Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Zelenski: Armata ucraineană a atacat un aerodrom rusesc în Crimeea ocupată

Ziarul de Vrancea
17 apr 2024 755 vizualizări

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat miercuri că armata ucraineană a atacat un mare aerodrom rusesc în Crimeea ocupată şi a mulţumit comandantului său militar recent numit, generalul Oleksandr Sîrski, pentru organizarea atacului.

"Astăzi, forţele armate ucrainene au efectuat o lovitură precisă asupra ocupanţilor din Djankoi, asupra unui aerodrom", a declarat Zelenski în discursul său video nocturn. "Vă mulţumesc, războinici. Vă mulţumesc pentru precizia voastră. Mulţumesc comandantului-şef (Oleksandr) Sîrski pentru organizarea acestei operaţiuni", a spus Zelenski.

În condiţiile în care Ucraina se confruntă cu o penurie de armament şi face cu greu faţă ofensivei ruse, preşedintele a mulţumit militarilor care pun la cale "operaţiuni speciale, operaţiuni deosebit de importante, extrem de semnificative, care distrug echipamentul armatei ruse, infrastructura lor de luptă".

Djankoi se află în partea de nord a peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014. Surse neoficiale atât din Ucraina, cât şi din Rusia, au raportat anterior o serie de explozii la bază, a relatat Reuters.

"Ocupantul trebuie să piardă, iar fiecare dintre pierderile lor reprezintă puterea Ucrainei", a subliniat Zelenski în discursul către compatrioţi.

Pe de altă parte, preşedintele a vorbit despre atacul rusesc din cursul zilei de la Cernihiv şi a anunţat că bilanţul a urcat la 17 morţi. "Au fost avariate case, un spital, un hotel a fost distrus. Oamenii se aflau sub dărâmături. Au fost mulţi răniţi. Până în prezent, 17 persoane au fost ucise", a spus Zelenski precizând că operaţiunile de salvare la faţa locului continuă.

Zelenski a mai anunţat că a vorbit miercuri cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, iar reuniunea Consiliului NATO-Ucraina, cerută de Kiev, este pregătită pentru vineri. "Ordinea de zi este despre alianţă, despre puterea acţiunii comune, despre cum putem lucra împreună, cu adevărat împreună, pentru a oferi mai multă protecţie pentru viaţă - pentru toate oraşele şi comunităţile noastre", a declarat Zelenski. "Aliaţii noştri au demonstrat în Orientul Mijlociu că pot. Ei pot, atunci când există suficientă determinare", a punctat liderul de la Kiev, reiterând o idee pe care a reluat-o cu fiecare ocazie de la atacul iranian masiv asupra Israelului, care a fost respins cu ajutorul aliaţilor, Zelenski fiind frustrat că nu au procedat la fel şi în cazul Ucrainei.

"Astăzi (miercuri - n.r.) am subliniat tot ceea ce este necesar pentru acţiunile noastre viitoare, pentru apărarea noastră. Bineînţeles, apărarea aeriană şi linia frontului sunt o prioritate cheie. Acesta este un moment pe care toată lumea din Europa, din lumea liberă, trebuie să îl folosească pentru a se consolida - pentru mai multă producţie de armament, pentru mai multe livrări de armament, pentru determinare în general. Viaţa normală a lumii se bazează pe determinare, iar Europa nu poate pierde acest moment - în numele securităţii noastre comune", a arătat Zelenski rezumând ceea ce le-a spus liderilor europeni reuniţi la Bruxelles cărora Zelenski li s-a adresat prin videoconferinţă.

În paralel, Kievul caută, după mai bine de doi ani de război epuizant, şi noi resurse financiare pentru a se menţine pe linia de plutire.

"Înainte de reuniunea Consiliului European, m-am adresat unei reuniuni la Banca Mondială a principalilor finanţatori globali - miniştrii de finanţe din ţările partenere şi şefii principalelor instituţii financiare. Lucrăm pentru a ne asigura că Ucraina are o bază financiară suficientă, care este esenţială pentru a se apăra împotriva agresiunii ruseşti", le-a spus Zelenski compatrioţilor. "Apărarea şi reconstrucţia, stabilitatea socială - toate acestea necesită finanţare şi programe de sprijin pe termen lung. Şi, în cele din urmă, acţiuni decisive pentru a ne asigura că activele ruseşti îngheţate încep să funcţioneze pentru a ne proteja de teroarea rusă", a arătat Zelenski.

Suedia adoptă o lege care reduce vârsta pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani

Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale.

Legea a fost adoptată cu 234 de voturi pentru şi 94 împotrivă în Parlamentul suedez, care are 349 de locuri, scrie The Guardian. Deşi ţara nordică a fost prima care a introdus schimbarea legală a sexului în 1972, noua propunere, care vizează să permită autoidentificarea şi să simplifice procedura, a stârnit o dezbatere intensă în ţară.

