Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Rusia îl trimite pe “Terminator” în Donbas

Ziarul de Vrancea
29 mai 2022 993 vizualizări

Forțele ruse câștigă teren în estul țării n distrus aproape complet, orașul Sivierodonețk este la un pas să fie „supus” Moscovei

Rusia a desfășurat în Donbas, în estul Ucrainei, un nou blindat, “Terminator”, care nu este însă robotul ucigaș, așa cum sugerează numele hollywoodian al acestuia, însă este una dintre ultimele blindate rusești, o bijuterie a tehnologiei, menită să apere tancurile pe care le însoțește. Este vorba, de fapt, despre un vehicul de luptă de susținere a tancurilor - BMP-T.

Rusia a desfășurat zece astfel de blindate de asalt la Sivierodonețk, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Forțele ruse avansează și câștigă teren încet în Donbas. Linia apărării ucrainene întâmpină dificultăți serioase.

Situația militară este mai rea decât se spune, declara joi ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, care cerea Occidentului să livreze Ucrainei armament greu, mai necesar ca niciodată.

100 de zile de război

Duminică în a 100-a zi de la invazie, armata rusă a rămas concentrată în sudul și estul Ucrainei, unde au loc confruntări armate aprige.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat duminică, pentru prima oară de la lansarea ofensivei ruse, o vizită în regiunea Harkov, din care Moscova și-a retras în ultimele săptămâni trupele și le-a trimis pe alte fronturi. “2.229 de case (au fost) distruse la harkov și în regiune. Vom restaura, vom reconstrui și vom face viața să revină. La harkov și în toate celelalte sate și orașe în care a venit răul”, a anunțat într-o postare pe Telegram Zelenski, un mesaj însoțit de o înregistrare video din timpul acestei vizite.

Zelenski apare în imagini inspectând imobile devastate de bombe și vehicule distruse, la marginea drumului, purtând o uniformă kaki și o vestă antiglonț, însoțit de colaboratori și militari înarmați, atât la Harkov, cât și în împrejurumile orașului.

Harkovul, bombardat aproape zilnic de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, se bucură de câteva săptămâni de un răgaz, după plecarea trupelor ruse în est și sud. Însă partea de est a orașului este luată uneori drept țintă de către ruși.

Bombardamente ruse au distrus toate infrastructurile esențiale ale orașului Sivierodonețk, a anunțat Zelenski.

Cucerirea Sivierodonețkului este “principalul obiectiv” al Rusiei, în prezent, a denunțat șeful statului ucrainean. “Eliberarea” acestui oraș, în curs ieri, este „o prioritate absolută”, a recunoscut Moscova.

Joe Biden, în vizită la Uvalde: “Faceți ceva!”

 „În Texas, azi, nu poți să cumperi tutun la 18 ani, dar poți să cumperi arme. Nu este normal”, a spus un medic n „Am văzut copii mici morți. Nu reușesc să-mi scot din minte urletul mamelor cărora li se dădea vestea rea”, a continuat el

Joe Biden a alinat durerea la Uvalde, un oraș texan traumatizat de un atac armat într-o școală primară, soldat cu moartea a 19 copii și doi profesori, dar nu a putut promite mare lucru în privința reglementării armelor de foc.

“Faceți ceva!”, i-au cerut mai multe persoane, la ieșirea din biserica în care președintele democrat, un catolic practicant, și Prima Doamnă Jill Biden au asistat la o slujbă. “Vom face, vom face”, le-a răspuns președintele de pe treapta mașinii, întrocându-se către persoanele respective.

Cuplul prezidențial a vizitat Școala Primară Robb, unde un adolescent în vârstă de 18 ani a comis marți unul dintre cele mai sângeroase masacre în mediul școlar din Statele Unite. Joe și Jill Biden au depus un buchet de flori la crucile cu numele victimelor, aproape acoperite de flori și jucării de pluș.

Apoi, cuplul prezidențial, care și-a ascuns durerea în spatele unor ochelari închiși la culoare, a privit fotografii ale copiilor uciși, cu vârste cuprinse între nouă și 11 ani. Cei doi au petrecut mai târziu aproape trei ore cu familiile victmelor, departe de camerele de luat imagini și de priviri.

Imaginile de la Uvalde amintesc în mod trist de o vizită efectuată de către președintele american și Prima Doamnă în urmă cu câteva zile la Buffalo, în nord-estul Statelor Unite, locul unui atac armat rasist.

Joe Biden a vorbit despre doliu, evocându-și propria experiență. “Să pierzi un copil este ca și cum ți s-ar smulge o parte din suflet”, a declarat cel care a pierdut o fiică foarte mică, într-un accident rutier, și un fiu, din cauza cancerului, la vârsta adultă.

Joe Biden poate că a reușit, în lunga sa întâlnire cu familiile victimelor de la Uvalde, să le aline un pic. Însă șeful democrat al statului nu poate face mare lucru într-o țară în care circulă mai multe arme decât locuitori.

