militare și desfășurarea de rachete în regiune, a declarat sâmbătă o înaltă oficialitate din administrația americană.

În contextul în care azi urmează să înceapă o serie crucială de negocieri la Geneva, înalta oficialitate americană, pe care Reuters nu o identifică, a mai declarat că SUA nu sunt dispuse să discute despre limitarea desfășurării de trupe americane sau despre poziționarea forțelor americane în țările NATO în regiune.

Negocierile de la Geneva, urmate de alte sesiuni la Bruxelles și Viena, au ca scop evitarea unei crize. Președintele rus Vladimir Putin a comasat zeci de mii de militari de-a lungul graniței cu Ucraina, generând temeri potrivit cărora ar pregăti o invazie.

Dacă SUA și aliații lor europeni pot sau nu face progrese în negocierile cu Moscova este departe de a fi clar, comentează agenția de presă britanică. Putin vrea să se pună capăt extinderii către est a NATO și vrea garanții de securitate, cereri pe care SUA le consideră inacceptabile.

Și agenția EFE citează, tot fără a o numi, o înaltă oficialitate americană, care declară că se pot produce “înțelegeri” cu Rusia în cele două domenii: desfășurarea de rachete în Europa și manevrele militare.

Kazakhstan: Mai mult de 5.000 de arestări de la debutul revoltelor

Mai mult de 5.000 de persoane au fost arestate în Kazakhstan în contextul revoltelor care au zguduit cea mai mare țară din Asia Centrală săptămâna aceasta, au anunțat ieri mass-media locale care au citat autoritățile. În total, 5.135 de persoane au fost arestate în cadrul a 125 de anchete diferite, a declarat Ministerul de Interne. Kazahstan, o țară cu o populație de 19 milioane de locuitori, bogată în hidrocarburi, a fost zguduită săptămâna aceasta de revolte fără precedent de la independența din 1989, proteste care au provocat zeci de morți.

Potrivit Ministerului de Interne, prejudiciul material cauzat de violențe a fost inițial evaluat la aproximativ 175 de milioane de euro. Peste 100 de magazine și bănci au fost jefuite și peste 400 de vehicule distruse, potrivit aceleiași surse.

„Astăzi, situația a fost stabilizată în toate regiunile țării”, a declarat ministrul de Interne Erlan Turgumbaiev, adăugând că „operațiunea antitero continuă pentru a obține ordinea în țară”.

Semn al unei timide reveniri la normal, în jur de 30 de supermarketuri s-au redeschis la Almatî duminică. Lungi cozi de așteptare a vehiculelor s-au format în aceste ultime zile în fața benzinăriilor.

Președintele Turkmenistanului vrea să închidă “Poarta iadului”

Președintele Turkmenistanului a ordonat stingerea unui incendiu care arde de zeci de ani într-un crater imens de gaz din deșert, cunoscut sub numele de “Poarta iadului”. Președintele Gurbanguli Berdimuhamedov vrea ca acesta să fie stins din motive de mediu și sănătate, precum și ca parte a eforturilor de creștere a exporturilor de gaze.

Misterul înconjoară crearea craterului Darvaza în deșertul Karakum. Mulți cred că s-a format atunci când o operațiune de foraj sovietică a mers prost în 1971.

Dar exploratorul canadian George Kourounis a examinat adâncimea craterului în 2013 și a descoperit că nimeni nu știe cu adevărat cum a început. Potrivit geologilor turkmeni locali, uriașul crater s-a format în anii 1960, dar s-a aprins abia în anii 1980. Craterul este una dintre cele mai populare atracții turistice din Turkmenistan.

“Pierdem resurse naturale valoroase pentru care am putea obține profituri semnificative și să le folosim pentru a îmbunătăți bunăstarea poporului nostru”, a spus președintele. El le-a cerut oficialilor să “găsească o soluție pentru stingerea incendiului”.

Pakistan: Cel puțin 21 turiști au murit, după ce au rămas blocați în mașini din cauza ninsorilor

Cel puțin 21 de persoane au murit în nordul Pakistanului, după ce au rămași blocați în mașinile lor din cauza ninsorilor abundente, relatează BBC. Armata încearcă să curețe drumurile și să-i salveze pe cei care sunt încă blocați în mașini, în apropierea orașului Murree. Aproximativ 1.000 de vehicule au fost blocate pe o autostradă în timpul unui viscol, potrivit ministrului de Interne Sheikh Rashid.

Murree este o stațiune montană la nord de capitala Islamabad. Presa locală a raportat vineri că turiștii au rămas blocați din cauza zăpezii. Peste 100.000 de mașini intraseră în Murree în ultimele zile pentru a vedea ninsorile abundente. Acest lucru a provocat un blocaj uriaș pe drumurile care duc în și în afara orașului, a spus poliția. Poliția a spus că cel puțin șase persoane au murit înghețate în mașinile lor, dar încă nu este clar cum au murit alții. Asfixierea după inhalarea vaporilor a fost dată ca posibil motiv. Zona a fost acum declarată de calamitate și oamenii au fost îndemnați să stea departe de aceasta.

“Pentru prima dată în ultimii 15-20 de ani, un număr atât de mare de turiști s-a adunat în Murree, ceea ce a provocat o mare criză”, a spus ministrul Rashid. Prim-ministrul Imran Khan și-a exprimat șocul față de “moartea tragică” a turiștilor.

Fiul cântăreței Sinead O’Connor, în vârstă de 17 ani, s-a sinucis

Shane, fiul cântăreței irlandeze Sinead O’Connor, în vârstă de 17 ani, a murit la două zile după ce a fost dat dispărut. Cântăreața a anunțat vestea pe Twitter, la primele ore ale zilei de 8 ianuarie: „Frumosul meu fiu, Nevi'im Nesta Ali Shane O'Connor, lumina vieții mele, a decis să pună capăt luptei sale pământești astăzi și este acum cu Dumnezeu. Să se odihnească în pace și nimeni să nu-i urmeze exemplul. Copilul meu. Te iubesc atât de mult. Să fii în pace”.

Cântăreața irlandeză, în vârstă de 55 de ani, a postat și melodia lui Bob Marley „Ride Natty Ride”, cu explicația: „Acesta este pentru Shaney mea. Lumina vieții mele. Lampa sufletului meu. Copilul meu cu ochi albaștri. Vei fi mereu lumina mea. Vom fi mereu împreună. Nicio graniță nu ne poate despărți.”

Shane, ai cărui părinți sunt O’Connor și muzicianul irlandez Dónal Lunny, a fost dat dispărut la începutul săptămânii trecute.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.