Coaliţia de centru-dreapta a premierului conservator Ulf Kristersson a fost împărţită pe această temă, moderaţii săi şi liberalii susţinând în mare parte legea, în timp ce creştin-democraţii s-au opus.

Democraţii Suedezi, partidul populist cu rădăcini de extremă-dreapta care susţine guvernul în parlament, dar nu face parte din guvern, s-a opus şi el.

"Cei mai mulţi suedezi nu vor observa niciodată că legea s-a schimbat, dar pentru un număr de persoane transsexuale noua lege face o diferenţă mare şi importantă", a declarat în Parlament Johan Hultberg, un deputat care reprezintă partidul conservator Moderat, aflat la putere.

Dincolo de reducerea vârstei, noua legislaţie are ca scop simplificarea schimbării sexului legal al unei persoane.

"Procesul de astăzi este foarte lung, poate dura până la şapte ani pentru a-ţi schimba sexul legal în Suedia", a declarat pentru AFP Peter Sidlund Ponkala, preşedintele Federaţiei suedeze pentru drepturile lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor, transsexualilor, homosexualilor şi intersexualilor (RFSL).

Două noi legi vor intra în vigoare la 1 iulie 2025: una care reglementează procedurile chirurgicale de schimbare a sexului şi una care reglementează procedura administrativă de schimbare a sexului legal în registrul oficial.

Persoanele îşi vor putea schimba sexul legal la 16 ani, deşi cei sub 18 ani vor avea nevoie de aprobarea părinţilor, a unui medic şi a Consiliului Naţional de Sănătate şi Bunăstare.

Nu va mai fi necesar un diagnostic de "disforie de gen" - în cazul în care o persoană poate experimenta suferinţă ca urmare a unei neconcordanţe între sexul său biologic şi genul cu care se identifică - nu va mai fi necesar.

Procedurile chirurgicale de tranziţie ar fi permise începând cu vârsta de 18 ani, dar nu ar mai fi nevoie de aprobarea consiliului. Extirparea ovarelor sau a testiculelor va fi permisă doar de la vârsta de 23 de ani, fără modificări faţă de prezent.

Danemarca, Norvegia, Finlanda şi Spania se numără printre ţările care au deja legi similare.

Vinerea trecută, legislatorii germani au aprobat o legislaţie similară, facilitând persoanelor transsexuale, intersexuale şi non-binare să îşi schimbe numele şi sexul în registrele oficiale direct la birourile de evidenţă. În Regatul Unit, parlamentul scoţian a adoptat în 2022 un proiect de lege care permite persoanelor cu vârsta de 16 ani sau mai mult să îşi schimbe denumirea de gen pe documentele de identitate prin autodeclarare. Acesta a fost blocat de guvernul britanic, o decizie pe care cea mai înaltă instanţă civilă din Scoţia a confirmat-o în decembrie.

Suedia a înregistrat o creştere bruscă a cazurilor de disforie de gen. Acest lucru este vizibil în special în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani născuţi de sex feminin, cu o creştere de 1.500% din 2008 încoace, potrivit Consiliului pentru Sănătate şi Asistenţă Socială.

Barcelona a şters o linie de autobuz din Google Maps, pentru a o ascunde de turişti

Consiliul local al Barcelonei a convins dezvoltatorii unora dintre cele mai populare soluţii digitale de cartografiere să ascundă traseul unui autobuz, din cauza turiştilor, transmite News.ro.

Traseul autobuzului 116 din Barcelona, folosit frecvent de turişti pentru a ajunge la Park Güell, a dispărut din aplicaţii precum Google Maps şi Apple Maps.

Asta după ce, la presiunea locuitorilor din zonă, autorităţile locale au cerut acest lucru producătorilor aplicaţiilor. Consiliul local a refuzat să confirme sau să infirme că a forţat Google şi Apple să scundă traseul autobuzului, dar un purtător de cuvânt al Google a spus că acest gen de modificare nu se face decât la cererea autorităţilor locale. Catalanii care circulă cu autobuzul 116 pentru a ajunge acasă s-au plâns că acesta este mai tot timpul aglomerat din cauza turiştilor care-l folosesc pentru a ajunge la Park Güell.   

Park Güell este a doua cea mai populară atracţie a orașului, după bazilica Sagrada Familia.

O vilă în Ţara Bascilor a soţului fostei soţii a lui Putin, confiscată de justiţia franceză

O vilă la Anglet, în Ţara Bascilor, care îi aparţine lui Artur Oşeretni, soţul fostei soţii a lui Vladimir Putin, Liudmila, a fost confiscată de justiţia franceză la 6 decembrie 2023, dezvăluie revista Challenges, relatează Le Point.

Această vilă în stil art deco - denumită ”Reveria” - situată pe un teren de 5.000 de metri pătraţi a fost cumpărată de către Artur Oşeretni cu 5,4 milioane de euro în 2013, anul în care Ludmila a divorţat de Vladimir Putin.

