Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Hackerii ruși au fost în interiorul gigantului de telecomunicații ucrainean Kyivstar timp de luni de zile

Ziarul de Vrancea
5 ian 2024 1153 vizualizări

Atacul a șters "aproape totul", spune șeful spionajului cibernetic din Ucraina

 

Hackerii ruși au intrat în sistemul gigantului ucrainean de telecomunicații Kyivstar cel puțin din luna mai a anului trecut, într-un atac cibernetic care ar trebui să servească drept un "mare avertisment" pentru Occident, a declarat pentru Reuters șeful spionajului cibernetic din Ucraina, Illia Vitiuk. El spune că în spatele atacului stă grupul Sandworm, o unitate de război cibernetic a serviciilor de informații militare rusești.

Illia Vitiuk, șeful departamentului de securitate cibernetică al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a dezvăluit pentru Reuters detalii exclusive despre atacul informatic, precizând că a provocat distrugeri "dezastruoase" și a avut ca scop să dea o lovitură psihologică și să adune informații.

Hackingul, unul dintre cele mai dramatice de la invazia pe scară largă a Rusiei de acum aproape doi ani, a permis să fie scoase din funcțiune serviciile furnizate de cel mai mare operator de telecomunicații din Ucraina, pentru aproximativ 24 de milioane de utilizatori, timp de câteva zile, începând cu 12 decembrie. "Acest atac este un mare mesaj, un mare avertisment, nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga lume occidentală, pentru a înțelege că nimeni nu este de fapt de neatins", a spus el. El a precizat că Kyivstar este o companie privată bogată, care a investit mult în securitatea cibernetică.

Atacul a șters "aproape totul", inclusiv mii de servere virtuale și PC-uri, a spus el, descriindu-l ca fiind probabil primul exemplu de atac cibernetic distructiv care "a distrus complet nucleul unui operator de telecomunicații".

Luni de zile de spionaj cibernetic

În timpul investigației sale, SBU a constatat că hackerii au încercat probabil să pătrundă în Kyivstar în martie sau chiar mai devreme. "Deocamdată, putem spune cu siguranță că au fost în sistem cel puțin din mai 2023", a spus el. "Nu pot spune acum din ce moment au avut acces complet, dar probabil cel puțin din noiembrie", a adăugat oficialul.

SBU a evaluat că hackerii, cu nivelul de acces pe care l-au obținut, au putut să fure informații personale, să înțeleagă locația telefoanelor, să intercepteze mesaje SMS și poate să spargă conturi Telegram.

Un purtător de cuvânt al Kyivstar a declarat că firma colaborează îndeaproape cu SBU pentru a investiga atacul și va lua toate măsurile necesare pentru a elimina riscurile viitoare. "Nu au fost descoperite fapte de scurgere a datelor personale și ale abonaților", a ținut el să precizeze.

Directorul general al Kyivstar, Oleksandr Komarov, a declarat pe 20 decembrie că toate serviciile companiei au fost restabilite în totalitate în întreaga țară. Vitiuk a lăudat efortul SBU de răspuns la incident pentru a restabili sistemele în siguranță.

Vitiuk a declarat că SBU a ajutat Kyivstar să-și restabilească sistemele în câteva zile și să respingă noi atacuri cibernetice. "După întreruperea majoră a serviciilor, au existat o serie de noi încercări menite să aducă mai multe daune operatorului", a spus el.

Kyivstar este cel mai mare dintre cei trei operatori principali de telecomunicații din Ucraina și pentru aproximativ 1,1 milioane de ucraineni care locuiesc în orașe mici și sate nu există alți furnizori.

