Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Creștinismul înregistrează o creștere la nivel mondial: 30 de milioane de credincioși noi pe an

Ziarul de Vrancea
20 dec 2023 1547 vizualizări

Pentru prima dată, numărul creștinilor din întreaga lume a depășit 2,6 miliarde

La nivel mondial se înregistrează o creștere surprinzătoare a numărului de creștini, depășind pentru prima dată 2,6 miliarde, potrivit „Studiului cu privire la creștinismul mondial” elaborat de Centrul de Cercetare PEW din Washington, citat de Rador Radio România. „Creștinismul crește cu o rată anuală de 1,18%, adică cu 30 de milioane de credincioși. În fiecare zi comunitatea creștină crește cu aproximativ 82.000 de oameni. În 2023, numărul creștinilor din întreaga lume va depăși pentru prima dată 2,6 miliarde”, se arată în studiul PEW Center.

Biserica Catolică înregistrează aproximativ 1,38 miliarde de catolici în întreaga lume, iar numărul acestora este de așteptat să crească semnificativ, în special în Africa și America. Ceea ce este surprinzător, desigur, este că numărul creștinilor este în creștere și în țări precum Japonia și China, în timp ce în Coreea de Sud, creștinismul este acum cea mai mare religie organizată.

Conform studiului, Biserica Catolică crește însă semnificativ mai încet (0,93%) decât bisericile așa-numit libere (diferite de bisericile de stat). Un aflux mare înregistrează mai ales Biserica Evanghelică, cu o creștere anuală de 1,79%.

Creșterea creștinismului este cea mai puternică în emisfera sudică. Dacă în urmă cu 100 de ani erau de două ori mai mulți creștini în Europa decât în restul lumii la un loc, acum există mai mulți creștini care trăiesc atât în America Latină (611 milioane), cât și în Africa (718 milioane) decât în Europa (566 milioane). În Asia există pentru prima dată peste 400 de milioane de creștini.

Celelalte religii

Comparativ cu celelalte religii, se observă că cea mai rapidă creștere o înregistrează grupurile religioase islamice (1,87%). Numărul musulmanilor a depășit 2 miliarde pentru prima dată în acest an. Al treilea grup religios ca mărime, hindușii (cu o rată de creștere 1,2%), numără acum 1,09 miliarde de oameni. În schimb, numărul budiștilor crește semnificativ mai încet decât comunitățile creștine (0,77%), la 535 milioane. Comunitatea evreiască crește și ea încet, cu doar 0,7% (până la 15 milioane de persoane) – o creștere mai lentă în raport cu populația mondială (cu 1,18%). În timp ce creștinii reprezintă astăzi o treime din populația lumii, procentul evreilor este de doar 0,2%.

Franța: Soția unui criminal în serie, condamnată la închisoare pe viață

bărbatul a recunoscut 11 crime înainte de a muri n victimele, cu vârste cuprinse între 9 și 30 de ani, au fost împușcate, strangulate sau înjunghiate

Soția unui criminal în serie din Franța a fost condamnată la închisoare pe viață pentru complicitate la două crime și o răpire. Monique Olivier, în vârstă de 75 de ani, a fost judecată în Franța pentru participarea sa la violarea și uciderea lui Joanna Parrish, în vârstă de 20 de ani, din Gloucestershire, în 1990, și a lui Marie-Angèle Domèce, în vârstă de 18 ani, în 1988. De asemenea, ea a fost acuzată că l-a ajutat să o răpească pe Estelle Mouzin, în vârstă de nouă ani, al cărei corp nu a fost găsit niciodată, în 2003.

Michel Fourniret a murit înainte de a putea fi judecat pentru aceste crime. Olivier ispășește deja închisoare pe viață pentru rolul ei în crimele din trecut ale fostului ei soț, care a murit în 2021. Ea a primit acum o a doua condamnare pe viață, cu un minim de 20 de ani. Tatăl Joannei Parrish, Roger Parrish, a ținut un moment de reculegere pentru toate victimele lui Fourniret. "Am așteptat mult timp", a spus el.