Această proprietate, complet goală, a fost percheziţionată de către Divizia însărcinată cu Criminalitatea Organizată a Parchetului Parisului, în urma unei plângeri depuse de către Transparency International (TI) împotriva mai multor oligarhi ruţi apropiaţi Kremlinului. Cu toate acestea, Artur Oşeretni nu se află între personalităţile vizate de către Franţa şi Uniunea Europeană (UE) în cadrul sancţiunilor impuse Moscovei după invazia Ucrainei în februarie 2022. El este vizat însă de sanţciuni impuse Rusiei de către Regatul Unit.

Potrivit revistei Challenges, această confiscare se explică prin întrebări despre originea fondurilor folosite la cumpărarea proprietăţii în 2013.

Artur Oşeretni este nevoit să dovedească faptul că dispunea de venituri licite suficiente să-şi finanţeze achziţiile în Franţa.

Organized Crime and Corruption reportin Project (OCCRP) consideră că întreprinderile înfiinţate de către rus nu au prosperat suficient să-i asigure capitalul necesar cumpărării, în contextul în care Artur Oşeretni a cheltuit 3,5 milioane de euro cu lucrări de refacere a interiorului, acoperişului, grădinilor şi piscinei vilei.

Asociaţia de luptă împotriva corupţiei FBK înfiinţată de Aleksei Navalnîi, care a murit în februarie într-o închisoare în Arctica, a salutat pe X această informaţie.

Asociaţia a anchetat cu privire la cumpărarea acestei vile. Un site rus de investigaţii scrie că soţul fostei soţii a lideruluid e la Kremlin a beneficiat de tranzacţi imobiliare avantajoase prinr-o întreprindere cipriotă cu legături cu puterea rusă.

Scriitoarea britanică Sophie Kinsella, diagnosticată cu un cancer cerebral agresiv

Scriitoarea britanică Sophie Kinsella a dezvăluit că a fost diagnosticată cu o formă agresivă de cancer cerebral, informează DPA.

Romanciera, în vârstă de 54 de ani, al cărei nume real este Madeleine Sophie Wickham, este cunoscută graţie seriei sale de romane bestseller ''Shopaholic''.Autoarea a mărturisit că urmează chimioterapie şi radioterapie. ''Cititorilor şi urmăritorilor mei dragi. Am vrut de ceva vreme să vă informez în legătură cu starea mea de sănătate, dar am aşteptat pentru a avea puterea de a face asta'', a scris ea pe reţelele de socializare. ''La finalul lui 2022 am fost diagnosticată cu glioblastom, o formă agresivă de cancer cerebral. Nu am împărtăşit această informaţie mai devreme întrucât am dorit ca copiii mei să afle şi să proceseze vestea într-un cadru privat şi să se adapteze la 'noua noastră normalitate'. Sunt îngrijită de o echipă excelentă de la University College Hospital din Londra şi am suferit cu succes o intervenţie chirurgicală, urmată de chimioterapie şi radioterapie, care se desfăşoară în continuare'', a mai precizat scriitoarea.

''În prezent, situaţia este stabilă şi mă simt în general foarte bine, deşi obosesc foarte uşor şi am mai multe probleme cu memoria decât înainte. Sunt deosebit de recunoscătoare familiei mele şi prietenilor apropiaţi care m-au sprijinit incredibil de mult, precum şi minunaţilor medici şi asistente care m-au tratat. Sunt totodată recunoscătoare cititorilor mei pentru sprijinul lor constant. Răspunsul lor minunat la 'The Burnout' m-a încurajat într-o perioadă dificilă'', a adăugat Sophie Kinsella.

''Tuturor celor care suferă de orice formă de cancer le transmit dragostea mea şi cele mai bune urări, precum şi celor care îi susţin. Te poţi simţi foarte singur şi speriat când primeşti un diagnostic grav, iar sprijinul şi dragostea celor apropiaţi înseamnă mai mult decât se poate exprima în cuvinte. Voi reveni în curând, iar între timp, salutări din însorita Londră'', a transmis romanciera britanică în încheierea mesajului său online.

Cel mai recent volum semnat de Sophie Kinsella, ''The Burnout'', a fost lansat în octombrie 2023. Printre romanele de succes ale scriitoarei britanice se numără ''Can You Keep A Secret?'' şi ''The Undomestic Goddess''.

Romanele ei s-au vândut în peste 45 de milioane de exemplare în peste 60 de ţări şi au fost traduse în peste 40 de limbi.

Primele două romane din seria de opt volume ''Shopaholic'', intitulate ''The Secret Dreamworld of a Shopaholic'' şi ''Shopaholic Abroad'', au stat la baza filmului din 2009 ''Confessions of a Shopaholic'', cu Isla Fisher în rolul principal.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.