Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Povestea gemenelor vândute la naștere, care s-au regăsit grație unui videoclip pe TikTok

Ziarul de Vrancea
27 ian 2024 1124 vizualizări

Amy și Ano sunt gemene identice, dar imediat după ce s-au născut au fost luate de lângă mama lor și vândute unor familii separate. Ani mai târziu, s-au descoperit din întâmplare, datorită unui concurs de talente de la televizor și a unui videoclip pe TikTok.

Pe măsură ce au răscolit în trecutul lor, și-au dat seama că se numără printre miile de bebeluși din Georgia furați din spitale și vânduți, o practică ce a continuat și în 2005. Iar acum vor răspunsuri, relatează BBC.

Amy se plimbă de colo, colo într-o cameră de hotel din Leipzig. "Sunt speriată, foarte speriată", mărturisește ea, agitându-se nervos. "Nu am dormit toată săptămâna. Aceasta este șansa mea de a obține în sfârșit niște răspunsuri despre ceea ce ni s-a întâmplat", spune tânăra.

Sora ei geamănă, Ano, stă într-un fotoliu și se uită la videoclipuri TikTok pe telefon. "Aceasta este femeia care s-ar putea să ne fi vândut", spune ea, dându-și ochii peste cap. Ano recunoaște că și ea are emoții, dar numai pentru că nu știe cum va reacționa și nu știe dacă își va putea controla furia.

Este sfârșitul unei lungi călătorii pentru ele. Au călătorit din Georgia până în Germania, în speranța de a găsi piesa lipsă dintr-un puzzle. Își întâlnesc, în sfârșit, mama biologică.

În ultimii doi ani au reconstituit tabloul a ceea ce s-a întâmplat. Pe măsură ce au descoperit adevărul, au realizat că în Georgia există zeci de mii de alte persoane care au fost, de asemenea, luate din spitale când erau bebeluși și vândute de-a lungul deceniilor. În ciuda încercărilor oficiale de a investiga ceea ce s-a întâmplat, nimeni nu a fost tras la răspundere până acum.

Un concurs de talente

Povestea modului în care Amy și Ano s-au descoperit una pe celălaltă începe când aveau 12 ani. Amy Hvitia se afla în casa nașei sale de lângă Marea Neagră și se uita la emisiunea ei preferată de la televizor, Georgia's Got Talent (Georgienii au talent - n.r.). Era o fată care dansa jive și care arăta exact ca ea. Nu doar că arăta. Era, de fapt, identică.

"Toată lumea o suna pe mama și o întreba: De ce Amy dansează sub alt nume?", povestește ea. Amy a semnalat familiei sale asemănarea, dar ei au ignorat acest lucru. "Toată lumea are o dublură", i-a spus mama ei.

Șapte ani mai târziu, în noiembrie 2021, Amy a postat pe TikTok un videoclip cu ea însăși, cu părul albastru, în care își făcea un piercing în sprânceană.

La 320 de kilometri distanță, în Tbilisi, o altă tânără de 19 ani, Ano Sartania, a primit videoclipul de la o prietenă. "Mișto, arată ca mine", a comentat ea. Ano a încercat să dea de urma fetei cu piercing în sprânceană pe internet, dar nu a reușit să o găsească, așa că a distribuit videoclipul pe un grup WhatsApp de la universitate pentru a vedea dacă cineva o poate ajuta. Cineva care o cunoștea pe Amy a văzut mesajul și le-a conectat pe Facebook.

Amy a știut instantaneu că Ano era fata pe care o văzuse în urmă cu atâția ani la emisiunea de talente.

"Te-am căutat atât de mult timp!", a trimis ea un mesaj.

"Și eu", i-a răspuns Ano.

În următoarele zile, au descoperit că aveau multe în comun, dar nu toate aveau sens.

Prima întâlnire, la stația de metrou

Amândouă se născuseră la maternitatea Kirțhi - care nu mai există - din vestul Georgiei, dar, potrivit certificatelor de naștere, zilele lor de naștere erau la câteva săptămâni distanță. Nu puteau fi surori, cu atât mai puțin gemene.

Dar existau prea multe asemănări. Le plăcea aceeași muzică, amândouă adorau să danseze și chiar aveau aceeași coafură. Au descoperit că aveau aceeași boală genetică, o afecțiune osoasă numită displazie.

