Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: O nouă armă a Rusiei îngrijorează SUA, care și-au avertizat aliații

Ziarul de Vrancea
14 feb 2024 1513 vizualizări

Rusia dezvoltă o capacitate militară spațială despre care membrii Congresului și oficialii americani sunt îngrijorați că ar putea reprezenta o amenințare semnificativă pentru Statele Unite și aliații săi, posibil prin avarierea cu o armă nucleară a unor sateliți esențiali de informații sau de comunicații, relatează presa americană.

Potrivit The Washington Post, Moscova a experimentat utilizarea exploziilor nucleare sau a energiei dirijate pentru a dezactiva sateliți.

Statele Unite au informat Congresul și aliații din Europa cu privire la noile informații legate de capacitățile nucleare rusești care ar putea reprezenta o amenințare internațională, a confirmat miercuri pentru Reuters o sursă informată în acest sens. Totuși, noile capacități, legate de încercările Rusiei de a dezvolta o armă spațială, nu reprezintă o amenințare urgentă la adresa Statelor Unite, a precizat sursa.

Informațiile au ieșit la iveală după ce reprezentantul Mike Turner, președintele republican al Comisiei pentru informații din Camera Reprezentanților a SUA, a emis miercuri o declarație neobișnuită și criptică în care a avertizat asupra unei "amenințări grave la adresa securității naționale". "Solicit ca președintele Biden să declasifice toate informațiile legate de această amenințare, astfel încât Congresul, administrația și aliații noștri să poată discuta deschis despre acțiunile necesare pentru a răspunde la această amenințare", a spus Turner în declarație, fără a oferi alte informații.

Sursele citate de Reuters și de presa americană au declarat ulterior că avertismentul a fost legat de capacitățile rusești în spațiu. Una dintre surse a spus că problema este serioasă, dar nu este legată de o capacitate activă și nici nu ar trebui să fie un motiv de panică.

Declarație misterioasă după o vizită în Ucraina

Citând un actual și un fost oficial american, The New York Times relatase anterior că noile informații au legătură cu încercările Rusiei de a dezvolta o armă nucleară antisatelit. Și ABC News a spus că informațiile au legătură cu o astfel de capacitate. Actuali și foști oficiali au precizat însă că arma nucleară nu se află deocamdată pe orbită.

Declarația lui Turner a fost publicată în toiul unei dezbateri în Congres cu privire la modul în care Statele Unite ar trebui să abordeze amenințările globale din partea Rusiei și a altor rivali, în care cei care susțin o abordare mai dură în materie de securitate îndeamnă la o mai mare implicare globală, iar unii congresmeni mai apropiați de fostul președinte republican Donald Trump pledează pentru o abordare mai izolaționistă, "America First", a afacerilor mondiale.

Turner a condus o delegație bipartizană a Congresului care s-a întors recent din Ucraina. El și-a avertizat colegii că timpul se scurge în defavoarea Ucrainei în lupta sa împotriva invadatorilor ruși.

Administrația Biden și-a intensificat criticile la adresa republicanilor din Camera Reprezentanților pentru posibila blocare a unui proiect de lege de 95 de miliarde de dolari, adoptat de Senat, care ar furniza ajutor Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Susținătorii proiectului de lege susțin că un motiv important pentru ca Statele Unite să susțină guvernul de la Kiev este acela de a riposta la amenințările Rusiei care se extind dincolo de Ucraina.

Republicanii: Nu e nevoie de alarmă

După declarațiile lui Turner, președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, un aliat ferm al lui Trump care spune că nu se va grăbi să introducă un vot asupra proiectului de lege al Senatului, a declarat reporterilor de la Capitoliu că nu există motive de alarmă publică. "La volan sunt mâini sigure. Lucrăm și nu este nevoie de alarmă", a spus el.

La rândul lor, senatorii Mark Warner și Marco Rubio, președintele democrat și, respectiv, vicepreședintele republican al Comisiei de informații a Senatului, au emis o declarație comună în care au afirmat că grupul lor deține informațiile în cauză și că a urmărit "riguros" această problemă.

