Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Un politician ucrainean pro-rus, executat de ruși în propria casă

Ziarul de Vrancea
8 apr 2022 1063 vizualizări

Cu câteva zi înainte de invazie, el vorbea despre „umanitatea” rușilor și considera un război imposibil

În Bucea, localitate devenită simbol al atrocităților de război comise în Ucraina, trupele rusești au ucis inclusiv un politician și om de afaceri ucrainean cunoscut pentru simpatiile sale pro-ruse. Presa ucraineană a relatat că Aleksandr Rzhavsky, fost deputat și candidat la președinția Ucrainei, cu puternice convingeri pro-Moscova, ar fi fost ucis în propria locuință de soldații ruși, după ce ar fi refuzat să le ofere alcool. Informația a fost anunțată de mai multe publicații ucrainene.

Jurnaliștii ucraineni au scris că, după ce trupele ruse au intrat în Bucea, o parte s-au instalat pe vasta proprietate a lui Rzhavsky din oraș. El ar fi devenit la un moment dat indignat de comportamentul soldaților ruși și, pentru că ar fi „refuzat să le toarne vodcă, aceștia l-au împușcat pe loc, în propria casă, în fața familiei”.

Însă o postare pe pagina de Facebook a lui Aleksandr Rzhavsky, semnată de două dintre fiicele sale, contestă versiunea relatată de presa ucraineană. Ele spun că tatăl lor a avut, la fel ca „orice ucrainean, o completă reevaluare a valorilor” de când a început acest război. „Da, nu a putut crede că va începe un război pe scară largă. Dar cine și-ar fi imaginat acest coșmar?”.

Fiicele lui Rzhavsky neagă că soldații ruși și-ar fi făcut vreo „tabără” în casa lui - unde, de altfel, a adăpostit și alți localnici care au fost apoi evacuați din Bucea - și povestesc că rușii au dat buzna de două ori peste ei în casă, prima dată confiscând telefoane și mâncare. A doua oară, au cerut o sticlă de vin, au primit asta, însă „nu voiau doar alcool, ci și sânge”. Membrii familiei au fost amenințați cu arma, iar Rzhavsky a fost apoi împușcat mortal.

Rzhavsky considera „isterie” informațiile privind iminența unui atac al Rusiei

Aleksandr Rzhavsky a fost deputat în Rada Supremă de la Kiev între 1998 și 2002, fiind ales într-o circumscripție din regiunea Donețk. Apoi a candidat în două rânduri la alegerile prezidențiale, în 1999 și 2004, în programul său electoral el promițând să facă ordine în Ucraina cu exact aceleași metode folosite de Vladimir Putin în Rusia. Nu și-a ascuns niciodată simpatiile pro-ruse și a contestat vehement scenariul unei invazii militare ruse în Ucraina. La mijlocul lunii februarie, cu doar câteva zile înainte de declanșarea războiului, Rzhavsky vorbea inclusiv de „umanitatea rușilor”. „Cum de Federația Rusă nu s-a purtat precum fasciștii în Crimeea anexată, ei?” - îi întreba el pe cei critici la adresa Rusiei.

Johnson și Zelenski, la pas prin centrul capitalei Ucrainei

Ministerul Apărării din Ucraina a publicat imagini cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, și cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care s-au plimbat sămbătă prin Kiev și au stat de vorbă cu oamenii. “Așa arată democrația. Așa arată curajul”, au transmis oficialii de la Kiev. În clipul de peste 2 minute, cei doi oficiali se plimbă prin capitala Ucrainei, iar la un moment dat Boris Johnson dă mână cu un bărbat care-i mulțumește pentru ajutor, spune că este foare bucuros să-l întâlnească și se declară un iubitor al Marii Britanii. Pe durata deplasării, cei doi oficiali au fost însoțiți de mai mulți militari înarmați.

Și premierul britanic a postat imagini cu deplasarea prin Kiev alături de un mesaj de apreciere: “Ucrainenii au curajul unui leu. Președintele Zelenski a dat răcnetul acestui leu. Regatul Unit este de neclintit alături de poporul ucrainean”.

