Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Premieră îngrijorătoare: microplastic în Antarctica

Ziarul de Vrancea
8 iun 2022 1008 vizualizări

Cercetătorii de la Universitatea Canterbury din Noua Zeelandă au colectat mostre din 19 locuri din Antarctica și fiecare conținea fragmente minuscule de plastic. Aceasta este prima descoperire a microplasticului în zăpada din Antarctica proaspăt așternută, relatează BBC.

Microplasticul provine din eroziunea materialelor plastice și sunt mai mici decât un bob de orez, uneori chiar invizibile cu ochiul liber. Cercetătorii au descoperit în medie 29 de particule pe litru de zăpadă topită. Ei au identificat 13 tipuri diferite de materiale plastice, iar cel mai des întâlnit (în 79% din mostre) a fost tereftalatul de polietilenă (PET), folosit mai ales în fabricarea sticlelor de băuturi răcoritoare și hainelor.

De unde a venit microplasticul?

„Sursa cea mai probabilă a acestor fragmente de microplastic purtate pe calea aerului sunt stațiile locale de cercetare științifică”, a scris cercetătorul Alex Aves în revista Cryosphere. Cu toate acestea, el a precizat că microplasticele fi putut veni de la 6.000 km depărtare. Studiile anterioare au descoperit un nivel de poluare cu microplastic în banchiza Antarcticii și în apele de suprafață, dar acesta este prima descoperire a microplasticului în zăpadă proaspătă. În 2020, cercetătorii au descoperit fragmente de microplastic în apropierea vârfului Muntelui Everest, dar și în adâncul oceanelor.

De ce este noua descoperire îngrijorătoare?

Această formă de poluare poate avea atât efecte locale, cât și la scară largă. „Microplasticul poate avea substanțe nocive lipite pe suprafața sa, cum ar fi metale grele, alge. Deci, pot oferi o modalitate prin care speciile dăunătoare pot ajunge în unele zone îndepărtate și sensibile”, spune Laura Revell, profesor asociat la Universitatea Canterbury. Experții susțin că oamenii inhalează și ingerează microplastice prin aer, apă și alimente. Nu s-au făcut multe cercetări cu privire la impactul microplasticului asupra sănătății oamenilor, dar un studiu realizat de Hull York Medical School și Universitatea din Hull anul trecut a constatat că nivelurile ridicate de microplastic ingerat de corpul uman pot avea efecte dăunătoare, inclusiv moarte celulară și reacții alergice. De asemenea, microplasticul poate crește impactul încălzirii globale. Microplasticul de culoare închisă depus în calotele glaciare și ghețari poate accentua încălzirea globală prin absorbția luminii solare și creșterea încălzirii locale. Straturile de zăpadă curate, banchizele și ghețarii pot reflecta o mare parte din lumina soarelui, dar alte particule poluante, precum carbonul negru, au fost descoperite și pe banchizele și ghețarii din Himalaya, iar oamenii de știință spun că accelerează procesul de topire în acele locuri.

Topirea rapidă a ghețarilor din lanțurile muntoase poate produce alunecări de teren, avalanșe și revărsarea lacurilor. Mai mult decât atât, acest proces reprezintă o amenințare și pentru aprovizionarea cu apă și agricultura din regiunile muntoase de pe tot globul.

Brad Pitt o dă în judecată pe Angelina Jolie. „A încercat în mod intenționat să îl rănească”

Angelina Jolie „a încercat în mod intenționat să îl rănească” pe fostul ei soț, Brad Pitt, când a decis să-și vândă pachetul de acțiuni din podgoria lor unui oligarh rus. Pitt o dă în judecată pe fosta lui soție pentru că și-a vândut partea sa de acțiuni din afacerea cu vinuri de pe domeniul Miraval, pe care cei doi o au din 2008, scrie BBC News.

Actorul spune că decizia fostei sale soții de a-și vinde acțiunile unui oligarh rus l-a forțat să se asocieze cu „un străin cu intenții toxice”.

