Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Trupele de elită iraniene au atacat cu rachete în Irak "cartierul general" al Mossadului

Ziarul de Vrancea
15 ian 2024 1183 vizualizări

Ținta vizată se afla în apropiere de Consulatul american din Erbil.

 

Gardienii Revoluției din Iran au anunțat că au atacat "cartierul general de spionaj" al Israelului în regiunea semi-autonomă Kurdistan din Irak, a relatat presa de stat luni seara, în timp ce forța de elită a regimului de la Teheran a declarat că a efectuat lovituri și în Siria împotriva organizației Stat Islamic. Ținta vizată în Irak se afla într-un cartier rezidențial, în apropierea Consulatului american, iar atacul s-a soldat cu cel puțin patru morți, inclusiv un important om de afaceri, relatează Reuters.

Loviturile au loc pe fondul îngrijorărilor legate de escaladarea conflictului care s-a extins în Orientul Mijlociu de când a început războiul dintre Israel și gruparea islamistă palestiniană Hamas, aliații Iranului intrând de asemenea în luptă din Liban, Siria, Irak și Yemen. "Ca răspuns la recentele atrocități ale regimului sionist, care au provocat uciderea unor comandanți ai Gărzilor și ai Axei Rezistenței, unul dintre principalele sedii de spionaj ale Mossad (serviciul israelian de spionaj extern - n.r.) din regiunea Kurdistan din Irak a fost distrus cu rachete balistice", au anunțat Gardienii Revoluției într-un comunicat.

Iranul promisese răzbunare pentru uciderea a trei membri ai Gărzilor Revoluției, în Siria, luna trecută, inclusiv a unui comandant de rang înalt, care serveau drept consilieri militari acolo.

Pe lângă loviturile efectuate la nord-est de capitala Kurdistanului, Gărzile au declarat că "au tras o serie de rachete balistice în Siria și i-au distrus pe autorii operațiunilor teroriste" din Iran, inclusiv militanți ai Statului Islamic.

SUA condamnă atacul

Departamentul de Stat al SUA a condamnat atacurile din apropierea Consulatului american de la Erbil, calificându-le drept "nesăbuite", dar oficialii au declarat că nicio instalație americană nu a fost vizată și că nu există victime americane. "Am urmărit rachetele, care au avut impact în nordul Irakului și în nordul Siriei. Nu a fost vizat niciun membru al personalului sau vreo instalație americană", a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă.

La începutul acestei luni, organizația teroristă Stat Islamic a revendicat responsabilitatea pentru două explozii în orașul Kerman, din sud-estul Iranului, care au ucis aproape 100 de persoane și au rănit zeci de oameni la o comemorare a comandantului iranian Qassem Soleimani, ucis în 2020.

Într-un comunicat transmis de biroul său, premierul kurd Masour Barzani a condamnat atacul de la Erbil ca fiind o "crimă împotriva poporului kurd".

Omul de afaceri kurd multimilionar Peshraw Dizayee și mai mulți membri ai familiei sale se numără printre morți. Ei au fost uciși când cel puțin o rachetă s-a prăbușit peste casa lor, au declarat surse medicale și de securitate irakiene.

Dizayee, care era un apropiat al clanului Barzani, aflat la putere, deținea afaceri cu proiecte imobiliare importante în Kurdistan. În plus, o rachetă a căzut peste casa unui înalt oficial kurd din serviciile de informații kurde și o alta peste un centru de informații kurd, iar traficul aerian pe aeroportul din Erbil a fost oprit, au precizat sursele de securitate.

Iranul a mai efectuat în trecut lovituri în regiunea Kurdistanului de Nord din Irak, afirmând că zona este folosită ca teren de pregătire pentru grupurile separatiste iraniene, precum și pentru agenții dușmanului său de moarte, Israelul.

