Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Moldovenii au sărbătorit în curtea Președinției deschiderea negocierilor cu UE

Ziarul de Vrancea
17 dec 2023 2097 vizualizări

La eveniment s-a scandat și numele României

 

Peste 1.000 de persoane au marcat cu muzică și dans, duminică, în curtea Președinției de la Chișinău, decizia istorică a Consiliului European de a deschide negocieri de aderare la UE cu Republica Moldova.

Președinta Maia Sandu și ambasadorului UE în Moldova, Janis Mazeiks, au susținut discursuri, apoi a urmat un program artistic, iar oamenii, veniți cu steaguri ale UE și ale Republicii Moldova, dar și ale României, Italiei și NATO, au încins hore în curtea Președinției. Pe tot parcursul evenimentului, oamenii au scandat mesaje precum: „Bravo Maia Sandu”, „Țineți minte trei cuvinte: Maia Sandu – președinte”, „Trăiască România!”, „Europa”, „Pas cu pas în Europa”, „Moldova Europeană”.

Consiliul European a decis joi, 14 decembrie 2023, să dea aviz pozitiv deschiderii negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană.  Evenimentul „Sărbătorim Moldova Europeană”, anunțat de președinta Maia Sandu, a început la ora 14:00. În scuarul Președinției s-au adunat în jur de 1 500 de persoane, iar în mulțime au putut fi observați miniștrii Culturii, Afacerilor Interne, Sănătății și Economiei.

În fața intrării în clădirea Președinției a fost instalată o scenă pentru programul artistic și discursurile oficialilor. În partea dreaptă a scenei, au fost amenajate standuri cu ceai și vin fiert, care au au fost oferite gratis. Tot acolo a fost instalată și o cabină foto pentru doritorii de a imortaliza momentul și un panou, pe care oamenii au avut ocazia să lase mesaje în contextul deciziei Consiliului European. Iar în incinta Președinției au fost organizate activități de divertisment pentru copii, relatează NewsMaker.

În 3 ani, mai mulți pași spre UE decât în 30

În jurul orei 14:30, în scuarul Palatului prezidențial și-au făcut apariția președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și ambasadorul UE la Chișinău Janis Mazeiks. Pe parcursul evenimentului, Maia Sandu și Dorin Recean au fost zăriți în mulțime, în timp ce discutau și făceau fotografii cu oamenii. La ora 15:00, șefa statului și ambasadorul Mazeiks au urcat pe scenă, unde au susținut discursuri.

Maia Sandu a declarat că începerea negocierilor de aderare la UE se datorează oamenilor. „În ultimii 3 ani cred că am făcut mai mulți pași hotărâți pe calea integrării europene decât în ultimii 30 de ani. Dar ușa către Uniunea Europeană ne-a fost deschisă datorită efortului, muncii tuturor oamenilor de bună-credință din această țară: acelor care au luptat pentru integritatea și independența Republicii Moldova, a celor care au luptat în stradă și la vot pentru dreptate și împotriva corupției, a celor care muncesc onest acasă sau în diaspora”, a spus aceasta. Maia Sandu a subliniat că, de acum încolo, drumul spre eurointegrare depinde de societatea moldovenească. „De acum încolo, depinde în mare măsură de noi dacă drumul va fi scurt sau lung. Și cred eu că avem două sarcini majore în față. Unu: să construim un stat cu adevărat european, care are grijă de cetățenii săi, care poate să-și protejeze cetățenii. Și doi: să construim o societate cu adevărat europeană, unde oamenii trăiesc în armonie, unde oamenii se respectă reciproc și unde toți oamenii contribuie la binele comun”, a arătat șefa statului.

Totodată, președinta Sandu a mulțumit statelor UE pentru decizia de a aproba începerea negocierilor de aderarea cu Moldova și în mod special, șefa statului a mulțumit României, care sprijină parcursul european al țării.

