Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Războiul din Ucraina a ajuns într-un moment crucial

Ziarul de Vrancea
14 iun 2022 1039 vizualizări

Luptele care se desfășoară în aceste zile în regiunea Donbas ar putea determina învingătorul, susțin oficialii serviciilor de informații n “Cu cât inamicul suferă pierderi aici, cu atât mai puțin va avea forța de a-și continua agresiunea”, a afirmat și președintele Zelenski

Armata ucraineană consumă muniția din epoca sovietică care se potrivește sistemelor mai vechi, în timp ce țara imploră Occidentul să trimită mai mult armament greu, iar Rusia acumulează un avantaj semnificativ în jurul a două orașe de importanță strategică din estul Ucrainei, relatează CNN.

Oficiali occidentali din domeniul informațiilor și al armatei consideră că războiul Rusiei din Ucraina se află într-o etapă critică care ar putea determina rezultatul pe termen lung al conflictului, potrivit mai multor surse familiare cu serviciile de informații americane și occidentale.

Acest moment crucial ar putea forța, de asemenea, o decizie dificilă pentru guvernele occidentale, care până acum au oferit sprijin Ucrainei cu un cost în continuă creștere pentru propriile economii și pentru stocurile naționale de arme. „Cred că suntem pe cale să ajungem la punctul în care o parte sau alta va avea succes. Fie rușii vor ajunge la Slovyansk și Kramatorsk, fie ucrainenii îi vor opri aici. Iar dacă ucrainenii vor reuși să țină linia aici, în fața acestui număr de forțe, asta va conta”, a declarat un înalt oficial NATO.

Zelenski: “Este vital să rămânem în Donbas!”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut, marți seară, compatrioților săi să “reziste” în Donbas, regiunea din estul Ucrainei considerată de el “vitală” și de care va depinde viitorul războiului dus de Moscova contra Kievului. “Este vital să rămânem în Donbas!”, a declarat Zelenski în alocuțiunea sa zilnică către națiune, difuzată pe Telegram, “apărarea regiunii este esențială pentru a da un indiciu despre cel care va domina în săptămânile următoare”.

Președintele ucrainean a făcut aceste afirmații în contextul în care combatanții au făcut ravagii de câteva zile în Severodonețk și Lisiceansk, două orașe gemene de aproximativ 100.000 de locuitori, a căror înfrângere ar permite trupelor de la Moscova să țintească Sloviansk, în regiunea Donețk, la 70 km vest. “Trebuie să rezistăm”, a spus Zelenski. “Cu cât inamicul suferă pierderi aici, cu atât mai puțin va avea forța de a-și continua agresiunea”.

Rusia a cerut marți ucrainenilor să înceteze “rezistența absurdă” și a propus un “culoar umanitar” de câteva ore, miercuri, cu scopul de a garanta “evacuarea în siguranță a tuturor civililor, fără excepție”.

Forțele separatiste ruse și pro-ruse încearcă de câteva săptămâni să cucerească pe Severodonețk. Pentru Moscova, capturarea orașului este esențială pentru a permite cucerirea întregului Donbas, o regiune esențial vorbitoare de limbă rusă deținută parțial de separatiști pro-ruși din 2014.

Pentru a înfrâna avansul rusesc, Kievul continuă să ceară arme de la occidentali. Dar „am primit doar aproximativ 10%” din armele de care Ucraina „are nevoie” și fără de care „nu vom putea câștiga acest război”, a deplâns ministrul adjunct al Apărării Anna Maliar.

Ucraina are nevoie de “mai multe arme grele”

Țările occidentale ar trebui să trimită Kievului mai multe arme grele pentru a o ajuta să combată armata rusă care progresează în estul Ucrainei, a declarat și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

“Da, Ucraina are nevoie de mai multe arme grele”, a spus Stoltenberg în timpul unei conferințe de presă la Haga, după ce i-a întâlnit pe liderii a șapte țări europene membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, înaintea unui summit important. NATO a început să “intensifice livrările de arme către Kiev”, a adăugat el, subliniind că ucrainenii “depind absolut de aceste livrări pentru a face față agresiunii brutale a Rusiaie”.

Ucraina nu încetează să ceară occidentalilor să-i livreze mai multe arme și echipamente militare perfecționate pentru a face față invaziei ruse, și reproșează țărilor europene că întârzie luarea de măsuri.

Medvedev: Cine a spus că în doi ani Ucraina va mai exista pe harta lumii?

