Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Reuters: Multiplele crize globale din 2024 s-ar putea să nu aibă, totuși, un final chiar atât de rău

Ziarul de Vrancea
8 ian 2024 1160 vizualizări

Lumea este plină de pericole. Planeta a început anul 2024 cu războaie în Gaza și Ucraina, rivalitate între superputeri, schimbări climatice și creștere economică lentă. Posibila revenire a lui Donald Trump ca președinte al SUA este un alt risc. Dar sunt și scenarii mai optimiste și chiar și în cazul celor pesimiste există câteva perdele de argint, scrie Hugo Dixon, comentator al agenției Reuters.

 

Este ușor de văzut cum multiplele crize care se suprapun la nivel mondial - ceea ce unii observatori au denumit "policriză" - s-ar putea alimenta una pe cealaltă, creând o spirală a nenorocirilor. De exemplu, atacurile israeliene în curs de desfășurare în Gaza nu numai că riscă să declanșeze un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu, dar alimentează și acuzațiile potrivit cărora SUA nu fac suficient de mult pentru a-și controla aliatul. Acest lucru ar putea costa sprijinul Washingtonului în restul lumii, în special în țările în curs de dezvoltare, înclinând balanța globală a puterii în favoarea rivalilor SUA precum China și Rusia.

China ar putea intensifica presiunea asupra Taiwanului dacă Lai Ching-te, pe care Beijingul îl consideră un separatist, câștigă alegerile prezidențiale din această săptămână. Relațiile dintre Republica Populară și SUA ar putea atunci să o ia pe o nouă pantă în jos, fragmentând și mai mult economia globală. Între timp, dacă SUA și Uniunea Europeană nu reușesc să dea mai mulți bani pentru a ajuta Ucraina să se apere, președintele rus Vladimir Putin va avea de câștigat.

Țările ar putea continua să tragă de timp pentru a combate schimbările climatice - acumulând costuri sociale și economice viitoare din cauza vremii extreme și a migrației în masă. În acest timp, creșterea economică lentă ar putea stimula sprijinul pentru politicienii naționaliști de dreapta din multe țări, ceea ce ar putea duce la protecționism și la o reticență față de colaborarea cu alte națiuni în ceea ce privește problemele comune.

Asupra tuturor acestora planează posibilitatea ca Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale americane din noiembrie. Favoritul la nominalizarea republicană a amenințat că va impune tarife suplimentare pentru bunurile importate și că va adopta o poziție deosebit de dură față de produsele chinezești. De asemenea, el a promis că va retrage SUA din Acordul de la Paris privind clima, a promis să regândească în mod fundamental scopul NATO și a criticat sprijinul SUA pentru Ucraina. O a doua administrație Trump ar putea adăuga cu ușurință o nouă buclă la spirala descendentă a ordinii mondiale globale.

Viitorul nu e scris în stele

Dar acesta este doar un scenariu. Pentru început, este posibil ca Trump să nu câștige. Cotele la pariuri implică faptul că, deși fostul dezvoltator imobiliar este favorit pentru a recâștiga Casa Albă, are șanse mai puțin decât egale de a face acest lucru. Șansele de realegere ale președintelui Joe Biden ar trebui să primească un impuls dacă economia americană continuă să se îndrepte spre o aterizare ușoară, cu o inflație în scădere și rate ale dobânzilor care ar putea scădea. Dacă problemele juridice ale lui Trump îi deraiază nominalizarea, fosta guvernatoare a Carolinei de Sud Nikki Haley sau un alt candidat ar putea interveni. Aproape oricine, în afară de Trump, ar fi un rezultat rezonabil dintr-o perspectivă globală. Haley, de exemplu, ar continua politicile pro-Ucraina ale actualei administrații.

O victorie a lui Biden ar putea duce la o acțiune reînnoită de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră atât pe plan intern, cât și în străinătate. Deficitul bugetar ridicat al guvernului federal și gradul mare de îndatorare vor face însă dificilă continuarea abordării actuale a președintelui de a acorda subvenții mari pentru tehnologiile verzi. Cu toate acestea, el ar putea impune reglementări mai stricte pentru poluatori sau ar putea taxa emisiile de carbon. O realegere a lui Biden ar putea supraîncărca planul Occidentului de a ajuta țările în curs de dezvoltare să construiască o infrastructură ecologică. O modalitate ar fi consolidarea capitalului Băncii Mondiale, acum că finanțatorul multilateral se concentrează mai mult asupra schimbărilor climatice. Acest lucru ar avea avantajul suplimentar de a îmbunătăți relațiile cu țările în curs de dezvoltare.

