Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: „Avem nevoie de o transformare a NATO pentru război"

Ziarul de Vrancea
16 ian 2024 1221 vizualizări

Șeful militar al Alianței Nord-Atlantice spune că orice se poate întâmpla, în orice moment

Un înalt oficial militar NATO a făcut miercuri apel la instituțiile publice și la companiile private din Occident să își schimbe mentalitatea pentru a se concentra pe eficacitate, pentru a face față unei ere în care orice se poate întâmpla oricând, transmite Reuters. „Avem nevoie de o transformare a NATO pentru război", a declarat șeful Comitetului militar al alianței, amiralul olandez Rob Bauer, în timpul unei reuniuni de la Bruxelles cu șefii apărării din mai multe țări.

În trecut, organizațiile publice și private au trăit într-o eră în care totul era abundent, previzibil, controlabil și concentrat pe eficiență, a remarcat el. Ținând cont de invazia rusă în Ucraina ce a început în 2022, aceștia vor trebui să își schimbe mentalitatea și să treacă la „o eră în care orice se poate întâmpla, în orice moment, o eră în care trebuie să ne așteptăm la neprevăzut, o eră în care trebuie să ne concentrăm pe eficacitate pentru a fi pe deplin eficienți", a mai spus șeful Comitetului militar al NATO.

Bauer a promis continuarea ajutorului NATO pentru Kiev: „Ucraina va avea sprijinul nostru în fiecare zi care va urma, pentru că rezultatul acestui război va determina soarta lumii", a spus el.

Declarațiile sale vin într-un context în care mai multe voci importante din Occident au avertizat că Rusia reprezintă o amenințare reală ce ar putea genera un conflict dincolo de războiul din Ucraina.

„Izbucnire iminentă a unui război în vara anului 2025”

Germania pregătește diferite scenarii ca urmare a amenințării ruse, a transmis luni Ministerul Apărării german, după ce tabloidul Bild a publicat un document clasificat al armatei germane care nu exclude o escaladare împotriva NATO în acest an și o ipotetică confruntare în 2025. Potrivit Bild, în acest document secret, armata germană analizează posibile acțiunile ale Rusiei și Occidentului lună de lună, inclusiv un ipotetic scenariu al „Apărării Alianței 2025”, care prevede desfășurarea a „sute de mii de soldați NATO și o izbucnire iminentă a unui război în vara anului 2025”. Conform acestui document, în februarie, Rusia ar iniția o nouă mobilizare a 200.000 de persoane și ar lansa o ofensivă în Ucraina care, din cauza „sprijinului ezitant occidental” pentru Kiev, ar da rezultate în iunie și ar face ca trupele ucrainene să se retragă treptat.

Potrivit scenariului german, atacul inițial camuflat și apoi din ce în ce mai deschis împotriva Occidentului ar începe în iulie. Conform scenariului, Kremlinul ar provoca de fiecare dată noi crize prin atacuri cibernetice severe și alte forme de război hibrid, cum ar fi instigarea împotriva minorităților etnice ruse, în special în statele baltice, scrie Agerpres.

„Obiectivul secret al Kremlinului”

Bild susține că scenariul prevede ciocniri pe care Rusia le-ar folosi ca scuză pentru a începe în septembrie exerciții cu Belarus cu participarea a 50.000 de soldați. În realitate, Rusia ar acumula trupe la frontiera cu Polonia și Lituania, iar în octombrie ar comasa trupe și rachete cu rază medie de acțiune în exclava Kaliningrad unde ar continua să trimită armament sub „minciuna propagandistică a unui atac iminent al NATO”. „Obiectivul secret al Kremlinului ar fi de a cuceri coridorul Suwalki”, un teritoriu de 65 de kilometri de-a lungul frontierei dintre Polonia și Lituania, situat între enclava rusă Kaliningrad și Belarus, scrie Bild.

