Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Misterul zborului MH370: Investigatorii s-au lăsat păgubași

Ziarul de Vrancea
30 iul 2018 1084 vizualizări

Cei care au anchetat tragedia aviatică au recunscut, după patru ani, că nu pot determina cauza dispariției avionului n rudele victimelor își declară frustrarea

Investigatorii au publicat un raport privind zborul dispărut al companiei Malaysia Airlines MH370 în care au precizat că nu au putut determina cauza dispariției aeronavei, scrie Reuters. „Echipa de investigații nu poate determina cauza reală a dispariției MH370”, a declarat Kok Soo Chon, șeful echipei de investigație. „Răspunsul poate fi găsit doar dacă sunt găsite rămășițele”, a adăugat el, fiind întrebat dacă există șanse să fie descoperită cauza în viitor.

Rude ai celor dispăruți sperau ca acest raport oficial să le aducă informații care să le permită să intre în doliu la peste patru ani de la cel mai mister al aviației civile moderne. ”Este atât de dezamăgitor, sunt frustrată, nu este nimic nou”, a declarat Intan Maizura Othman, al cărei soț s-a aflat la bordul Boeingului 777 care s-a ”volatilizat” pe 8 martie 2014, la puțin timp după decolarea de la Kuala Lumpur cu destinația Beijing.  ”Mulți au pus întrebări”, a declarat G. Subramaniam, care avea un fiu în avion, însă ”răspunsuri nesatisfăcătoare au provocat furia multor” apropiați.

Nicio urmă a avionului nu a fost găsită în zona de căutare de 120.000 de kilometri pătrați explorați în sudul Oceanului Indian, în largul Australiei, pe baza unor analize satelitare ale posibilei traiectorii a aeronavei, după ce aceasta a deviat de la ruta teoretică.

Cele mai importante căutări maritime din Istorie, care au fost lansate după dispariția avionului în 2014, sub conducerea Australiei, în cooperare cu Malaysia și China, țara din care este originară majoritatea victimelor, au fost întrerupte în ianuarie 2017. Aproximativ 20 de fragmente descoperite pe litoralul Oceanului Indian, în largul Africii de Est - departe de zona de căutare - au fost identificate, iar autoritățile au afirmat că provin probabil sau sigur de la avion. Însă aceste descoperiri nu au permis să se elucideze misterul.

Zborul MH370 a decolat de pe aeroportul din Kuala Lumpur, Malaezia cu destinația Beijing pe 8 martie 2014 însă a dispărut pe traseu, având 239 de persoane la bord.

Trump îl acuză pe Mueller de ”conflicte de interese”

Președintele american Donald Trump l-a acuzat pe procurorul special Robert Mueller de ”conflicte de interese” care ar trebui să-i interzică, în opinia sa, să ancheteze cu privire la amestecul rus în alegerile prezidențiale americane din 2016, relatează AFP. Într-o serie de mesaje postate pe Twitter, în care atacă credibilitatea procurorului special, Trump afirmă că a avut, în decursul anilor, ”o relație de afaceri foarte prostă și conflictuală” cu Mueller. În trecut, Trump a evocat deja existența unor conflicte de interese cu privire la Mueller, însă aceasta este prima oară când oferă în mod public detalii despre acuzațiile pe care le-a formulat. ”Robert Mueller își va dezvălui, într-o zi, conflictele de interes cu președintele Trump, inclusiv că am avut o relație de afaceri foarte prostă și conflictuală, l-am refuzat la șefia FBI (cu o zi înainte să fie numit procuror special), iar Comey este prietenul său apropiat”, a scris duminică Trump într-unul dintre aceste mesaje.

James Comey a fost demis din funcția de director FBI în mai 2017 de către Donald Trump și este, de atunci, foarte critic la adresa șefului statului.

Ziarul New York Times (NYT) a scris în ianuarie că Trump a vrut să-l destituie și pe Mueller, în iunie 2017, însă a dat înapoi după ce un consilier juridic de la Casa Albă, Don McGahn, a amenințat că va demisiona dacă avea să facă acest lucru. NYT a scris la acea vreme că Trump a evocat trei conflicte de interese care l-ar afecta pe Mueller și l-ar descalifica, în opinia sa, să conducă ancheta cu privire la acuzații de amestec rus. Ar fi vorba despre un diferend pe tema tarifelor la National Golf Club, pe care-l deține Trump, despre activitatea lui Mueller la un cabinet juridic care l-a reprezentat pe ginerele președintelui Jared Kushner și despre o întrevedere pe care cei doi ar fi avut-o cu scopul de a examina o candidatură a lui Mueller la conducerea FBI, cu o zi înainte de numirea sa procuror special.

