Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Opoziția conservatoare din Germania se scindează

Ziarul de Vrancea
20 ian 2024 1123 vizualizări

Aripa sa dreaptă se desprinde ca partid separat, Werteunion (Uniunea Valorilor)

Grupul ultraconservator german Werteunion (Uniunea Valorilor) a anunțat sâmbătă că a decis, după o adunare generală, să se despartă de Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a fostului cancelar Angela Merkel și de Uniunea Creștin-Socială (CSU), aliatul său regional din Bavaria, și să înființeze un partid politic nou, ceea ce contribuie și mai mult la fragmentarea peisajului politic din această țară, care până acum era stabil.

Cu largă majoritate, membrii grupului conservator i-au acordat liderului Hans-Georg Maassen, în cadrul unei reuniuni cu ușile închise desfășurate în orașul Erfurt, un mandat pentru a iniția fondarea unui partid "conservator-liberal", potrivit unui comunicat al grupului. Maassen este un fost oficial din domeniul securității interne, popular printre alegătorii anti-imigrație.

"Cu o largă majoritate, membrii Werteunion au votat pentru crearea unui partid cu același nume", a declarat Hans-Georg Maassen. "Partidul ar putea concura deja la alegerile regionale din estul Germaniei și ar putea lucra cu toate partidele care sunt pregătite pentru o schimbare politică în Germania", a adăugat el, neexcluzând o colaborare cu partidul naționalist de dreapta AfD, foarte contestat în Germania în acest moment.

Werteunion a fost înființată în 2017 de un grup de membri ai CDU și CSU care se opuneau politicilor Angelei Merkel, în special în ceea ce privește primirea a sute de mii de imigranți ilegali în Germania. Hans-Georg Maassen este un fost șef al serviciilor de informații interne germane, care a fost forțat să demisioneze în 2018 după comentarii nefavorabile imigrației. Noul partid a declarat că va avea aproximativ 4.000 de membri, majoritatea din CDU și CSU.

Spectrul ascensiunii extremei dreapta

Odată cu crearea de noi partide, peisajul politic din Germania riscă să se divizeze și mai mult după formarea Alternative for Deutschland (AfD, Alternativa pentru Germania), în urmă cu 11 ani, care a luat voturi de la greii tradiționali ai spectrului politic, SPD (social-democrați) și CDU (conservatori).

Sahra Wagenknecht, o figură cunoscută în extrema stângă germană, și-a lansat și ea propriul partid la începutul lunii ianuarie.

Foarte contestat, AfD, partid anti-imigrație, conduce în sondajele de opinie în trei alegeri regionale din estul țării, unde are cei mai mulți susținători. Principalele partide, CDU și SPD-ul cancelarului Olaf Scholz, au exclus orice coaliție cu AfD.

Anunțul vine în contextul în care AfD se află în centrul atenției de la dezvăluirile potrivit cărora unii dintre membrii săi au participat în noiembrie la o întâlnire pe tema deportării în masă a imigranților și a cetățenilor germani de origine străină "neasimilată". Pe de altă parte, și doi membri ai Werteunion au participat la reuniunea de la Potsdam, dezvăluită de publicația germană de investigații Correctiv. La rândul său, AfD a confirmat prezența membrilor săi, dar a negat că susține proiectul de deportare a migranților, apărat la reuniune de o figură a mișcării identitare, austriacul Martin Sellner, un susținător al teoriei "marii înlocuiri". Dezvăluirile despre această reuniune au zguduit Germania, conținutul discuțiilor provocând comparații cu ideologia nazistă.

Manifestațiile împotriva AfD s-au înmulțit în Germania în urma acestor informații și între vineri și duminică erau prevăzute să aibă loc ăroteste în 100 de localități. Peste 100.000 de persoane au participat deja sâmbătă în toată Germania la astfel de proteste.

