Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Armata israeleană a intrat în tunelurile din Gaza City

Ziarul de Vrancea
8 nov 2023 2106 vizualizări

Washingtonul spune că se opune unei "reocupări" a Fâșiei Gaza de către Israel

Israelul a anunțat marți seară că a atacat peste 14.000 de ținte Hamas de la începutul războiului împotriva grupării islamiste în urmă cu o lună și că trupele sale luptă "în adâncurile" Gaza City, principalul oraș din enclava palestiniană. "Pentru prima dată în decenii, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) luptă în inima orașului Gaza", a declarat Yaron Finkelman, comandantul Comandamentului de Sud al armatei israeliene. Trupele israeliene au pătruns terestru în Fâșie în urmă cu zece zile, după câteva săptămâni de atacuri continue de artilerie lansate de pe teritoriul israelian și de bombardamente intense. Totodată, armata israeliană a anunțat că militarii săi au reușit să încercuiască orașul Gaza, unde se concentrează cea mai mare parte a populației palestiniene.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, într-un discurs televizat, că "Hamas realizează că noi ajungem în locuri unde ei credeau că nu vom ajunge niciodată". Anterior, Netanyahu a afirmat, marți, că atacurile forțelor aeriene, navale și terestre israeliene asupra Fâșiei Gaza sunt un "succes extraordinar", la o lună de la începutul războiului împotriva grupării islamiste Hamas. "Aș dori să vă spun că ceea ce vedem pe teren, din rapoartele pe care le primim eu și cabinetul de război și din discuțiile cu comandanții și soldații, este un succes extraordinar", a spus Netanyahu. "Nu intenționăm să ne oprim, intenționăm să continuăm până la final", a subliniat el, pe fondul presiunii internaționale tot mai mari pentru o încetare umanitară a focului în Fâșia Gaza, unde aproximativ 1,5 milioane de palestinieni au fost strămutați, în contextul colapsului spitalelor și al penuriei de apă potabilă, alimente, medicamente, electricitate și combustibil.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a confirmat marți că i-a cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu o "pauză" în ofensiva din Fâșia Gaza în timpul unei convorbiri telefonice pe care ambii lideri au avut-o luni. Întrebat de presă în timpul unui eveniment la Washington, Biden a confirmat că i-a făcut această solicitare premierului israelian, dar nu a detaliat care a fost răspunsul lui Netanyahu. Biden și Netanyahu au purtat luni o convorbire telefonică în care, potrivit unui comunicat dat publicității de Casa Albă, "au discutat despre posibilitatea unor pauze tactice pentru a facilita plecarea în siguranță a civililor din zonele de luptă, a asigura intrarea asistenței și a facilita o potențială eliberare a ostaticilor".

Pe de altă parte, Washingtonul a anunțat marți că se opune unei noi ocupații pe termen lung a Fâșiei Gaza de către Israel, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu a declarat că își va asuma "responsabilitatea generală pentru securitatea" teritoriului după război. "În opinia noastră, palestinienii trebuie să fie în centrul acestor decizii, Gaza este teritoriu palestinian și va rămâne teritoriu palestinian", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.

Camera Reprezentanților din SUA a votat o moțiune de cenzură împotriva Rashidei Tlaib, singura aleasă de origine palestiniană

Camera Reprezentanților din SUA a decis marți seara prin vot să o cenzureze pe reprezentanta democrată Rashida Tlaib din Michigan, singura americană de origine palestiniană din Congres, într-o mișcare simbolică de sancționare a poziției sale față de războiul dintre Israel și Hamas.

Tlaib, care are familia în Cisiordania și este o susținătoare neobosită a unei încetări a focului în Gaza, a fost criticată pentru că a cerut "libertatea" palestinienilor "de la râu la mare", un slogan considerat antisemit. De asemenea, mulți congresmeni au criticat-o pentru că nu a condamnat în mod clar atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. Moțiunea a fost adoptată cu 234 de voturi pentru și 188 împotrivă, democrații alăturându-se republicanilor. Dezbaterea din plenul Camerei a fost deosebit de aprinsă, reprezentantul republican Rich McCormick din Georgia, inițiatorul moțiunii, a criticat retorica Rashidei Tlaib ca fiind antisemită. "A spus minciuni incredibile despre cel mai mare aliat al nostru, Israelul, și despre atacul din 7 octombrie", a acuzat-o McCormick.