O sursă familiarizată cu această chestiune a declarat că Warner și Rubio au fost informați cu privire la amenințare cu săptămâni în urmă. Sursa a spus că problema are cumva o legătură cu proiectul de lege privind cheltuielile pentru securitate, dar nu există totuși o conexiune directă între ele.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, a refuzat să ofere detalii. El a declarat că a aranjat pentru joi o ședință de informare a liderilor din Congres cu profesioniști din domeniul informațiilor și al apărării din cadrul administrației și că a fost surprins de decizia lui Turner de a emite declarația.

Moscova: O "invenție malițioasă" și o "stratagemă"

Rusia a respins joi un avertisment al Statelor Unite cu privire la noile capacități nucleare rusești în spațiu, calificându-l drept o "invenție malițioasă" și un truc al Casei Albe menit să-i determine pe congresmenii americani să aprobe mai mulți bani pentru Ucraina, pentru a contracara Moscova.

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a spus că articolele din presa occidentală sunt doar o altă stratagemă a Casei Albe. "Nu pot să comentez acest lucru în niciun fel. Să așteptăm acel briefing (al consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, Jake Sullivan), dacă vor exista informații. Dar este clar că Casa Albă încearcă, pe bună dreptate sau nu, să încurajeze Congresul să voteze legea finanțării, asta este evident. La ce trucuri se dedă Casa Albă - vom vedea", a declarat Peskov reporterilor de la Kremlin.

Putin, surprins de lipsa unor "întrebări tăioase" în interviul cu Tucker Carlson

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că îi este recunoscător prezentatorului de televiziune american de dreapta Tucker Carlson pentru interviul acordat săptămâna trecută, dar a fost surprins de lipsa unor "întrebări tăioase", scrie The Guardian. Fosta vedetă a postului Fox News, Carlson, a publicat săptămâna trecută un interviu de două ore cu Putin la Moscova, care a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume.

Putin i-a spus miercuri prezentatorului televiziunii ruse, Pavel Zarubin, că ar fi vrut ca Tucker Carlson să aibă un comportament mai agresiv, ceea ce i-ar fi dat dreptul de a răspunde la fel de ascuțit. "Sincer să fiu, am crezut că se va comporta agresiv și va pune așa-zise întrebări tăioase. Nu doar că eram pregătit pentru acest lucru, ci mi-am dorit acest lucru, pentru că mi-ar fi dat ocazia să răspund în același mod", a declarat Putin în comentariile difuzate miercuri.

În orele care au urmat interviului lui Zarubin nu a existat niciun semn de răspuns din partea lui Carlson, în afară de o aprobare entuziastă a calității sistemului de metrou din Moscova. Interviul lui Carlson a fost primul pe care Putin l-a realizat cu un jurnalist american de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în urmă cu aproape doi ani, iar în cadrul acestuia Putin a declarat că Occidentul trebuie să înțeleagă că este "imposibil" ca Rusia să fie învinsă în Ucraina.

"Din moment ce astăzi nu suntem capabili să avem un dialog direct (cu Occidentul)... trebuie să-i fim recunoscători domnului Carlson că poate face acest lucru prin rolul său de intermediar", a declarat Putin. El i-a spus lui Zarubin că a fost surprins că Tucker Carlson nu l-a întrerupt mai mult. "Sincer, nu am obținut satisfacție deplină din acest interviu", a spus Putin.

Carlson a fost criticat de unele mass-media occidentale pentru lipsa unor întrebări dure în interviu. Putin a recunoscut că Carlson "a încercat să mă întrerupă de mai multe ori", dar l-a lăudat pe jurnalistul conservator, care este un apropiat al fostului președinte american Donald Trump, pentru "răbdarea" sa.

Aproape unul din cinci americani crede în conspirația Taylor Swift-Biden

Aproape unul din cinci americani crede că Taylor Swift face parte dintr-o conspirație menită să îl ajute pe Joe Biden să câștige realegerea în noiembrie, potrivit unui nou sondaj, scrie The Guardian. "Presupusa conspirație a lui Taylor Swift are adepți în rândul unui număr decent de susținători ai lui Trump", a declarat marți, într-un comunicat, Patrick Murray, directorul Institutului de sondaje al Universității Monmouth. "Chiar și mulți dintre cei care nu auziseră de ea înainte de a fi chestionați de noi acceptă ideea ca fiind credibilă. Bine ați venit la alegerile din 2024".