Oamenii s-au grăbit să cumpere alte cartele SIM din cauza atacului, creând cozi mari. Bancomatele care folosesc cartele SIM Kyivstar pentru internet au încetat să mai funcționeze, iar sirena de raid aerian - folosită în timpul atacurilor cu rachete și drone - nu a funcționat corespunzător în unele regiuni, a explicat Vitiuk. El a spus însă că atacul nu a avut un impact mare asupra armatei ucrainene, care nu se bazează pe operatorii de telecomunicații și care utilizează ceea ce el a descris ca fiind "algoritmi și protocoale diferite". "Vorbind despre detectarea dronelor, vorbind despre detectarea rachetelor, din fericire, nu, această situație nu ne-a afectat puternic", a asigurat el.

Și ucrainenii i-au atacat cybernetic pe ruși

Investigarea atacului este mai dificilă din cauza ștergerii infrastructurii Kyivstar.

Vitiuk este "destul de sigur" că a fost efectuat de grupul Sandworm, o unitate de război cibernetic a serviciilor de informații militare rusești care are o istorie de atacuri cibernetice în Ucraina și în alte părți. În urmă cu un an, Sandworm a pătruns într-un alt operator de telecomunicații ucrainean, dar a fost detectat de Kiev, deoarece SBU-ul însuși intrase în sistemele rusești, a declarat Vitiuk, refuzând să identifice compania.

Hackingul ucrainean nu a mai fost anunțat anterior. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la o solicitare scrisă de comentarii cu privire la comentariile lui Vitiuk, menționează Reuters.

Vitiuk a declarat că modelul de acțiune sugerează că operatorii de telecomunicații ar putea rămâne o țintă a hackerilor ruși. SBU a zădărnicit peste 4.500 de atacuri cibernetice majore asupra organismelor guvernamentale ucrainene și a infrastructurii critice anul trecut, a precizat el.

Oficialul spune că un grup numit Solnțepiok, considerat de SBU ca fiind afiliat cu Sandworm, este responsabil pentru atac. Vitiuk a mai spus că anchetatorii SBU încă lucrează pentru a stabili cum a fost penetrat Kyivstar sau ce malware de tip cal troian ar fi putut fi folosit pentru a pătrunde în sistem, adăugând că s-ar putea să fie vorba de phishing, de ajutorul cuiva din interior sau de altceva.

Dacă a fost o treabă din interior, persoana din interior care i-a ajutat pe hackeri nu avea un nivel înalt de autorizare în cadrul companiei, deoarece hackerii au folosit un malware pentru a fura parole, a menționat el. Au fost recuperate mostre din acel malware și sunt în curs de analiză, a adăugat Vitiuk.

Ce a facilitat atacul

Este posibil ca atacul asupra Kyivstar să fi fost facilitat de asemănările dintre acest operator și operatorul rus de telefonie mobilă Beeline, care a fost construit cu o infrastructură similară, a declarat Vitiuk. Dimensiunea uriașă a infrastructurii Kyivstar ar fi fost mai ușor de penetrat cu îndrumarea experților, a adăugat el.

Distrugerile de la Kyivstar au început în 12 decembrie în jurul orei locale 5:00 a.m., în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski se afla la Washington, făcând presiuni asupra Occidentului pentru a continua să furnizeze ajutor.

Vitiuk a declarat că atacul cibernetic nu a fost însoțit de un atac major cu rachete și drone într-un moment în care oamenii aveau dificultăți de comunicare, ceea ce a limitat impactul său, renunțând totodată la un instrument puternic de colectare de informații. De ce hackerii au ales ziua de 12 decembrie nu este clar, a spus el, adăugând: "Poate că un colonel a vrut să devină general".

Atac terorist cu peste 100 de morți în Iran

Washingtonul a respins ieri drept ”absurdă” orice sugestie potrivit căreia Statele Unite sau Israelul ar fi implicate în dubla explozie din Iran, de miercuri.

Cel puțin 103 persoane au fost ucise, iar alte peste 211 au fost rănite în acest atentat comis în apropierea mormântului lui Qassem Soleimani, arhitectul operațiunilor militare iraniene externe în Orientul Mijlociu, în timp ce Iranul comemora patru ani de la asaisnarea generalului Gardienilor Revoluției într-un atac american cu dronă în Irak.