Ricardo Garcia, în vârstă de 47 de ani, un angajat al spitalului din Uvalde, lucra în ziua dramei. “Am văzut lucruri teribile. Copii mici morți. Nu reușesc să-mi scot din minte urletul mamelor cărora li se dădea vestea rea”, declară el.

“Sunt mulțumit că (președintele) este aici. Suntem onorați.Dar trebuie să oprim vânzarea armelor. Punct. În Texas, azi, nu poți să cumperi tutun la (vârsta de) 18 ani, dar poți să cumperi arme. Nu este normal”, denunță el.

“Simt o altă stare de spirit”

Joe Biden vrea să spargă această rutină sinistră a Americii, bulversată la intervale regulate de masacre, care nu sunt urmate de reforme semnificative. “Simt altă stare de spirit”, a declarat duminică CNN un senator democrat, Dick Durbin.

Democrații este necesar să convingă câțiva republicani, pentru a obține o majoritate calificată, în Senat, și să legifereze măcar accesul la armament semiautomat. Însă această sarcină este grea.

Vineri, tenori din tabăra conservatoare, inclusiv fostul președinte Donald Trump, au defllat la Convenția puternicului lobby al armelor de foc National Rifle Association (NRA), în Texas, susținându-l pe șeful acestei organizații. “Singurul lucru care oprește un om rău cu o armă este un om bun cu o armă”, consideră Wayne LaPierre.

Primele declarații ale unor elevi care au ieșit în viață din școală au schițat coșmarul pe care l-au trăit.

Atacatorul a intrat în sală și le-a spus copiilor “veți muri toți”, după care a deschs focul, a povestit la ABC Samuel Salinas, în vârstă de zece ani. Miah Cerrillo, în vârstă de 11 ani, a încercat să scape de Salvador Ramos mânjindu-se cu sângele unui coleg, al cărui cadavru se afla lângă ea, prefăcându-se moartă, a declarat ea CNN.

Fetița tocmai îl văzuse pe adolescent omorându-i învățătoarea, după ce i-a spus “noapte bună”. Emoția s-a transformat în furie față de reacția poliției, care a pus capăt masacrului abia după o oră, în pofida apelurilor telefonice ale celor care se aflau în calsele vizate, între care și un copil.

“Vă rog, trimiteți poliția acum”, au cerut toți. Departamentul Justiției a anunțat duminică faptul că va examina această reacție a poliției.

O cercetătoare afirmă că a fost violată în metaversul lui Zuckerberg

O cercetătoare afirmă că a fost violată în metaversul companiei lui Mark Zuckerberg la o oră după ce a intrat în spațiul virtual pentru a studia comportamentul utilizatorilor săi, relatează Business Insider.

Incidentul a fost raportat într-un raport publicat pe 24 mai de către SumOfUs, un ONG din Statele Unite al cărui scop declarat este limitarea influenței marilor corporații internaționale. Potrivit relatării publicate în raportul organizației, mai mulți utilizatori ai metaversului Horizon World creat de Meta/Facebook au invitat-o pe cercetătoare la o petrecere privată din spațiul virtual mai devreme în cursul lunii mai.

Utilizatorii din aceeași cameră au rugat-o apoi să dezactiveze o setare care împiedică celelalte avataruri să se apropie la mai mult de un metru de avatarul cercetătoarei.

Într-o înregistrare video publicată de cei de la SumOfUs și care poate fi vizionată online, un avatar de sex masculin se apropie foarte mult de cercetătoare, în timp ce un altul din apropiere privește, ambii utilizatori făcând comentarii licențioase.

Într-o altă înregistrare pe care activiștii nu au dorit să o publice, cercetătoarea „a fost condusă într-o cameră privată unde a fost violată de un utilizator”, potrivit SumOfUS. Cercetătoarea a relatat că, deși incidentul a avut loc într-un spațiu virtual, s-a simțit „dezorientată” de ceea ce se întâmplă și că a resimțit în viața reală faptul că a fost atinsă în metavers deoarece controlerul său a început să vibreze în momentele respective.

Metaversul nu a avut succesul pe care îl spera Mark Zuckerberg

Meta nu a dorit să comenteze incidentul, afirmând însă într-un comunicat remis celor de la The Daily Mail că nu recomandă utilizatorilor să dezactiveze opțiunea care nu permite avatarurilor să se apropie la mai mult de un metru între ele.

Compania fondată și condusă de Mark Zuckerberg și-a lansat metaversul Horizon World în luna decembrie a anului trecut după ce în octombrie a anunțat că își schimbă numele în Meta, tocmai pentru a încuraja utilizatorii să treacă la noua experiență a realității virtuale.

Site-ul The Verge nota în luna februarie că metaversul companiei lui Zuckerberg avea deja 300.000 de utilizatori însă numărul este cu mult sub cel dorit de Meta. Mark Zuckerberg a declarat în luna iulie a anului trecut că își dorește ca, în cele din urmă, toți utilizatorii Facebook să fie încorporați în metaversul companiei.

