Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Un fost bancher, condamnat la închisoare în cazul „furtului miliardului” din Moldova

Ziarul de Vrancea
30 ian 2024 1110 vizualizări

Este abia a doua persoană condamnată în dosar

 

O instanță din Republica Moldova a decis luni încarcerarea pentru 10 ani a unui bancher, Viorel Bîrcă, după ce a fost condamnat în legătură cu "furtul miliardului", o fraudă de proporții prin care în urmă cu 10 ani un miliard de dolari a fost scos din sistemul bancar al țării și transferat în străinătate, suma fiind echivalentă cu 12% din produsul intern brut al Republicii Moldova la momentul respectiv.

Procurorul anticorupție al țării a anunțat sentința pronunțată împotriva lui Viorel Bîrcă în legătură cu frauda din 2014-2015, sub acuzația de fraudă în masă și de "acțiune în interesul unui grup infracțional". Jurnaliștii nu au fost informați în prealabil despre ședința de condamnare și nu au fost prezenți. Bîrcă este doar a doua persoană care este condamnată la închisoare în acest caz care datează de aproape un deceniu.

Viorel Bîrcă, spre deosebire de alte figuri care au legătură cu acest caz, a rămas în Moldova, deși nu se știe dacă acesta a fost prezent în instanță la pronunțarea sentinței. Procurorii au susținut că Bîrcă a organizat mai multe transferuri în străinătate, în valoare totală de 100 de milioane de dolari, în timp ce era președinte interimar al Consiliului de administrație al Băncii de Economii. Acesta a negat toate acuzațiile care i se aduc. Un proces civil a fost, de asemenea, lansat împotriva lui.

Potrivit NewsMaker, sentința poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Anul trecut, o instanță din Moldova l-a condamnat în lipsă pe oligarhul prorus Ilan Șor la 15 ani de închisoare în legătură cu acest caz. Șor, care a fugit în Israel, a organizat de acolo mitinguri împotriva administrației proeuropene a președintei Maia Sandu. Ulterior, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a scos în afara legii partidul politic care îi purta numele. Într-un interviu acordat luni NewsMaker, ambasadorul Israelului în Republica Moldova, Joel Lion, a declarat că Ilan Șor trăiește în Israel ca cetățean al statului Israel și nu a comis niciun fel de infracțiuni împotriva statului Israel, o eventuală extrădare a sa fiind strict o problemă care ține de domeniul juridic, pe care trebuie să o hotărască instanțele israeliene. Ministerul Justiției din Moldova s-a adresat Ministerului Justiției din Israel cu o solicitare de extrădare, iar aceasta este în curs de examinare.

O altă presupusă figură centrală din spatele fraudei masive, Vlad Plahotniuc, a avut o influență enormă asupra tuturor aspectelor vieții publice moldovenești înainte de a părăsi țara în 2019. De asemenea, el rămâne în libertate și se crede că se află în Ciprul de Nord. A fost pus sub acuzare și trimis în judecată, dar încă nu a fost condamnat. Mai mult de 30 de dosare nerezolvate rămân în instanțe în legătură cu acest caz de fraudă, care continuă să reverbereze în politica moldovenească la un deceniu de la evenimente.

Luna trecută, parlamentul moldovean l-a demis pe șeful băncii centrale, Octavian Armașu, pentru că nu a acționat pentru a recupera banii pierduți în acest scandal.

Neuralink a instalat primul său implant al unui cip cerebral la om

Elon Musk a anunțat luni că start-up-ul Neuralink, al cărui cofondator este, a montat duminică primul cip cerebral unui pacient, o operațiune care a fost deja efectuată în mai multe rânduri de alte companii și cercetători.

Cu sediul în Fremont, la periferia orașului San Francisco, Neuralink a primit în luna mai undă verde din partea Administrației americane pentru Alimente și Medicamente (FDA). Implantul său, de mărimea unei monede, a fost deja plasat în creierul unui macac, care a reușit să joace jocul video "Pong" fără controler sau tastatură. "Primele rezultate arată o activitate neuronală promițătoare", a scris Elon Musk pe X, despre implantul cipului la pacientul uman, care se recuperează bine.

Fondată în 2016, Neuralink este departe de a fi prima companie care instalează un implant cerebral, cunoscut și sub numele de interfață creier-mașină (BCI), unui om. În septembrie, compania olandeză Onward a anunțat că testează cuplarea unui implant cerebral cu un altul care stimulează măduva spinării, cu scopul de a permite unui pacient tetraplegic să își recapete mobilitatea. În 2019, cercetătorii de la institutul Clinatec din Grenoble au prezentat un implant care, odată montat, ar permite unei persoane tetraplegice să anime un exoschelet și să își miște brațele sau să se deplaseze.