Între timp, SUA și-ar continua abordarea actuală față de China, bazată pe construirea de alianțe în Asia și pe reducerea dependenței americane de economia chineză fără a se decupla de aceasta. Întâlnirea față în față a lui Biden cu președintele Xi Jinping din noiembrie anul trecut și mesajele lor recente de Anul Nou sugerează că ambii doresc să împiedice deteriorarea în continuare a relațiilor.

Ce se poate întâmpla bun în Ucraina și Gaza? 

Nici perspectivele pentru Ucraina nu sunt toate sumbre. Multe țări din UE sunt hotărâte să găsească o modalitate de a finanța războiul din această țară, chiar dacă Ungaria continuă să se opună prin veto alocării banilor din bugetul comun al blocului. Biden ar putea, în cele din urmă, să convingă Congresul să furnizeze și el fonduri. Este adevărat, șansele Ucrainei de a alunga total armata rusă de pe teritoriul său par slabe. Dar Occidentul ar putea trăi cu un conflict înghețat, în care niciuna dintre părți nu a făcut progrese semnificative, iar Kievul ar putea totuși să adere la UE. În acest scenariu, Putin ar fi fost cu mult departe de obiectivele sale de război inițiale.

Chiar și conflictul din Gaza ar putea găsi în cele din urmă o rezolvare. Cea mai bună speranță este ca Biden să sporească presiunea asupra Israelului pentru a face mai mult pentru a proteja civilii, în parte pentru că acest conflict îi face rău președintelui american în străinătate și acasă, unde tinerii alegători amenință să-l părăsească. În acest caz, ar putea exista o oportunitate îngustă care să ducă la faptul că palestinienii vor avea propria lor țară și vor trăi în pace cu Israelul.

Și dacă câștigă Trump?

Desigur, multe lucruri ar putea sta în calea unui astfel de scenariu optimist. Dar chiar și rezultatele proaste pot avea părți bune. De exemplu, o victorie a lui Trump ar putea speria statele europene să investească corespunzător în propria lor apărare și să accepte să raționalizeze procesul decizional al UE. În acest caz, UE ar putea, în timp, să nu mai fie sub așteptările sale economice.

Pe de altă parte, scenariile mai optimiste pot genera automulțumire. Amenințarea naționalismului de dreapta în SUA sau în Europa nu va dispărea nici dacă Trump pierde. Perspectivele slabe de creștere, migrația în creștere și faptul că mulți alegători se luptă să găsească un sens în lumea modernă sunt un teren fertil pentru politicienii pregătiți să stârnească ura împotriva străinilor și a minorităților. Politicienii mainstream pot câștiga câte o alegere aici sau acolo împotriva naționaliștilor, așa cum a făcut anul trecut Donald Tusk în Polonia. Dar până când nu vor putea oferi un răspuns la criza culturală mai profundă a Occidentului, lumea va trăi la limită.

Analist: Economia globală intră într-un nou ”super ciclu”

Pe de altă parte, economia globală intră într-un nou ”super ciclu”, inteligența artificială și decarbonizarea fiind factori determinanți, potrivit lui Peter Oppenheimer, șeful cercetării macro în Europa la Goldman Sachs.

”Ne îndreptăm în mod clar spre un super ciclu diferit”, a spus el luni pentru emisiunea ”Squawk Box Europe”. Superciclurile sunt definite în mod obișnuit ca perioade lungi de expansiune economică, adesea însoțite de creșterea PIB-ului, cerere puternică de bunuri care duce la prețuri mai mari și niveluri ridicate de ocupare a forței de muncă.

Cel mai recent super ciclu semnificativ pe care l-a experimentat economia mondială a debutat la începutul anilor 1980, a spus Oppenheimer.

Acesta a fost caracterizat de ratele dobânzilor și de un vârf al inflației, înainte de o perioadă lungă de decenii de scădere a costurilor de capital, a inflației și a dobânzilor, precum și a politicilor economice precum dereglementarea și privatizarea, a explicat el.

Războiul Rusia-Ucraina, tensiunile dintre SUA și China legate în mare parte de comerț și conflictul Israel-Hamas, care stârnește îngrijorări în Orientul Mijlociu larg, sunt doar câteva teme geopolitice de care piețele s-au îngrijorat în ultimele luni și ani.

În timp ce evoluțiile economice actuale ar trebui, teoretic, să conducă la încetinirea ritmului rentabilității financiare, există și forțe care ar putea avea un impact pozitiv, și anume inteligența artificială și decarbonizarea, a spus Oppenheimer. AI este încă în stadiile incipiente, a explicat el, însă, deoarece este folosită din ce în ce mai mult ca bază pentru noi produse și servicii, ar putea duce la ”un efect pozitiv” pentru stocuri, a spus el.

