Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Ideologul „putinismului”, arestat de Putin?

Ziarul de Vrancea
11 apr 2022 1210 vizualizări

Oligarhul Vladislav Surkov, considerat un arhitect al conflictului dintre Rusia și Ucraina, ar fi fost arestat la domiciliu

Fostul consilier al președintelui Vladimir Putin, oligarhul Vladislav Surkov, considerat „eminența cenunșie” a regimului Putin și arhitectul conflictului dintre Rusia și Ucraina, ar fi fost plasat în arest la domiciliu, susține un fost deputat rus. „Vladislav Surkov este în arest la domiciliu. Au loc anchete în privința deturnării de fonduri din Donbas în 2014”, a scris Ilia Ponomariov, un fost deputat rus care a votat împotriva anexării peninsulei Crimeea de către Rusia, într-o postare pe Facebook, citând surse militare rusești.

El a adăugat că, deși Putin l-a concediat pe Surkov în 2020, fostul consilier al președintelui rus este în continuare persoana care înțelege situația reală din așa-numitele autoproclamate Republici Populare Donețk și Lugansk. De asemenea, el ar fi avut legături în acea zonă. „Surkov a fost întotdeauna destul de apropiat de Kadîrov (liderul cecen – n.r.) și este evident că academicianul nu inventează prea multe el însuși, ci urmează previziunile lui Vladislav Iurievici”, mai scrie Ponomarev despre un alt motiv probabil al reținerii.

Cine este Vladislav Surkov

Surkov a fost crescut de mama sa într-un oraș aflat la 300 km de Moscova, tatăl său cecen părăsind familia când el era la încă o vârstă fragedă. Surkov este un părinte fondator al „putinismului” și unul dintre principalii săi facilitatori, scria Financial Times (FT) în 2019. El ar fi fost arhitectul „democrației suverane”, un sistem în care iluzia alegerii democratice avea un singur rezultat: continuarea guvernării lui Putin. În cadrul acestui sistem aparent deschis, se convoacă alegeri, candidații fac campanie, se votează, se numără voturile și același om câștigă, de fiecare dată. Un fost coleg al lui Surkov, citat de BBC, ar fi spus despre el că „la capătul degetelor sale controla firele atâtor structuri politice. Aceste structuri erau atât de complicate încât numai Surkov știa unde se află totul: opoziția, partidele politice, parlamentarii, guvernatorii, crearea sau închiderea unor mișcări politice sau ONG-uri, biserica, mass-media, societatea civilă…”.

Ideea sa centrală este aceea că stabilitatea statului înlocuiește libertatea individului și implică partide de opoziție false, un control rigid al mass-mediei și bariere imposibile de acces pentru figurile politice care nu sunt aprobate de regim, compensate de iluzia de a avea parte de avantajele tradiționale ale unei democrații adevărate.

Considerat „eminența cenușie” a actualului regim de la Kremlin, un Rasputin modern, Surkov a fost ideologul principal al lui Putin și, după cele mai multe păreri, cel mai apropiat consilier politic al acestuia timp de peste 12 ani, care a continuat să pună în scenă anexarea Crimeei în 2014 și implicarea Rusiei în războiul actual din Ucraina.

Cariera politică și apropierea de Putin

El și-a început cariera ca gardă de corp a unui oligrah rus. Mihail Hodorkovski, cândva cel mai bogat om din Rusia, l-a angajat ca parte a serviciului său de securitate. Omul de afaceri și-a dat seama curând că nu mușchii erau atuul lui Surkov, ci creierul. L-a însărcinat cu relațiile publice (PR), unde și-a perfecționat abilitățile în arta înșelăciunii și a direcționării greșite la intersecția obscură dintre afaceri și politică. După ce s-au certat, Hodorkovski a ajuns la închisoare, în timp ce Surkov a ajutat la desfășurarea unei campanii de PR împotriva sa.

Surkov a intrat în cercurile de la Kremlin când democrația din Rusia avea doar opt ani. În acel scurt timp, Elțîn supraviețuise unei tentative de lovitură de stat, aproape că pierduse președinția în favoarea unui comunist și, de fapt, încredințase puterea Kremlinului unui mic grup de oameni de afaceri care, conduceau atunci marile proiecte ale țării.

FT mai scrie că tânărul strateg politic s-a apucat imediat de treabă, construind un partid pentru Putin – „Rusia Unită” de astăzi, care a câștigat toate alegerile la care a participat – ajutând în același timp la înființarea altor partide, precum formațiunea naționalistă Rodina (Patria), în aparență independentă, dar condusă de Kremlin, concepută pentru a atrage cetățenii nemulțumiți care altfel ar fi votat pentru adevărații oponenți ai lui Putin, cum ar fi stângiștii convinși.