Neuralink a strâns recent 323 de milioane de dolari de la investitori, în două tranșe, în august și noiembrie. Neuralink spune că vrea, de asemenea, să facă pacienții paralizați să meargă din nou, dar și să redea vederea orbilor și chiar să vindece boli psihiatrice precum depresia. Ambiția lui Elon Musk este, de asemenea, de a face ca implantul său să fie disponibil pentru toată lumea, pentru a permite o mai bună comunicare cu computerele și, după spusele sale, pentru a limita "riscul pe care îl reprezintă inteligența artificială pentru civilizația noastră".

Studiul Neuralink folosește un robot pentru a plasa chirurgical un implant de interfață creier-computer (BCI) într-o regiune a creierului care controlează intenția de a se mișca. Obiectivul inițial este de a permite oamenilor să controleze un cursor sau o tastatură de calculator doar cu ajutorul gândurilor lor. Primul produs de la Neuralink ar urma să se numească Telepathy, a declarat Musk într-o postare separată pe X.

Compania a fost evaluată la 5 miliarde de dolari în iunie anul trecut, dar la sfârșitul lunii noiembrie, patru congremeni au cerut Comisiei americane pentru valori mobiliare și burse să investigheze dacă Musk a indus în eroare investitorii cu privire la siguranța tehnologiei sale, după ce dosarele veterinare au arătat că problemele legate de implanturile pe maimuțe au inclus paralizie, convulsii și inflamări cerebrale. Musk a scris într-o postare pe rețelele sociale, la 10 septembrie, că "nicio maimuță nu a murit ca urmare a unui implant Neuralink". El a adăugat că firma a ales maimuțe "în stadiu terminal" pentru a minimiza riscul pentru cele sănătoase.

O reprezentare a unui Cristos prea ”efeminat”, atacată de către ultraconservatori spanioli

Afișul oficial selectat al festivităților din Săptămâna Mare la Sevilla (sud) i-a înfuriat pe ultraconservatori, care cer să fie retras, considerând că este ”ofensator” - un Isus Cristos prea ”efeminat” și ”sexualizat” - pentru catolici.

Acest afiș, prezentat sâmbătă, realizat de către artistul sevillan Salustiano García, prezintă un Isus înviat, ușor acoperit la nivelul taliei cu un lințoliu alb. El reprzintă ”partea luminoasă a Săptămânii Mari”, în ”stilul propriu acestui pictor prestigios”, sublinia într-un comunicat organizația din care fac parte confrerii sevillane ce participă la procesiuni care au loc anual de la Duminica Floriilor și până la Duminica Paștelui.

Acest afiș, care urmează să fie difuzat în tot orașul, a provocat o polemică pe rețele de socislizare, unde numeroși navigatori pe Internet și o asociație catolică ultraconservatoare i-au denunțat, în oponia lor, un caracter ”sexualizat”.

Acest afiș este ”o adevărată rușine și o aberație”, denunță pe X Institutul de Politică Socială (IPSE), o organizație de apărare a ”simbolurilor creștine”, care militează împotriva avortului. Ea consideră acest Cristos ”efeminat” și ”manierat” și cere să fie retras și ca artisul să prezinte scuze publice pentru această reprezenare ”ofensatoare”, care nu corespunde spiritului Săptămânii Mari.

Aceste critici au fost repostate de către liderul Partidului Vox (extremă dreapta) la Sevilla, Javier Navarro, care a denunțat pe X un ”afiș provocator”. O petiție a fost lansată pe site-ul Change.org, semnată luni de peste 10.000 de persoane, care cere să se apere ”tradiția” și ”fervoarea religioasă” a Sevillei împotriva acestei lucrări.

Aceste reacții au fost denunțate de către autorul afișului, care se declară ”surprins” de aceste atacuri și dă asigurări, într-un interviu acordat cotidianului conservator ABC, că a pictat această operă ”prietenosă” și ”elegantă” într-un demers de ”profund respect” față de credincioși. ”Pentru ca să vezi sexualitate în Cristosul meu trebuie să fii bolnav”, apreciază artistul în vârstă de 52 de ani, care amintește că Isus era reprezentat frecvent nud în arta clasică.