Dubla explozie - care nu a fost revendicată imediat - în apropierea Moscheii Saheb al-Zaman, unde se află mormântul generalului Soleimani, la Kerman, în sudul Iranului, a provocat numeroase reacții internțaionale, inclusiv a Statelor Unite.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Matthew Miller, a catalogat drept ”absurdă” orice sugestie potrivit căreia Statele Unite sau Israelul ar fi implicate în atentat.

Israelul, inamicul jurat al Iranului, nu a comentat cu privire la atentat. ”Noi ne concentrăm asupra luptelor cu Hamasul”, a declarat pur și simplu un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, răspunzând unei întrebări.

Președintele rus Vladimir Putin a catalogat atentatul ”șocant prin cruzimea și cinismul său”.

Uniunea Europeană (UE), Germania și Iordania au condamnat un atac ”terorist”.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a amenițat cu un ”răspuns dur”.

”Moarte Americii”

La căderea mopții, miercuri, numeroase persoane au revenit la Cimitirul din Kerman și au scandat ”Moarte Israelului!” și ”Moarte Americii!”. La Teheran, mii de oameni s-au adunat pentru a-i aduce un omagiu lui Soleimani.

Qassem Soleimani a fost ucis în ianuarie 2020, la vârsta de 62 de ani, într-un atac cu un avion fără pilot (dronă) american în Irak. Un om-cheie al regimului iranian, el era una dintre cele mai populare personalități în Iran.

Potrivit agenției iraniene de presă Tasnim, care citează surse bine informate, exploziile au fost provocate de ”bombe ascunse în două rucsacuri”. ”Autorii faptelor aparent au activat bombele cu o telecomandă”, potrivit aceleiați surse.

”Mergem către cimitir, iar o mașină s-a oprit brusc în spatee nostru, iar o publelă în care se afla o bombă a explodat”, declară un martor citat de agenția iraniană de presă Isna. Isna, care-l citează pe primarul din Kerman, Said Tabrizi, scrie că exploziile au avut loc la un interval de zece minute.

Iranul a fost în trecut teatrul unor atacuri și atentate cu bombă soldate cu zeci de morți. unele dintre ele revendicate de către grupări catalogate drept ”teroriste” de către Teheran.

Oamenii de știință au descoperit un nou antibiotic “minune”

Oamenii de știință au descoperit o clasă complet nouă de antibiotice care pare să ucidă una dintre cele trei bacterii considerate a reprezenta cea mai mare amenințare pentru sănătatea umană din cauza rezistenței lor extinse la medicamente.

Zosurabalpin a învins tulpini de Acinetobacter baumannii (Crab) rezistente la medicamente foarte rezistente la Carbapenem în modele de pneumonie și sepsis la șoareci și era în curs de testare în cadrul testelor la om.

Crab este clasificat ca agent patogen critic de prioritate 1 de către Organizația Mondială a Sănătății, alături de alte două forme de bacterii rezistente la medicamente - Pseudomonas aeruginosa și Enterobacteriaceae.

"Crabul este o cauză semnificativă de infecție în spitale, în special la persoanele care folosesc aparate de respirație artificială", a declarat dr. Andrew Edwards, lector principal de microbiologie moleculară la Imperial College London, care nu a fost implicat în cercetare. "Deși nu este un agent patogen agresiv, acesta este rezistent la mai multe antibiotice diferite, ceea ce îl face foarte dificil de tratat".

"Din nefericire, dezvoltarea de noi tratamente împotriva acestei bacterii a fost extrem de dificilă, deoarece aceasta este foarte pricepută în a împiedica antibioticele să treacă de stratul său celular exterior. Prin urmare, această lucrare este foarte interesantă și oferă încredere că abordările folosite pentru a găsi noi antibiotice pot da roade".