În 2011, Surkov a plecat de la Kremlin pentru a deveni viceprim-ministru, iar în mai 2013 a fost demis din guvern. Rivalii săi au închinat un toast pentru sfârșitul regenței sale. Dar patru luni mai târziu a revenit, de data aceasta în poziția de consilier oficial al lui Putin, însărcinat cu supravegherea politicilor privind situația din Ucraina. „Avea să fie o misiune cu un impact la fel de seismic ca și prima sa misiune”, subliniază FT.

În februarie 2014, la cinci luni după noua numire a lui Surkov, trupe rusești nemarcate au intrat în Crimeea pentru a captura obiective strategice și pentru a oferi asistență separatiștilor pro-ruși care cereau independența față de Kiev.

De-a lungul timpului petrecut alături de Putin, Surkov a fost utilizat ca un propagandist abil și un manipulator al stării de spirit a opiniei publice.

Ploile întârzie atacul rușilor în estul Ucrainei

n ploaia ar putea forța vehiculele militare ruse să folosească șoselele, ceea ce le-ar transforma în ținte ușoare pentru defensiva ucraineană

Oficialii ucraineni au anunțat ieri că au avut loc noi bombardamente rusești în Donbas, zona din estul Ucrainei pe care se concentrează acum ofensiva rusă, în timp ce o coloană lungă de vehicule militare a fost reperată din satelit în regiunea rusă Rostov îndreptându-se către Donbas.

Armata ucraineană avertizase luni că se așteaptă “foarte curând” la o ofensivă rusă în est, partea Ucrainei devenită ținta prioritară a Kremlinului după retragerea trupelor ruse din jurul Kievului și din nordul Ucrainei. Pe teren, Rusia își consolidează și reaprovizionează forțele din Donbas, în timp ce trupele ucrainene își consolidează pozițiile în est în așteptarea ofensivei ruse, săpând tranșee și instalând mine pe marginea șoselelor.

Șeful administrației militare regionale din provincia Lugansk, Serhii Haidai, a declarat ieri că orașele Severodonețk, Lisiceansk, Kreminna, Novodrujesk și Rubijne au fost din nou bombardate.

Acesta a mai spus că ploile puternice ar putea îngreuna înaintarea trupelor ruse. “Acestea au început în ultimele zile să adune sute de unități de echipament greu, aducându-le mai aproape de linia frontului. Aceasta sugerează că ofensiva ar putea începe astăzi sau mâine, dar astăzi plouă. Conform prognozei, va ploua mai multe zile”, explică Serhii Haidai.

El subliniază faptul că ploaia ar putea forța vehiculele militare ruse să folosească șoselele, ceea ce le-ar transforma în ținte ușoare pentru defensiva ucraineană.

Ucrainenii inventează verbul “a macrona”

Ucrainenii au inventat cuvinte noi pentru a descrie realitatea în care se află de la 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, iar unul dintre aceste cuvinte legate de război, publicate într-un dicționar, pe rețele de socializare, este verbul “a macrona”, după numele președintelui francez în exercițiu Emmanuel Macron, care înseamnă “a se arăta foarte îngrijorat de o situație, dar a nu face nimic”, relatează Le Parisien. Într-un lexic nou despre război, publicat pe Telegram, apare verbul “macronete” (“a macrona”).

Pentru a înlătura orice dubii cu privire la acest neologism, în definițe este menționat Emmanuel Macron, “de care nu ne amintim printr-un ajutor real, ci prin fotografii în care apare îngrijorat la Palatul Élysée”.

Aceasta este o trimitere directă la fotografii publicate pe Instagram de către fotografa oficială a Élysée, Soazig de la Moissonnière, în care Macron apare nebărbierit și purtând un hanorac cu glugă. Acest nou verb este tot mai popular în Ucraina. Expresia “nu mai macrona” este pe cale să intre în limbajul curent, potrivit cotidianului parizian.

De la începutul ofensivei ruse în Ucraina, Emmanuel Macron și-a multiplicat discuții la telefon cu omologul său rus Vladmir Putin.

Aceste discuții nu au condus, până în prezent, la vreun rezultat tangibil. La fel ca o întâlnire, la Moscova, între cei doi, cu două săptămâni înante de invazia rusă a Ucrainei. Această menținere a dialogului lui Macron cu Putin îi irită pe unii ucraineni.