”Persoanele care mi-au vorbit de rău lucrarea au nevoie de un pic de cultură artistică”, a ironizat el.

Socialiștii aflați la putere în Spania au luat apărarea afișului, denunțând caracterul ”homofob și plin de ură” al atacurilor, potrivit liderului socialist din Analuzia Juan Espadas.

Spania, care a scos homosexulitatea de sub incidență penală în 1978, la 30 de ani după moartea dictatorului Francisco Franco, a devenit de atunci una dintre cele mai deschise țări din lume față de comunități LGBTÂ și a autorizat în 2005 căsătoria între persoane de același sex și adopția de către cupluri de același sex.

Procesiunile din Săptămâna Mare, care comemorează Patimile, moartea și Învierea lui Cristos, ocupă un loc important în Spania, o țară în care tradițiile catolice sunt foarte prezente, mai ales la Sevilla, considerată ”capitala” acestor defilări religioase.

Informații secrete arată că 10% din personalul UNRWA are legături cu Hamas

Circa 10% din cei 12.000 de angajați din Fâșia Gaza ai UNRWA - agenția ONU pentru refugiații palestinieni - au legături cu organizația islamistă Hamas sau cu Jihadul Islamic palestinian, scrie cotidianul Wall Street Journal.

Publicația afirmă, pe baza unor rapoarte ale serviciilor de informații, că legăturile UNRWA cu militanții Hamas sunt mai extinse decât se credea; deja, s-a aflat că 12 membri ai personalului agenției au fost implicați în atacul Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie anul trecut.

Acuzațiile împotriva UNRWA au provocat indignare în întreaga lume și mai multe țări, inclusiv Statele Unite, Germania, Regatul Unit și Franța, și-au suspendat temporar donațiile către organizație.

"Am trecut de la «sunt doar 12 mere putrede» la «hopa! am uitat două zerouri, sunt 1200 de mere putrede» într-un ciclu foarte scurt de știri. Credeți-mă, sunt mai multe", a afirmat Elon Levy, purtător de cuvânt al guvernului israelian, într-un mesaj difuzat luni seara pe rețeaua X. El a acuzat UNRWA că este un adăpost pentru ideologia Hamas. Informațiile din rapoartele serviciilor secrete se bazează pe date din telefoanele mobile, pe interogatoriile luptătorilor Hamas luați prizonieri și pe documente recuperate de la militanții uciși, afirmă Wall Street Journal, precizând că guvernul Statelor Unite a fost informat despre dosarul de informații secrete.

Din cei 12 angajați ai UNRWA acuzați de implicare în atacul Hamas pe teritoriul israelian, șapte erau învățători sau profesori de gimnaziu, dintre care doi profesori de matematică și doi de arabă, mai dezvăluie publicația.

UNRWA a fost înființată de ONU în 1949 pentru a acorda asistență palestinienilor care s-au refugiat sau au fost expulzați după fondarea statului Israel în 1948. Și descendenții acestora au dreptul de a beneficia de serviciile agenției, care afirmă că în prezent totalul celor vizați se ridică la 5,9 milioane de oameni. Agenția are peste 30.000 de angajați, majoritatea palestinieni, din care 13.000 în Fâșia Gaza. UNRWA este activă și în Iordania și Liban.

Mai mult de 1.000 de muzicieni din Suedia cer interzicerea Israelului la Eurovision

Mai mult de 1.000 de muzicieni din Suedia, țara gazdă a Eurovision, au semnat o scrisoare deschisă în care cer ca Israelul să fie exclus din ediția din acest an a concursului de cântece din cauza "războiului brutal din Gaza", scrie The Guardian.

Publicată în ziarul suedez Aftonbladet, scrisoarea deschisă afirmă că, permițând participarea Israelului, Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) "dă dovadă de un remarcabil dublu standard care subminează credibilitatea organizației".

"Faptul că țările care se plasează deasupra dreptului umanitar sunt binevenite să participe la evenimente culturale internaționale trivializează încălcările dreptului internațional și face invizibilă suferința victimelor", se arată în scrisoarea publicată luni seara târziu. Printre semnatari se numără artiști de succes la nivel internațional, precum cântăreții Robyn și Fever Ray, duo-ul folk First Aid Kit și foști concurenți suedezi la Eurovision, precum Eric Saade și Malena Ernman, cântăreața de operă mezzosoprană, care este și mama activistei pentru climă Greta Thunberg. Scrisoarea vine după o petiție similară semnată de aproximativ 1.400 de artiști din Finlanda și Islanda, care au cerut, de asemenea, ca Israelul să fie exclus din concursul de cântece, care va avea loc la Malmö între 7 și 11 mai.