Se simțeau ca și cum ar fi deslușit împreună un mister. "De fiecare dată când aflam ceva nou despre Ano, lucrurile deveneau mai ciudate", spune Amy.

Au stabilit să se întâlnească și, o săptămână mai târziu, în timp ce Amy se apropia de vârful scării rulante de la stația de metrou Rustaveli din Tbilisi, ea și Ano s-au văzut în carne și oase pentru prima dată.

"A fost ca și cum m-aș fi uitat într-o oglindă, exact aceeași față, exact aceeași voce. Eu sunt ea și ea sunt eu", povestește Amy. A știut atunci că sunt gemene.

"Nu-mi plac îmbrățișările, dar am îmbrățișat-o", povestește, la rândul ei, Ano.

Au decis să-și ia familiile la întrebări

Au decis să își confrunte familiile și pentru prima dată au aflat adevărul. Fuseseră adoptate, separat, la câteva săptămâni distanță, în 2002.

Amy a fost supărată și simțea că întreaga ei viață fusese o minciună. Îmbrăcată din cap până în picioare în negru, pare dură, dar se joacă nervos cu colierul metalic și își șterge o lacrimă care îi lasă o dâră de rimel pe obraz. "Este o poveste nebună", spune ea. "Dar este adevărată", adaugă tânăra.

Ano a fost "furioasă și supărată pe familia mea, dar am vrut doar ca discuțiile dificile să se termine pentru ca noi toți să putem merge mai departe", povestește Amy.

Săpând mai adânc, gemenele au descoperit că detaliile de pe certificatele lor oficiale de naștere, inclusiv data nașterii, erau greșite.

Neputând să aibă copii, mama lui Amy spune că o prietenă i-a spus că la spitalul local era un copil nedorit. Dacă dă bani medicilor, putea să-l ia acasă și să îl crească ca pe copilul ei.

Mamei lui Ano i s-a spus aceeași poveste.

Niciuna dintre familiile adoptive nu știa că fetele sunt gemene și, în ciuda faptului că au plătit o mulțime de bani pentru a-și adopta fiicele, spun că nu și-au dat seama că era ilegal. Georgia trecea printr-o perioadă de tulburări și, întrucât personalul spitalului era implicat, au crezut că este legitim.

Niciuna dintre familii nu a vrut să dezvăluie câți bani a plătit, dar gemenele nu au putut să nu se întrebe dacă părinții lor biologici nu le-au vândut cumva pentru profit.

În căutarea mamei biologice

Amy a vrut să o caute pe mama lor biologică pentru a afla, dar Ano nu era sigură că vrea să știe. "De ce vrei să te întâlnești cu persoana care s-ar putea să ne fi trădat?", a întrebat ea.

Amy a găsit un grup pe Facebook dedicat reunirii familiilor din Georgia cu copii suspectați că au fost adoptați ilegal la naștere și a împărtășit povestea lor. O tânără din Germania a răspuns, spunând că mama ei a născut două fete gemene la maternitatea din Kirțhi în 2002 și că, deși i s-a spus că au murit, acum are unele îndoieli.  

Testele ADN au dezvăluit că fata din grupul de pe Facebook era sora lor și că locuia cu mama lor naturală, Aza, în Germania.

Amy era disperată să o întâlnească pe Aza, dar Ano era mai sceptică. "Aceasta este persoana care s-ar putea să ne fi vândut, nu ne va spune adevărul", a avertizat ea. Dar chiar și așa, a fost de acord să meargă în Germania cu Amy pentru a o sprijini.

Grupul de Facebook pe care gemenele îl folosiseră, Vedzeb, înseamnă "Caut" în georgiană. Acesta are nenumărate postări de la mame care spun că personalul spitalului le-a spus că bebelușii lor au murit, dar mai târziu au descoperit că decesele nu au fost înregistrate și că ar putea fi încă în viață copiii lor.

Alte mesaje sunt ale unor copii precum Amy și Ano, care își caută părinții biologici.

Un capitol întunecat din istoria Georgiei

Grupul are peste 230.000 de membri și, împreună cu accesul la site-urile de ADN, a aruncat în aer un capitol întunecat din istoria Georgiei.

Grupul a fost înființat de jurnalista Tamuna Museridze în 2021, după ce a descoperit că a fost adoptată. Ea și-a găsit certificatul de naștere cu detalii incorecte când făcea ordine în casa mamei sale decedate. A înființat grupul pentru a-și căuta propria familie, dar grupul a ajuns să expună un scandal de trafic de copii ce afectează zeci de mii de persoane și se întinde pe zeci de ani.