La rândul său, ambasadorul UE Janis Mazeiks a susținut un discurs, pe care l-a rostit în limba română. Oficialul european i-a felicitat pe moldoveni și a spus că liderii UE consideră că locul Moldovei este în UE. „Știu că ați depus 120% efort, ca să nu existe niciun dubiu referitor la voința fermă a Moldovei de a adera la UE. Decizia de a începe negocierile de aderare reflectă determinarea moldovenilor, cât și angajamentul Uniunii Europene de a-și realiza promisiunile. Sper că acum, când este tot mai clar, că Republica Moldova va deveni membru al Uniunii Europene, integrarea europeană va fi consens național”, a spus el.

Ambasadorul Janis Mazeiks a atras însă atenția că până la integrarea propriu-zisă în UE urmează „multă muncă dificilă și multe decizii complexe”. „Dar spre deosebire de acum doi ani, vedem că visul european al Moldovei este o realitate care prinde tot mai mult contur. Moldova este Europa, Europa este Moldova!”, încheiat ambasadorul.

După discursurile celor doi oficiali, a fost interpretată piesa „We are the champions” de Ana Cernicova, Radu Dolgan și Pasha, acompaniați de National Youth Orchestra. Evenimentul a culminat cu evoluția Ansamblului Plăieșii și Satoshi.

Seara, președinta Maia Sandu a postat pe Facebook un mesaj de mulțumire, însoțit de mai multe fotografii din timpul sărbătorii, și i-a îndemnat în final pe moldoveni să revină de a doua zi la a-și face fiecare datoria, cu seriozitate și muncă multă, pentru a reuși până la final.

Publicație de la Budapesta:  România este deja cu ani lumină înaintea Ungariei

Anul trecut, populația ungară a cheltuit 71% din media UE pentru bunuri și servicii, adică pentru consum. Acesta este al doilea cel mai slab nivel din UE, ceea ce înseamnă că ungurii sunt pe locul doi în topul celor mai săraci cetățeni ai UE. Cel puțin conform cifrelor din 2022, acum actualizate. Anul trecut, doar bulgarii stăteau mai rău decât ungurii, cu 69% din media UE cheltuită pentru consumul individual. Bulgarii au parcurs un drum lung din 2021, când procentul lor era de 65%, relatează publicația de opoziție Nepszava, citată de Rador Radio România.

Există acum un pericol real ca bulgarii să depășească Ungaria în acest an, după ce anul acesta consumul maghiar s-a prăbușit, deoarece vânzările cu amănuntul au scăzut cu 10%, din cauza inflației record în UE.

Economiștii și sociologii folosesc mai multe metode pentru a măsura bunăstarea și sărăcia, dintre care consumul individual este unul dintre cei mai utili indicatori. În plus, Eurostat calculează datele privind consumul pentru țările UE la paritatea puterii de cumpărare, ceea ce compensează diferențele datorate diferențelor de curs de schimb și diferitelor niveluri de preț, adică se măsoară consumul real.

Eurostat a calculat că, în 2022, Luxemburg a avut cel mai mare consum pe cap de locuitor, cetățenii cheltuind 138% din media UE, urmat de Austria și Germania, pe care Ungaria dorea să le ajungă din urmă. În partea de jos a listei se află Bulgaria, cu 69% din media UE, a doua cea mai săracă țară fiind Ungaria, cu 71% din consumul UE, iar pe locul trei se află Croația și Letonia, cu câte 76-76%.

România este deja la ani lumină distanță de cifrele de consum din Ungaria, arată publicația maghiară. Românii au cheltuit anul trecut 86% din media UE, ceea ce nu se compară cu Ungaria, care a cheltuit 71%. În ultimii ani, economia României a demonstrat o recuperare puternică a decalajelor, după cum reiese din datele privind consumul românesc. De asemenea, țara a avut o inflație semnificativ mai mică în acest an, dar și economia sa crește mai rapid decât cea a Ungariei.

