Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: NYT: Mii de civili au fost uciși în atacuri americane cu dronă

Ziarul de Vrancea
18 dec 2021 1059 vizualizări

Informații defectuoase, pagube colaterale și mii de civili uciși: The New York Times a publicat sâmbătă o anchetă șoc cu privire la atacurile cu dronă conduse de armata americană din 2014 în războiul său cu grupările jidadiste în Afganistan, Irak și Siria.

Bazată pe 1.300 rapoarte ale Pentagonului referitoare la incidente care au avut victime civili, informații obținute de cotidianul american conform legii privind transparența în administrații (FOIA), această anchetă subminează imaginea unui război „curat” purtat cu „lovituri de precizie” prezentate regulat de armata americană. „Războiul aerian american a fost marcat de informații defectuoase, de tiruri de rachete imprecise și moartea a mii de civili, între care mulți copii”, a concluzionat ziarul. „Niciun raport nu se încheie cu o sancțiune disciplinară”.

Promisiunile de tranparență din epoca Barack Obama, care a fost primul președinte american care a permis atacurile cu dronă pentru a salva vieților soldaților amerciani, au fost înlocuite cu „opacitate și impunitate”, adaugă cotidianul care a intentat mai multe procese Pentagonului și comandamentului central al armatei americane (Centcom) pentru a obține aceste documente.

Motocicliștii „semnătura” unui atac iminent

În cinci ani, armata americană a condus mai mult de 50.000 de atacuri aeriene în Afganistan, Siria și Irak. Aceasta a admis că a ucis accidental 1.417 civili în atacuri aeriene în Siria și în Irak din 2014. În Afganistan, cifra oficială este de 188 civili uciși din 2018. Pentru această anchetă care a durat mai multe luni, The New York Times a analizat documentele obșinute și a investigat în teren, verificând informațiile oficiale despre mai mult de 100 de locuri bombardate.

Mai multe cazuri menționate erau deja cunoscute, dar ancheta arată că numărul victimelor estimat de Pentagon din rândul civililor este „net subestimat”. Documentele arată că decesele civililor au survenit din cauza „prejudecății de confirmare”, tendința de a trage concluzii în concordanță cu ceea ce se crede probabil , potrivit NYT. Oamenii care alergau spre un loc bombardat erau văzuți ca luptători din gruparea Stat Islamic, nu ca salvatori. Se considera că motocicliștii simpli se mișcă „în formație”, ceea ce a fost interpretat ca „semnătura” unui atac iminent.

Greșeli de identificare

Potrivit documentelor Pentagonului, identificarea greșită a reprezentat doar 4% din victime. Dar sondajul de teren al The New York Times arată că identificarea greșită a jucat un rol în 17% dintre incidente și mai ales a cauzat aproape o treime din decese și răniți. Factorii culturali au cântărit de asemenea foarte mult. Soldații americani au considerat că o casă pe care au urmărit-o într-o zi de Ramadan nu avea „prezență civilă”, în timp ce mai multe familii dormeau acolo în timpul zilei, perioadă de post, adăpostindu-se de căldură.

Imaginile de calitate slabă sau durata insuficientă de supraveghere au contribuit adesea la atacuri mortale și au încetinit anchetele. Din cele 1.311 cazuri examinate de The New York Times, doar 216 au fost considerate „credibile” de armata SUA.

Rapoartele privind victimele civile au fost respinse pentru că videoclipurile nu au arătat cadavre în dărâmături sau pentru că nu au fost suficient de lungi pentru a trage concluzii. Citat de The New York Times, purtătorul de cuvânt al Centcom, comandantul Bill Urban, a remarcat că „chiar și cu cea mai bună tehnologie din lume apar greșeli, fie din cauza dezinformării sau interpretării greșite a informațiilor disponibile”.

Pentru ziar, „ceea ce reiese în cele din urmă din peste 5.400 de pagini de documente este o instituție care acceptă că daunele colaterale sunt inevitabile”.

Varianta Omicron, un risc de cinci ori mai mare de reinfectare

n tulpina nu este mai blândă ca Delta, arată un studiu britanic

Riscul de reinfectare cu varianta de coronavirus Omicron este de peste cinci ori mai mare față de variantele precedente, iar aceasta nu a arătat niciun semn că este mai blândă decât Delta, a arătat un studiu britanic, în timp ce numărul cazurilor crește în întreaga Europă și amenință sărbătorile de sfârșit de an.