În ceea ce privește rolul lui Olivier în crime, el a adăugat: "Numai prezența ei ar fi câștigat încrederea tuturor victimelor, care nu ar fi crezut niciodată că o femeie ar fi putut lua parte la un act atât de îngrozitor și depravat."

Procesul de trei săptămâni a vizat rolul lui Olivier în răpirea, violul și uciderea domnișoarelor Parrish și Domèce, precum și răpirea domnișoarei Mouzin.

Instanței i s-a spus că rolul lui Olivier în crime a fost acela de a liniști victimele pentru ca acestea să intre în duba lui Fourniret. Olivier a recunoscut că a fost prezentă în Auxerre când Parrish a fost răpită, întemnițată, violată și ucisă. Ea a declarat că violul și crima ar fi putut avea loc în casa din St Cyr les Colons, și nu în dubă.

Supranumit "Căpcăunul din Ardeni", Fourniret a fost închis pe viață în 2008, după ce a fost condamnat pentru uciderea a șapte fete și tinere femei. În 2018, el a primit o a doua condamnare pe viață pentru o a opta crimă. În total, el a mărturisit 11 crime înainte de a muri - inclusiv cea a domnișoarei Parrish.

Victimele lui Fourniret - cele mai multe dintre ele fiind violate - aveau vârste cuprinse între nouă și 30 de ani. Acestea au fost împușcate, strangulate sau înjunghiate până la moarte.

Familie de pakistanezi, condamnată la închisoare pe viață în Italia, după ce și-a ucis fiica pentru că a refuzat o căsătorie aranjată

Italia a condamnat un cuplu pakistanez la închisoare pe viață pentru că și-a ucis fiica în vârstă de 18 ani pentru că a refuzat o căsătorie aranjată, transmite BBC. Cadavrul lui Saman Abbas a fost găsit sub o fermă din nordul Italiei în noiembrie 2022, la 18 luni de la dispariția ei. Tatăl ei, Shabbar Abbas, a fost arestat în Pakistan în august și extrădat pentru a fi judecat pentru uciderea ei. Soția sa, Nazia Shaheen, a fost condamnată în absența sa. Se crede că aceasta se ascunde în Pakistan.

Așa-zisa crimă de onoare a lui Saman Abbas a șocat Italia. În urma dispariției acesteia, uniunea comunităților islamice din țară a emis o fatwa - o hotărâre religioasă - care respinge căsătoriile forțate. Părinții ei au fost declarați vinovați și condamnați marți de către un tribunal din orașul Reggio Emilia.

Shabbar Abbas și-a susținut marți nevinovăția în fața instanței. "Acest proces nu este complet. Și eu vreau să știu cine mi-a ucis fiica", a declarat el în fața instanței.

Un unchi, Danish Hasnain, a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare pentru implicarea sa în uciderea fetei. Hasnain a fost reținut în temeiul unui mandat european de arestare în Franța în septembrie 2021.

Saman Abbas emigrase împreună cu familia sa din Pakistan în orașul agricol Novellara când era adolescentă, potrivit mai multor rapoarte media. Acolo, a început să se întâlnească cu un bărbat ales de ea. O fotografie în care apare sărutându-și prietenul pakistanez pe o stradă din capitala regiunii, Bologna, ar fi stârnit furia părinților ei.

Anchetatorii italieni au declarat că cuplul ar fi vrut ca fiica lor să călătorească în Pakistan pentru o căsătorie aranjată în 2020, dar ea a refuzat. Potrivit presei italiene, ea ar fi trăit sub protecția serviciilor sociale începând cu luna octombrie a aceluiași an, dar s-a întors în casa familiei din Novellara la sfârșitul lunii aprilie 2021, după care a dispărut. Procurorii au declarat că a fost păcălită pentru a se întoarce acasă.