Potrivit obiectivului Guvernului Orbán, Ungaria ar trebui să fie una dintre cele mai locuibile cinci țări din Europa până în 2030, un obiectiv stabilit pentru prima dată de premierul ungar Viktor Orbán în 2018 și repetat de mai multe ori de atunci. Celălalt obiectiv a fost acela de a atinge 90% din dezvoltarea economică a Austriei până la acea dată. Deși Ungaria stă ceva mai bine din punct de vedere al produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, obiectivul Guvernului este complet nerealist atunci când ne uităm la cifrele de consum.

La nivelurile actuale de recuperare a decalajelor, Ungaria ar putea ajunge din urmă Austria în aproape 50 de ani. Un obiectiv mai realist ar fi acela de a se apropia de nivelul de dezvoltare al economiei românești, dar acest lucru ar necesita un efort major din partea politicii economice ungare.

NASA a descoperit pe Enceladus o moleculă cheie, punctul de plecare pentru originea vieții

Un studiu asupra datelor colectate de NASA de pe Enceladus, luna de gheață a lui Saturn, a găsit dovezi ale unui ingredient cheie pentru viață și o sursă superîncărcată de energie pentru a o alimenta. Oamenii de știință știau că imensa coloană de particule de gheață și vapori de apă care iese din luna Enceladus a lui Saturn este bogată în compuși organici, unii dintre aceștia fiind importanți pentru viață așa cum o cunoaștem.

Acum, cercetătorii care analizează datele de la misiunea Cassini a NASA, duc dovezile privind posibilitatea locuirii cu un pas mai departe. Concret, ei au găsit confirmări solide ale cianurii de hidrogen, o moleculă cheie pentru originea vieții.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, dovezi că oceanul, ascuns sub coaja exterioară de gheată a lunii și care alimentează coloana de particule, conține o sursă puternică de energie chimică. Necunoscută până acum, sursa de energie este sub forma mai multor compuși organici, dintre care unii, pe Pământ, servesc drept combustibil pentru organisme.

Descoperirile, publicate joi, 14 decembrie, în revista Nature Astronomy, indică faptul că în această mică lună ar putea exista mult mai multă energie chimică decât se credea anterior. Cu cât este mai multă energie disponibilă, cu atât este mai probabil ca viața să se poată multiplica și să fie susținută.

Viața așa cum o cunoaștem necesită elemente de bază, cum ar fi aminoacizii, iar cianura de hidrogen este una dintre cele mai importante și versatile molecule necesare pentru a forma aminoacizii. Deoarece moleculele sale pot fi aranjate în multe moduri diferite, autorii studiului se referă la cianura de hidrogen ca la „briceagul elvețian al precursorilor de aminoacizi”.

Enceladus este unul dintre sateliții naturali ai planetei Saturn. Este unul dintre cei mai mici sateliți dintre cei cunoscuți ai lui Saturn și se distinge prin prezența unei suprafețe acoperite cu gheață și activități geologice remarcabile. Satelitul a fost descoperit în 1789 de către astronomul german William Herschel. Ceea ce face Enceladus deosebit de interesant pentru cercetători este prezența unui ocean subteran sub suprafața sa ghețată.

Paramilitari ruși din Ucraina revendică un atac în Belgorod

Legiunea Libertatea Rusiei, o grupare paramilitară cu sediul în Ucraina formată din ruși care se opun președintelui Vladimir Putin, a revendicat duminică un atac transfrontalier la câțiva kilometri în interiorul regiunii Belgorod. Gruparea, desemnată drept teroristă în Rusia, a anunțat că a distrus o fortăreață a trupelor rusești în apropierea localității Terebreno, fără a preciza dacă a distrus infrastructura sau a ucis soldați, și a adăugat că a lăsat în urmă mine. Duminică, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, care se confruntă cu atacuri frecvente ale forțelor ucrainene, a declarat că Terebreno se află sub tirurile forțelor armate ucrainene și că o "bătălie" este în desfășurare la marginea localității.