Subiectul fierbinte al inteligenței artificiale și al productivității, care a mers adesea mână în mână cu dezbaterile și preocupările legate de înlocuirea sau schimbarea locurilor de muncă umane, va avea probabil un impact asupra economiei. ”Al doilea lucru este că nu am văzut încă și cred că suntem relativ încrezători că vom vedea o îmbunătățire a productivității pe fondul aplicațiilor AI, care ar putea fi pozitivă pentru creștere și desigur pentru marje”, a spus Oppenheimer.

În ciuda faptului că AI și decarbonizarea sunt ambele concepte relativ noi, există paralele istorice, a explicat Oppenheimer.

Una dintre perioadele istorice care iese în evidență este începutul anilor 1970 și începutul anilor 1980, despre care el a spus că ”nu sunt atât de diferite” de evoluțiile actuale.

Accelerarea inflației și a ratelor dobânzilor au fost probabil probleme mai structurale decât în prezent, a spus el, cu toate acestea, factori precum tensiunile geopolitice în creștere, creșterea taxelor și reglementarea îmbunătățită par similari. ”Ca urmare a acestui șoc dublu extraordinar pe care probabil îl vom vedea, șoc pozitiv al inovației tehnologice într-un ritm foarte rapid, împreună cu restructurarea economiilor pentru a trece spre decarbonizare, cred că este o perioadă care seamănă mai mult cu ceea ce am văzut în sfârșitul secolului al XIX-lea”, a spus el.

Actorul Samuel Theis din filmul premiat cu două Globuri de Aur "Anatomie d'une chute", acuzat de viol

Actorul și regizorul francez Samuel Theis, cunoscut pentru rolul său din drama "Anatomie d'une chute", recompensată duminică cu două premii Globul de Aur și nominalizată la Oscar, a fost acuzat de viol.

Potrivit Variety, Theis a fost înlăturat de la filmările unui nou proiect pe care îl regiza, intitulat "Je Le Jure", după ce un membru al echipei a afirmat că a fost agresat sexual. Într-un articol publicat de ziarul francez Liberation, presupusul incident a avut loc în luna iulie, după o petrecere organizată într-un apartament.

Membrul anonim al echipei susține că a rămas în apartament deoarece era beat și că a fost violat dimineața. Theis a negat afirmația, declarând că a fost de comun acord.

Producătoarea filmului, Caroline Bonmarchand, a fost informată despre incident și a declarat pentru Variety că a angajat o terță parte pentru a întreprinde o anchetă oficială. În timp ce aceasta a avut loc, Theis a fost exclus de la filmări, dar a continuat să regizeze de la distanță.

"În cele din urmă, ceea ce descoperim este că, indiferent de câte kituri, cărți și resurse avem, atunci când vine vorba de a face față cu adevărat acestui tip de situație, nu suntem echipați", a spus Bonmarchand.

Potrivit Screen Daily, un articol din Telerama susține că membrul echipei a părăsit producția și a depus o plângere oficială la autorități. Avocatul a spus că Theis nu a fost abordat de poliție și nici nu a fost acuzat de vreo infracțiune.

"Singura investigație privind acest caz a fost cerută de producție și efectuată de o organizație independentă", se arată în declarație. "A fost predată în septembrie și a avut 300 de pagini - concluzia fiind că nu au existat elemente care să califice ceea ce s-a întâmplat drept agresiune sexuală". "Je Le Jure" este o dramă cu Marina Foïs și Louise Bourgoin despre un alcoolic chemat în fața unui juriu. Este al treilea film al lui Theis în calitate de regizor.

Drama "Anatomie d'une chute" cu Theis în rolul soțului personajului Sandrei Hüller, judecată pentru uciderea lui. Filmul a câștigat Palme d'Or la Festivalul de film de la Cannes de anul trecut, iar în weekend a câștigat două Globuri de Aur importante, pentru cel mai bun scenariu și cel mai bun film în altă limbă decât engleza. În timpul celor două discursuri, scenarista și regizoarea Justine Triet a mulțumit majorității distribuției, dar nu l-a menționat pe Theis.

Starul „Fauda”, Idan Amedi, grav rănit în luptele din Gaza

Renumitul actor și cântăreț Idan Amedi, cunoscut pentru rolul său din popularul serial israelian „Fauda”, a fost grav rănit în conflictul în curs de desfășurare din Gaza, transmite i24news.tv, preluat de g4media.ro.

Familia Amedi a confirmat vestea, dezvăluind că Idan a fost transportat cu avionul la spitalul Sheba din Tel Hashomer pentru tratament medical de urgență. În prezent, el se află în stare gravă și a fost sedat.