Potrivit scenariului, începând din decembrie 2024 ar urma să aibă loc un „conflict de frontieră” provocat artificial și „tulburări cu numeroși morți” în această zonă, deja pe teritoriul NATO. O reuniune specială a NATO ar urma să aibă loc în ianuarie 2025, la care Polonia și statele baltice ar informa cu privire la o amenințare tot mai mare din partea Rusiei. Rusia ar urma să transfere trupe suplimentare în țările baltice și în Belarus în luna martie, iar, până atunci, să adune două divizii de tancuri, o divizie de infanterie mecanizată și un comandament, adică un total de 70.000 de soldați.

În mai 2025, NATO ar urma să ia în sfârșit „măsuri credibile de descurajare” pentru a preveni un atac rusesc asupra Suwalki din direcția Belarus și Kaliningrad, conform scenariului menționat. În „ziua X”, potrivit armatei germane, Alianța va desfășura 300.000 de oameni pe flancul său estic, între care 30.000 de soldați germani.

OMS: Cel puțin 1,4 milioane de vieți salvate în Europa de vaccinarea anticovi

pandemia a provocat 2,2 milioane de decese în regiune

Vaccinurile anticovid au salvat cel puțin 1,4 milioane de vieți în Europa, anunță directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) Hans Kluge, care avertizează că virusul este ”aici pentru a rămâne”. ”În prezent, 1,4 milioane de oameni din regiunea noastră (OMS), majoritatea persoane în vârstă, pot profita de viață împreună cu apropiații lor pentru că au luat decizia vitală de a se vaccina împotriva covid-19”, a anunțat marți, într-o conferință de presă Hans Kluge.

Potrivit OMS, la 19 decembrie 2023, peste 277,7 milioane de cazuri de covid-19 au fost declarate în regiunea OMS Europa, din care fac parte 53 de țări și care se întinde din Asia Centrală, dar și 2,2 milioane de morți din cauza covid-19.

”Primul rapel a permis numai el salvarea a 700.000 de vieți”, a subliniat medicul.

În timpul iernii, este crucial ca oamenii să se protejeze și să-i protejeze pe cei mai fragili. ”În timp ce învățăm să trăim împreună cu covid-19 și cu alte virusuri respiratorii, este absolut vital ca populațiile vulnerabile să rămână la zi cu vaccinarea împotriva covia-19 și a gripei”, avertizează el.

Europa trebuie să investească absolut în sănătatea sa, subliniază Hans Kluge.

”Riscăm să nu fim pregătiți de orice eventualitate excepțională, precum apariția unei noi variante mai grave a covid-19 sau a unui agent patogen încă necunoscut”, avertizează el. Europa este necesar să facă eforturi de finanțare pentru a îmbunătăți situația personalului medical și a eradica penuria de medicamente de bază.

Populația Chinei scade pentru al doilea an consecutiv

numărul chinezilor s-a redus cu peste 2 milioane într-un singur an n Academia Chineză de Științe, administrată de stat, estimează că sistemul de pensii va rămâne fără bani până în 2035

Populația Chinei a scăzut, pentru al doilea an consecutiv în 2023, în condițiile în care o rată a natalității scăzute la un nivel record și valul de decese COVID-19 au accelerat o scădere care va avea efecte profunde pe termen lung asupra potențialului de creștere a economiei, transmite Reuters.

Biroul Național de Statistică a anunțat că numărul total de persoane din China a scăzut cu 2,08 milioane, sau 0,15%, până la 1,409 miliarde în 2023.

Această cifră a fost cu mult peste scăderea populației de 850.000 de persoane în 2022, care a fost prima din 1961, în timpul Marii Foamete din epoca Mao Zedong.

China a cunoscut o creștere dramatică a cazurior de COVID la nivel național, la începutul anului trecut, după ce trei ani de măsuri stricte de depistare și carantină au ținut virusul în mare parte sub control, până când autoritățile au ridicat brusc restricțiile în decembrie 2022. Numărul total de decese a crescut anul trecut cu 6,6%, ajungând la 11,1 milioane, rata mortalității atingând cel mai ridicat nivel din 1974, în timpul Revoluției Culturale. Nașterile noi au scăzut cu 5,7%, la 9,02 milioane, iar rata natalității a fost la un nivel minim record de 6,39 nașteri la 1.000 de persoane, în scădere de la o rată de 6,77 nașteri în 2022.