Tamuna a ajutat la reunirea a sute de familii, dar încă nu a dat de urma propriei familii. În schimb, a descoperit o piață neagră a adopțiilor care se întindea pe întreg teritoriul Georgiei și a continuat de la începutul anilor 1950 până în 2005. Ea crede că a fost vorba de crimă organizată și că implica persoane din toate sectoarele societății, de la șoferi de taxi la persoane cu funcții înalte în guvern. Funcționarii corupți falsificau documentele necesare pentru adopțiile ilegale.

"Scara este de neimaginat, până la 100.000 de copii au fost furați. A fost ceva sistemic", spune ea.

Tamuna explică faptul că a calculat această cifră numărând persoanele care au contactat-o și combinând această cifră cu perioada de timp și cu răspândirea cazurilor la nivel național. Din cauza lipsei de acces la documente - unele au fost pierdute, iar altele nu sunt făcute publice - este imposibil să se verifice cifra exactă.

Tamuna spune că mulți părinți i-au povestit că atunci când au cerut să vadă cadavrele bebelușilor lor morți li s-a spus că aceștia fuseseră deja îngropați în incinta spitalului. De atunci, ea a aflat că cimitirele din spitalele georgiene nu au existat niciodată. În alte cazuri, părinților li se arătau bebeluși morți care fuseseră înghețați în morgă.

Tamuna mai spune că era scump să cumperi un copil, aproximativ echivalentul unui an de salariu.

Ea a descoperit că unii copii au ajuns la familii străine din SUA, Canada, Cipru, Rusia și Ucraina.

În 2005, Georgia și-a modificat legislația privind adopțiile, iar în 2006 a consolidat legile împotriva traficului de persoane, ceea ce a îngreunat adopțiile ilegale.

Bețe în valiză în loc de oase

O altă persoană care caută răspunsuri este Irina Otarașvili. Aceasta a născut doi băieți gemeni într-o maternitate din Kvareli, la poalele munților Caucaz din Georgia, în 1978. Imediat după naștere, medicii i-au spus că ambii băieți sunt sănătoși, dar, din motive care nu i-au fost niciodată explicate, nu i-au fost arătați. La trei zile după ce s-au născut, i s-a spus că amândoi au murit subit. Un medic a spus că aveau probleme respiratorii.

Irina și soțul ei nu puteau să înțeleagă ce s-a întâmplat, dar, mai ales în perioada sovietică, "nu puneai la îndoială autoritatea", povestește ea. Așa că ea a crezut tot ce spuneau.

Li s-a cerut să aducă o valiză pentru a lua rămășițele bebelușilor și pentru a le îngropa într-un cimitir sau în grădina lor, așa cum se obișnuia la acea vreme pentru bebeluși. Medicul le-a spus să nu deschidă niciodată valiza, deoarece ar fi prea supărător să vadă cadavrele.

Irina a făcut cum i s-a spus, dar 44 de ani mai târziu, fiica ei, Nino, a găsit grupul de Facebook al Tamunei și a devenit suspicioasă.  "Dacă frații noștri nu au murit cu adevărat?", s-a întrebat ea. Nino și sora ei, Nana, au decis să dezgroape valiza.

"Inima îmi bătea cu putere", a povestit ea. "Când am deschis-o, nu erau oase, doar bețe. Nu știam dacă să râdem sau să plângem", a relatat femeia. Ea spune că poliția locală a confirmat că în valiză erau crengi de viță-de-vie și că nu existau urme de rămășițe umane. Ea crede acum că frații ei de mult pierduți ar putea fi încă în viață.

Reîntâlnirea

În hotelul din Leipzig, Amy și Ano se pregătesc să o întâlnească pe mama lor biologică. Ano spune că s-a răzgândit și vrea să se retragă. Dar este o ezitare de moment și, după ce respiră adânc, decide să meargă mai departe.

Mama lor biologică, Aza, așteaptă nervoasă în altă cameră.

Amy deschide ușa cu ezitare și Ano o urmează, aproape că o împinge pe sora ei în cameră.

Aza le iese în întâmpinare și le îmbrățișează strâns, câte o geamănă cu fiecare braț. Minutele trec și, încremenite în îmbrățișare, nimeni nu vorbește.