Fostul președinte și premier rus, Dmitri Medvedev, a postat un mesaj pe contul său de Telegram în care pune la îndoială cererea ucrainenilor de a primi importuri de energie în această iarnă, cu opțiunea de a amâna plata cu doi ani. „Doar o întrebare. Cine a spus că în doi ani Ucraina va mai exista pe harta lumii?”, a scris sfidător fostul președinte rus pe Telegram.

SUA, afectate de o întreagă serie de catastrofe climatice

Statele Unite sunt lovite în plin de o sere de catastrofe legate de modificările climatice, la începutul acestei veri, iar o treime din populația americană era afectată de inundații, incendii devastatoare și o caniculă ce poate fi mortală, relatează AFP.

Aproape 120 de milioane de americani erau vizați marți, într-un grad sau altul, de o alertă de caniculă, într-o parte a Midwestului și sud-estului Americii.

“Un dom de înaltă presiune ar urma să cauzeze temperaturi mai mari decât cele normale, eventual recorduri, în toată zona, azi (marți) și mâine (miercuri)”, avertizează seviciul american de meteorologie (NWS). “Această căldură și un nivel puternic de umiditate probabil că va genera temperaturi cu mult peste 37°C în numeroase locuri”, avertizează serviciul. În unele zone din Indiana, Kentucky și Ohio, mercurul termometrului urmează să urce la 43°C. Această zonă de presiune atmosferică înaltă este cea care declanșează fenomene excepționale la periferia sa, declară AFP un expert de la NWS, Alex Lamers. “În multe cazuri, dacă există un val destul de puternic de căldură, pe marginea acestuia vor avea loc furtuni și tornade, inundații bruște, ploi diluviene”, declară el.

La marginea de nord a acestei cupole de căldură, temperaturi mari intră în coliziune cu mase de aer rece și au creat, luni, furtuni violente care au lăsat câteva sute de mii de oameni fără curent în Midwest. Acest front riscă să provoace alte intemperii distrugătoare - grindină și rafale violente de vânt.

Mai la vest, imagini publicate de Agenția Parcurilor Naționale (NPS) surprind pagube create de inundații în Parcul Yellowstone. Toate intrările în acest vast parc de aproape 9.000 de kilometri pătrați, situat de o parte și de alta a frontierelor statelor Wyoming, Montana și Idaho (nord-vest), rămân închise până la noi ordine, din cauza “condițiilor extrem de periculoase” provocate de către un râu care se revarsă și de ploi torențiale. Toți cei care se aflau în parc au fost îndemnați să-l evacueze.

Zarurile sunt măsluite

“Revărsările măsurate pe râul Yellowstone depășesc niveluri-record”, anunță pe site Agenția Parcurilor Naționale.

Inundații au provocat surpări sau torente de noroi care întrerup multiple porțiuni de drum, “iar mai multe poduri pot fi de asemenea afectate”, precizează ea. Alerte de caniculă au fost lansate, în paralel, în mai multe regiuni în California și Arizona, unde căldura și o secetă cronică agravează și mai mult riscul unor incendii. Două incendii - care au devastat fiecare peste 120.000 de hectare - continuau să facă ravagii marți în statul New Mexico. Pompieri încearcă aprig de săptămâni de zile să oprească flăcările Black Fire și Hermits Peak, alimentate de o vegetație extrem de uscată.

New Mexico și aproape tot sud-estul Statelor Unite sunt prada unei secete istorice, iar zeci de incendii au izbucnit în regiune înante să înceapă vara.

Pompierii constată că frecvența, mărimea și intensitatea indendiilor de pădure și de vegetație a continuat să crească în ultimii ani.

Anul 2022 se anunță de temut din acest punct de vedere. “Dată fiind situația actuală a vegetației și a incendiilor, mă tem că ne așteaptă patru, cinci, chiar șase luni foarte dificile”, declara recent comandantul pompierilor din comitatul californian Orange, Brian Fennessy.

Incendiile sunt frecvente în vestul Statelor Unite, însă au devenit și mai intense, din cauza încălzirii globale provocate de activități umane - și anume energiile fosile. Potrivit lui Alex Lamers, este dficil să se facă o legătură directă între încălzirea globaă și un fenomen meteorologic izolat, însă modificările climatice sunt un factor agravant de netăgăduit. “În fiecare fenomen meteo există un element de ghinion. Însă toate au încălzirea globală ca pânză de fundal, iar ca s-o spun simplu, modificările climatice măsluiesc zarurile și cresc posibilitatea unor fenomene extreme”, declară el.