Nașterile din țară sunt în scădere de zeci de ani, ca urmare a politicii copilului unic, implementată între 1980 și 2015, și a urbanizării sale rapide în această perioadă. Ca și în cazul boom-urilor economice anterioare din Japonia și Coreea de Sud, populații mari s-au mutat din fermele rurale din China în orașe, unde a avea copii este mai scump.

În plus, diminuând și mai mult apetitul pentru a face copii în China în 2023, șomajul în rândul tinerilor a atins cote record, salariile pentru mulți muncitori cu gulere albe au scăzut, iar o criză în sectorul imobiliar, unde sunt stocate mai mult de două treimi din averea gospodăriilor, s-a intensificat.

Noile date se adaugă la preocupările legate de faptul că perspectivele de creștere ale celei de-a doua economii mondiale se diminuează din cauza numărului mai mic de lucrători și consumatori, în timp ce costurile în creștere ale îngrijirii persoanelor în vârstă și ale prestațiilor de pensionare pun mai multă presiune asupra guvernelor locale îndatorate.

Anul trecut, India a depășit China ca fiind cea mai populată națiune din lume, potrivit estimărilor Organizației Națiunilor Unite, ceea ce a alimentat mai multe dezbateri cu privire la meritele relocării unor lanțuri de aprovizionare cu sediul în China pe alte piețe, mai ales că tensiunile geopolitice între Beijing și Washington sunt în creștere.

Pensie de 22 de dolari pe lună

Pe termen lung, experții ONU estimează că populația Chinei se va reduce cu 109 milioane de locuitori până în 2050, mai mult decât triplul declinului înregistrat în previziunile lor anterioare din 2019. Populația Chinei în vârstă de 60 de ani și peste a ajuns la 296,97 milioane de persoane în 2023, aproximativ 21,1% din populația sa totală, în creștere de la 280,04 milioane în 2022.

Academia Chineză de Științe, administrată de stat, estimează că sistemul de pensii va rămâne fără bani până în 2035.

Zhu Guoping, un fermier în vârstă de 57 de ani din provincia nord-vestică Gansu, a declarat că venitul său anual de aproximativ 20.000 de yuani (2.779,59 dolari) lasă familiei sale puține economii. Dacă au o recoltă proastă, nu sunt suficienți bani pentru a plăti pentru îngrășăminte și pesticide pentru anul următor, a spus Zhu.

El va primi o pensie lunară de 160 de yuani în trei ani, după ce va împlini 60 de ani, echivalentul a 22 de dolari.

Franța urmează să livreze Ucrainei alte 40 de rachete de tip SCALP și ”sute de bombe”

Franța urmează să livreze Ucrainei alte 40 de rachete cu rază lungă de acțiune de tip SCALP și ”sute de bombe”, anunță președintele francez Emmanuel Macron, care urmează să efectueze o vizită la Kiev ”în februarie”.

Franța este ”pe cale să finalizeze un acord” de securitate cu Ucraina - de tipul celui încheiat vineri de Regatul Unit cu Kievul, pe o perioadă de zece ani, a anunțat marți seara, Emmanuel Macron.

Franța și Uniunea Europeană (UE) urmeză ”să ia decizii noi în săptămânile și lunile următoare pentru a nu lăsa Rusia să câștige” războiul din Ucraina, a subliniat el. ”Nu putem lăsa Rusia să câștige și nu trebuie să o facem, pentru că atunci însăși securitatea Europei și întregii vecinătți ruse ar fi pusă în discuție”, a insistat Macron.

Întrebat despre perspectiva unei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale americane, în noiembrie, care ar putea pune în discuție susținerea Ucrainei, Emmanuel Macron a răspuns că ”nu trebuie să ne interesăm de persoane. Trebuie să avem luciditatea de a vedea că Statele Unite ale Americii sunt un mare aliat căruia-i sărbătorim curajul” cu ocazia marcării a 80 de ani de la Debarcarea în Normandia, în iunie. ”Însă este o democrație care treversează o criză, a cărei primă prioritate este ea însăși, și a cărei a doua prioritate este problema chineză”, a declarat el. Macron a apărat, în acest context ”o Europă mai puternică, care știe să se apere ea însăși și care nu depinde de alții”.