Lacrimile curg pe fața lui Amy, dar Ano rămâne stoică și neclintită. Ea pare chiar puțin iritată. Cele trei se așază să vorbească în particular.

Mai târziu, gemenele spun că mama lor le-a explicat că a fost bolnavă după naștere și a intrat în comă. Când s-a trezit, personalul spitalului i-a spus că, la scurt timp după ce s-au născut, copilele au murit.

Aza spune că întâlnirea cu Amy și Ano i-a dat un nou sens vieții. Deși nu sunt apropiate, ele păstrează legătura.

Fetița în negru care o urmărea peste tot

În 2022, guvernul georgian a lansat o anchetă privind traficul de copii. A vorbit cu peste 40 de persoane, dar cazurile erau "foarte vechi, iar datele istorice s-au pierdut". Jurnalista Tamuna Museridze spune că a împărtășit informații, dar guvernul nu a spus când își va publica raportul.

În ceea ce o privește, Tamuna a făcut cel puțin patru încercări de a afla ce s-a întâmplat. Printre acestea se numără o investigație în 2003 privind traficul internațional de copii, care a dus la o serie de arestări, dar puține informații au fost făcute publice. Iar în 2015, în urma unei alte investigații, presa georgiană a relatat că directorul general al maternității din Rustavi, Aleksandr Baravkovi, a fost arestat, dar a fost exonerat și s-a întors la muncă.

BBC a contactat Ministerul de Interne georgian pentru mai multe informații despre cazuri individuale, dar i s-a spus că detaliile specifice nu vor fi făcute publice din cauza protecției datelor.

În prezent, Tamuna și-a unit forțele cu avocatul pentru drepturile omului Lia Muhașavria pentru a aduce cazurile mai multor victime în fața instanțelor georgiene. Acestea doresc să obțină dreptul de a avea acces la documentele lor de naștere, lucru care nu este posibil în prezent în conformitate cu legislația georgiană.

Ele speră că acest lucru va ajuta la "liniștirea fantomelor".

"Întotdeauna am simțit că lipsește ceva sau cineva din viața mea", spune Ano. "Obișnuiam să visez la o fetiță în negru care mă urmărea peste tot și mă întreba despre ziua mea", a dezvăluit ea. Acest sentiment a dispărut atunci când a găsit-o pe Amy.

WAPO: SUA nu anticipează victorii semnificative ale Ucrainei împotriva Rusiei în 2024

Administrația Biden lucrează la o strategie pe termen lung pentru susținerea Kievului, în ciuda impasului de finanțare din Congres. Dar aceste planuri nu anticipează câștiguri semnificative ale Ucrainei împotriva Rusiei în 2024, spun oficialii americani, potrivit The Washington Post.

Încă rănită de eșecul contraofensivei de anul trecut din Ucraina, administrația Biden elaborează o nouă strategie care va pune accentul mai puțin pe recâștigarea de teritorii și se va concentra, în schimb, pe sprijinirea Ucrainei pentru a împiedica Rusia să avanseze, în timp ce obiectivul pe termen lung va fi consolidarea forței sale de luptă și a economiei.

Planul care se conturează este o schimbare bruscă față de anul trecut, când SUA și armatele aliate au furnizat în grabă antrenamente și au trimis echipamente sofisticate la Kiev în speranța că acesta va putea respinge rapid forțele rusești care ocupă estul și sudul Ucrainei. Acest efort a eșuat, în mare parte din cauza câmpurilor minate, puternic fortificate și a tranșeelor din linia întâi ale Rusiei.

Ideea acum este de a poziționa Ucraina pentru a-și menține poziția pe câmpul de luptă pentru moment, dar "să îi punem pe o traiectorie diferită, pentru a fi mult mai puternici până la sfârșitul anului 2024.și să îi aducem pe o cale mai sustenabilă", a declarat, sub acoperirea anonimatului, un oficial de rang înalt al administrației SUA, citat de The Washington Post (WAPO).

Planificarea ofensivei, cu gândul la Trump

Planificarea noii strategii de la Washington face parte dintr-un efort multilateral al celor aproape 35 de țări care susțin Ucraina promițându-i sprijin economic și de securitate pe termen lung. Reconfigurarea se face atât din necesitate, având în vedere rezultatele dezamăgitoare ale contraofensivei de anul trecut, și din convingerea că un efort similar în acest an ar aduce probabil același rezultat, cât și ca o demonstrație de hotărâre durabilă față de Vladimir Putin.