Aproximativ un sfert din trupele ruse din Ucraina sunt “practic inoperabile”

Aproximativ un sfert din trupele ruse utilizate în invazia Ucrainei sunt “practic inoperabile”, în urma unor pierderi grele, precum și din cauza logisticii și întreținerii slabe, potrivit unui oficial european. Rusia a organizat aproximativ 120 de grupuri tactice de batalion (BTG) în jurul Ucrainei înainte de invazie, a informat CNN la acea vreme. După șase săptămâni de război, aproximativ 29 dintre acestea sunt acum scoase din funcțiune, a mai spus oficialul european.

Forțele ruse au încercat să combine unele dintre părțile rămase ale grupurilor tactice de batalion în unități de luptă coerente, folosind ce a mai rămas din două sau trei grupuri tactice de batalion pentru a încerca să alcătuiască unul singur, a adăugat oficialul. Declarațiile vin la o zi după ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut că Rusia a suferit pierderi “semnificative” ale trupelor sale în Ucraina, calificându-le drept “o tragedie uriașă” pentru țară într-un interviu pentru Sky News. Întrebat dacă retragerea trupelor ruse de la Kiev și din regiunea Kievului ar putea fi privită drept “o umilință” pentru Kremlin, Peskov a spus că folosirea acestor cuvinte ar fi “o înțelegere greșită a situației”.

Cel puțin 176 de copii au murit și 324 au fost răniți de la începutul războiului

Cel puțin 176 de copii au murit și 324 au fost răniți de la începutul războiului, a anunțat, sâmbătă, Parlamentul ucrainean, precizând că cifrele nu sunt definitive. “Ca urmare a agresiunii armate a Rusiei în Ucraina, 176 de copii au murit. Mai mult de 324 au fost răniți, a transmis, sâmbătă Parlamentul ucrainean, într-un mesaj pe Twitter. Oficialii ucraineni precizează că aceste cifre nu sunt definitive, deoarece se lucrează la stabilirea lor în locurile unde au avut loc atacuri active, în teritoriile ocupate temporar și în cele eliberate.

Finlanda și Suedia, tot mai aproape de NATO

dacă Finlanda va adera la alianșă, Rusia va avea o frontieră de 1340 km cu o țară NATO ce poate mobiliza 300.000 de soldați în câteva zile

De neconceput în urmă cu două luni, înainte de invazia Ucrainei, acum posibil și chiar probabil: Finlanda intră săptămâna aceasta în faza crucială privind posibila sa cerere de aderare la NATO, cu o decizie finală așteptată până la sfârșitul lunii iunie. O “carte albă” privind securitatea țării urmează să fie publicată - probabil joi - de guvernul țării nordice, pentru a analiza noua față a vecinului rus. Analiza strategică, comandată la începutul lunii martie, va fi punctul de plecare pentru o sesizare a parlamentului și pentru o dezbatere națională care va dura câteva săptămâni - într-un moment în care această întrebare este pusă în termeni similari și în Suedia, țara vecină. “Vom avea discuții foarte atente, dar nu ne vom lua mai mult timp decât este necesar”, a declarat premierul Sanna Marin. “Cred că vom termina discuția până la sfârșitul lunii iunie”, a declarat tânărul lider social-democrat.

“Cred că cererea va fi depusă la un moment dat în luna mai”, pentru a permite o decizie la summitul NATO de la Madrid de la sfârșitul lunii iunie, a declarat fostul premier Alexander Stubb, un susținător al aderării. În ultimele săptămâni, Finlanda s-a consultat cu aproape toți cei 30 de membri NATO. Împreună cu vecina sa Suedia, țara a obținut asigurări clare din partea secretarului general Jens Stoltenberg că ușa îi este deschisă și a obținut mult sprijin, de la Statele Unite, Germania, Franța și Regatul Unit. Schimbarea de direcție a opiniei publice a fost drastică: sondajele de opinie sugerează acum că un procent fără precedent de 60% dintre finlandezi sunt în favoarea aderării - dublu față de cel înregistrat înainte de războiul din Ucraina. Ponderea celor care sunt împotrivă a scăzut la aproximativ 20%. Deși nu toată lumea și-a făcut cunoscută încă poziția, există o majoritate clară în favoarea NATO și în rândul parlamentarilor.