Verișoara lui Amedi, Ayelet, a apelat pe Instagram pentru a cere rugăciuni și sprijin, împărtășind un videoclip emoționant. În videoclip, ea i-a îndemnat pe cei care o urmăresc să „oprească totul și să se roage” pentru recuperarea lui Idan, adresându-i-se acestuia cu „Idan ben Tova”.

În ciuda gravității rănilor sale, tatăl lui Amedi a asigurat canalul de știri israelian Wala! Culture că viața lui nu este în pericol imediat. Familia solicită rugăciuni și gânduri pozitive pentru recuperarea rapidă a îndrăgitului actor și cântăreț.

Instagramul oficial al Fauda a postat un mesaj călduros de însănătoșire pentru actor și cântăreț, spunând: „Dorim să împărtășim cu toată lumea că Idan Amedi a fost rănit în acțiune în Gaza. Idan este unul dintre cei mai buni, mai calzi și mai pasionați oameni, iubit de noi toți. Dragostea lui pentru muzică este o parte foarte specială a setului nostru. Rugăm pe toată lumea să respecte intimitatea lui și a familiei sale în acest moment. Împreună să ne rugăm pentru recuperarea completă și rapidă a lui Idan ”

Starul din „Fauda” a adunat un număr semnificativ de fani pentru performanțele și talentele sale muzicale. Vestea accidentării sale a stârnit o avalanșă de susținere și urări de bine din partea fanilor și colegilor deopotrivă.

Parlamentul din Coreea de Sud a interzis comerțul cu carne de câine

Parlamentul din Coreea de Sud a adoptat marți un proiect de lege care interzice comerțul cu carne de câine, o practică tradițională pe care activiștii au numit-o de mult timp o rușine pentru țară.

Adunarea Națională a Coreii de Sud a votat în favoarea proiectului de lege (208 voturi pentru, nici unul împotrivă), care va intra în vigoare după o perioadă de grație de trei ani. Creșterea, vânzarea și sacrificarea câinilor pentru consum vor fi pedepsite cu până la trei ani de închisoare și cu o amendă de 30 de milioane de woni (20.800 de euro). Activiștii au salutat adoptarea proiectului de lege. "Astăzi, legiuitorii noștri au acționat decisiv pentru a face ca acest lucru să devină realitate", a declarat JungAh Chae, directoare executivă pentru Coreea de Sud a Humane Society International. "Sunt încântată că Coreea de Sud poate închide acum acest capitol mizerabil al istoriei noastre și se poate deschide unui viitor" care respectă câinii, a adăugat ea.

Carnea de câine a fost mult timp o parte a bucătăriei sud-coreene și se crede că, altădată, până la un milion de câini erau uciși în fiecare an pentru hrană, dar consumul a scăzut brusc în ultimii ani, deoarece tot mai mulți coreeni adoptă animale de companie.

Încercările anterioare de interzicere au fost întâmpinate cu o opoziție acerbă din partea crescătorilor de câini destinați consumului. Legea prevede compensații, astfel încât companiile să poată renunța la acest comerț. Conform cifrelor oficiale, aproximativ 1.100 de ferme canine cresc sute de mii de câini în fiecare an, care sunt serviți în restaurante din întreaga țară.

Bilanțul victimelor din Japonia a ajuns la 202 morți

Bilanțul cutremurului de Anul Nou în Japonia a crescut marți la 202 morți, iar bilanțul persoanelor despre care autoritățile nu au vești a fost revizuit - în scădere - la 102, relatează AFP.

Autoritățile din departamentul Ishikawa au triplat luni numărul persoanelor date dispărute - la 323 -, în urma unei actualizări a listelor rezidenților înregistrați în zone sinistrate. Însă, ulterior, ”multe familii ne-au anunțat că au putut să confirme că persoane (care apăreau pe aceste liste) erau tefere”, declară AFP un reprezentant al departamentului, Hayato Yashi.

Un cutremur puternic, de magnitidinea 7,5, urmat de sute de replici, a avut loc de Anul Nou în Peninsula Noto, în vârful de nord al departamentului Ishikawa. Numeroase clădiri s-au surpat, au izbucnit incendii, iar infrastructuri au fost avariate în timpul sinistrului.

La peste o săptămână de la această catastrofă naturală, peste 3.300 de locuitori ai peninsulei sunt în continuare rupți de lume și așteaptă ajutoare, încetinite de ploaie și ninsoare, iar unele drumuri sunt în continuare blocate din cauza unor surpări.

Peste 28.000 de persoane locuiau în continuare, luni, în aproximativ 400 de centre de evacuare, iar unele dintre aceste refugii sunt înțesate și nu au hrană și căldură.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.