Fiecare dintre aceste țări pregătește un document care să prezinte angajamentele sale specifice care se întind până la un deceniu în viitor.

Marea Britanie a făcut public săptămâna trecută acordul său pe 10 ani cu Ucraina, semnat de premierul Rishi Sunak și de președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev. Documentul subliniază contribuțiile în ceea ce privește "securitatea maritimă, aviația, apărarea aeriană, artileria și armamentul", precum și sprijinul fiscal și accesul la sectorul său financiar.

Este de așteptat ca Franța să fie următoarea țară, cu ocazia unei apropiate vizite a președintelui Emmanuel Macron în Ucraina.

Dar succesul strategiei depinde aproape în întregime de Statele Unite, de departe cel mai mare donator de bani și echipamente al Ucrainei și coordonatorul efortului multilateral. În această primăvară, administrația speră să își facă public propriul angajament pe 10 ani, compilat acum de Departamentul de Stat cu binecuvântarea Casei Albe - presupunând că cererea de 61 de miliarde de dolari a președintelui Biden pentru finanțarea suplimentară a Ucrainei este aprobată de Congresul recalcitrant, scrie WAPO.

"Nu am supraviețui fără sprijinul SUA, este un fapt real", a declarat Zelenski într-un interviu televizat săptămâna trecută.

Nu întâmplător, a declarat un oficial american, speranța este că promisiunea pe termen lung - presupunând, din nou, că va fi acceptată de Congres - va fi, de asemenea, o asigurare pentru Ucraina, "cu ochii la viitor", în eventualitatea că fostul președinte Donald Trump câștigă Casa Albă.

Cum va arăta războiul din Ucraina

Potrivit oficialilor americani, documentul american va garanta sprijinul pentru operațiunile militare pe termen scurt, precum și construirea unei viitoare forțe militare ucrainene care să poată descuraja agresiunea rusă. Acesta va include promisiuni și programe specifice pentru a ajuta la protejarea, reconstituirea și extinderea bazei industriale și de export a Ucrainei, precum și pentru a ajuta țara cu reformele politice necesare pentru integrarea deplină în instituțiile occidentale.

Un al doilea oficial de rang înalt al administrației Biden a subliniat că strategia nu înseamnă că ucrainenii își vor construi pur și simplu propriile tranșee defensive "și vor sta în spatele lor" tot anul. "Vor exista în continuare cuceriri de teritorii" în orașe mici și în sate cu valoare strategică minimă, "lansări de rachete și drone" de ambele părți și "atacuri rusești asupra infrastructurii civile", a avertizat acest oficial.

Speranța Occidentului pentru 2024 este că Ucraina va evita să piardă mai mult teritoriu decât a cincea parte din țară ocupată acum de Rusia.

În plus, guvernele occidentale doresc ca Kievul să se concentreze pe tacticile în care forțele sale au avut un succes mai mare în ultima vreme - tiruri pe distanțe mai lungi, inclusiv cu rachete de croazieră franceze a căror livrare a fost promisă în următoarele câteva luni; reținerea Flotei rusești din Marea Neagră pentru a proteja tranzitul naval din porturile ucrainene; și blocarea forțelor rusești din interiorul Crimeei prin atacuri cu rachete și sabotaje grație operațiunilor speciale.

Factorii de decizie politică americani care s-au întâlnit recent cu președintele ucrainean în privat spun că Zelenski are îndoieli cu privire la cât de ambițios ar trebui să fie anul următor pentru Ucraina fără certitudini în ceea ce privește ajutorul american.

"Suntem întrebați care este planul nostru, dar trebuie să înțelegem ce resurse vom avea", a declarat deputatul ucrainean Roman Kostenko. "În acest moment, totul indică posibilitatea că vom avea mai puțin decât anul trecut, când am încercat să facem o contraofensivă și nu a funcționat. Dacă vom avea chiar mai puțin, atunci este clar care va fi planul. Va fi apărarea", a recunoscut deputatul.

Cum se va încheia războiul?

