Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Un ambasador rus nu crede că țara sa va folosi arme nucleare în Ucraina

Ziarul de Vrancea
28 mai 2022 790 vizualizări

Între timp, americanii se reînarmează după ce au făcut donații importante de muniție către Kiev

Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Andrei Kelin, a declarat pentru BBC că nu crede că țara sa va folosi arme nucleare tactice în războiul împotriva Ucrainei.

Andrei Kelin a spus că, în conformitate cu regulile militare rusești, astfel de arme nu sunt folosite în conflicte ca acesta. Rusia are prevederi foarte stricte pentru utilizarea lor, a spus el, în special atunci când existența statului este amenințată.

“Nu are nimic de-a face cu operațiunea actuală”, a spus el duminică dimineața.

Armele nucleare tactice sunt cele care pot fi folosite la distanțe relativ scurte, spre deosebire de armele nucleare “strategice” care pot fi lansate pe distanțe mult mai mari și pot ridica spectrul războiului nuclear total. Dar termenul include încă multe tipuri de arme, inclusiv bombe mai mici și rachete folosite pe câmpul de luptă. Se crede că Rusia are aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice.

În interviul cu Clive Myrie de la BBC, ambasadorul a negat, de asemenea, că forțele ruse bombardează civili și a spus că acuzațiile de crime de război din orașul Bucha sunt o “fabricație”.

Rusia a mai făcut astfel de acuzații, ministrul de externe Serghei Lavrov afirmând că imaginile cu cadavrele din Bucea au fost “înscenate” după ce rușii s-au retras. Acest lucru a fost contrazis de numeroase relatări ale martorilor oculari ale rezidenților, care au declarat pentru BBC că trupele ruse i-au executat sumar pe cei dragi.

Armata SUA cumpără noi rachete antiaeriene Stinger

Armata SUA a atribuit un contract în valoare de 625 de milioane de dolari companiei Raytheon Technologies, pentru rachete antiaeriene Stinger, cu scopul de a înlocui stocurile trimise în Ucraina. Rachetele antiaeriene Stinger, care sunt trase de pe umăr ,produse de Raytheon, au fost la mare căutare în Ucraina, unde au oprit cu succes atacurile rusești din aer, și în țările europene vecine, care se tem că ar putea avea nevoie să învingă forțele ruse.

Trupele americane au o nevoie de utilizare redusă pentru rachetele Stingers –o armă ușoară, autonomă, care poate fi desfășurată rapid pentru a apărarea împotriva elicopterelor, avioanelor, dronelor și chiar a rachetelor de croazieră - dar Statele Unite trebuie să își mențină stocurile la îndemână în timp ce dezvoltă următoarea generație a unui “sistem de apărare aeriană portabil pentru om”.

Din februarie, Statele Unite au livrat aproximativ 1.400 de rachete Stingers în Ucraina. Aliații americani doresc, de asemenea, să se reaprovizioneze cu arme de tipul celor expediat în Ucraina în ultimele luni.

Contractul pentru până la 1.468 de Stingers a fost atribuit miercuri, potrivit unui document văzut de Reuters, și este în valoare de până la 687 de milioane de dolari, cu opțiuni de suplimentare. Nu există un termen pentru finalizarea comenzii, dar livrarea ar putea dura până la 30 de luni.

Separat, Pentagonul caută rachete Stinger care sunt deja în inventar, dar care trebuie recondiționate, potrivit documentului.

Linia de producție Stinger a fost închisă în decembrie 2020, a declarat Pentagonul. În iulie 2021, Raytheon a câștigat un contract pentru a produce mai multe Stingers, dar în principal pentru guverne străine, potrivit armatei SUA. Directorul general al Raytheon, Greg Hayes, le-a spus analiștilor în timpul unei conferințe telefonice din 26 aprilie că Departamentul Apărării al SUA nu a cumpărat o Stinger de 18 ani.

Peste 50 de sportivi ucraineni au murit în război

Ministrul ucrainean al Tineretului și Sportului, Vadim Gutzeit, a declarat că de la startul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina au murit peste 50 de sportivi.

“Peste 50 de sportivi au murit în cele peste 90 de zile de război al Rusiei împotriva Ucrainei”, a afirmat Gutzeit. Potrivit ministrului, sportivi care concurează în discipline olimpice și neolimpice apără țara cu arma în mână. “Toată lumea vine ca să ne apere. Unii sunt în apărarea teritorială, alții în Forțele Armate, alții în estul Ucrainei. Vreau să le mulțumesc tuturor apărătorilor Ucrainei”, a precizat Vadim Gutzeit.

Trump îndeamnă, după atacul armat de la Uvalde, la “înarmarea cetățenilor”

Fostul președinte republican Donald Trump a îndemnat, la Convenția National Rifle Association (NRA), cel mai important lobby american al armelor de foc, în Texas, la “înarmarea cetățenilor” pentru a lupta împotriva “răului din societatea noatră”, aflat, în opinia sa, la originea atacului armat de marți în Școala Primară Robb din Uvalde, în același stat, soldat cu moartea a 19 elevi și a doi profesori.