Incident stânjenitor la sediul de campanie al lui Putin

Soția unui soldat rus trimis pe front a lansat sâmbătă un apel emoționant pentru întoarcerea acestuia din Ucraina chiar la sediul electoral al președintelui Vladimir Putin, un gest sfidător într-o țară în care critica deschisă a războiului este interzisă. "Vladimir Vladimirovici Putin a emis un decret conform căruia soțul meu trebuie să fie acolo (în Ucraina). Sunt interesată să știu când va emite un decret prin care va spune că soțul meu trebuie să fie acasă", a declarat Maria Andreeva sub privirile staff-ului de campanie al lui Putin.

Ea a intrat într-un schimb de replici aprins cu o femeie care i-a spus că soldații ruși trimiși în Ucraina apără patria și că ar trebui să se roage pentru ei. "Și ce urmează? Ministerul Apărării și-a cheltuit banii, acum trebuie să stoarcem tot ce avem de la băieții noștri, să scoatem și ultima picătură de viață din ei? Pentru ca ei să se întoarcă la noi doar ca niște butuci?" a întrebat Andreeva. "Oare îmi vor da ciotul? Ce voi primi înapoi? Un om fără picioare, fără brațe, un om bolnav? Nu știți ce se întâmplă acolo?", a continuat ea.

Schimbul de replici a avut loc în timp ce baza electorală a lui Putin era vizitată de o mică delegație de la "Drumul spre casă", o organizație a soțiilor de soldați care militează pentru întoarcerea lor de pe front. Ieșirea nervoasă a femeii arată însă profunzimea furiei și disperării în rândul familiilor unor soldați, în timp ce războiul continuă, fără a se întrevedea un final după aproape doi ani.

Putin a mobilizat 300.000 de rezerviști în septembrie 2022, într-o mișcare nepopulară pe care a spus că nu este nevoie să o repete, deoarece alte sute de mii de persoane s-au înrolat voluntar ca soldați contractuali.

Putin a ales o reuniune cu soldații, luna trecută, pentru a-și anunța planul de a candida pentru un nou mandat de șase ani la alegerile din martie, la care atât susținătorii, cât și oponenții consideră victoria sa ca fiind un lucru de la sine înțeles.

Andreeva a declarat că nu a observat niciun sentiment de urgență din partea autorităților pentru a veni în întâmpinarea preocupărilor soțiilor soldaților și spune că este timpul să își intensifice campania. Ea a declarat reporterilor că fiica ei cea mică suferă de un retard în dezvoltarea vorbirii din cauza absenței tatălui ei. "Toate problemele familiei mele pot fi rezolvate doar printr-un singur lucru - prin demobilizarea soțului meu. Pentru că ea este un copil complet diferit atunci când tatăl ei vine acasă", a explicat femeia.

Premierul slovac: Bratislava se va opune aderării Ucrainei la NATO

Premierul slovac Robert Fico a declarat sâmbătă că "Ucraina nu este o țară independentă și suverană", ci este "sub controlul și influența totală a Statelor Unite" și a repetat că țara sa nu îi va furniza arme, relatează AFP.

Slovacia este membră a NATO, dar are una dintre cele mai pro-ruse guvernări din Uniunea Europeană. Premierul slovac urmează să se întâlnească miercuri cu omologul său ucrainean, Denis Șmîhal, într-un oraș de la granița dintre cele două țări. "Îi voi spune că sunt împotriva aderării Ucrainei la NATO și că voi pune veto. Acest lucru (aderarea Ucrainei la NATO - n.r.) ar declanșa cel de-al treilea război mondial, nici mai mult, nici mai puțin", a declarat el la postul public de televiziune RTVS.

El a adăugat că vrea să-i confirme lui Denis Șmîhal că "nu va primi arme de la armata și statul slovac". De asemenea, Fico a acuzat Ucraina că este una dintre cele mai corupte țări din lume: "Dumnezeu știe unde dispare ajutorul care vă este trimis". În opinia sa, conflictul de doi ani cu Rusia nu are o soluție militară, iar Ucraina va trebui să renunțe la părți din teritoriul său: "Va trebui să existe un fel de compromis, care va fi foarte dureros pentru ambele părți", a afirmat Fico. "Ce mai așteptăm? Ca rușii să plece...? Este nerealist", a punctat el.