Chiar și cei care cred că Ucraina ar putea, în cele din urmă, să învingă Rusia recunosc că anul 2024 va fi slab și periculos. "Cel mai probabil nu vor fi câștiguri teritoriale uriașe", a declarat președintele leton Edgars Rinkevics într-un interviu. "Singura strategie este să aduci cât mai mult posibil în Ucraina pentru a-i ajuta în primul rând să-și apere propriile orașe și în al doilea rând pentru a-i ajuta pur și simplu să nu piardă teren", a explicat liderul leton.

De-a lungul liniei frontului, armata ucraineană a început să se pregătească în consecință, urmărind să reproducă apărarea stratificată a Rusiei, formată din tranșee și câmpuri minate în regiunea Zaporojie din sud-estul țării, care a împiedicat contraofensiva de anul trecut.

Factorii de decizie politică din SUA spun că se așteaptă ca războiul să se încheie în cele din urmă prin negocieri - dar și că nu cred că Putin va fi serios cu privire la discuții în acest an, în parte pentru că păstrează speranța că Trump va recâștiga președinția în noiembrie și va retrage sprijinul acordat Kievului.

Trump, care s-a lăudat mult timp cu o relație specială cu Putin, a declarat în urmă cu câteva luni că, dacă va fi readus la Casa Albă, "va rezolva acest război într-o zi, 24 de ore". Zelenski, în interviul televizat de săptămâna trecută, a calificat această afirmație drept "foarte periculoasă" și l-a invitat pe Trump la Kiev pentru a împărtăși orice plan pe care l-ar avea.

RISCURI

Strategia pe termen lung de transformare a Ucrainei pentru viitor își are rădăcinile într-o declarație de susținere a G-7 din vara anului trecut, în care liderii occidentali au promis să construiască o forță militară "sustenabilă", interoperabilă cu Occidentul, și să consolideze "stabilitatea și rezistența economică" a Ucrainei. Chiar și așa, această politică prezintă riscuri, inclusiv politice, dacă ucrainenii încep să dea vina pe guvernul lor pentru stagnarea frontului. De asemenea, în capitalele occidentale, oficialii sunt foarte conștienți de faptul că răbdarea cetățenilor lor în ceea ce privește finanțarea războiului din Ucraina nu este infinită.

Pe fondul planificării, Washingtonul pare să pregătească, de asemenea, argumentul că, dacă Ucraina nu-și va recâștiga întregul teritoriu pe termen scurt, ea are nevoie de o asistență semnificativă și continuă pentru a se putea apăra și a deveni parte integrantă a Occidentului.

Un plan în patru faze

Documentul american, potrivit oficialilor americani implicați îndeaproape în planificare, este redactat având în vedere patru faze: luptă, construcție, recuperare și reformă.

Pentru faza de "luptă" cel mai urgent este furnizarea de "muniție de artilerie și o oarecare înlocuire a vehiculelor" pierdute în contraofensivă, plus "mult mai multe drone", a declarat Eric Ciaramella, fost analist de informații al CIA, în prezent senior fellow în cadrul programului Rusia și Eurasia de la Carnegie Endowment for International Peace, care s-a consultat cu oficiali ai administrației. Alte necesități țin de războiul electronic și de tehnologia contra-drone - unde rușii au obținut un avantaj. "Au nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a acoperi mai multe orașe", a spus Ciaramella.

Deși Ucraina încă așteaptă cu nerăbdare livrarea promisă a avioanelor de luptă și a mai multor vehicule blindate în acest an, acestea sunt "sisteme costisitoare, cu puncte unice de eșec", a arătat Ciaramella. "Cred că ucrainenii își dau seama că nu există un glonț de argint, după ce au văzut un tanc de un milion de dolari distrus de o mină de 10.000 de dolari" în timpul contraofensivei, a punctat analistul.

Faza de "construire" a strategiei se concentrează pe angajamentele pentru viitoarea forță de securitate a Ucrainei pe uscat, pe mare și în aer, astfel încât ucrainenii "să poată vedea ce primesc de la comunitatea globală pe o perioadă de 10 ani și să iasă din 2024 cu o foaie de parcurs pentru o armată cu un grad ridicat de descurajare", a declarat un oficial de rang înalt al administrației. În același timp, o parte din banii suplimentari solicitați vizează dezvoltarea bazei industriale ucrainene pentru producția de arme care, împreună cu livrările din SUA și din țările aliate, poate "cel puțin să țină pasul cu producția rusă".