În calitate de procuror special, Mueller urmează să stabilească dacă reprezentanți ruși s-au amestecat în campania prezidențială americană din 2016, dacă a existat o complicitate între oficiali ruși și echipa de campanie a candidatului republican și dacă după aceea Trump s-a făcut vinovat de obstrucționarea justiției. Trump neagă orice complicitate și orice obstrucționare în acest dosar. Autoritățile ruse au negat mereu că s-au amestecat în campania americană din 2016 în urma căreia candidatul republican Donald Trump a înfrânt-o pe rivala sa democrată Hillary Clinton.

Rusia vrea să construiască un ekranoplan cu rachete la bord, care să patruleze în Marea Neagră

Un prototip experimental al ekranoplanului “Orlan” va fi dezvoltat în cadrul actualului program de stat de aprovizionare a armatei ruse cu arme noi și moderne prevăzut până în 2027, a anunțatieri vicepremierul Iuri Borisov, responsabil de industria apărării în cadrul guvernului condus de premierul Dmitri Medvedev. Pe viitor, a menționat responsabilul rus, ekranoplanele vor fi dotate cu rachete și vor fi utilizate la monitorizarea zonelor maritime. “Principalul obiectiv al acestui aparat va fi să acopere calea maritimă nordică (Oceanul Arctic /mările Barents, Kara, Laptev, Siberia de Est, Ciukotsk/ și Marea Bering), unde infrastructura noastră nu este foarte dezvoltată”, a afirmat Borisov.

Vicepremierul rus nu a exclus ca ekranoplanele să fie mobilizate și la monitorizarea mărilor Caspică și Neagră. În epocă, URSS a dispus de prototipul unui ekranoplan prin anii 1960, denumit “Monstrul caspic”, ceva de genul unui hovercraft, un fel de hibrid între o barcă cu motor și un avion, care avea o viteză de zbor de 500 km/oră la o altitudine ce îl făcea nedetectabil de radare. Conform observatorilor, aparatul avea anvergura aripilor de 37 de metri, o lungime de mai mult de 90 de metri și o greutate de 550 de tone.

În 1972, a fost construit primul ekranoplan dotat cu rachete din Proiectul 903 “Lun”. În 1986 el a intrat în teste, care au durat până în 1990, după care autoritățile ruse de la acea vreme au decis abandonarea proiectului. Inițial, Rusia intenționa să construiască opt astfel de exemplare, idee ce nu a mai fost realizată din cauza situației economice dificile din țară din perioada respectivă, precum și din cauza unor probleme de concepție.

Ministrul britanic de externe a stârnit hohote de râs la Beijing

Noul ministru britanic de externe, Jeremy Hunt, a comis ieri la Beijing o gafă care a provocat explozia de râs a gazdelor sale atunci când a prezentat-o ca "japoneză" pe soția sa care, în realitate, este chineză."Soția mea este japoneză", a afirmat Jeremy Hunt în fața jurnaliștilor în momentul întâlnirii cu omologul său chinez, Wang Yi.Ministrul, numit la începutul lunii de premierul Theresa May în locul lui Boris Johnson, s-a corectat imediat: "Soția mea este chineză - ce teribilă greșeală pe care nu trebuia să o fac", a recunoscut el în hohotele de râs ale gazdelor. China și Japonia întrețin relații cel puțin complicate, chinezii reproșându-le frecvent vecinilor lor că nu au recunoscut suficient crimele comise de armata de ocupație japoneză în China în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.În momentul în care Marea Britanie se pregătește să părăsească Uniunea Europeană, Jeremy Hunt a ales China ca primă destinație a primului său turneu în străinătate în speranța întăririi relațiilor comerciale dintre cele două țări. El urmează să viziteze Parisul și Viena."Relația mea cu China are rădăcini adânci", a afimat șeful diplomației de la Londra, vorbind despre prima sa vizită în țară la 19 ani. "Soția mea este chineză, iar copiii mei sunt pe jumătate chinezi. Avem bunici care trăiesc la Xian (nord) și puternice legături de familie în China", a continuat el. "Marea mea speranță este că vom reuși să să aprofundăm prietenia dintre China și Marea Britanie, ceea ce înseamnă să abordăm subiectele asupra cărora avem puncte de vedere diferite", a declarat ministrul britanic.