Rashida Tlaib, împreună cu alți parlamentari democrați, s-a apărat spunând că acele comentarii ale sale vizau guvernul israelian, nu israelienii. "Este important să se facă distincția între popor și guvern", a spus ea, adăugând că "ideea că a critica guvernul Israelului este un act antisemit creează un precedent foarte periculos".

Republicanii încercaseră să adopte o moțiune de cenzură împotriva Rashidei Tlaib încă de săptămâna trecută, dar democrații au susținut-o. De data aceasta, unii dintre colegii ei au obiectat față de utilizarea de către aceasta a sloganului "de la râu la mare". "Nu este altceva decât un apel la distrugerea Israelului și la uciderea evreilor", a declarat Brad Schneider, un reprezentant evreu din Illinois. "Voi apăra întotdeauna libertatea de exprimare, iar doamna Tlaib are dreptul să spună ce vrea, dar acest lucru nu poate rămâne fără răspuns", a adăugat el.

Este pentru a doua oară când un membru musulman al Congresului este pedepsit pentru criticile sale la adresa Israelului. În februarie, Ilhan Omar a fost exclusă din Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților pentru remarci similare.

Fotografia originală a figurii misterioase de pe coperta emblematicului albumul „Led Zeppelin IV” a fost identificată

Emblematica imagine a bărbatului cu barbă căruntă care duce în spate lemne, cu mâinile sprijinite de toiag, ce reprezintă coperta albumului „Led Zeppelin IV”, a rămas un mister timp de mai bine de jumătate de secol. Acum a fost dezvăluit faptul că este o fotografie alb-negru din perioada victoriană târzie a unui meșteșugar de acoperișuri din Wiltshire, scrie The Guardian.

Brian Edwards, cercetător invitat la Centrul de istorie regională de la Universitatea din vestul Angliei, a declarat că a dat peste această imagine într-un album de fotografii în timpul cercetărilor care se extind de la o expoziție pe care a curatoriat-o împreună cu Muzeul Wiltshire în 2021.

Cercetarea lui Edwards a implicat monitorizarea surselor cotidiene care stimulează implicarea publicului în trecutul Wiltshire, de la picturi și fotografii la artefacte și amintiri. În timp ce urmărea unele fotografii timpurii ale Stonehenge, a dat peste cea făcută celebră de trupa rock britanică. „Led Zeppelin a creat coloana sonoră care m-a însoțit încă din adolescență, așa că sper din tot sufletul ca descoperirea acestei fotografii victoriene să-i bucure și să-i distreze pe Robert, Jimmy și John Paul”, a declarat Edwards.

Lansat în urmă cu 52 de ani, la 8 noiembrie 1971, „Led Zeppelin IV” s-a vândut în peste 37 de milioane de exemplare în întreaga lume și include una dintre cele mai populare piese ale grupului, „Stairway to Heaven”. Coperta albumului a fost lipsită de orice indicație a numelui trupei sau a unui titlu. Imaginea bărbatului încovoiat, care a fost deseori menționată ca fiind un tablou, a fost aplicată pe peretele intern, tapetat, al unei case suburbane parțial demolate. Coperta de pe spatele albumului reprezenta un bloc de apartamente, considerat a fi Salisbury Tower din Ladywood, Birmingham.

Se pare că solistul trupei Led Zeppelin, Robert Plant, a descoperit o fotografie colorată și înrămată a imaginii originale a meșterului din Wiltshire într-un magazin de antichități din apropierea casei chitaristului Jimmy Page din Pangbourne, Berkshire.

Imaginea originală a fost descoperită într-un album de fotografii victorian intitulat „Reminiscences of a visit to Shaftesbury. Whitsuntide 1892. A present to Auntie from Ernest”. Albumul conținea peste 100 de cărți poștale cu clădiri și scene de stradă, alături de câteva portrete ale unor muncitori din Wiltshire, Dorset și Somerset. O semnătură parțială care se potrivește cu scrisul din album sugerează că fotograful este Ernest Howard Farmer (1856-1944), primul director al școlii de fotografie de la Regent Street Polytechnic, pe atunci nou redenumit Regent Street Polytechnic, care acum face parte din Universitatea Westminster.