Potrivit unui raport 2023 al think-tank-ului Globsec din Bratislava, mai puțin de jumătate dintre slovaci (40%) cred că Rusia este responsabilă pentru războiul din Ucraina.

Doi tineri din Coreea de Nord, condamnați la 12 ani de muncă silnică pentru că s-au uitat la filme sud-coreene

O înregistrare video difuzată de o organizație care lucrează cu dezertorii nord-coreeni arată cum autoritățile de la Phenian condamnă public doi adolescenți la 12 ani de muncă silnică pentru că s-au uitat la filme și videoclipuri muzicale ale artiștilor din Coreea de Sud.

Imaginile, care îi arată pe cei doi tineri de 16 ani din Phenian condamnați pentru că au vizionat filme și videoclipuri muzicale sud-coreene, au fost publicate de către Institutul pentru Dezvoltarea Sudului și Nordului (SAND).

Coreea de Nord a impus ani de zile pedepse dure pentru oricine este prins că se bucură de divertisment sud-coreean sau copiază modul în care vorbesc sud-coreenii, într-un război împotriva influențelor externe, de când a fost impusă o nouă lege radicală privind "gândirea antireacționară" în 2020. "Judecând după pedeapsa grea, se pare că acest lucru urmează să fie arătat oamenilor din întreaga Coree de Nord pentru a-i avertiza. Dacă este așa, se pare că acest stil de viață al culturii sud-coreene este răspândit în societatea nord-coreeană", a declarat Choi Kyong-hui, președinte al SAND și doctor în științe politice la Universitatea din Tokyo, care a dezertat din Coreea de Nord în 2001. "Cred că acest videoclip a fost editat în jurul anului 2022... Ceea ce este supărător pentru (liderul nord-coreean) Kim Jong Un este că tinerii din generațiile Millennials și Z și-au schimbat modul de gândire. Cred că lucrează pentru a-i întoarce la modul nord-coreean", a mai spus el.

Videoclipul, realizat de autoritățile nord-coreene, arată un proces public de amploare în care cei doi elevi în haine gri sunt încătușați în timp ce sunt priviți de aproximativ 1.000 de tineri într-un amfiteatru. Toți tinerii, inclusiv cei doi de 16 ani, poartă măști de protecție, ceea ce sugerează că filmarea a fost făcută în timpul pandemiei COVID. Elevii au fost condamnați, potrivit videoclipului, după ce au fost găsiți vinovați de vizionarea și răspândirea de filme, muzică și videoclipuri sud-coreene timp de trei luni. "Au fost seduși de cultura străină... și au sfârșit prin a-și ruina viețile", se arată în videclipul menționat.

Președintele din Filipine stârnește furie după ce a mers cu elicopterul oficial la concertul Coldplay

Președintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. este criticat pe rețelele sociale pentru că a folosit un elicopter prezidențial pentru a participa la un concert al trupei rock britanice Coldplay într-o provincie aflată la nord de capitala Manila.

Peste 40.000  de spectatori s-au îndreptat către Philippine Arena, cea mai mare arenă acoperită din lume, pentru concertul Coldplay, ceea ce a dus la "complicații neprevăzute în trafic de-a lungul traseului", a precizat Grupul pentru securitatea prezidențială într-un comunicat. Situația din trafic a reprezentat o amenințare la adresa securității președintelui Marcos, care a participat la concertul de vineri seara împreună cu soția sa, ceea ce a determinat utilizarea elicopterului prezidențial, a adăugat acesta.

Însă utilizatorii rețelelor sociale au criticat utilizarea banilor contribuabililor de către Marcos, fiul omonim al președintelui al cărui regim s-a încheiat în urmă cu aproape patru decenii printr-o revoluție istorică a "puterii poporului".

"Am plătit pentru folosirea elicopterului, pentru combustibil și securitate, cine știe, poate chiar și pentru bilete", a comentat și Arvine Concepcion, un alt utilizator Facebook.