Rezultatele studiului realizat de Imperial College din Londra se bazează pe datele Agenției de Securitate a Sănătății din Marea Britanie și ale Serviciului Național de Sănătate privind persoanele care au fost testate pozitiv pentru Covid-19 într-un test PCR în Anglia între 29 noiembrie și 11 decembrie. “Nu găsim nicio dovadă (atât pentru riscul de asistență la spitalizare, cât și pentru starea simptomelor) ca Omicron să aibă o severitate diferită față de Delta”, spune studiul, deși a adăugat că datele privind spitalizările rămân foarte limitate. “Controlând starea de vaccinare, vârstă, sex, etnie, statut asimptomatic, regiune și data specimenului, Omicron este asociat cu un risc de reinfecție de 5,4 ori mai mare în comparație cu Delta”, a adăugat studiul, care este datat 16 decembrie.

Eficacitate a vaccinului între 0% și 20% după două doze

Protecția oferită de infecția anterioară împotriva reinfectării cu Omicron poate fi și de numai 19%, a spus Imperial College (ICL) într-un comunicat, menționând că studiul nu a fost încă evaluat de colegi neimplicați în realizarea cercetării.

Cercetătorii au descoperit un risc semnificativ crescut de a dezvolta un caz simptomatic Omicron în comparație cu Delta la două sau mai multe săptămâni după a doua doză de vaccin și la două sau mai multe săptămâni după doza de rapel. Studiul a implicat vaccinurile AstraZeneca și Pfizer.

Pe baza estimărilor utilizate pentru măsurarea eficacității vaccinului împotriva infecției simptomatice cu varianta Delta, aceasta se traduce în cazul Omicron printr-o eficacitate a vaccinului între 0% și 20% după două doze și între 55% și 80% după o doză de rapel. Acest studiu oferă dovezi suplimentare cu privire la măsura foarte substanțială în care Omicron poate evita imunitatea anterioară dată atât de infecție, cât și de vaccinare”, a spus profesorul Neil Ferguson, conducătorul studiului, în comunicatul ICL.

Acest nivel de evaziune imunitară înseamnă că Omicron reprezintă o amenințare majoră și iminentă pentru sănătatea publică”. Dar dr. Clive Dix, fostul președinte al Grupului operativ pentru vaccinuri din Regatul Unit, a spus că este important să nu suprainterpretam datele.

“Concluziile se bazează pe ipoteze despre Omicron, despre care nu avem încă suficiente date. De exemplu, nu avem date despre răspunsul imun celular, care acum este probabil să conducă la eficacitatea vaccinurilor. Aceasta este o ipoteză crucială care lipsește în modelare”, a spus Dr. Dix. Unele dintre concluzii sunt diferite de datele care apar din Africa de Sud, unde vaccinurile rezistă bine împotriva bolilor severe și a morții în prezent, a spus el.

„Există o mare incertitudine în aceste estimări modelate și nu putem fi încrezători în ceea ce privește impactul booster-urilor împotriva Omicron decât atunci când avem încă o lună de date reale despre numărul de spitalizări în UTI și decesele”, a subliniat el.

Un studiu anterior realizat de compania britanică SIREN, care analizează riscul de reinfectare la lucrătorii din domeniul sănătății, efectuat înainte de apariția Omicron, a constatat că o primă infecție cu coronavirus a oferit o protecție de 85% față de a doua infectare, pentru următoarele șase luni.

Datele analizate de Imperial College s-au bazat pe 333.000 de cazuri, inclusiv 122.062 de Delta și 1.846 care au fost confirmate ca variantă de coronavirus Omicron prin secvențierea genomului.

ONU, fără un acord privind reglementarea “roboților ucigași”

O reuniune a reprezentanților țărilor care participă la discuțiile ONU privind armele autonome s-a încheiat fără a lansa negocieri privind un tratat internațional care să guverneze utilizarea acestora, în schimb participanții au acceptat doar să continue discuțiile.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii și mai multe ONG-uri făcuseră eforturi pentru ca negociatorii să înceapă să lucreze la un tratat internațional care să stabilească noi reguli obligatorii din punct de vedere juridic privind armele acționate de mașini. Spre deosebire de armele semi-autonome existente, cum ar fi dronele, armele complet autonome nu au “un comutator de ucidere” acționat de om și, în schimb, lasă deciziile cu privire la viață și la moarte în sarcina senzorilor, a software-ului și a proceselor de mașini. Oponenții spun că acestea amplifică riscurile pentru civili, pun probleme de responsabilitate și cresc șansele de escaladare a conflictului.

Discuțiile de la Geneva, care se desfășoară de opt ani, au devenit mai urgente urgente după un raport al grupului ONU din martie, potrivit căruia primul atac cu drone autonome ar fi putut deja să fi avut loc în Libia. “Este o adevărată oportunitate ratată și, în opinia noastră, nu ceea ce este necesar pentru a răspunde la riscurile reprezentate de armele autonome”, a declarat Neil Davison, consilier pentru politici în cadrul Diviziei juridice a CICR, despre rezultatul discuțiilor de o săptămână. De asemenea, multe țări și-au exprimat dezamăgirea față de rezultat.