Astronomii au descoperit o gaură neagră care înghite un „Pământ” pe secundă

Astronomii au descoperit gaura neagră cu cea mai rapidă creștere din ultimele nouă miliarde de ani, a anunțat miercuri Universitatea Națională din Australia (ANU). Gaura neagră, cu masa de trei miliarde de sori, consumă echivalentul unui Pământ în fiecare secundă și strălucește de 7.000 de ori mai puternic decât toată lumina din propria galaxie, potrivit echipei internaționale. “Astronomii vânează astfel de obiecte de mai bine de 50 de ani. Au găsit mii de altele mai slabe, dar aceasta uimitor de strălucitoare a trecut neobservată”, a afirmat principalul cercetător Christopher Onken al ANU. “Acum vrem să știm de ce acesta este diferită - s-a întâmplat ceva catastrofal? Poate două mari galaxii s-au prăbușit una în cealaltă, canalizând o mulțime de material în gaura neagră pentru a se hrăni”, a spus Onken. “Suntem destul de încrezători că acest record nu va fi doborât. În esență, am rămâne fără cer dacă astfel de obiecte s-ar putea ascunde”, a spus co-autorul Christian Wolf.

Potrivit echipei, gaura neagră este de 500 de ori mai mare decât gaura neagră din galaxia noastră, ceea ce înseamnă că ar putea fi văzută cu ușurință de oricine cu un set de telescop decent fixat într-o zonă întunecată.

“Orbitele planetelor din Sistemul nostru Solar s-ar încadra toate în orizontul său de evenimente - granița găurii negre din care nimic nu poate scăpa”, a spus coautorul Samuel Lai.

Ortodocșii pro-ruși din Moldova, speriați de un marș LGBT la Chișinău

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, lider al bisericii pro-ruse din Republica Moldova, și-a chemat enoriașii să protesteze împotriva marșului comunității LGBT, care, potrivit afirmațiilor lui, se dorește a fi organizat, pe lângă Chișinău, și la Bălți, pe 19 iunie.

În replică, organizatorii marșului pentru drepturile persoanelor LGBT au anunțat că evenimentul are loc doar în Chișinău, iar administrația din Bălți a declarat că singurul eveniment din oraș programat pentru 19 iunie este o procesiune a Bisericii Ortodoxe.

Anterior, Mitropolia Republicii Moldova a Bisericii Ortodoxe Ruse s-a adresat cu un apel către conducerea țării pentru „oprirea acestui rău distructiv (marșul LGBT) care profanează moral societatea noastră ortodoxă”.

WhatsApp poate transfera discuțiile de pe Android pe iPhone

După transferul dinspre iPhone spre Android, lansat anul trecut, WhatsApp facilitează acum migrarea datelor în sens invers, de la Android la iPhone.

WhatsApp anunță opțiunea portării chat-urilor de pe smartphone-urile cu Android pe iPhone, asta după ce a lansat anul trecut varianta inversă.

Lansată în stadiu beta, noua opțiune le permite utilizatorilor să transfere conversațiile de pe un smartphone cu Android pe un iPhone, în momentul schimbării telefonului.

În acest scop, WhatsApp folosește instrumentul Move to iOS, dezvoltat de Apple pentru migrarea de la Android la iPhone, care permite copierea contactelor, întâlnirilor, a SMS-urilor etc. Migrarea conversațiilor WhatsApp se poate face doar în momentul configurării inițiale a unui iPhone și, pentru asta, utilizatorul trebuie să aleagă opțiunea „Move data from Android”, apoi să urmeze indicațiile de pe ecran.

La final, conversațiile vor apărea automat după ce utilizatorul se va loga pe WhatsApp cu același număr de telefon pe care l-a folosit și pe Android.

Metoda implementată de WhatsApp poate fi folosită doar la cumpărarea unui iPhone nou sau după resetarea acestuia, pentru că doar atunci poate fi accesat procesul de configurare care include opțiunea Move to iOS.

Pentru realizarea transferului este necesar Android 5 (sau mai nou) și iOS 15.5 (sau mai nou).

Transferul datelor între cele două platforme rivale a fost mereu o chestiune dificilă și nu doar pentru WhatsApp. Migrarea informațiilor între telefoanele cu Android și între iPhone-uri este simplă, însă nu și cea dintre cele două platforme.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.