Potrivit colegiului din New Jersey, 18% dintre respondenți au declarat că au crezut în această conspirație, în timp ce 46% au declarat că au auzit despre ea.

Teoria conspirației a apărut în mass-media de dreapta după ce cântăreața a început să se întâlnească cu Travis Kelce, vedetă a echipei de fotbal american Kansas City Chiefs.

Swift l-a susținut pe președintele american în detrimentul lui Donald Trump în 2020, o mișcare pe care Casa Albă se pare că încearcă să se asigure că o repetă în acest an. Kelce a susținut berea Bud Light și vaccinurile împotriva gripei și Covid-19, ținte ale furiei de dreapta.

Duminica trecută, victoria echipei Chiefs în Super Bowl împotriva echipei San Francisco 49ers s-a desfășurat fără o intervenție în pauză din partea lui Swift, despre care se zvonește că ar fi fost făcută de cântăreață pentru a-l susține pe Biden în probabila sa revanșă la alegerile prezidențiale cu Trump. Nici Kelce nu a cerut-o în căsătorie. Dar meciul s-a încheiat cu victoria Chiefs și se presupune că face și asta ar face parte din planul diabolic al lui Biden.

Echipa de social media a lui Biden a postat cu bucurie pe Twitter un meme cu "Dark Brandon", care îl arată pe acesta cu lasere în loc de ochi și cu mesajul: "Nu, nu, nu: "Așa cum l-am desenat".

Ulterior, Trump a spus că Swift ar fi "neloială" dacă l-ar susține pe Biden, pentru că a beneficiat de Music Modernization Act, care se referă la redevențele de la serviciile de streaming și care a fost adoptat când Trump era președinte.

Potrivit sondajului Monmouth, în timp ce 73% dintre respondenți au declarat că nu cred că există o conspirație a lui Taylor Swift, 9% au spus că nu știu.

Aproape trei sferturi (71%) dintre cei care au declarat că au crezut în conspirație s-au identificat, de asemenea, cu partidul republican sau au înclinat spre acesta; 83% au declarat că îl vor susține pe Trump în noiembrie.

Bloomberg: Trump se gândește să facă presiuni asupra lui Zelenski ca să facă pace cu Putin, dacă va fi ales

Donald Trump ia în considerare să facă presiuni pentru ca Ucraina să negocieze încheierea războiului cu Rusia, dacă va reveni la putere anul viitor, potrivit unor persoane familiarizate cu acest subiect, scrie Bloomberg.

Consilierii lui Trump au discutat despre aducerea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a președintelui rus Vladimir Putin la masa negocierilor la începutul unui potențial al doilea mandat al fostului președinte, potrivit persoanelor respective.

Un consilier al lui Trump a declarat că promisiunea de a întrerupe ajutorul militar american ar putea determina Ucraina să se așeze la masa negocierilor, în timp ce amenințarea cu creșterea asistenței americane ar putea decide Rusia să facă același lucru. Consilieri precum Larry Kudlow și Robert O'Brien au făcut, de asemenea, presiuni publice pentru sancțiuni mai dure asupra băncii centrale a Rusiei pentru a-l influența pe Putin. Sursele Bloomberg au precizat că, în prezent, campania lui Trump nu poartă discuții cu intermediari ruși sau ucraineni, în parte pentru că acest lucru ar încălca probabil Legea Logan, care interzice entităților private să negocieze în numele guvernului.

Pe de altă parte, printre alte posibile mișcări într-un al doilea mandat, cercul apropiaților lui Trump a discutat, în esență, despre o alianță NATO cu două viteze, în care articolul 5 - care impune apărarea comună a oricărui membru atacat - s-ar aplica doar țărilor care ating obiectivele privind cheltuielile de apărare, potrivit surselor Bloomberg, care au cerut să nu fie identificate. Aceste surse au avertizat în același timp că nicio decizie politică în acest sens nu a fost finalizată. Alte idei vehiculate în cercul lui Trump sugerează să fie impuse noi plafoane pentru țările NATO rămase în urmă cu cheltuielile, au mai spus sursele.

Aceste inițiative, dacă li se va da curs, ar răsturna decenii de politică americană, fracturând o alianță defensivă care a modelat securitatea europeană de la Războiul Rece. Ele îi îngrijorează totodată pe aliații din Asia cu privire la angajamentul Washingtonului de a contracara China, scrie Bloomberg. În timp ce impactul cel mai imediat al unei reveniri a lui Trump la Casa Albă ar fi resimțit în Europa, o schimbare a poziției Washingtonului față de Ucraina ar fi probabil văzută ca un semnal pentru Beijing în privința Taiwanului.