O femeie nu este lăsată de judecători să divorțeze

Curtea Supremă britanică a decis săptămâna aceasta că o sexagenară va trebui să rămână căsătorită cu soțul ei, chiar dacă nu este mulțumită de căsnicie, o hotărâre judecătorească care a declanșat o luptă împotriva unei justiții considerate "arhaice". Tini Owens, în vârstă de 68 de ani, căsătorită de 40 de ani cu Hugh Owens, în vârstă de 80 de ani, a părăsit domiciliul conjugal în 2015 și a demarat procedurile de divorț. Ea a explicat judecătorilor Curții Supreme că mariajul lor a fost "fără dragoste" și "distrus" din cauza atitudinii soțului ei. Dar soțul ei refuză să divorțeze și a negat acuzațiile formulate împotriva sa. Potrivit lui, căsnicia este "distrusă iremediabil" din vina soției sale care a avut o aventură și care "se plictisește".Cazul a fost trimis în fața unui judecător pentru probleme de familie și apoi în apel, iar în cele din urmă Curtea Supremă a decis: doamna Owens trebuie să rămână căsătorită cu domnul Owens.Președintele Curții a calificat cazul ca fiind "foarte tulburător", dar a spus că nu este de datoria judecătorilor să "modifice legea". "Rolul nostru este doar de a aplica legea pe care Parlamentul ne-a dat-o".În Anglia și Țara Galilor sunt posibile mai multe motive de divorț, cum ar fi adulterul, "atitudinea nerezonabilă" sau un abandon. Dacă cuplul trăiește separat de mai mult de doi ani, dar este de acord să divorțeze, procedura este posibilă. Pe de altă parte, dacă unul dintre ei refuză, celălalt trebuie să aștepte cinci ani pentru a putea divorța.Prin urmare, doamna Owens va trebui să mai aștepte doi ani.O asociație de avocați specializați în dreptul familiei, Rezolution, a fost mișcată de decizie, deplângând faptul că în secolul 21 este încă posibil să fii "prizonierul unei căsătorii". Rezolution solicită guvernului să ia măsuri rapide pentru a pune capăt acestei situații.Pentru avocatul lui Tini Owens, Simon Beccle, decizia "subliniază nevoia urgentă ca Parlamentul să modifice legea pentru a permite cuplurilor să divorțeze cu mai multă demnitate".

Japonezii vor folosi celulele stem reprogramate în lupta cu boala Parkinson

Oamenii de știință japonezi au spus ieri că luna viitoare vor începe studiile clinice asupra unui nou tratament pentru Parkinson, prin transplantul de celule stem reprogramate în creier, relatează Reuters.Boala Parkinson este cauzată de o lipsă de dopamină din creier, iar cercetătorii au sperat mult timp să folosească celulele stem pentru a restaura producția normală a neurotransmițătorilor. Studiile clinice vin după ce oamenii de știință de la Universitatea Kyoto din Japonia au folosit cu succes celule stem pluripotente induse pentru a restabili celulele funcționale la maimuțe anul trecut.  Celulele stem pluripotente induse (iPS) sunt realizate prin scoaterea celulelor stem mature de la un individ - cel mai adesea din piele sau din sânge - și reprogramarea lor pentru a se comporta ca niște celule stem embrionare. Acestea din urmă pot fi transformate în celule stem care produc dopamină. ”Acesta va fi primul studiu clinic din lume care folosește celule stem pluripotente induse în boala Parkinson”, a spus Jun Takahashi, profesor la Centrul pentru cercetare celulară de la Universitatea Kyoto.Centrul este condus de  Shinya Yamanaka, care în 2012 a câștigat un premiu Nobel împreună cu cercetătorul britanic John Gurdon, după ce au descoperit că celulele adulte pot fi transformate în celule de tip embrionar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.