Rusia va înregistra cea mai mare contracție economică de după destrămarea Uniunii Sovietice

Economia Rusiei este pe cale să înregistreze o contracție de peste 10% în 2022, care ar reprezenta cea mai mare scădere a produsului intern brut (PIB) după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, a declarat, marți, fostul ministru rus de Finanțe, Alexei Kudrin pentru agenția de presă rusă RIA.

“Prognoza oficială ar fi o scădere de peste 10%”, a spus Alexei Kudrin, care a fost ministru de Finanțe al Rusiei din 2000 până în 2011.

Ministerele Economiei și Finanțelor din Rusia lucrează în prezent la noi prognoze economice, a declarat Alexei Kudrin, care în prezent ocupă funcția de președinte al Camerei de Audit. Prognozele anterioare ale guvernului rus preconizau o creștere a produsului intern brut de 3% în acest an, după un avans de 4.7% în 2021.

O sursă din interiorul guvernului rus, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat pentru Reuters că Ministerul Economiei se așteaptă la o contracție a PIB-ului între 10% și 15% pentru 2022.

O contracție de 10% ar reprezenta cel mai mare declin al produsului intern brut din 1994, potrivit datelor publicate de Banca Mondială și de Fondul Monetar Internațional. Banca Mondială a estimat în aprilie că PIB-ul Rusiei va scădea cu 11.2% în acest 2022.

Texas: Tânără, arestată pentru crimă după ce a avortat

Un procuror din Texas, Gocha Allen Ramirez, a abandonat procedurile judiciare angajate împotriva unei tinere, Lizelle Herrera, în vârstă de 26 de ani, acuzată de crimă, la câteva zile după ce a avortat.

Lizelle Herrera a fost arestată la 7 aprilie și a fost acuzată de faptul că a “cauzat cu bună știință moartea unei persoane prin avort”, potrivit autorităților dintr-un comitat texan situat la frontiera cu Mexicul.

Ea a fost eliberată după plata unei cauțiuni în valoare de 500.000 de dolari.

Un procuror a abandonat procedurile judiciare lansate împotriva tinerei luni, potrivit unui document judiciat pe care AFP scrie că l-a consultat. “În urma examinării legislației în vigoare în Texas, este clar că doamna Herrera nu poate și nu trebuie să fie inculpată cu privire la faptele care-i sunt reproșate”, apreciază într-un comunicat procurorul Gocha Allen Ramirez.

Procurorul apreciază însă că autoritățile locale au avut dreptate să o aresteze “în urma unei semnalări la spital”, deoarece “ignorarea faptelor ar fi însemnat să-și încalce datoria”.

Este neclar dacă legea adoptată în Texas în septembrie 2021, care interzice întreruperea voită a sarcinii după șase săptămâni de sarcină, a fost folosită ca bază în vederea inculpării inițiale.

Însă acest caz relevă o sensibilitate puternică față de avort în Statele Unite, în contextul în care proiecte de lege privind avorttul - restrictive sau protectoare - apar în număr tot mai mare în congrese ale unor state, înaintea unei hotărâri a Curții Supreme, susceptibilă să răstoarne cadrul legal aflat în vigoare de peste 50 de ani.

“Suntem alături de Lizelle și de toate persoanele din Texas care încearcă să beneficieze de îngrijiri, în pofida barierelor și obstacolelor sistematice”, subliniază organizația Planned Parenthood, care gestionează numeroase clinici care practică avortul în întreaga țară.

Atac armat la metroul din New York. 13 răniți, atacatorul a fugit

în înregistrări video realizate de martori apar bălți de sânge și persoane zăcând pe peron

Cel puțin 13 persoane au fost rănite într-un atac armat, ieri, într-o stație de metrou, la New York, în Brooklyn, scrie presa americană, iar mai multe “dispozitive explozive nedeclanșate” au fost găsite, potrivit pompierilor.

Însă poliția a precizat într-un mesaj postat pe Twitter că nu este vorba despre “dispozitive explozive operaționale”.

Presa scrie că atacatorul ar fi acționat deghizat în agent MTA, întreprinderea însărcinată cu gestionarea transportului public. “La (ora locală) 8.27 (15.30, ora României), poliția a fost chemată printr-un apel de urgență de către o persoană care a fost atinsă de un glonț, în metroul” din Brooklyn, a afirmat o purtătoare de cuvânt a Polițieidin New York.

Potrivit CNN, aceste fapte s-au desfășurat în cartierul Sunset Park. Cel puțin 13 persoane au fost rănite și transportate la spital.

Școlile din zonă au închis elevii în clasă, ca măsură de securitate.

În imagini și înregistrări video realizate de martori apar bălți de sânge și persoane zăcând pe podeaua unei rame de metrou șipe peron în Stația de metrou “36th Street”, în cartierul Brooklyn, într-un nor de fum.