Ca răspuns, EBU a anunțat că Israelul nu va fi exclus, subliniind statutul apolitic al evenimentului și argumentând faptul că Eurovision este un concurs între radiodifuzorii de servicii publice și nu între state. Însă, în trecut, au mai fost excluse țări de la Eurovision. În 2022, EBU a interzis Rusiei să participe la eveniment, spunând că intrarea sa "ar discredita competiția". Decizia a fost luată de consiliul executiv al uniunii audiovizualului, după ce inițial a insistat că Rusiei i se va permite să concureze.

Cu un an mai devreme, în 2021, Belarusul nu a fost autorizat să participe la competiție, după ce EBU a expulzat radiodifuzorul public belarus BTRC pentru că a încălcat regulile Uniunii Audiovizualului privind libertatea presei.

La cea de-a 68-a ediție a concursului Eurovision de anul acesta vor participa 37 de radiodifuzori. Luxemburg va reveni după o absență de peste trei decenii.

Israelul participă la eveniment din 1973 și a câștigat concursul de patru ori, în 1978, 1979, 1998 și 2018. Eurovision 2024 va avea loc în zilele de 7,9 și 11 mai, la Malmö, Suedia.

Alain Delon a fost plasat sub protecție judiciară

Alain Delon, în vârstă de 88 de ani, a fost plasat sub protecție judiciară. El poate în continuare să întocmească o serie de acte, cu excepția celor mai importante, care sunt încredințate unei terțe părți, cum ar fi vânzarea unei proprietăți.

În cadrul sistemului de protecție a justiției, persoana în cauză poate efectua singură toate actele, cu excepția celor mai importante, care trebuie încredințate unui mandatar desemnat. Misiunea mandatarului este de a-l ajuta pe Alain Delon în ceea ce privește îngrijirea medicală și alegerea medicilor.

Decizia a fost comunicată familiei luni dimineață. "Ar trebui să fim foarte mulțumiți de această decizie", a declarat Maître Frank Berton, avocatul lui Anouchka Delon, fiica actorului. Maître Bouzrou, avocatul lui Hiromi Rollin, fosta "doamnă de companie" a actorului, a calificat-o drept o "decizie excelentă": "Acest lucru va permite unei terțe părți să îl asiste pe domnul Alain Delon în îngrijirea sa medicală. Judecătorul a considerat că era necesar să îi excludă pe copiii Delon din a coordona îngrijirile medicale ale tatălui lor".

Anthony Delon, fiul actorului francez, a comentat, de asemenea, decizia. "Dacă acest lucru poate pune lucrurile în ordine și îi poate împiedica pe avocați să vorbească despre boala tatălui meu fără să consulte măcar dosarele, este un lucru bun. Această controversă medicală va lua sfârșit o dată pentru totdeauna", a declarat.

Atunci când o persoană este plasată sub tutelă - ceea ce nu este cazul aici - totul este controlat de tutorele desemnat, nu numai îngrijirea medicală, ci și cheltuielile și toate celelalte decizii zilnice.

Poliția a arestat cinci bărbați după ce mai multe cadavre au fost găsite în deșertul Mojave

Poliția a arestat cinci persoane după ce mai multe cadavre au fost găsite împușcate într-o zonă izolată din deșertul Mojave din sudul Californiei, transmite BBC.

Șase cadavre au fost găsite după ce o victimă împușcată a sunat la 911, trimițând un elicopter al poliției la locul crimei macabre. Anchetatorii Biroului șerifului din San Bernardino au declarat luni că disputa pare să aibă legătură cu producția ilicită de marijuana. Patru dintre cele șase victime au fost identificate până în prezent, potrivit poliției. Cadavrele - toate bărbați - au fost găsite pe 23 ianuarie în afara unei autostrăzi din apropierea orașului El Mirage, situat în comitatul San Bernardino. Toate cele șase victime au murit din cauza rănilor prin împușcare, potrivit poliției.

Patru dintre victime suferiseră, de asemenea, arsuri grave, a declarat luni sergentul Michael Warrick reporterilor. Ancheta a început când operatorii de urgență 911 au primit un apel de la una dintre victime care a anunțat că a suferit o rană prin împușcare. Un elicopter al poliției a fost lansat și a localizat victimele, precum și un SUV și un monovolum ciuruite de gloanțe.