Imaginile de pe camerele de supraveghere difuzate de poliție au arătat trei membri ai familiei lui Saman Abbas mergând cu lopeți, o rangă și o geantă albastră la 29 aprilie 2021. În ziua următoare, o înregistrare separată arată cum adolescenta dispărută părăsește casa împreună cu părinții ei. O autopsie a arătat ulterior că Saman Abbas a suferit o fractură de gât, posibil ca urmare a faptului că a fost strangulată.

În Pakistan, sute de femei sunt ucise în acest fel în fiecare an. Un număr mult mai mic de bărbați sunt, de asemenea, uciși în astfel de cazuri. Luna trecută, o femeie în vârstă de 18 ani din districtul izolat Kohistan a fost împușcată mortal de tatăl și unchiul ei, la ordinul bătrânilor din trib - din cauza unei fotografii în care apărea cu un bărbat. Fotografia, care a devenit virală, s-a descoperit ulterior că fusese trucată. Tatăl ei a fost arestat, în timp ce unchiul ei este căutat.

Documente interne: Probleme ascunse la cel mai nou reactor nuclear construit de Rusia

acest tip de reactor va fi folosit și în centralele din Ungaria și Turcia

În timp ce trupele lui Vladimir Putin invadau Ucraina, în februarie anul trecut, creștea alarma specialiștilor în legătură cu un proiect nuclear emblematic al Kremlinului dezvoltat la Astraveț, în Belarusul vecin, la mică distanță de granița cu Uniunea Europeană, scrie Bloomberg. Inginerii de la compania nucleară rusă Rosatom, care se pregăteau să conecteze un nou reactor de 1.200 de megawați, pentru a genera electricitate la centrala nucleară Astraveț din Belarus, au detectat o problemă misterioasă și extrem de rară. Specialiștii au constatat că rășina se infiltra în circuitul primar, amenințând să blocheze componentele esențiale, potrivit unor documente interne ale companiei nucleare de stat din Rusia, consultate de Bloomberg.

Barele de control și ansamblurile de combustibil riscau să fie avariate sau rupte dacă problema persista atunci când atomii de uraniu începeau să fisioneze. În cel mai rău caz, potrivit unor persoane familiarizate cu problema, acumularea așa-numitei rășini schimbătoare de ioni, care reglează puritatea apei ce curge prin canalele și conductele centralei, ar putea împiedica controlul reactorului, crescând riscul unei topiri, dacă ceva ar merge prost odată ce acesta ar fi pus în funcțiune. Astfel, la 25 februarie 2022, Rosatom a scos temporar din funcțiune unitatea sa din nord-vestul Belarusului, proaspăt alimentată cu combustibil, întârziind lansarea acesteia. Inginerii au declarat că Rosatom a respectat procedurile de siguranță, întrerupând pornirea fizică a reactorului pentru a investiga problema. Cu toate acestea, problema a provocat întârzieri care au amânat operațiunile comerciale cu mai mult de un an.

Cauza contaminării cu rășină rămâne incertă și nu a fost raportată autorităților internaționale de siguranță, potrivit a trei ingineri nucleari cu cunoștințe aprofundate despre proiectele reactoarelor rusești, care au cerut să nu fie identificați. Aceștia au declarat că este important să se afle dacă problema a fost legată de o eroare operațională sau de proiectarea sistemului, astfel încât să nu se repete în alte locuri în care se construiesc reactoare VVER-1200.

Incidentul de contaminare a apei, care a fost semnalat anterior de serviciile de informații lituaniene, se numără printre o serie de probleme, inclusiv lipsa de forță de muncă calificată, întârzieri în transporturi și livrări defectuoase, cu care Rosatom s-a confruntat în ultimii ani și care au continuat în urma războiului lui Putin împotriva Ucrainei, potrivit documentelor și interviurilor cu oficiali europeni realizate de Bloomberg.

De ce este Rosatom importantă pentru Putin

În timp ce Rosatom controlează centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia în sud-estul Ucrainei, compania nu este supusă unor sancțiuni pentru implicarea sa în război. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că sunt foarte multe centrale atomice în întreaga lume care depind de Rosatom pentru aprovizionarea cu combustibil nuclear pentru reactoarele lor. Comerțul nuclear al Rusiei aduce o mulțime de bani, dar aceasta nu este măsura completă a importanței sale pentru Kremlin. De fiecare dată când Rosatom este de acord să construiască un nou reactor, blochează fluxuri de numerar - și influență politică - potențial pentru decenii. În prezent, Rosatom are 22 de proiecte în construcție în șapte țări.