Infecțiile rezistente la antibiotice reprezintă o amenințare urgentă pentru sănătatea umană - în special cele cauzate de un grup mare de bacterii cunoscute sub numele de bacterii Gram-negative, care sunt protejate de un înveliș exterior care conține o substanță numită lipopolizaharidă (LPS).

"LPS permite bacteriilor să trăiască în medii dificile și, de asemenea, le permite să se sustragă atacului sistemului nostru imunitar", a declarat Dr. Michael Lobritz, șeful global al departamentului de boli infecțioase la Roche Pharma Research and Early Development din Basel, Elveția, care a dezvoltat noul medicament.

Niciun antibiotic nou pentru bacteriile Gram-negative nu a fost aprobat în mai bine de 50 de ani.

Roche identificase anterior Zosurabalpin ca fiind capabil să blocheze dezvoltarea A baumannii, dar nu era clar cum funcționează sau dacă ar fi eficient la animalele cu infecții legate de crab.

Printr-o serie de experimente publicate în Nature, profesorul Daniel Kahne de la Universitatea Harvard, SUA, și colegii săi au arătat că medicamentul a împiedicat transmiterea LPS către membrana externă a bacteriei, ucigând-o. De asemenea, ei au descoperit că Zosurabalpin a redus considerabil nivelurile de bacterii la șoarecii cu pneumonie indusă de Crab și a prevenit moartea celor cu septicemie cauzată de Crab. Lobritz a spus: "Este pentru prima dată când găsim ceva care funcționează în acest mod, deci este unic în ceea ce privește compoziția sa chimică și mecanismul de acțiune".

Deși a subliniat că această moleculă nu va rezolva de una singură amenințarea la adresa sănătății publice reprezentată de infecțiile rezistente la antimicrobiene, descoperirea ar putea pune bazele unor eforturi viitoare de a urma același sistem de transport la alte bacterii. Edwards a spus că un alt tip de antibiotic care era în curs de dezvoltare, cunoscut sub numele de murepavadin, viza în mod similar transportul LPS - deși printr-un mecanism diferit.

"S-a dovedit a fi activ împotriva unei bacterii numite Pseudomonas aeruginosa, ceea ce sugerează că ar putea fi posibilă extinderea acestei lucrări la alte bacterii rezistente la mai multe antibiotice, cum ar fi Klebsiella și E coli", a spus el. Cu toate acestea, el a avertizat că evoluția noilor medicamente de la studiile pe animale la oameni ar putea fi extrem de dificilă.

O femeie a înjunghiat trei bărbați într-un tren din Tokyo. Voia să omoare pe cineva

Trei bărbați au fost transportați miercuri la spital după ce o femeie i-a rănit cu un cuțit într-un tren în gara Akihabara din Tokyo.

Poliția a primit un apel de urgență cu puțin înainte de ora locală 23.00 (16.00, ora României), în care se spunea că o femeie a provocat răni cu un cuțit pe linia de centură Yamanote, una dintre cele mai aglomerate rute de transport din oraș, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului Poliției Metropolitane din Tokyo.

Compania feroviară East Japan a declarat că linia de centură Yamanote a fost suspendată pentru o scurtă perioadă din cauza unor "probleme în tren".

Televiziunea publică NHK a raportat inițial că patru persoane au fost înjunghiate.

Femeia a fost reținută în cele din urmă și, potrivit agenției Kyodo, și-a recunoscut faptele, spunând că a avut "intenția de a ucide pe cineva", a declarat poliția.

Agenția de știri Kyodo a relatat că niciuna dintre victime nu a suferit răni care să îi pună viața în pericol. Zona Akihabara, care în mod tradițional găzduiește comercianți cu amănuntul de electronice și gadgeturi, este un punct turistic important în Tokyo și a devenit sinonim cu jocurile video, benzile desenate și moda extravagantă.