Însă nu toată lumea este convinsă de proiect, fostul CEO al Twitter Jack Dorsey afirmând că acesta este o „distopie” în timp ce Eric Schmidt, fostul CEO al Google, l-a catalogat drept „un uriaș zeu fals”. Documentele financiare publicate de Meta în luna februarie arată că business-ul său de metavers a avut pierderi de 10 miliarde de dolari anul trecut.

Cei 27 se pregătesc să impună noi sancțiuni Rusiei

Șefii de stat și de guverne ai Uniunii Europene (UE) se reunesc luni și marți într-un summit la Bruxelles, iar omologul lor ucrainean urmează să li se adreseze prin videoconferință, de la Kiev, în această reuniune pe agenda căreia se află, în afară de un embargo al petrolului rus, un pachet de sancțiuni care vizează excluderea unor bănci rusești de la sistemul financiar internțaional Swift și un ajutor destinat Ucrainei în valoare de până la nouă miliarde de euro în 2022.

Cei 27 au examinat duminică o soluție în vederea unei ridicări a unui blocaj - al Ungariei -, pentru ca acest blocaj să nu paraziteze summitul UE. Europenii se tem ca lipsa unui acord asupra acestor noi sancțiuni - o “piatră în pantof”, “elefantul din cameră” - să nu umbrească această reuniune de două zile a șefilor de stat și de guverne.

Budapesta a respins o propunere a unei derogări de doi ani care i-a fost oferită Ungariei și a cerut o derogare de cel puțin patru ani și finanțări europene în valoare de 800 de milioane de euro pentru a-și adapta rafinăriile.

În contextul în care planul de relansare post-covid al Ungariei este blocat în continuare de către Comisia Europeană (CE), din cauza unor încălcări ale statului de drept ale Guvernului lui Viktor Orban, pare dificil ca Budapesta să primească fonduri europene. Slovacia și Cehia, aprovizionate, de asemenea, prin oleoductul Drujba, au acceptat derogări de doi și, respectiv, un an și jumătate, potrivit unor surse diplomatice.

Lavrov spune că Putin nu este bolnav

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, duminică, că președintele Vladimir Putin nu este bolnav.

Sănătatea președintelui Putin și viața sa personală sunt subiecte tabu în Rusia, aproape niciodată menționate în public. Însă Lavrov a răspuns printr-un comunicat unei întrebări a TF1 cu privire la sănătatea lui Putin: “Nu cred că vreun om cu capul limpede poate vedea la această persoană semnele unei boli sau ale unei afecțiuni oarecare”.

Serghei Lavrov a precizat că Vladimir Putin, care va împlini 70 de ani în octombrie, apare zilnic în public. “Puteți să îl vedeți pe ecrane, să citiți sau să ascultați discursurile sale. Îi las pe cei care răspândesc astfel de zvonuri pe seama propriei lor conștiințe, în ciuda oportunităților zilnice pe care o au pentru a verifica situația”, a adăugat el.

La jumătatea lunii mai, șeful serviciilor secrete ucrainene, general-maiorul Kyrylo Budanova afirma că o lovitură de stat pentru înlăturarea lui Vladimir Putin este deja în curs în Rusia, iar liderul rus este grav bolnav de cancer.

OMS: Variola maimuței, „risc moderat” pentru sănătate

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a spus că variola maimuței constituie “un risc moderat” pentru sănătatea publică la nivel global după ce au fost raportate cazuri în regiuni unde boala nu este întâlnită de obicei. “Riscul pentru sănătatea publică ar putea deveni ridicat dacă acest virus exploatează oportunitatea de a deveni un patogen uman și se răspândește în grupuri cu risc mai mare de boli severe cum ar fi copiii mici și persoanele cu imunodepresie”, a precizat OMS.

Începând cu 26 mai, un număr total de 257 de cazuri confirmate și 120 de cazuri suspecte au fost raportate în 23 de state membre unde virusul nu este endemic, a precizat agenția sanitară într-un comunicat. Nu au fost raportate decese până în prezent.

OMS a mai precizat că apariția bruscă a variolei maimuței în același timp în mai multe țări non-endemice sugerează o transmitere nedetectată pentru o perioadă și evenimente recente care au amplificat-o. Agenția a adăugat că se așteaptă ca mai multe cazuri să fie raportate după ce monitorizarea în țări endemice și non-endemice se va extinde.

Variola maimuței este o boală infecțioasă cu simptome de obicei ușoare și care este endemică în regiuni din vestul și centrul Africii. Se transmite prin contact apropiat și poate fi controlată relativ ușor prin măsuri precum autoizolare și igienă. Cele mai multe dintre cazurile raportate până acum au fost detectate în Marea Britanie, Spania și Portugalia. “Cele mai multe dintre cazurile raportate până în prezent nu au fost asociate cu o călătorie într-o regiune endemică și s-au prezentat prin asistența medicală primară sau prin serviciile de sănătate sexuală”, a precizat OMS.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.