“Existența răului în societatea noatră nu este un motiv de a dezarma cetățeni care respectă legea”, a declarat fostul șef al statului. “Existența răului este motivul pentru care trebuie înarmați cetățenii care respectă legea”, a subliniat el.

El a citat numele victimelor, în sunete de clopoțel, în discursul său, la finalul căruia a dansat pe scenă.

Presa americană îl atacă dur din această cauză. Donald Trump i-a acuzat pe succesorul său democrat Joe Biden și Partidul Democrat de exploarea politică a “lacrimilor familiilor” îndoliate, într-o încercare de a impune o adoptare a unor legi privind armele de foc.

Conservatorii se opun unor îndemnuri de limitare a numărului armelor de foc argumentând că este mai bine să fie tratate problemele de sănătate mentală din Statele Unite, un punct asupra căruia Donald Trump a insistat vineri.

Atacatorul era un “lunatic scăpat de sub control”, a apreciat fostul locatar al Casei Albe. “El va arde în iad”, a promis Trump.

Fostul magnat în domeniul imobiliar a îndemnat la o consolidare a securității în școlile americane. El a sugerat să se instaleze “garduri robuste” și detectoare de metale în fața instituțiilor de învățământ și cadrele didactice să fie înarmate.

Senatorul republican din Texas Ted Cruz declara, anterior, la aceeași Convenție NRA, că o confiscare sau o interzicere a armelor de foc în Statele Unite are să conducă la o creștere a infracționaltății. “Mult mai multe mame celibatare vor fi agresate, violate și asasinate la metrou”, a apreciat el.

O satiră despre bogați, recompensată cu Palme d'Or

 filmul românesc “Metronom” a luat premiul pentru regie la secțiunea „Un certain regard”

Lungmetrajul “Triangle of Sadness”, regizat de suedezul Ruben Östlund, a fost recompensat, sâmbătă seară, cu trofeul Palme d'Or, la finalul celei de-a 75-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes și la capătul a 12 zile de competiție cu 21 de filme internaționale. Este al doilea Palme d’Or pentru Ruben Östlund, la cinci ani de la “The Square” (2017). “Triangle of Sadness” este o satiră acidă la adresa lumii modei și a bogaților. Este primul film al lui Östlund în engleză, filmat în timpul pandemiei, o adevărată provocare. “Întreg juriul a fost extrem de șocat de acest film”, a anunțat Vincent Lindon, președintele juriului. “Când am început acest film, aveam un singur obiectiv: să încercăm să facem un film care să intereseze publicul și să-l facă să gândească provocator”, a spus cineastul pe scena de la Cannes.

Filmul urmărește aventura lui Yaya și Carl, un cuplu de manechini aflați în vacanță într-o croazieră de lux. O călătorie care se transformă în dezastru. În film, Östlund oferă o critică fără compromisuri asupra capitalismului și a exceselor sale. Crescut de o mamă comunistă, definindu-se drept “socialist”, suedezul nu a cedat ușurinței de a “descrie bogații drept oameni răi”, ci mai degrabă de a “înțelege comportamentul lor”. El continuă să disece convențiile sociale, micile lașități și dilemele morale, potrivit AFP.

Într-un fel de “Titanic” inversat (povestea filmului are loc în timpul unei croaziere de lux), unde cei mai slabi nu sunt neapărat învinșii, el disecă resorturile de clasă: bogații împotriva săracilor, dar și bărbații împotriva femeilor, și albii împotriva celor de culoare. În rolurile principale sunt Harris Dickinson, Charlbi Dean și Woody Harrelson. Regizorul a cunoscut celebritatea internațională cu “Snow Therapy” (2014), prin care arată familia modernă cu un tată ce fuge de o avalanșă, cu telefonul mobil în mână, care își abandonează copiii în fața pericolului.

Actrița iraniană Zar Amir Ebrahimi, care a fost nevoită să părăsească Iranul pentru Franța în 2008, ca urmare a unui scandal sexual, a fost recompensată, sâmbătă, cu premiul de interpretare feminină pentru rolul ei din thriller-ul lui Ali Abbasi “Les nuits de Mashhad” (Holy Spider”). “În această seară am sentimentul că am avut un parcurs foarte lung înainte de a sosi aici, pe această scenă (...) un parcurs marcat de umiliri”, a spus ea, mulțumind Franței că a primit-o.

Actorul sud-coreean Song Kang-ho, 55 de ani, a câștigat premiul de interpretare masculină la Cannes pentru rolul său din “Broker/ Les bonnes étoiles” al japonezului Hirokazu Kore-Eda. Actor fetiș al compatriotului său Bong Joon-ho, și star în filmul “Parasite”, Palme d'Or 2019, el a jucat în acest film de Kore-eda un bărbat implicat într-un trafic cu bebeluși, care va forma o mică familie în jurul lui. “Sunt foarte fericit pentru întreaga mea familie”, a declarat el sobru primind premiul.