Sub imaginea bărbatului încovoiat, fotograful a scris: „Un meșter din Wiltshire”. Cercetările ulterioare sugerează că acesta este Lot Long (uneori Longyear), care s-a născut în Mere în 1823 și a murit în 1893. În momentul în care a fost făcută fotografia, Long era văduv și locuia într-o casă mică din Shaftesbury Road, Mere.

SUA: Susținătorii dreptului la avort și democrații obțin victorii în alegerile parțiale

Democrații și susținătorii dreptului la avort au înregistrat marți o serie de victorii, inclusiv în statele conservatoare Ohio și Kentucky, un prim semnal că dreptul la avort rămâne o miză puternică pentru democrați în perspectiva cursei prezidențiale din 2024. În Ohio, un stat care a votat pentru republicanul Donald Trump la alegerile prezidențiale din 2020, alegătorii au aprobat un amendament constituțional care garantează dreptul la avort. Rezultatul a prelungit o serie de victorii pentru susținătorii accesului la avort după decizia de anul trecut a Curții Supreme a SUA de a anula hotărârea Roe vs. Wade din 1972 și de a elimina la nivel național dreptul de a întrerupe sarcinile.

În Virginia, democrații au câștigat controlul ambelor camere legislative. Rezultatul a fost un revers pentru guvernatorul republican Glenn Youngkin, care a făcut o campanie intensă pentru candidații republicani și a încercat să îi unifice în jurul propunerii sale de a interzice majoritatea avorturilor după 15 săptămâni de sarcină.

Iar în Kentucky, guvernatorul democrat Andy Beshear a câștigat un al doilea mandat de patru ani, sfidând tendința conservatoare a unui stat care a votat pentru Trump cu peste 25 de puncte procentuale în 2020. Beshear l-a învins pe procurorul general al statului Kentucky, Daniel Cameron, care ar fi fost primul șef de culoare al executivului statului. Beshear și-a menținut un nivel ridicat de popularitate, susținut de modul în care a condus statul în timpul pandemiei de coronavirus și al dezastrelor naturale. De asemenea, el a candidat pentru a proteja dreptul la avort, deși nu poate să anuleze interdicția aproape totală care a fost adoptată în acest stat. În discursul său de proclamare a victoriei, Beshear a numit victoria sa o "declarație clară că politica furiei ar trebui să se încheie aici și acum".

Aceste competiții electorale oferă indicii esențiale despre poziția electoratului cu mai puțin de 10 săptămâni înainte de competiția de nominalizare pentru alegerile prezidențiale din Iowa, care va da startul în forță al campaniei prezidențiale din 2024. Rezultatele ar putea contribui la atenuarea îngrijorărilor unor democrați la nivel național, care sunt neliniștiți de lipsa de popularitate a președintelui Joe Biden. Într-un comunicat, Biden a lăudat rezultatul din Ohio, spunând: "În această seară, americanii au votat încă o dată pentru a-și proteja libertățile fundamentale - iar democrația a câștigat".

Virusul care provoacă COVID-19 infectează direct arterele inimii

n chiar și pacienții cu simptome ușoare de COVID s-ar putea confrunta cu un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă și accident vascular cerebral, arată un nou studiu

Oamenii de știință au observat că probleme cardiovasculare grave pot fi declanșate din cauza COVID-19, în special în rândul persoanelor în vârstă care au o acumulare de material gras în vasele de sânge. Dar acum un nou studiu a dezvăluit de ce și a arătat că SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, infectează direct arterele inimii, arată un articol din National Geographic.

De asemenea, potrivit studiului, s-a constatat că virusul poate supraviețui și se poate dezvolta în interiorul celulelor care formează placa - acumularea de celule pline de grăsime care îngustează și rigidizează arterele, ducând la ateroscleroză. În cazul în care placa se rupe, aceasta poate bloca circulația sângelui și poate provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Infecția cu SARS-CoV-2 agravează situația prin inflamarea plăcii și creșterea șanselor ca aceasta să se rupă.