Planul include, de asemenea, apărare aeriană suplimentară pentru a crea "bule" de protecție în jurul orașelor ucrainene dincolo de Kiev și Odessa și pentru a permite redresarea unor părți cheie ale economiei și exporturilor ucrainene, inclusiv siderurgia și agricultura. Toamna trecută, Biden a numit-o pe Penny Pritzker, fost secretar de stat pentru comerț, ca trimis al SUA pentru a conduce un efort de reconstrucție a economiei ucrainene și de mobilizare a investițiilor publice și private.

Atragerea investițiilor străine înapoi în Ucraina va necesita, de asemenea, eforturi suplimentare pentru a stopa corupția, recunosc oficialii americani. Zelenski a luat unele măsuri, inclusiv concedierea și, în unele cazuri, arestarea unor funcționari din domeniul achizițiilor militare și a unor judecători presupus corupți.

Și elementul surpriză?

Dar, în timp ce discuțiile și planificarea pentru viitor continuă, nu toți susținătorii Ucrainei cred că acesta este momentul potrivit pentru a nu mai trimite Ucrainei ceea ce este necesar pentru a se confrunta cu rușii cât mai rapid și mai decisiv posibil pe câmpul de luptă în acest an. "Indiferent de strategia pe care o folosești, ai nevoie de toate armele la care te poți gândi", a declarat fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen în timpul unei vizite la Washington, săptămâna trecută, pentru a face presiuni asupra congresmenilor republicani să aprobe finanțarea pentru Ucraina.

"Nu poți câștiga un război urmărind o abordare treptată și incrementală", a spus el. "Trebuie să-ți surprinzi și să-ți copleșești adversarul", a avertizat fostul șef al NATO.

Un vaccin „revoluționar” pentru cancerele gastro-intestinale, testat la oameni

Experții din domeniul sănătății au salutat realizarea unui vaccin care ar putea fi „revoluționar” pentru tratarea cancerului intestinal precoce și care urmează să fie testat în Anglia și Australia. Medicii intenționează să administreze vaccinul pacienților înainte de operație, în speranța că acesta va determina organismul să atace cancerul.

Un succes ar însemna ca orice operație să fie mai puțin invazivă, iar medicii speră că puterea vaccinului ar putea ajuta sistemul imunitar să răspundă în cazul unei recidive și al revenirii ulterioare a cancerului.

Dr. Tony Dhillon, cercetător șef al studiului și specialist oncolog la spitalul britanic Royal Surrey, a propus ideea studiului și a lucrat cu profesorul Tim Price din Australia în ultimii patru ani pentru a dezvolta vaccinul. „Acesta este primul vaccin de tratament pentru orice tip de cancer gastro-intestinal și avem mari speranțe că va avea un mare succes. Credem că pentru mulți pacienți, cancerul va dispărea complet după acest tratament”, a precizat medicul britanic.

Vor exista 10 locații în care vor fi înscriși pacienții – șase în Australia și patru în Marea Britanie, 44 de pacienți urmând să fie înscriși în studiu pe o perioadă de 18 luni. Pacienților li se va face o endoscopie, apoi o mostră de țesut va fi testată pentru a vedea dacă sunt eligibili pentru studiu. Dacă sunt, vor primi trei doze de vaccin înainte de a fi supuși unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea tesutului canceros.

După încheierea studiului, în cazul în care va avea succes, vaccinul va fi autorizat pentru utilizare sau va fi efectuat un studiu mai amplu.

Vaccinul a fost conceput de Imugene Ltd, o companie de imuno-oncologie în stadiu clinic. „Asta este revoluționar. Simt că ne aflăm pe aproape de ceva foarte important. Vaccinul face ca sistemul imunitar să atace cancerul”, a mai menționat dr. Dhillon. „Va schimba vieți”, spune el, deoarece înseamnă că, potențial, pacienții nu vor mai fi nevoiți să se opereze, ci doar să se vaccineze.

„Munca pe care am făcut-o aici, la Royal Surrey, este fantastică. Suntem extrem de mândri că am fost implicați în acest studiu la nivel mondial și credem că ar putea fi esențial pentru tratarea cancerului intestinal în viitor”, a mai precizat entuziasmat medicul britanic.

Cancerul intestinal, cunoscut și sub numele de cancer colorectal, este al treilea cel mai răspândit cancer, cu o incidență anuală la nivel mondial de peste 1,2 milioane de cazuri și o rată de mortalitate de aproximativ 50%.