“Metronom”, regizat de cineastul român Alexandru Belc, a fost premiat vineri seara pentru cea mai bună regie în cadrul secțiunii Un Certain Regard. Premiul a fost anunțat de Valeria Golino, președinta juriului, și acceptat de Tudor Vladimir Panduru, directorul de imagine al filmului.

Actorii Forest Whitaker și Tom Cruise au primit Palme d'Or de onoare la această ediție.

Un avion cu 22 de persoane la bord, dat “dispărut” în Nepal

Un avion operat de o companie aeriană privată din Nepal, Tara Air, a “dispărut”, sâmbătă, cu 22 de persoane la bord, anunță autoritățile, care precizează că o vreme înnorată împiedică o operațiune de salvare cu elicoptere în ultmul loc cunoscut în care se afla aeronava. Avionul a decolat din localitatea turistică Pokhara, situată la 125 de kilometri vest de Kathmandu, către Jomsom, la aproximativ 80 de kilometri nord-vest.

Compania Tara Air deține în principal avioane de tip Twin Otter cu turbopropulsoare de producție canadiană. “Un elicopter trimis într-o operațiune de căutare a revenit la Jomsom din cauza condițiilor meteo nefavorable, fără să localizeze avionul”, anunță Autoritatea Aviației Civile din Nepal.

Compania aeriană anunță la la bordul avionului se aflau patru indieni, doi germani și 16 nepalezi, inclusiv trei membri ai echipajului. Șapte dintre pasageri sunt femei, precizează Tara Air.

Avionul a pierdut contactul cu turnul de control cu cinci minute înainte să aterizeze la Jomsom, un loc turistic și de pelegrinaj popular, a declarat un reprezentant al companiei sub protecția anonimatului. Agenția meteorologică nepaleză a anunțat că straturi groase de nori acoperă zona Pokhara-Jomson.

Nepalul, în care se află opt dintre cei mai înalți munți din lume, inclusiv Everestul, înregistrează numeroase accidente aeriene. Vremea se poate schimba brusc, iar pistele de aterizare sunt amplasate, de obicei, în zone muntoase greu accesibile.

La începutul lui 2018, un avion aparținând US-Bangla Airlines, care efectua un zbor de la Dhaka la Kathmandu, s-a prăbușit și a luat foc, un accident soldat cu 51 de morți în rândul celor 71 de persoane de la bord.

Cel puțin 28 de morți în nord-estul Braziliei, în urma unor ploi puternice

Cel puțin 28 de persoane au murit în urma unor ploi puternice, care se abat de marți asupra regiunii orașului Recife, capitala Pernambuco, anunță autoritățile acestui stat situat în nord-estul Braziei, relatează AFP. “În ultima zi, 28 de morți au fost înregistrate”, a anunțat sâmbătă într-un comunicat Apărarea Civilă.

Nouă persoane au murit sâmbătă într-o “alunecare de teren importantă” la Grădina Monte Vrede, unde se învecinează Recife și localitatea Jaboatao dos Guararapes. Alte șase persoane au murit în altă alunecare de teren în localitatea Camaragibe.

Două morți au fost înregistrate la Recife și una la Jaboatao dos Guararapes. Un ultim bilanț anunța 33 de morți în statul Pernambuco de la începutul acestor ploi, în noaptea de marți spre miercuri. “Alte cinci morți au avut loc în timpul unei furtuni, marți”, anunță în comunicat Apărarea Civilă.

Înregistrări video publicate pe rețele de socializare surprind străzi largi inundate în mai multe localități, case care se surpau și alunecări de teren. Precipitațiile au atins, de vineri seara și până sâmbătă dimineața, echivalentul a peste 70% dintre precipitațiile preconizate în oraș în toată luna mai.

Potrivit Agenției Apei și Mediului din Pernambuco, situația s-ar putea agrava, deoarece ploile urmau să continue în acest stat.

RD Congo: Cel puțin 27 de civili uciși într-un masacru în estul țării

Cel puțin douăzeci și șapte de civili au fost uciși sâmbătă, la Beni, în estul Republicii Democrate Congo, de membri ai grupării armate Forțe Democratice Aliate (ADF), potrivit unui nou raport provizoriu al armatei și al observatorilor.

“Când am ajuns, era deja târziu pentru că ADF-ul inamic a ucis deja mulți dintre concetățenii noștri cu macete”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt, căpitanul Anthony Mualushayi. “I-am urmărit. Vă informez că soldații noștri au neutralizat șapte ADF-uri. Un soldat ADF a fost capturat în timpul operațiunii de căutare a acestei zone în partea de vest a Naționalei N°4 de unde inamicul a fugit după ce a fost îndepărtat din cetățile sale”, a adăugat acesta. ofițer.

Acest masacru a avut loc după aproape o lună de calm relativ înregistrat la Beni, unde armatele congoleze și ugandeză desfășoară operațiuni militare comune împotriva ADF de la sfârșitul lunii noiembrie, în principal la est de drumul național N°4.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.