Acest lucru poate explica efectele cardiovasculare pe termen lung observate la unii, dacă nu la toți pacienții COVID-19.

S-a constatat deja că virusul SARS-CoV-2 infectează multe organe în afara sistemului respirator. Dar până acum nu s-a demonstrat că atacă arterele.

"Nimeni nu s-a uitat cu adevărat dacă există un efect direct al virusului asupra peretelui arterial", spune Chiara Giannarelli, cardiolog la NYU Langone Health, din New York, care a condus studiul. Giannarelli a precizat că echipa sa a detectat ARN viral - materialul genetic al virusului - în arterele coronare. "Nu te-ai aștepta să vezi (acest lucru) la câteva luni după ce te-ai vindecat de COVID".

Tot mai multe dovezi arată acum că SARS-CoV-2 nu este doar un virus respirator, ci poate afecta și inima și multe alte sisteme de organe, spune Ziyad Al-Aly, epidemiolog clinic la Universitatea Washington din St. Louis. Cercetările lui Al-Aly au arătat că riscul de a dezvolta boli cardiace și cardiovasculare, inclusiv insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, ritm cardiac neregulat, stop cardiac și cheaguri de sânge, crește de două până la cinci ori în decurs de un an de la COVID-19, chiar și atunci când persoana nu a fost spitalizată.

"Acest studiu important leagă, pentru prima dată, în mod direct, virusul SARS-CoV-2 de inflamația plăcii aterosclerotice", spune Charalambos Antoniades, șeful catedrei de medicină cardiovasculară de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie.

Experții recomandă pacienților cu COVID să urmărească orice incidență nouă de scurtare a respirației la efort, disconfort toracic, de obicei la efort, palpitații, pierderea cunoștinței și să discute cu medicul lor despre o posibilă boală de inimă.

După Franța, Coreea de Sud declară război ploșnițelor de pat

Guvernul Coreei de Sud a declarat război ploșnițelor de pat, în contextul în care s-a raportat că o reapariție a acestora provoacă o adevărată panică într-o țară care practic scăpase de supărătoarele insecte nocturne care sug sângele, relatează The Guardian. În anii 1960, ploșnițele de pat au fost aproape eradicate printr-o campanie națională, dar în urma ridicării restricțiilor de călătorie după pandemia Covid-19, insectele au reapărut. Așa că, începând de săptămâna viitoare, autoritățile vor efectua inspecții în locurile "vulnerabile" - inclusiv în băile publice și în spațiile de cazare - și vor dezinfecta imediat încăperile în care sunt găsite insectele.

Campania de patru săptămâni a Coreei de Sud vine ca o confirmare a faptului că infestarea cu aceste insecte, despre care se crede că a luat naștere în Franța în septembrie, se instalează și în Coreea de Sud. Începând de marți, 30 de cazuri au fost confirmate la nivel național.

"Criza ploșnițelor" a apărut mai întâi în Franța, în timp ce aceasta găzduia Cupa Mondială de rugby și se pregătește să găzduiască Jocurile Olimpice din 2024. Călătorii au postat fotografii și videoclipuri care ar fi arătat insectele în metrou și în trenurile de mare viteză din Paris, precum și pe aeroportul Charles de Gaulle.

Infestarea din Franța a stârnit apoi îngrijorare că epidemia se va răspândi rapid în Marea Britanie, dar unii experți au declarat că insectele erau deja prezente în rețeaua de transport public din Londra și în cinematografe, spitale și alte spații publice. Compania de dezinsecție Rentokil a declarat că a înregistrat, o creștere cu 65% a numărului de cazuri de ploșnițe în Marea Britanie deja din al doilea trimestru al acestui an, comparativ cu anul trecut.

Deși ploșnițele nu pot transmite boli, acestea provoacă alergii cu mâncărimi intense, care pot duce la infecții secundare ale pielii.