Trump câștigă detașat primarele din Iowa

DeSantis a reușit să o surclaseze pe Haley, iar Ramaswamy a anunțat că se retrage din cursa electorală și îl susține pe fostul președinte

Donald Trump și-a asigurat luni o victorie răsunătoare în Iowa, în prima competiție din Partidul Republican pentru alegerile prezidențiale din 2024, confirmându-și dominația asupra celorlalți contracandidați, în ciuda faptului că se confruntă cu zeci de acuzații penale. Dornic să-și ia revanșa electorală în noiembrie în fața președintelui democrat Joe Biden, Donald Trump beneficiază acum și de susținerea unui contracandidat, omul de afaceri Vivek Ramaswamy, care, după scrutinul din Iowa, a anunțat că își încheie campania electorală și îl sprijină de-acum pe fostul președinte. Singura necunoscută din Iowa - cine se va clasa pe locul al doilea - a fost și ea rezolvată: guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a reușit să o devanseze pe fosta ambasadoare la ONU Nikky Haley, deși aceasta părea în plină ascensiune.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, în vârstă de 45 de ani, a încheiat scurtinul din Iowa cu mult în urma lui Donald Trump, pe locul al doilea, devansând-o pe fosta ambasadoare ONU Nikki Haley, în vârstă de 51 de ani, cei doi luptându-se pentru a se impune ca principala alternativă la Trump.

Însă fostul președinte, în vârstă de 77 de ani, a câștigat cu o marjă fără precedent pentru o competiție republicană în Iowa, întărindu-și argumentul că nominalizarea sa drept candidat al Partidului Republican la alegerile prezidențiale din noiembrie este o concluzie de la sine înțeleasă, având în vedere avansul său masiv în sondajele naționale, scrie Reuters.

Cu 95% din voturile așteptate deja numărate, Trump avea 51%, în timp ce DeSantis avea 21%, iar Haley 19%, potrivit Edison Research. Cea mai mare marjă de victorie într-un scrutin republican din Iowa fusese de 12,8 puncte procentuale pentru Bob Dole în 1988.

Antreprenorul Vivek Ramaswamy, unul dintre cei cinci candidați din Partidul Republican care au concurat în Iowa, a anunțat că pune punct candidaturii sale pentru Casa Albă, după ce a obținut puțin sub 8% din voturi. El a declarat, într-un discurs adresat simpatizanților, că îl susține de-acum înainte pe Trump.

Performanța lui Trump reflectă popularitatea sa în rândul alegătorilor republicani - chiar și după două încercări de destituire, după implicarea sa în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului și după cele 91 de acuzații penale cu care s-a ales pentru că a încercat să anuleze alegerile din 2020, a păstrat documente clasificate după ce a plecat de la Casa Albă și a falsificat înregistrări fiscale legate de plățile contra tăcere către o vedetă porno.

Aproape două treimi dintre participanții la caucusurile (adunări electorale) din Iowa sunt de acord cu afirmațiile sale false despre frauda electorală din 2020, spunând că nu cred că Biden a câștigat în mod legitim președinția. Iar mai mult de 60% au spus că Trump ar fi în continuare apt să servească în calitate de președinte, chiar dacă ar fi condamnat pentru o infracțiune.

Trump a dominat pe toate planurile, potrivit unui sondaj Edison: a câștigat majoritatea în rândul bărbaților și al femeilor; în rândul celor care se consideră foarte conservatori, oarecum conservatori și independenți; în rândul celor care au absolvit o facultate și al celor care nu au absolvit. El i-a cucerit pe majoritatea republicanilor care au plasat imigrația ca principală preocupare și pe majoritatea celor care au spus că economia este principala lor îngrijorare.

În mod istoric, Iowa a jucat un rol important în campaniile prezidențiale datorită scrutinului său timpuriu în calendarul de campanie. Însă câștigătorul caucusurilor republicane din Iowa nu a reușit să obțină nominalizarea în ultimele trei competiții disputate - din 2008, 2012 și 2016.