Succesorul lui Merkel în Germania, cancelarul Olaf Scholz, a declarat săptămâna aceasta că Germania va îndeplini obiectivul de cheltuieli al alianței în acest an, o țintă stabilită de țara sa după invazia Rusiei în Ucraina.

Hackerii își perfecționează atacurile cu ChatGPT

Instrumentele de AI, precum ChatGPT, sunt folosite de hackeri pentru a-și îmbunătăți atacurile cibernetice, avertizează chiar OpenAI și Microsoft.

Microsoft și OpenAI au lansat un avertisment comun cu privire faptul că hackerii folosesc deja modele lingvistice pentru a-și consolida tacticile. Avertizări asupra acestei posibilități au fost emise și până acum de diverse alte entități, însă cele două companii americane vin și cu dovezi.

Acestea spun că grupuri de hackeri chinezi, ruși, iranieni și nord coreeni folosesc deja instrumente precum ChatGPT pentru a crea scripturi mai bune și a-și îmbunătăți tehnicile sociale. Acestea din urmă sunt folosite pentru a crea campanii de phishing mai convingătoare, în urma cărora utilizatorii sunt păcăliți mai ușor să ofere informații personale.

Există și situații cu implicații militare. De exemplu, Stontium, un grup de hackeri susținut de spionajul rus, a folosit AI-ul pentru a descifra protocolul de comunicații al sateliților, informațiile radarelor și diverși alți parametrii tehnici sensibili.

Avertismentul celor două companii vine în condițiile în care propriile instrumente de AI, ChatGPT și Copilot, pot fi folosite de hackeri în atacuri.

Atac în Kansas City - Un mort și zeci de răniți în apropierea paradei de la Super Bowl

O persoană a murit și mai mult de 20 de persoane au fost rănite într-un schimb de focuri de armă în Missouri, la parada care a urmat victoriei echipei Kansas City Chiefs la Super Bowl.

Oficialii au declarat că au tratat opt victime care se aflau în stare de pericol imediat pentru viață și alte șapte care au suferit răni care s-ar putea dovedi mortale. Nouă copii se numără printre răniți - se așteaptă ca toți să se recupereze.

Poliția a declarat că a arestat trei suspecți în legătură cu împușcăturile.

Focurile de armă au fost trase la vest de Union Station, gara din centrul orașului Kansas City, unde s-a încheiat parada în jurul orei locale 14:00 (20:00 GMT) și unde mii de fani se adunaseră pentru a urmări festivitățile. Rapoartele locale au declarat că jucătorii echipei Kansas City Chiefs se aflau încă pe o scenă din acel loc când au fost trase primele focuri de armă.

Focurile de armă au făcut ca mulțimea care privea meciul, inclusiv primarul orașului și membrii familiei sale, să fugă să se adăpostească.

Peste 800 de ofițeri de poliție se aflau deja la fața locului pentru a monitoriza parada. Departamentul de pompieri al orașului a fost, de asemenea, prezent pentru a oferi asistență medicală în caz de nevoie.

Un post de radio local a declarat că unul dintre DJ-ii săi, Lisa Lopez, a fost ucisă în schimbul de focuri de armă. Oficialii orașului nu au făcut publice numele niciuneia dintre victime. De asemenea, nu au împărtășit nicio informație despre suspecții care au fost arestați, inclusiv ce ar fi putut duce la împușcături.

O sursă din cadrul forțelor de ordine a declarat pentru CBS News, partenerul american al BBC, că împușcăturile par să fie rezultatul unei discuții care a devenit violentă. Sursa a precizat că nu a avut legătură cu terorismul.

Biden spune că împușcăturile ar trebui "să ne șocheze, să ne rușineze așa încât să acționăm" și îndeamnă Congresul să adopte legi privind armele de foc.

Din 2013, în statul Missouri au avut loc cel puțin 154 de împușcături în masă, care au provocat 582 de răniți și 156 de decese. Totalurile nu le includ pe cele din 14 februarie 2024 din Kansas City.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.