Jolie nu a răspuns încă public acuzațiilor lui Brad Pitt. Brad Pitt susține că cea de-a doua soție a lui, actrița Angelina Jolie, „nu a contribuit cu nimic” la succesul afacerii lor cu vinuri de pe domeniul Miraval și că a afectat reputația acesteia atunci când a decis să vândă jumătatea ei din companie către un partener străin. În 2008, cei doi actori americani, care au împreună șase copii, au cumpărat pachetul majoritar de acțiuni în compania care gestionează Chateau Miraval și podgoria sa din sudul Franței, unde s-au și căsătorit în 2014 și unde au petrecut mai multe vacanțe în familie pe durata relației lor. În cea mai recentă plângere depusă de Brad Pitt în cadrul bătăliei sale judiciare cu Angelina Jolie privind vânzarea Castelului Miraval, starul hollywoodian, în vârstă de 58 de ani, afirmă că fosta lui soție, în vârstă de 47 de ani, „a încercat în mod intenționat să îl rănească” atunci când și-a vândut acțiunile pe care le deținea în acea companie producătoare de vinuri, scrie Agerpres. Brad Pitt afirmă că el și Angelina Jolie au fost de acord să nu își vândă niciodată acțiunile deținute în afacerile de familie fără consimțământul celuilalt. Avocații lui Brad Pitt au declarat în acele documente, depuse vineri la Tribunalul Superior din Los Angeles, că domeniul Miraval devenise „pasiunea lui” și un proiect care a devenit „o afacere globală de multe milioane de dolari și unul dintre cei mai apreciați producători de vin rosé din lume” datorită muncii sale. Actorul a acuzat-o pe Angelina Jolie că „nu a contribuit cu nimic la succesul domeniului Miraval”.

Actorul pretinde că Angelina Jolie a plănuit să își vândă acțiunile în octombrie 2021 către Tenute del Mondo, un grup care este „înclinat să preia controlul asupra Miraval” și care este „deținut indirect și controlat de Yuri Shefler, miliardarul rus care controlează Stoli Group”.

„Jolie a continuat și a parafat pretinsa vânzare în secret, acționând în mod intenționat pentru a-i ascunde lui Brad Pitt acest lucru și fiind conștientă că încălca drepturile contractuale ale lui Pitt”, au precizat avocații acestuia.

O preluare ostilă

Ei mai spun că o companie a Angelinei Jolie, Nouvel, îi datorează unei firme a lui Brad Pitt, Mondo Bongo, dreptul de prim refuz și, ca urmare, tranzacția a încălcat acel drept. Angelina Jolie, care a depus actele de divorț în 2016, a primit inițial din partea unei instanțe, în septembrie 2021, dreptul de a vinde partea sa din compania de vinuri.

Avocații lui Brad Pitt mai spun că Yuri Shefler a lansat o operațiune de preluare ostilă a domeniului Miraval și încearcă să obțină „informații confidențiale în beneficiul companiei sale concurente”. Plângerea depusă vineri în instanță îl acuză pe miliardarul rus că folosește „tactici comerciale infracționale și asociații profesionale dubioase”, care „periclitează reputația mărcii pe care Brad Pitt a construit-o cu mare atenție”. „Jolie a încercat să îl oblige pe Pitt să intre într-un parteneriat cu un străin și, mai rău decât atât, cu un străin care are asociații și intenții otrăvitoare”, au adăugat avocații starului hollywoodian.

Brad Pitt solicită daune „cu o valoare ce va fi stabilită de tribunal” și a cerut ca tranzacția realizată de Angelina Jolie să fie declarată „nulă și neavenită”. Actorul a cerut și ca acest proces să fie judecat de un juriu.

Anterior, Angelina Jolie a avut anumite probleme atunci când și-a vândut acțiunile deținute în Quimicum, compania care deține și gestionează domeniul Miraval, din cauza divorțului ei de Brad Pitt, care era încă în desfășurare. În iulie, actrița a cerut unui tribunal din California să permită vânzarea în pofida faptului că dispozițiile asociate sentinței de divorț nu erau încă finalizate.

Un jurnalist ucrainean îl înfruntă pe Lavrov

n „În afară de cereale, ce alte bunuri ați furat din Ucraina și cui le-ați vândut?”, l-a întrebat pe oficialul rus

Un jurnalist ucrainean a profitat de vizita la Ankara a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, și l-a înfruntat adresându-i o întrebare cu privire la exporturile de cereale din Ucraina, pe fondul temerilor declanșării unei crize alimentare mondiale în cazul în care problema nu va fi rezolvată, relatează The Guardian. Jurnalistul l-a întrebat pe Lavrov ce alte bunuri a furat Rusia din Ucraina și „cui le-a vândut”. Vizibil surprins, șeful diplomației ruse a răspuns: „Voi, ucrainenii, sunteți întotdeauna îngrijorați de ce puteți fura și credeți că toată lumea gândește la fel”. Lavrov a vizitat, miercuri, Turcia cu scopul a discuta despre stabilirea unor coridoare sigure pentru exporturile de cereale din Ucraina împreună cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu.

Conferința de presă comună a șefului diplomației ruse și a omologul său turc se apropia de final, iar în pofida încercărilor repetate, jurnalistul ucrainean Muslim Umerov nu a putut să îi adreseze întrebare pregătită lui Lavrov. Așadar, jurnalistul s-a ridicat în picioare și s-a adresat direct lui Lavrov. „Sunt de la televiziunea publică ucraineană, vreau neapărat să adresez o întrebare!”, a afirmat Umerov. „În afară de cereale, ce alte bunuri ați furat din Ucraina și cui le-ați vândut?” a întrebat jurnalistul.