Un băiat de 13 ani devine primul jucător care a învins Tetris

Un american în vârstă de 13 ani este prima persoană care a reușit să învingă Tetris, forțând jocul video clasic al Nintendo, vechi de mai bine de trei decenii, să treacă la "ecranul morții".

Willis Gibson, cunoscut sub numele de streamer Blue Scuti, a spus "Please crash" în timp ce aranja piesele de puzzle care se prăbușeau în cascadă pe ecran și, câteva momente mai târziu, și-a îndeplinit dorința când jocul a înghețat, ceea ce l-a determinat să exclame în mod repetat "Oh, Doamne!", într-un videoclip încărcat pe YouTube la 2 ianuarie.          

Gibson a doborât recordurile mondiale pentru scorul general, nivelul atins și numărul total de linii. "Este incredibil", a declarat pentru Reuters Vince Clemente, CEO al Classic Tetris World Championship. "Dezvoltatorii nu credeau că cineva va ajunge vreodată atât de departe, iar acum jocul a fost învins oficial de o ființă umană". Anterior, doar un program de calculator cu inteligență artificială reușise să învingă Tetris, a declarat Clemente.              

Willis folosește o tehnică de controler "rostogolire" popularizată în 2021, care permite jucătorului să manipuleze pad-ul direcțional, sau D-pad-ul, de cel puțin de 20 de ori pe secundă pentru a muta blocurile, mult mai mult decât metoda populară anterior, "hyper tapping".              

Tetris, care a fost lansat pentru prima dată în 1984 și a devenit aproape imediat o senzație mondială, provoacă jucătorii să rotească și să îmbine șapte forme diferite de blocuri care cad.              

Creat de Alexey Pajitnov la Academia de Științe din Moscova, în timpul apogeului Războiului Rece, și dezvoltat ca afacere de către antreprenorul de jocuri Henk Rogers, Tetris a demonstrat o remarcabilă putere de rezistență, traversând generațiile. Este cel mai bine vândut joc video din toate timpurile, cu 520 de milioane de copii vândute, potrivit The Tetris Company.

Bilanțul cutremurului din Japonia a ajuns la 84 de morți și 79 de dispăruți

Cutremurul cu epicentrul în peninsula Noto care s-a produs în prima zi a anului a avut o intensitate seismică maximă, potrivit scării de intensitate folosite de Japonia. Magnitudinea de moment a seismului, care a fost urmat de sute de replici, precum și de un tsunami, a fost de 7,5, iar adâncimea sa a fost de numai 10 kilometri, de unde forța sa distructivă. Bilanțul cutremurului a ajuns ieri la 84 de morți și 79 de dispăruți.

Aproape 90 de drumuri din prefectura Ishikawa care duc spre zonele afectate de dezastru sunt blocate, lăsând cel puțin 750 de persoane izolate, în principal în satele de la periferia orașelor Wajima și Suzu, unde distrugerile au fost semnificative. Multe persoane ar putea fi prinse încă sub dărâmături. În după-amiaza zilei de 4 ianuarie, trecuseră deja 72 de ore de la cutremur, iar de acum rata de supraviețuire se consideră că este semnificativ mai mică. Operațiunile de salvare din casele prăbușite sunt dificile, iar vremea este rece. Poliția și pompierii încă desfășoară misiuni de căutare

În prefectura Ishikawa, unde rutele terestre și comunicațiile au fost întrerupte, nu se cunoaște încă amploarea totală a pagubelor. Municipalitatea din Wajima a primit cel puțin 40-50 de rapoarte privind rezidenți rămași sub dărâmături.

Peste 200 de clădiri din prefectura Ishikawa au fost distruse complet sau parțial. Aproximativ 34.000 de persoane sunt cazate în 360 de centre de evacuare.

Îngrijorările legate de dezastre secundare, cum ar fi alunecările de teren, sunt în creștere, din cauza ploilor care au început miecuri în regiune.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.