China, gata să amelioreze relațiile cu SUA “la toate nivelurile”

China este gata să poarte negocieri cu SUA la "toate nivelurile", a declarat miercuri vicepreședintele chinez Han Zheng, înainte de o întâlnire prevăzută să aibă loc la San Francisco între președinții Xi Jinping și Joe Biden săptămâna viitoare. Recentele reuniuni la înalt nivel între responsabili chinezi și americani au trimis "semnale pozitive", indicând o ameliorare a relațiilor bilaterale, a declarat vicepreședintele chinez Han Zheng la Bloomberg New Economy Forum de la Singapore. "Suntem gata să întărim comunicarea și dialogul cu SUA la toate nivelurile, să facem să progreseze cooperarea reciproc avantajoasă, să gestionăm corect diferendele și să abordăm în comun provocările mondiale", a adăugat Han Zheng.

Relațiile între Washington și Beijing au atins unul dintre punctele cele mai scăzute din ultimii ani în numeroase domenii, în special controlul exporturilor, drepturile omului și securitatea națională. Însă cele două țări par dornice să reînnoiască dialogul, iar Washingtonul a trimis în acest an mai mulți înalți responsabili la Beijing.

Președintele american Joe Biden a spus că intenționează să se întâlnească cu liderul chinez Xi Jinping pe marginea summitului APEC (Cooperarea Economică Asia-Pacific) care se desfășoară la jumătatea lui noiembrie la San Francisco și că speră la "o conversație constructivă".

Beijingul nu a confirmat încă întâlnirea, dar Han Zheng a afirmat și el miercuri, după Xi Jinping, că relațiile între Beijing și Washington sunt decisive pentru "viitorul umanității". "Lumea este suficient de mare pentru ca cele două țări să poată să se dezvolte și să prospere împreună", a declarat el.

Aproape sigur 2023 va fi cel mai fierbinte an din istoria măsurătorilor

Luna trecută a fost cea mai caldă octombrie în mai multe țări europene, iar la nivel mondial temperatura a fost cu 1,7 C peste media estimată a lunii octombrie din perioada preindustrială. Și în România a fost excepțional de cald, cu maxime ce au trecut de 35 C pe data de 21 octombrie.

Datele Copernicus arată că luna trecută a fost în Europa a patra cea mai caldă lună octombrie din 1940 până în prezent, adică de când există date complete. Media temperaturii lunii octombrie 2023 în Europa a fost cu 1,3 C mai mare decât media pe octombrie în intervalul 1991-2020. La nivel mondial, luna trecută a fost cea mai caldă lună octombrie de până acum, cu o medie a temperaturi de 15,3 C, cu 0,4 C peste cea mai caldă lună octombrie de până acum, cea din 2019. Față de intervalul de referință 1991-2020, octombrie a fost mai caldă cu 0,83 C, ceea ce este enorm.

Cu aceste date este aproape clar că anul 2023 va fi cel mai cald de când există date meteo, iar în primele zece luni, temperatura la nivel global este cu 0,1 C mai mare decât în cel mai cald an de până acum: 2016. În primele zece luni ale anului, media temperaturii la nivel global a fost cu 1,43 C mai mare față de intervalul 1851-1900, arată datele Copernicus.

Fostului șef al „Miliției Populare” din Lugansk, ucis după ce mașina în care se afla a explodat

Mihail Filiponenko, deputat și fost oficial militar în regiunea ucraineană Lugansk (est), ocupată de Rusia, a murit după ce mașina în care se afla a explodat, a anunțat miercuri site-ul local de știri Lug-info. Anunțul a fost făcut de fiul victimei, Ivan Filiponenko. Potrivit site-ului, Mihail Filiponenko era deputat în parlamentul local și fost lider al armatei separatiste din Lugansk. Acest site este o agenție de presă condusă de oficiali instalați de Moscova în regiune. În data de 21 februarie anul trecut, Filiponenko a scăpat cu viață după ce mașina în care se afla a fost aruncată în aer.

Din 2014, el a servit în așa-numita „Miliție Populară a LPR” și a participat la operațiuni militare. Avea gradul de „colonel de artilerie”. Din 2017, a fost șeful Departamentului de Poliție Populară al RPL. În septembrie 2023, a fost ales deputat în Consiliul Popular al RPL și a devenit liderul fracțiunii LDPR.

Reamintim că armata ucraineană l-a eliminat recent pe comandantul batalionului rusesc de cazaci „Terek”, cu indicativul „Kedr”. Acesta era un veteran al războaielor din Afganistan și Cecenia.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.