Presa americană, inclusiv postul NBCNewYork șiThe New York Times (NYT), scrie că poliția căuta un bărbat care poartă o mască de gaze și un combinezon portocaliu ca cele purtate de muncitori în construcții din megalopolis.

Președintele american Joe Biden și guvernatoarea democrată a statului New York Kathy Hochul au anunțat că urmăresc situația în direct și sunt informați cu privire la înaintarea anchetei.

Liderul majorității democrate în Senat Chuck Schumer a anunțat că “supraveghează îndeaproape” situația după atacul armat, potrivit CNN.

În primul trimestru din 2022, numărul atacurilor armate și focurilor de armă la New York a crescut la 296, de la 260 în aceeași perioadă a lui 2021, potrivit unor date prezentate săptămâna trecură de NYPD.

Noul primar al New Yorkului, Eric Adams, ales în baza unor promisiuni privind securitatea, a lansat la sfârșitul lui ianuarie un plan în lupta împotriva proliferării armelor de foc, după uciderea a doi polițiști prin împușcare, la o intervenție. Alte drame cu arme de foc au ținut prima pagină în presa locală.

Un bărbat care a amenințat că îl va ucide pe premierul spaniol, condamnat la 7 ani de închisoare

Înalta Curte a Spaniei a condamnat un agent de securitate în vârstă de 65 de ani la o pedeapsă cu șapte ani și jumătate de închisoare pentru că a discutat despre asasinarea premierului spaniol Pedro Sanchez, într-o conversație pe WhatsApp în 2018 și pentru deținerea de arme ilegale.

Manuel Murillo Sanchez a fost condamnat la doi ani și jumătate pentru tentativă de omor și cinci ani pentru deținere de arme de război, se arată într-un document al instanței de judecată publicat marți. De asemenea, bărbatului i s-a interzis să dețină arme de foc în următorii opt ani. El poate face recurs.

În august 2018, Murillo s-a oferit să îl “vâneze” pe Sanchez “ca pe o căprioară și să îi pună capul într-un horn”, după ce guvernul spaniol a ordonat ca trupul fostului dictator Francisco Franco să fie exhumat dintr-un mausoleu de stat de lângă Madrid. Chiar dacă Franco a murit în 1975, opinia publică spaniolă este încă divizată în privința războiului civil spaniol din perioada 1936-1939, care a sfâșiat familii și comunități, iar moștenirea dictaturii a persistat.

În ultimii 20 de ani, încercările guvernelor de stânga de a elimina rămășițele dictaturii au provocat furia grupurilor marginale de extremă dreaptă.

În discuțiile de pe WhatsApp, Murillo a cerut ajutor pentru a organiza un atac și s-a lăudat că deține arme și că este un trăgător cu precizie bună.

“Sunt lunetist și, cu o împușcătură precisă, Sanchez e terminat”, a spus el.

Judecătorii au respins afirmațiile lui Murillo conform cărora era beat când a purtat acele conversații. El a petrecut deja doi ani în arest preventiv între septembrie 2018 și septembrie 2020, când a fost eliberat înaintea de pronunțarea sentinței.

Un spion rus și doi belaruși, arestați în Polonia

Contraspionajul polonez a anunțat ieri că a identificat și arestat, în ultimele zile, un spion rus care culegea informații despre forțe poloneze și NATO, dar și doi belaruși, suspectați de asemenea de spionaj. “Probe adunate de serviciile de contraspionaj arată că bărbatul respectiv culegea, la cererea serviciilor speciale ruse, infomații cu privire la pregătirea de luptă a Forșelor armate poloneze și a celor ale NATO”, a arătat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Serviciilor speciale poloneze Stanislaw Zaryn.

Acest anunț are loc în contextul în care agresiunea rusă în Ucraina, care a provocat tensiuni importante între Varșovia și Moscova, a condus la expulzarea a 45 de diplomați ruși, la sfârșitul luimartie, urmată de expulzarea aceluiași număr de diplomați polonezi de către Rusia.

“Este vorba despre un cetățean al Rusiei care trăiește în Polona de 18 ani și are o activtate de antreprenor”, precizeză purtătorul de cuvânt.

Rusul a fost plasat în detenție provizorie pe o perioadă de trei luni, în timp ce “numeroase probe confiscate sunt în curs de analiză”. În alt caz, descoperit de către contraspionajul polonez, au fost arestați doi cetățeni belaruși.

Ei sunt suspectați de faptul că au au încercat să efectueze recunoașteri la obiective de o importanță strategică în capacitatea de apărare a Poloniei, a explicat Stanislaw Zaryn.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.