Lider de la Budapesta: Dacă Ucraina pierde războiul cu Rusia, Ungaria va revendica Transcarpatia

Partidul ungar Mi Hazank (Patria noastră, de extremă dreapta), va revendica Transcarpatia, regiune în vestul Ucrainei, unde trăiesc circa 150.000 de etnici maghiari, dacă Ucraina își pierde statalitatea din cauza invaziei ruse, a declarat sâmbătă seara liderul partidului, Laszlo Toroczkai, transmite Reuters.

Toroczkai a făcut aceste remarci la o conferință în care partidul - care are șase parlamentari în legislativul ungar, cu 199 de legiuitori - a fost gazda, printre alții, a unor lideri de extremă dreaptă din AfD din Germania și din Forumul Olandez pentru Democrație. "În ceea ce privește războiul din Ucraina, mesajul nostru este foarte simplu: încetarea imediată a focului, pacea și o soluționare prin discuții", a afirmat Toroczkai într-un video postat pe site-ul partidului său, în care cere autonomie pentru etnicii maghiari din vestul Ucrainei.

"Dacă acest război se încheie cu pierderea statalității de către Ucraina, pentru că există și această variantă, atunci, în calitate de unic partid ungar care a luat această poziție, permiteți-mi să semnalez că revendicăm Transcarpatia", a spus el, atrăgând aplauze din mulțime.

Ministerul de Externe al Ungariei și Ambasada Ucrainei la Budapesta nu au răspuns imediat la întrebările trimise prin e-mail pentru comentarii despre remarcile lui Torockzai.

Într-un interviu din decembrie la radioul public, premierul ungar Viktor Orban și-a exprimat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, potrivit unui rezumat al declarațiilor sale publicat de purtătorul de cuvânt al guvernului Zoltan Kovacs.

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto urmează să se întâlnească luni în vestul Ucrainei cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba și cu prim-ministrul Denis Șmîhal, pentru a pregăti terenul pentru o posibilă întâlnire între liderii celor două țări.

Budapesta a avut disensiuni cu Kievul din cauza faptului că, potrivit autorităților ungare, există restricții ale drepturilor a aproximativ 150.000 de etnici maghiari de a-și folosi limba maternă.

Protestatarii au aruncat cu supă în Mona Lisa, la Luvru

Protestatari au aruncat duminică cu supă în Mona Lisa, protejată de un geam, la Paris, relatează BBC News.

Pictura lui Leonardo da Vinci din secolul al XVI-lea, una dintre cele mai cunoscut opere de artă din lume, este găzduită la Luvru, la Paris.

Ea este protejată de un geam antiglonț și cel mai probabil nu a fost deteriorată. În 2022, un activist a aruncat cu tort în pictură.

SUA plănuiesc să instaleze din nou arme nucleare în Regatul Unit, după 15 ani

Statele Unite plănuiesc să instaleze din nou arme nucleare în Regatul Unit, pentru prima dată în ultimii 15 ani, din cauza amenințării din partea Rusiei, a relatat sâmbătă ziarul Daily Telegraph.

Documentele Pentagonului la care ziarul a avut acces arată că intenția SUA este de a depozita la baza aeriană RAF Lakenheath, din Suffolk (est), bombe atomice cu o putere de trei ori mai mare decât cele folosite la Hiroshima în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

SUA și-au eliminat capacitățile nucleare pe pământ britanic în 2008, considerând că pericolul Războiului Rece a trecut, dar această decizie vine într-un moment în care NATO și-a dublat avertismentele privind o confruntare ipotetică cu Rusia în viitor.

Documentația Departamentului Apărării la care a avut acces Daily Telegraph dezvăluie planuri pentru o "misiune nucleară" care va avea loc iminent în Lakenheath, unde au mai fost instalate arme nucleare în timpul Războiului Rece. Bugetul de anul trecut includea un "depozit de securitate" pentru acea bază, un termen cu care Pentagonul se referă de obicei la necesitatea unui loc sigur pentru bombele atomice în timp ce acestea nu sunt utilizate, potrivit sursei citate.

Potrivit documentelor, Pentagonul a comandat noi echipamente pentru bază, inclusiv scuturi balistice pentru a o proteja de atacurile asupra "activelor de mare valoare". Ziarul britanic adaugă că lucrările pentru construirea unei noi reședințe pentru trupele americane, care conduc baza conform regulilor și reglementărilor britanice, vor începe în iunie.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.