Datele arată că anul trecut comerțul nuclear al Rusiei a crescut cu o cincime, furnizând în același timp mai mult de o treime din combustibilul pentru reactoare către SUA. Împreună, contractele de construcție și livrările de combustibil valorează zeci de miliarde de dolari pentru Rosatom.

Auditurile interne ale centralei din Belarus și progresele înregistrate de Rusia în construcția primei centrale nucleare din Turcia confirmă unele dintre îngrijorările agenției baltice de spionaj, potrivit unor oficiali europeni familiarizați cu aceste rapoarte. Proiectul Akkuyu, în valoare de 20 de miliarde de dolari, cu patru reactoare VVER-1200 concepute pentru a acoperi o zecime din cererea de electricitate din Turcia, a fost susținut personal de Putin și de președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Documentele arată că Rosatom s-a confruntat cu întârzieri în livrări și că în ultimele luni s-a luptat pentru a achiziționa la timp sisteme de control, instrumente și sisteme de alimentare de rezervă, precum și comutatoare, piese pentru cazane și compresoare pentru centrala din Turcia. De asemenea, compania a fost forțată să se bazeze pe un număr mic de furnizori noi și neexperimentați din China și Rusia pentru a umple orice lacună.

Rosatom a anunțat la 12 decembrie că a primit aprobarea de la autoritatea de reglementare nucleară din Turcia pentru a genera în premieră energie la Akkuyu în 2024. Dar demararea primei unități de la Akkuyu este cu până la 323 de zile în întârziere față de programul stabilit la sfârșitul acestei veri, arată un audit intern. În cel mai bun scenariu, acesta este cu șase luni în urmă, potrivit auditului.

O rochie purtată Prințesa Diana s-a vândut cu peste 1 milion de dolari

Impresionanta rochie de seară din catifea, un model cu umeri mari, tipic anilor 1980 și purtat doar de două ori de prințesa Diana, a fost vândută la Julien's Auctions din Hollywood pentru 1.148.080 de dolari, depășind estimarea de 100.000 de dolari.

Aceasta a stabilit un record ca fiind cea mai scumpă rochie purtată vreodată de Diana. Recordul a fost deținut anterior de o rochie din 1991, realizată de Victor Edelstein, care a fost vândută în ianuarie pentru 604.800 de dolari.

Rochia, care amintește de cerul nopții, are broderii metalice cu stele realizate de designerul Jacques Azagury. Diana a purtat mai multe piese ale creatorului de modă marocano-britanic în perioada în care a făcut parte din familia regală. Piesa de colecție prezintă, de asemenea, o fustă din organza albastru regal, legată cu o eșarfă mare și o fundă, despre care se crede că este un indiciu al dragostei ei pentru balet, în special pentru English National Ballet.

Prințesa Diana a purtat pentru prima dată rochia în stil balerină cu talie joasă în 1985, la Florența, Italia, la o cină în timpul unui turneu regal cu Prințul Charles și din nou la Orchestra Simfonică din Vancouver în 1986. La începutul acestui an, un pulover de lână excentric decorat cu oi albe și o singură oaie neagră a stabilit un record atât pentru cel mai scump pulover vândut vreodată la licitație, cât și pentru cel mai mare preț plătit pentru o piesă de îmbrăcăminte care nu este o rochie purtată de Diana, ajungând la 1,14 milioane de dolari la Sotheby's New York.

Ungaria va renunța la obiecția față de intrarea Bulgariei în Schengen

Ungaria își va ridica obiecția față de aderarea Bulgariei la spațiul Schengen după ce parlamentul bulgar va confirma oficial eliminarea unei taxe suplimentare pe transporturile de gaz rusesc, a declarat marți ministrul de externe Peter Szijjarto.