Astfel, Vladimir Putin, care a fluturat pericolul extinderii NATO pentru a justifica invazia Ucrainei, se trezește cu o posibilă nouă frontieră de 1.340 de kilometri cu alianța militară occidentală. Pe hârtie, Finlanda (5,5 milioane de locuitori) este un candidat de vis la NATO, cu un număr record de rezerviști, reflectând o vigilență mereu menținută față de vecinul rus. “Putem mobiliza între 280.000 și 300.000 de bărbați și femei în câteva zile”, a declarat Stubb. După ce a comandat 64 de avioane de vânătoare americane F-35 la sfârșitul anului 2021, țara tocmai a semnat o creștere de 40% a bugetului său militar de acum până în 2026 și va depăși cu mult procentul de 2% din PIB recomandat de NATO.

Socialiștii suedezi, gata să-și schimbe strategia

Liderul Partidului Social Democrat din Suedia, Jimmie Akesson, va sugera, în cazul în care statul vecin, Finlanda, va solicita aderarea la NATO, ca partidul său să își schimbe poziția în favoarea aderării Suediei la alianță, a declarat oficialul suedez.

O schimbare de poziție a Partidului Social Democrat din Suedia ar însemna o trecere către o majoritate parlamentară în favoarea aderării la alianță a Suediei, care a adoptat de mult timp statut neutru.

Invazia rusă în Ucraina a determinat cele două țări să ia în considerare aderarea, deși Suedia este mai ezitantă decât Finlanda. “Ce s-a schimbat în prezent este că Finlanda se îndreaptă foarte clar către aderarea la NATO și există multe indicii că acest lucru s-ar putea întâmpla în viitorul apropiat. Asta și faptul că Ucraina, care nu este membră NATO, este complet singură, m-au făcut să mă răzgândesc”, a mai subliniat Akesson.

Democrații naționaliști din Suedia au declarat luna trecută că își revizuiesc poziția, după ce un sondaj a arătat pentru prima dată că majoritatea cetățenilor suedezi sunt în favoarea aderării la NATO.

Novergia: Ministrul Apărării a demisionat din cauza unei relații cu o femeie cu peste 30 de ani mai tânără

Guvernul norvegian a anunțat, sâmbătă, că ministrul Apărării, Odd Roger Enoksen, a demisionat din cauza unei relații pe care a avut-o în urmă cu mulți ani cu o femeie mult mai tânără, în vârstă de 18 ani la vremea respectivă. “Este o decizie necesară, după ce au apărut dezvăluirile referitoare la această chestiune”, a declarat premierul norvegian, Jonas Gahr Store, în cadrul unei conferințe de presă în care a confirmat că a acceptat demisia lui Enoksen. “Am făcut mai multe alegeri și judecăți greșite și îmi voi cere scuze fără rezerve pentru faptul că acțiunile mele au făcut viața mai dificilă altora”, a declarat Odd Roger Enoksen, sâmbătă. Enoksen a început relația amoroasă în 2005, când partenera sa era încă elevă de liceu, în vârstă de 18 ani, potrivit cotidianului VG.

Clasa ei a mers într-o excursie la Parlamentul Norvegiei, din capitala Oslo, iar acolo l-a întâlnit pe politicianul Partidului de Centru, care avea 50 de ani la acea vreme. După excursie, tânăra și Enoksen au început ceea ce avea să devină o relație foarte apropiată și sexuală, a scris VG. Femeia, acum trecută de 30 de ani, a detaliat relația lor pentru cotidian, spunând că s-a simțit impresionată de Enoksen datorită interesului ei pentru politică și că acesta “și-a folosit puterea și poziția pentru a obține ceea ce își dorea”. Potrivit femeii, s-au întâlnit de cel puțin 12 ori în biroul politicianului, între sfârșitul anului 2006 și 2007, în timp ce acesta era ministrul Energiei, unele dintre întâlniri implicând “acte sexuale”.