“În ritmul actual de progres, ritmul dezvoltării tehnologice riscă să depășească deliberările noastre”, a spus ambasadorul Elveției pentru dezarmare, Felix Baumann.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut țărilor să vină cu “un plan ambițios” privind noile reguli. Surse au spus că Rusia, India și Statele Unite se numără printre țările care și-au exprimat îndoielile cu privire la necesitatea unui nou tratat LEGI. Washingtonul a subliniat anterior posibilele lor beneficii, cum ar fi precizia.

Clare Conboy, de la grupul de campanie Stop Killer Robots, a spus că rezultatul este unul “care face foarte fericită minoritatea statelor militarizate care investesc în dezvoltarea acestor arme”. Ea a spus că se așteaptă ca numeroasele țări în favoarea unei noi legi, cum ar fi Noua Zeelandă sau Austria, să înceapă negocieri în afara Națiunilor Unite.

Un copil migrant de doar un an a traversat Marea Mediterană fără părinți

Un copil migrant în vârstă de doar un an, trimis de părinții săi să traverseze Marea Mediterană cu o ambarcațiune în care se aflau zeci de bărbați care nu îi sunt rude, a ajuns în siguranță pe Insula Lampedusa, a anunțat presa italiană. Copilul a fost descoperit de salvatori între aproximativ 70 de bărbați, într-o ambarcațiune care a acostat vineri pe insula siciliană.

În ultimele două zile, au sosit pe Insula Lampedusa aproximativ 500 de migranți cu șapte ambarcațiuni. “A traversat Mediterana înainte să învețe să meargă. A înfruntat valurile singur”, notează La Repubblica. Ceilalți migranți nu știu identitatea copilului, însă părinții bebelușului i-ar fi implorat să aibă grijă de el în timpul traversării. Printre ceilalți migranți sosiți recent în Italia se numără și un adolescent de 14 ani a cărui mamă a murit în largul insulei, în timpul unei tentative de salvare. “Ea se afla într-o barcă cu alte 25 de persoane, între care și fiul său, care a văzut-o murind”, a anunțat Medici fără Frontiere pe Twitter.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migranți, aproximativ 1340 de persoane au murit de la începutul acestui an încercând să traverseze Marea Mediterană.

Cel puțin 15 persoane au murit în urma unei explozii în Pakistan

Cel puțin 15 persoane au murit și alte 16 au fost rănite în urma exploziei de sâmbătă la o sucursală a unei bănci din zona industrială Karachi, a anunțat Poliția.

Un ofițer superior de poliție a declarat că explozia de la o sucursală a Habib Bank Limited, cel mai mare creditor din Pakistan, ar fi putut fi cauzată de o scurgere de gaz. Sarfaraz Nawaz a mai spus reporterilor că imobilul părea să fi fost construit deasupra unei canalizări. „Echipele noastre încearcă să stabilească natura exploziei, dar se pare că structura a fost construită pe un canal de scurgere și gazul ar putea fi o cauză probabilă”, a spus el.

Într-o declarație pe Twitter, Habib Bank a afirmat că o explozie a distrus sucursala și a provocat victime și răniți. „Gândurile noastre se îndreaptă către familiile îndoliate”, a mai spus el. O benzinărie situată lângă bancă din Sindh Industrial Trading Estate și mașinile parcate în apropiere au fost grav avariate. Imaginile de la televizor au arătat podeaua băncii ruptă, expunând bare de fier răsucite.

Sondaj: Valerie Pecresse, contracandidata lui Macron în turul al doilea

Un nou sondaj o indică pe conservatoarea Valerie Pecresse drept probabila contracandidată a lui Emmanuel Macron în turul al doilea al alegerilor prezidențiale ce vor avea loc în Franța în aprilie 2022.

Conform anchetei Ipsos/Sopra Steria, Valerie Pecresse, care a câștigat la începutul acestei luni nominalizarea la prezidențiale din partea formațiunii Republicanii, este creditată în primul tur cu 17% din intențiile de vot, în spatele actualului președinte (cotat cu 25,5%), dar în creștere cu zece puncte procentuale față de un sondaj din octombrie. Primii doi candidați din primul tur de pe 10 aprilie se vor întâlni în runda decisivă două săptămâni mai târziu.

Polemistul de extremă dreapta Eric Zemmour, vedeta unui talk-show de televiziune, cotat în câteva sondaje din toamnă cu al doilea scor după Macron, a coborât în intențiile de vot la 14,5% față de 16% în octombrie. Acest scor îl plasează la egalitate cu Marine Le Pen, președinta partidului Adunarea Națională (fostul Front Național, de extremă dreapta), care a înregistrat un regres similar.

Liderul Verzilor, Yannick Jadot, și candidatul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, sunt cotați fiecare cu câte 8,5% din intențiile de vot.

Sondajul, la care au participat mai mult de 10.000 de persoane, a fost realizat online în intervalul 7-13 decembrie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.