"Am fost informat de către colegul meu bulgar că ieri (luni) parlamentul bulgar a eliminat această lege", a declarat Szijjarto într-o înregistrare video pe pagina sa de Facebook. El a precizat că, odată ce legea va fi publicată vineri, așa cum era de așteptat, în periodicul legislativ al parlamentului, Ungaria va renunța la obiecția sa și va cere Comisiei Europene să oprească o procedură de infringement pe care Budapesta a inițiat-o. Bulgaria a introdus o nouă taxă de tranzit pentru gazul rusesc, de 10 euro pe MWh, în luna octombrie a acestui an, atrăgându-și critici puternice din partea Ungariei, al cărei ministru de externe a calificat acțiunea drept "ostilă".

Ministerul de Externe al Ungariei a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că Budapesta se va opune prin veto intrării Bulgariei în Schengen, dacă taxa va rămâne în vigoare. Bulgaria este prin principala rută prin care Ungaria importă gazele rusești.

Actorul Gérard Depardieu acuzat de viol de o jurnalistă spaniolă

Jurnalista și scriitoarea spaniolă Ruth Baza a depus, la rândul ei, o plângere în Spania împotriva actorului francez Gérard Depardieu pentru viol la Paris în 1995. La 12 octombrie 1995, Ruth Baza avea 23 de ani, iar Gérard Depardieu 46: jurnalista venise să îi ia un interviu actorului francez la Paris pentru revista Cinemanía și tocmai în timpul acestui interviu a declarat că a fost violată.

Joi, Ruth Baza, acum în vârstă de 51 de ani, a depus o plângere la poliția spaniolă, a declarat marți pentru AFP, confirmând o informație apărută în cotidianul spaniol La Vanguardia. Ea a vorbit despre "o intruziune fără niciun consimțământ" și a spus că s-a simțit "paralizată" în timpul evenimentelor, care, potrivit acesteia, au avut loc în incinta fostei societăți de producție Roissy Films.

Ruth Baza se referă la "agresiune sexuală", deoarece în Spania această infracțiune include și violul, conform codului penal. Cu toate acestea, când a fost întrebată despre natura incidentului, ea a răspuns că a fost într-adevăr un viol: "Așa a fost descris de poliție". Contactate de AFP, poliția și parchetul au declarat că nu au putut confirma depunerea acestei plângeri, a treia care îl vizează pe actor pentru violență sexuală din 2018 încoace. "Când am început interviul, eram amândoi în picioare și nu știu cum, deodată, m-a luat în brațe. A început să mă sărute pe toată fața mea. M-a sărutat pe gură și nu mă puteam mișca", a povestit Ruth Baza pentru AFP. "Mi-a atins trupul și mi-a atins între picioare, nu mă puteam mișca. Nu puteam să mă mișc, iar el mă săruta, mă săruta", a repetat ea, spunând că a fost "pietrificată" și că "nu simțea nimic".

Jurnalista explică faptul că a uitat "complet" de fapte până când a citit ancheta publicată de site-ul de știri Mediapart în aprilie, în care treisprezece femei îl acuzau pe actor de violență sexuală. Acest articol, spune ea, a declanșat o "trezire interioară" și "flash-uri" de memorie, coroborate cu note personale din acea perioadă pe care spune că le-a regăsit.

Din punct de vedere juridic, această plângere are puține șanse de reușită, întrucât faptele sunt a priori prescrise în Franța. Cu toate acestea, Ruth Baza explică faptul că a decis să depună plângerea în speranța că aceasta ar putea "ajuta alte persoane" să facă același lucru.

SUA: Cinci copii au murit într-un incendiu, în timp ce tatăl făcea cumpărături de Crăciun

Cinci copii au murit într-un incendiu, în Arizona, în timp ce tatăl făcea cumpărături de Crăciun. Patru dintre copii erau frați, iar al cincilea era rudă cu ei.