Enoksen a confirmat pentru VG că ea l-a vizitat în biroul lui și a spus că s-ar fi putut vorbi despre o natură lascivă. El a negat, totuși, să fi existat vreun aspect fizic al relației. Fostul ministrul al Apărăii a susținut în schimb că nu au devenit intimi decât după ce a părăsit guvernul în 2007 și a subliniat că relația nu a fost una “în care eu eram într-o poziție de putere asupra ei”.

Premierul Store a declarat reporterilor că Enoksen nu l-a informat despre această situație înainte de a fi numit ministru al Apărării în urma alegerilor generale de anul trecut, adăugând că informațiile ar fi condus la o “concluzie diferită”.

Comandanții NATO fac planuri pentru mari forțe militare permanente pe flancul estic

Comandanții militari ai NATO elaborează planuri de desfășurare a unei forțe militare permanente de amploare pe flancul estic al alianței, care ar fi capabilă să înfrunte o armată invadatoare, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru Sunday Telegraph. Stoltenberg a declarat pentru ziarul britanic că alianța se află “în mijlocul unei transformări foarte fundamentale” care va reflecta “consecințele pe termen lung” ale acțiunilor președintelui rus Vladimir Putin, transmite agențiile internaționale. “Indiferent când, cum, războiul din Ucraina se termină, războiul a avut deja consecințe pe termen lung pentru securitatea noastră”, a declarat șeful NATO pentru ziarul duminical. “NATO trebuie să se adapteze la această nouă realitate. Și asta este exact ceea ce facem”.

Stoltenberg a spus că mica forță a alianței de la granița de est va fi transformată într-o prezență majoră ca parte a unei “resetări”. “Trebuie să ne asigurăm că vom continua să fim capabili, într-o lume mai periculoasă, să protejăm și să apărăm toți aliații NATO”, a declarat oficialul. Stoltenberg a spus că resetarea trebuie să fie însoțită de creșterea cheltuielilor naționale de apărare ale membrilor alianței și a subliniat angajamentul cancelarului german Olaf Scholz de a crește cheltuielile de apărare ale Germaniei de la 1,5% la 2% din PIB. “Având în vedere dimensiunea economiei germane, acest lucru reprezintă o diferență uriașă și pentru cheltuielile totale de apărare ale NATO”, a spus el în interviu. “Ceea ce vedem acum este o nouă realitate, o nouă normalitate pentru securitatea europeană. Prin urmare, le-am cerut acum comandanților noștri militari să ofere opțiuni pentru ceea ce numim o resetare, o adaptare pe termen mai lung a NATO”, a declarat Stoltenberg.

India: O bandă de hoți a furat un pod de 500 de tone și l-a vândut la fier vechi

Poliția din India caută membrii unei bande care a demontat un pod de fier lung de 20 de metri și probabil l-a vândut la fier vechi, au declarat duminică autoritățile.

Hoții, care se dădeau drept funcționari guvernamentali de la departamentul de irigații din statul Bihar, situat în estul țării, au folosit mașini de tăiat și buldozere pentru a dărâma un pod abandonat în satul Amiyawar, la aproximativ 150 de kilometri sud de Patna, capitala statului. Potrivit presei locale, podul avea o greutate de 500 de tone.

Vânzarea de deșeuri metalice poate fi o afacere profitabilă în India, unde sunt frecvente cazurile de furt de pe proprietatea publică pentru a obține bani rapid și ușor de la mari depozite de fier vechi. Un ofițer de poliție a declarat că locuitorii din Amiyawar au presupus că oficialii guvernamentali au decis să demonteze vechiul pod, construit în urmă cu 30 de ani peste un canal de irigații, deoarece nu era utilizat. “Oamenii au venit cu utilaje grele, instrumente de tăiat și au lucrat timp de două zile pentru a demonta podul”, a declarat Gandhi Chaudhary, 29 de ani, un sătean.

Localnicii i-au întrebat pe cei care lucrau despre identitatea lor și li s-a spus că au fost angajați de departamentul de irigații pentru a demonta podul. La începutul săptămânii, fierul vechi a fost încărcat în vehicule, iar apoi hoții de fier vechi au plecat. “Am identificat unii membri ai bandei, dar alții nu au fost încă depistați. Au distrus proprietatea publică și au furat un pod.” a spus Subash Kumar, un oficial de poliție care investighează cazul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.