Patru dintre bărbați au fost găsiți unul lângă celălalt, în timp ce un altul a fost localizat într-un vehicul. Ofițerii au descoperit ultimul cadavru la mică distanță. Imaginile aeriene de la fața locului păreau să arate SUV-ul ciuruit de gloanțe și marcat de geamuri sparte și de rămășițele unui incendiu.

OMS îndeamnă la acțiuni mai rapide și mai ferme împotriva grăsimilor trans

Aproape jumătate din populația globală este de acum protejată de acțiunile nefaste ale acizilor grași trans prin intermediul unor reglementări stricte, însă Organizația Mondială a Sănătății (OMS) le-a îndemnat pe țările rămase în urmă din acest punct de vedere să își dubleze eforturile.

OMS nu și-a atins deocamdată obiectivul de a eradica acizii grași trans din alimente cel mai târziu în anul 2023, în contextul în care aceste grăsimi cauzează 500.000 de decese premature în fiecare an.

OMS a amânat obiectivul pentru 2025, dar, de acum, 53 de țări ce acoperă 46% din populația globală implementează bune practici, comparativ cu 11 țări și 6% în 2018, când organizația pentru sănătate din cadrul ONU a lansat această campanie.

Se estimează că prin adoptarea de către toate țările a unor politici de reglementare ar putea fi salvate aproximativ 183.000 de vieți pe an. "Acizii grași trans nu au niciun efect benefic cunoscut pentru sănătate, dar prezintă riscuri enorme", a reamintit directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Suntem foarte bucuroși că un număr atât de mare de țări au introdus politici care interzic sau limitează acizii grași trans în alimente", a adăugat el.

Directorul OMS le-a îndemnat pe celelalte țări să urmeze acest exemplu și a cerut continuarea dialogului cu reprezentanții industriei alimentare.

Acizii grași trans cresc concentrația de colesterol LDL ("colesterol rău"), o lipoproteină ce provoacă blocarea arterelor și infarcte miocardice și care duce la decese cauzate de boli ale inimii. Majoritatea acizilor grași trans provin din uleiuri vegetale parțial hidrogenate artificiale și produse la scară industrială, iar acestea sunt utilizate în numeroase produse de patiserie, uleiuri de prăjit, alimente prăjite și grăsimi întărite, cum ar fi margarina și ghee-ul vegetal, subliniază OMS pe site-ul său. Aceste uleiuri sunt ieftine și prelungesc durata de conservare a alimentelor transformate.

OMS recomandă fie să se limiteze la doar 2 grame de acizi grași trans industriali la fiecare 100 de grame de grăsime în toate alimentele, fie interzicerea obligatorie la scară națională a producției sau a utilizării de uleiuri parțial hidrogenate.

Rusia: O pensionară, condamnată la închisoare pentru mesaje împotriva războiului din Ucraina

Un tribunal din Rusia a condamnat luni o pensionară în vârstă de 72 de ani la o pedeapsă de 5 ani și jumătate de închisoare, fiind acuzată că a distribuit două mesaje considerate a fi ostile ofensivei ruse din Ucraina, relatează AFP.

Serviciul de presă al tribunalului din orașul Șahtîi, din regiunea Rostov, a declarat că Evghenia Maiboroda a fost găsită vinovată pentru "difuzare de informații false" despre armată și a făcut apel la "acte extremiste". Ea va trebui să-și ispășească pedeapsa într-o colonie penitenciară în "regim obișnuit" pentru că "a publicat conținut pe pagina sa de VKontakte", echivalentul rusesc al Facebook.

Potrivit ONG-ului specializat Setevie Svobodi, care vine în ajutorul prizonierilor politici, acuzata a împărtășit "informații despre numărul soldaților ruși uciși" și un "video emoționant" despre conflict. Evghenia Maiboroda a explicat că a publicat aceste mesaje pentru că "fratele ei s-a trezit sub dărâmăturile unei clădiri distruse de tiruri la Dnipro", în centrul-est al Ucrainei, a precizat ONG-ul pe Telegram.

Ea a pledat vinovată, dar a refuzat să recunoască că a acționat din "ură", așa cum a susținut acuzarea, a mai spus ONG-ul. De la începutul ofensivei Kremlinului în Ucraina, în februarie 2022, mii de ruși care critică conflictul au fost condamnați la amenzi și zeci de alte pedepse grele cu închisoarea. Majoritatea figurilor opoziției ruse sunt în închisoare sau au fugit din țară.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.