Un câmp de bătălie politică care l-a susținut pe democratul Barack Obama în 2008 și 2012, statul este considerat acum ca fiind în mod sigur republican la alegerile prezidențiale, deoarece republicanii înregistrați îi devansează pe democrați.

Moldova nu mai poate face solicitărilor de cetățenie din partea rușilor

 rușii care vor pașapoarte moldovenești sunt mult mai mulți decât ucrainenii

Autoritățile din Republica Moldova au declarat luni că întâmpină dificultăți în a face față unei creșteri abrupte a cererilor de acordare a cetățeniei depuse de persoane din Federația Rusă, o creștere care se înregistrează de când a început războiul din Ucraina. "Situația geopolitică din regiune, creată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a generat o creștere a numărului de persoane care doresc să obțină cetățenia moldovenească", a declarat agenția guvernamentală care se ocupă de cetățenie și pașapoarte. "Având în vedere creșterea numărului de cereri de acordare a cetățeniei moldovenești, Agenția cere Guvernului să extindă termenul de examinare a cererilor la șase luni", în loc de termenul actual de 20 de zile, a anunțat Agenția de Servicii Publice.

Instituția a precizat că 70 la sută dintre solicitanți sunt cetățeni ruși și 20 la sută ucraineni, fără a oferi cifre specifice privind numărul celor care doresc să obțină cetățenia Republicii Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa.

Republica Moldova, care în decembrie a primit aprobarea liderilor UE de a deschide negocieri de aderare la blocul comunitar, se bucură de un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. În plus, cetățenii moldoveni care pot dovedi că strămoșii lor au trăit pe teritoriul României Mari înainte ca o parte din acesta să fie inclus în Uniunea Sovietică în 1940 au dreptul să solicite cetățenia română și, prin urmare, pot deveni cetățeni UE.

Populația Republicii Moldova din epoca sovietică, de 4,3 milioane de locuitori, s-a redus la aproximativ 2,5 milioane - fără a pune la socoteală enclava Transnistria condusă de separatiștii pro-ruși - după ce aproape un milion dintre cetățenii moldoveni au plecat în căutarea unei vieți mai bune.

Eurostat: Românii, printre europenii cei mai mulțumiți de viața lor în 2022

Cetățenii austrieci sunt europenii care în anul 2022 se declarau cei mai mulțumiți în general de viața lor, iar cel mai puțin mulțumiți sunt bulgarii, potrivit datelor publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Solicitați să-și autoevalueze pe o scară de la 1 (foarte nemulțumit) la 10 (foarte mulțumit) nivelul de satisfacție față de viață în general, austriecii au fost în frunte, cu 7,9 puncte, peste media europeană de 7,1. Poziția a doua a nivelului de mulțumire este împărțită de finlandezi, polonezi și români, toți cu un punctaj de 7,7. Urmează, la mică distanță, belgienii și olandezii, fiecare cu 7,6 puncte.

Cel mai redus nivel al mulțumirii față de viață a fost observat în rândul bulgarilor (5,6 puncte), germanilor (6,5 puncte) și grecilor (6,7 puncte). Italienii și francezii sunt în jurul mediei europene, cu 7,2 și, respectiv, 7 puncte. În toate statele UE, cu excepția Bulgariei, evaluarea medie a nivelului de satisfacție este peste 6, așadar majoritatea cetățenilor europeni se declară mai degrabă mulțumiți decât nemulțumiți de viața lor.

Acest nivel de satisfacție poate fi influențat de factori precum vârsta, nivelul de educație, situația financiară și familială proprie, precum și de diversitatea experiențelor, opțiunilor, priorităților și valorilor individuale, explică Eurostat.

Acest indicator subiectiv al bunăstării cetățenilor europeni este elaborat în cadrul statisticilor europene privind veniturile și condițiile de trai (EU-SILC).

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.