El a precizat că niciun civil nu a fost rănit, dar că trei case și liniile electrice au fost avariate. Sâmbătă, el a postat pe aplicația de mesagerie Telegram că 19 sate sau ferme au fost ținta unor bombardamente ucrainene sau a unor dispozitive explozive lansate de drone.

Alertă de securitate după un accident în care a fost implicat un vehicul din convoiul lui Biden

Un vehicul din convoiul președintelui american Joe Biden a fost lovit duminică de o mașină în timp ce liderul de la Casa Albă părăsea sediul său de campanie din Delaware. Coliziunea dintre o berlină și un SUV din convoi a provocat un zgomot puternic. Vehiculul din convoiul prezidențial se afla la o intersecție din apropierea sediului de campanie, la aproximativ 40 de metri de Biden. Agenții au interceptat imediat berlina înmatriculată în Delaware și au îndreptat armele spre șofer.

Personalul de securitate l-a urcat imediat pe Joe Biden într-un vehicul care îl aștepta și l-a condus departe de clădirea din centrul orașului Wilmington. "Președintele și prima doamnă sunt bine", a declarat un oficial de la Casa Albă care a asistat la incident.

Adunați pe trotuarul din fața birourilor de campanie, unde președintele și Jill Biden luaseră masa împreună cu echipa lor, reporterii tocmai îi puseseră o întrebare lui Biden în momentul în care s-a auzit coliziunea.

Israel: Peste 1.000 de prizonieri au fost capturați în Gaza

Forțele israeliene au capturat peste 1.000 de persoane în războiul împotriva Hamas în Gaza, a anunțat duminică șeful Statului Major al armatei israeliene.

Adresându-se soldaților din interiorul enclavei bombardate, șeful Statului Major, Herzi Halevi, a spus: Atunci când combatanții "depun armele și ridică mâinile, îi arestăm, nu îi împușcăm". "Obținem o mulțime de informații de la prizonierii pe care îi avem, avem deja peste o mie", a declarat Halevi într-o înregistrare video distribuită de armată.

Comentariile lui Halevi au fost făcute după ce soldații au împușcat din greșeală trei ostatici israelieni care, potrivit armatei, fluturau un steag alb.

Furtună puternică în Argentina și Uruguay: 16 persoane au murit

Bilanțul victimelor unei furtuni puternice care a lovit Argentina în weekend a ajuns la 16 morți în Argentina și în țara vecină Uruguay. Agenția de meteorologie din Uruguay a anunțat că două persoane au murit în urma rafalelor puternice de vânt venite dinspre sud-est duminică dimineața devreme.

În Argentina, o femeie a murit duminică dimineața după ce a fost lovită de o creangă de copac căzută în orașul Moreno, potrivit presei locale. Alte 13 persoane au murit sâmbătă în orașul Bahia Blanca, după ce un zid s-a prăbușit în timpul furtunii. Președintele argentinian Javier Milei a vizitat duminică locul tragediei.

Din cauza furtunii, în capitala Buenos Aires, vântul puternic a doborât copaci și stâlpi de iluminat.

Mexic: Atac la o petrecere în Guanajuato, soldat cu 12 morți

Douăsprezece persoane au fost ucise într-un atac comis la o petrecere de sărbători în statul mexican Guanajuato, au anunțat duminică autoritățile mexicane. Atacul a avut loc în zori în orașul Salvatierra, când un grup înarmat a deschis focul asupra petrecăreților care participau la o posada, o petrecere tradițională mexicană organizată în zilele premergătoare Crăciunului, potrivit presei locale. Biroul procurorului general al statului a precizat pe X că 12 persoane au fost ucise, fără a oferi mai multe detalii.

Guanajuato, unde se află un număr semnificativ de fabrici de autovehicule și de aeronautică, a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai violente state din țară, pe fondul confruntărilor dintre puternicele grupări de traficanți de droguri.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.