Lavrov, zâmbind, a răspuns: „Voi, ucrainenii, sunteți întotdeauna îngrijorați de ce puteți fura și credeți că toată lumea gândește la fel”. „Obiectivele noastre acolo (n.r. Ucraina) sunt clare, vrem să salvăm oamenii de presiunea regimului neo-nazist. Nu împiedicăm cerealele să iasă. Pentru ca ele să părăsească porturile, domnul Zelenski trebuie să dea ordinul, nimic mai mult”, a adăugat el.

Lavrov a părut jenat de întrebarea care nu făcea parte din planul conferinței, după schimburile atent formulate de la conferința de presă.

Contactat ulterior de Agence France-Presse, Umerov, care lucrează la sediul din Istanbul al televiziunii publice ucraineane, a explicat că a ridicat mâna în repetate rânduri în timpul întregii sesiuni de întrebări și răspunsuri, dar și-a dat seama că organizatorii „nu îl lasă să vorbească”, așa că a decis să ia cuvântul. „Mi-am asumat riscul de a întrerupe conferința de presă pentru că întreaga Ucraină așteaptă răspunsul la această întrebare”, a spus el.

 

jurnalist-ucrainean_Umerov.jpg

O italiancă de 100 de ani și-a reînnoit permisul de conducere

O italiancă și-a reînnoit permisul de conducere la vârsta de 100 de ani, devenind cel puțin a trei persoană de această vârstă considerată aptă să se urce la volan, în ultimii ani, relatează The Guardian. Candida Uderzo a primit un nou permis după ce a trecut un test oftalmologic la o școală de șoferi din provincia nordică Vicenza. Centenara a spus că îi place să fie autonomă și să nu aibă nevoie de ajutorul fiului ei pentru a se deplasa. „Această reînnoire mă face fericită și mă va face să mă simt puțin mai liberă”, a declarat Uderzo pentru Corriere della Sera. „Sunt norocoasă, am 100 de ani și să fiu atât de sănătoasă este o surpriză și pentru mine. Nu iau niciodată medicamente, ci doar somnifere din când în când”, a susținut ea.

Femeiea a spus că vederea ei este atât de bună încât poate citi ziarul fără a avea nevoie de ochelari. Populația centenară a Italiei este printre cele mai mari din Europa, iar numărul persoanelor care ating această vârstă continuă să crească: potrivit datelor publicate la începutul lunii mai de Istat, agenția națională de statistică, Italia are 20.456 de centenari, față de 14.456 în 2019. Dar nu este clar câți mai conduc. Permisele pentru cei peste 80 de ani sunt reînnoite o dată la doi ani, șoferii fiind nevoiți să prezinte un certificat medical pentru a exista certitudinea că sunt apți fizic și psihic.

Ploi torențiale în China: zece persoane au murit

Zece persoane au murit în China după ce ploile torențiale din provincia centrală Hunan au cauzat evacuarea a sute de mii de locuitori, a relatat presa de stat, citată de Le Figaro. Ploile abundente sunt frecvente în centrul și sudul țării la sfârșitul primăverii și începutul verii. Aceste ploi torențiale, care au început la 1 iunie, au dus și la evacuarea a aproximativ 286.000 de persoane, a anunțat, miercuri, agenția de știri Xinhua. Peste 2700 de case au fost distruse sau avariate. Potrivit ultimei actualizări de informații, miercuri, 10 persoane au murit și 3 sunt încă dispărute, a declarat Li Dajian, un oficial provincial responsabil cu gestionarea inundațiilor, pentru Xinhua. „Ploile abundente au provocat o creștere semnificativă a nivelului apei în râuri și lacuri. Întreaga provincie, la toate nivelurile, este mobilizată și face tot posibilul pentru a preveni” apariția dezastrelor, a anunțat, joi, guvernul provincial într-un comunicat. Ploile au afectat aproape toată provincia Hunan, iar unele stații meteorologice au raportat chiar „niveluri istorice” de precipitații, potrivit New China. Autoritățile au adus corturi, paturi pliabile, alimente și îmbrăcăminte în zonele afectate, a mai precizat New China. În 2021, China a fost lovită de cele mai grave inundații din ultimii 10 ani, cu precipitații foarte abundente în centrul țării, care s-au soldat cu peste 300 de oameni morți Majoritatea au murit în inundații și alunecări de noroi în orașul cel mai grav afectat, Zhengzhou, unde mulți șoferi au fost prinși de creșterea bruscă a apelor în tunelurile rutiere.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.