Incendiul a distrus casa cu două etaje sâmbătă seara, au declarat luni autoritățile, fără a lăsa supraviețuitori. Patru copii, cu vârste de 2, 4, 5 și 13 ani, erau frați, în timp ce un copil de 11 ani era o rudă în vizită. Oficialii investighează incendiul și nu au făcut publice numele copiilor sau al tatălui.

Incendiul a izbucnit în Bullhead City, la 160 km sud de Las Vegas, sâmbătă, cu puțin înainte de ora locală 17:00 (1:00 GMT). "Tatăl copiilor a declarat anchetatorilor că a fost plecat timp de aproximativ 2,5 ore pentru a cumpăra alimente și cadouri de Crăciun", a precizat poliția din Bullhead City într-un comunicat.

Ancheta preliminară a constatat că incendiul a pornit de la intrarea de la parter, "făcând cel mai probabil imposibilă ieșirea în siguranță din locuință a copiilor aflați în dormitorul de la etaj", au precizat autoritățile. Toate cele cinci victime au fost găsite în același dormitor de la etaj. Se pare că focul și-a croit drum pe singura scară a casei, blocându-le calea de scăpare.

Martorii au descris vecini frenetici care au adunat furtunuri și scări în încercarea de a lupta împotriva incendiului.

Prima “ghiulea” de glezna lui Trump în drumul spre Casa Albă

Într-o decizie uimitoare și fără precedent, Curtea Supremă din Colorado l-a eliminat marți pe fostul președinte Donald Trump de pe buletinul de vot din statul Colorado pentru anul 2024, hotărând că acesta nu este un candidat eligibil din cauza "interdicției de insurecție" prevăzută de al 14-lea amendament.

Decizia de 4-3 va fi suspendată până la 4 ianuarie, în așteptarea apelului lui Trump la Curtea Supremă a SUA, care ar putea soluționa problema pentru întreaga națiune.

Decizia Curții Supreme a statului se aplică doar în Colorado, dar hotărârea istorică va zgudui campania prezidențială din 2024. Oficialii electorali din Colorado au declarat că această chestiune trebuie să fie soluționată până la 5 ianuarie, care este termenul legal pentru stabilirea listei de candidați pentru alegerile primare republicane programate pentru 5 martie. "Președintele Trump nu a incitat pur și simplu la insurecție", a scris majoritatea în opinia nesemnată. "Chiar și atunci când asediul asupra Capitoliului era în plină desfășurare, el a continuat să îl susțină cerându-i în mod repetat vicepreședintelui (Mike) Pence să refuze să își îndeplinească datoria constituțională și sunându-i pe senatori pentru a-i convinge să oprească numărarea voturilor electorale. Aceste acțiuni au constituit o participare evidentă, voluntară și directă la insurecție", se mai arată în document.

"Concluzionăm că dovezile de mai sus, a căror mare parte a fost necontestată la proces, au stabilit că președintele Trump s-a implicat în insurecție", a adăugat opinia. "Eforturile directe și exprese ale președintelui Trump, timp de mai multe luni, prin care și-a îndemnat susținătorii să mărșăluiască spre Capitoliu pentru a împiedica ceea ce el a caracterizat în mod fals ca fiind o presupusă fraudă asupra poporului acestei țări au fost în mod incontestabil evidente și voluntare", au mai stabilit judecătorii.

Ratificat după Războiul Civil, cel de-al 14-lea Amendament spune că oficialilor care depun un jurământ de susținere a Constituției le este interzis să mai ocupe funcții viitoare dacă "s-au implicat în insurecție", însă formularea amendamentului este vagă, nu menționează în mod explicit președinția și a fost aplicat doar de două ori din 1919.

Staff-ul de campanie al lui Trump a declarat marți că va face "rapid apel".

Hotărârea vine în timp ce un apel similar este în curs de soluționare în Michigan, unde Trump a avut de asemenea câștig de cauză. El a respins contestațiile împotriva celui de-al 14-lea Amendament în mai multe state-cheie, în timp ce contestatarii au promis că vor continua să lupte în instanțe, potențial chiar și după alegerile prezidențiale din 2024, dacă va câștiga.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.