El a evocat Războiul din Fâșia Gaza și a explicat de ce Franța ”nu s-a alăturat unei coaliții (americano-britanice) care a efectuat atacuri preventive împotriva huthi pe teritoriul lor” în Yemen. Motivul este limpede - ”evitarea oricărei escaladări”, a subliniat șeful statului francez.

ONU: Prima execuție prin gazare cu azot programată în SUA poate constitui tortură

Biroul ONU pentru Drepturile Omului a cerut, marți, statului american Alabama să oprească prima execuție planificată luna aceasta a unui prizonier prin gazare cu azot, afirmând că aceasta ar putea constitui tortură și ar putea încălca angajamentele SUA în temeiul dreptului internațional.

Kenneth Smith, condamnat pentru o crimă la comandă comisă în 1988, urmează să fie executat în Alabama la 25 ianuarie prin această metodă, în care executorii îi vor lega de față o mască conectată la o butelie de azot menită să-l priveze de oxigen. "Suntem foarte îngrijorați de faptul că execuția lui Smith în aceste circumstanțe ar putea încălca interzicerea torturii sau a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante, precum și dreptul său la căi de atac eficiente", a declarat Ravina Shamdasani, purtător de cuvânt al Biroului ONU pentru Drepturile Omului, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva.

"Acestea sunt drepturi care sunt prevăzute în două tratate internaționale privind drepturile omului la care SUA sunt obligate", a adăugat ea. Shamdasani a precizat că apelul lui Smith împotriva execuției sale nu a fost încheiat. Ea și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că protocolul din Alabama nu prevede un sedativ înainte de execuție - o măsură care, potrivit acesteia, este o recomandare oficială a Asociației Americane de Medicină Veterinară pentru eutanasierea animalelor mari.

Statelor americane le este din ce în ce mai greu să obțină barbituricele folosite în protocoalele de execuție prin injecție letală, în parte din cauza unei interdicții europene care împiedică companiile farmaceutice să vândă medicamente care să fie folosite în execuții. Ca urmare, unele state au încercat să reînvie metode mai vechi, cum ar fi plutonul de execuție, în timp ce Alabama, Mississippi și Oklahoma au introdus noi protocoale bazate pe azot.

Potrivit Amnesty International, Statele Unite au executat 18 persoane în 2022.

Peste 10.000 de germani au protestat la Köln împotriva AfD

Peste 10.000 de germani au ieșit în stradă marți, la Köln, pentru a protesta împotriva partidului de extremă dreaptă AfD.

Un purtător de cuvânt al poliției a declarat că zona din jurul Heumarkt, în centrul celui de-al patrulea oraș ca mărime din țară, era ocupată de o mulțime compactă de demonstranți. Un reporter dpa de la fața locului a descris atmosfera ca pașnică, întreținută de muzică, drapele ale Uniunii Europene și steaguri în culorile curcubeului, simboluri ale minorităților sexuale. Pe pancarte se puteau vedea sloganuri cum ar fi "Suntem colorați! Suntem mai mulți", "AfD deschide calea spre fascism" sau "Naziștii mănâncă pe ascuns döner" - șaorma ajunsă populară și în Germania, după ce a fost introdusă de imigranții turci.

Protestatarii au cerut ca guvernul și parlamentul de la Berlin să ia în considerare interzicerea AfD. Formațiunea este deja monitorizată de serviciile secrete, menționează dpa. Un miting similar, de amploare mai mică - doar circa 1600 de participanți - a avut loc tot marți și în orașul Schwerin, din nordul Germaniei. La sfârșitul săptămânii trecute s-au consemnat în țară și alte proteste împotriva extremei drepte.

AfD - care potrivit dpa le amintește unora din germani de regimul nazist - câștigă teren în sondajele de opinie la scară națională și regională și ar putea ajunge după alegeri cel mai mare partid în trei landuri din estul Germaniei.

Mulți au fost însă revoltați după ce s-a aflat că oficiali din AfD au participat în noiembrie anul trecut la o reuniune cu un grup care militează pentru repatrierea în țările de origine a cetățenilor sosiți în țară ca imigranți care nu au ascendență germană.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.