Microsoft: Un grup de hackeri susținut de statul rus a piratat sistemele companiei

Un grup de hackeri sponsorizat de statul rus a piratat sistemele corporative ale grupului Microsoft, pe 12 ianuarie, și a furat unele e-mailuri și documente din conturile personalului.

Grupul rus a putut accesa ”un procent foarte mic” din conturile de e-mail corporative Microsoft, inclusiv ale unor membri ai echipei sale de conducere și angajați în funcțiile sale de securitate cibernetică, juridice și de altă natură, a spus compania. Echipa Microsoft de cercetare a amenințărilor investighează în mod obișnuit hackerii din statele naționale, cum ar fi ”Midnight Blizzard” din Rusia, despre care ei spun că este responsabil de acest atac.

Compania a spus că ancheta sa privind intruziunea a indicat că hackerii au vizat inițial Microsoft pentru a afla ce știe gigantul tehnologic despre operațiunile lor.

”Acest atac evidențiază riscul continuu reprezentat pentru toate organizațiile de actori de amenințări ai unui stat, cu resurse bine dotate, precum Midnight Blizzard”, a spus compania, menționând că atacul nu a fost rezultatul unei vulnerabilități specifice în produsele sau serviciile sale.

Dezvăluirea Microsoft vine în urma unei noi cerințe de reglementare implementate de Comisia pentru bursă și valori mobiliare din SUA (SEC) în decembrie, care obligă companiile listate la bursă să dezvăluie prompt incidentele cibernetice.

Midnight Blizzard este cunoscut și ca APT29, Nobelium sau Cozy Bear de către cercetătorii în securitate cibernetică și este legat de agenția rusă de spionaj SVR. Grupul este cel mai bine cunoscut pentru intruziunile sale în Comitetul Național Democrat, în jurul alegerilor din SUA din 2016.

Mii de protestatari cer la Tel Aviv schimbarea guvernului Netanyahu

Mii de israelieni s-au adunat sâmbătă la Tel Aviv pentru a protesta față de guvernul premierului Benjamin Netanyahu, acuzându-l pe liderul veteran că a gestionat greșit securitatea națiunii și cerând organizarea de noi alegeri.

Protestele antiguvernamentale care au zguduit țara pentru o mare parte din anul trecut au încetat după atacurile comise de Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie. Disensiunile politice au fost lăsate deoparte, israelienii mobilizându-se în sprijinul armatei și al familiilor celor uciși sau luați ostatici. Dar, în condițiile în care războiul devastator din Gaza se află în cea de-a patra lună și sondajele de opinie arată un sprijin în scădere pentru Netanyahu, apelurile pentru schimbarea conducerii devin tot mai puternice, deși nu există niciun indiciu că poziția sa este amenințată în mod iminent. Acest lucru s-a reflectat în participarea de sâmbătă seara într-o piață centrală din Tel Aviv, unde au avut loc multe dintre protestele de anul trecut. Deși mulțimea a fost mult mai mică decât cea de anul trecut, aceasta a cuprins totuși câteva mii de persoane, multe dintre ele bătând în tobe, strigându-și consternarea și fluturând steaguri israeliene.

"Guvernul care ne-a abandonat pe 7 octombrie continuă să ne abandoneze în fiecare zi de atunci - pe cei evacuați de la (frontierele) de nord și de sud, familiile victimelor, rezerviștii, ostaticii", a declarat Noam Alon, al cărei frate, soldat, a fost ucis încercând să elibereze un kibbutz israelian de atacatorii Hamas. "Puterea de a schimba și de a repara este în mâinile noastre", a spus ea de pe scenă. "Acest guvern trebuie să plece acasă. Acum!", a cerut protestatara. Mulțimea i-a răspuns, strigând: "Acum! Acum! Acum!"

În timp ce au apărut diviziuni între membrii cabinetului său de război, Netanyahu este hotărât să rămână la putere. Liderii opoziției s-au oferit să formeze un guvern de uniune care să nu fie condus de Netanyahu, dar nicio mișcare nu a prins deocamdată contur

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.