Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Primul mare oraș „curățat” de ruși

Ziarul de Vrancea
16 apr 2022 1285 vizualizări

Moscova susține că zona urbană Mariupol a fost “curățată” de forțele ucrainene, un ultim grup de apărători fiind blocat în zona uzinei Azovstal n dar această fabrică ridicată de URSS este imensă și acoperă un adevărat oraș subteran n

Ministerul rus al Apărării a anunțat, sâmbătă, că întreaga zonă urbană Mariupol a fost “curățată” de forțele ucrainene și că un grup de luptători ucraineni mai era blocat în zona oțelăriei Azovstal. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konașenkov, a precizat că ucrainenii au pierdut peste 4.000 de luptători la Mariupol și că alți 1.464 s-au predat. “Întreaga zonă urbană Mariupol a fost curățată. Ce a rămas din grupul ucrainean este acum complet blocat în zona oțelăriei Azovstal. Singura lor șansă să scape cu viață este să se predea”, a afirmat el.

În replică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că “eliminarea” ultimilor soldați ucraineni din orașul Mariupol “ar pune capăt oricăror negocieri de pace” cu Moscova. “Eliminarea militarilor noștri, a oamenilor noștri (din Mariupol) va pune capăt oricărei negociere” de pace dintre Rusia și Ucraina, a afirmat Zelenski. Liderul ucrainean a precizat că într-o astfel de situație cele două părți s-ar afla “în impas”. În ceea ce privește bilanțul victimelor umane, acesta ar putea fi la Mariupol de zece ori mai mare decât la Borodianka, a adăugat Zelenski.

„În fiecare oră ucidem câte doi ocupanți”

Sub uzina „Azovstal” din Mariupol se află un adevărat oraș subteran, iar unele clădiri ale gigantului metalurgic ucrainean sunt rezistente la un eventual atac nuclear, a declarat consilierul șefului autoproclamatei Republici Populare Donețk, Ian Gaghin, pentru agenția de presă RIA Novosti. El explică astfel de ce armata rusă nu reușește să ocupe uzina, apărată de militarii ucraineni din batalionul „Azov”. „Este o construcție enormă, o uzină foarte mare încă din perioada sovietică, are o suprafață comparabilă cu încă un Mariupol, cu toate comunicațiile, drumurile și subsolurile. Adică, obiectivul industrial a fost construit încă în perioada sovietică cu luarea în calcul a unor situații ca bombardamente, blocade, unele clădiri chiar sunt rezistente la atacuri nucleare”, a spus Ian Gaghin. Oficialul prorus a menționat că „Azovstal” este apărat de mii de oameni înarmați, cu multe muniții și „un întreg parking de blindate”. Reprezentantul forțelor separatiste a explicat că din acest motiv „operațiunea de eliberare are loc destul de lent, însă nici nu putem să riscăm cu oamenii noștri”.

Directorul „Azovstal”, Enver Țkitișvili, a confirmat că uzina are multiple tuneluri subterane: „Intrările acolo sunt securizate, funcționează un sistem electric de acces la aceste clădiri”. Declarația lui Ian Gaghin, despre un oraș subteran sub uzina „Azovstal” este o exagerare, însă construcții și tuneluri subterane există. URSS construia obiective industriale, luând în calcul experiențele de luptă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial (uzina „Azovstal” a fost evacuată în zona Ural) și a tot inițiat modernizări ale uzinelor până în anii 80 ai secolului trecut, în contextul Războiului Rece și pregătirilor pentru un posibil război nuclear cu SUA. Din 1945 până în 1980 „Azovstal” a cunoscut vreo 7-8 faze de modernizări și extinderi, potrivit paginii oficiale a întreprinderii. În mod normal, despre multe construcții subterane sau defensive ale uzinelor din perioada sovietică societatea nu a fost informată, din motive de securitate națională.

Publicația „Le Monde” a discutat recent cu un colonel din armata ucraineană, care a menționat că batalionul ucrainean „Azov” „a transformat tunelurile groase de beton care străbat întreaga uzină într-o fortăreață”. Este vorba de vreo 3.000 de combatanți ucraineni, alături de un grup de marinari, numiți de Kremlin, „militari neonaziști”.

Luptele din fortăreața „Azovstal” sunt cu adevărat foarte dificile pentru ruși. În pofida faptului că mai bine de o săptămână militarii ucraineni de aici susțin că nu mai au muniții, armata rusă suferă în continuare pierderi foarte mari, potrivit oficialilor de la Kiev. În cel mai recent raport al purtătorului de cuvânt al batalionului „Azov”, publicat pe canalul de Telegram „Azov – Mariupol”, colonelul Sviatoslav Palamar a comunicat că pe zi ce trece apărători ai orașului-port sunt tot mai puțini. „În fiecare oră ucidem câte 2 ocupanți ruși”, a precizat însă Palamar.

Rinat Ahmetov s-a angajat să reconstruiască orașul

Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, care este și patronul clubului Șahtior Donețk, s-a angajat să reconstruiască orașul asediat de ruși Mariupol.

Afacerile lui Ahmetov au fost puternic afectate în ultimii opt ani de luptele din estul Ucrainei, însă bărbatul s-a declarat încrezător că “soldații bravi” ai Ucrainei vor apăra orașul Mariupol, bombardat intens de armata rusă în ultimele șapte săptămâni. Compania sa, Metinvest, producătoare de oțel, a anunțat de atunci că nu își poate onora contractele. Ahmetov mai deține companiile SCM Group și DTEK. “Mariupol reprezintă o tragedie globală și un exemplu global de eroism. Pentru mine, Mariupol a fost și va fi mereu un oraș ucrainean”, a declarat Ahmetov pentru Reuters. Cred că bravii noștri soldați vor apăra orașul, deși înțeleg cât de greu este pentru ei”, a adăugat el.

Conform Forbes, Rinat Ahmetov avea în 2013 o avere de 15,4 miliarde de dolari. În prezent, averea sa este de 3,9 miliarde. “Pentru noi, războiul a izbucnit în 2014. Am pierdut toate bunurile noastre atât în Crimeea cât și în Donbas. Ne-am pierdut afacerile, dar acest lucru ne-a făcut mai puternici. Sunt încrezător că SCM, cea mai mare companie privată a țării, va juca un rol cheie în reconstruirea Ucrainei după război”, a mai afirmat Ahmetov.

Încă un general rus a murit în Ucraina

Generalul Vladimir Frolov, adjunct al comandantului Armatei a 8-a ruse, a murit în luptă în Ucraina, fiind înmormântat sâmbăta aceasta la Sankt Petersburg, relatează două mass-media ruse. “Generalul-maior a murit în timpul operațiunii militare speciale ruse din Ucraina”, relatează site-ul rus Kommersant, citând serviciul de presă al administrației din Sankt Petersburg. Înmormântarea sa, cu onoruri militare, a avut loc la cimitirul Serafimovsky în prezența lui Alexander Beglov, guvernatorul Sankt Petersburgului. Potrivit guvernatorului, Vladimir Frolov “a căzut la datorie în luptele cu inamicul ucrainean”.

Kommersant adaugă că generalul Frolov a fost nepotul unui soldat din “Marele Război Patriotic” - participarea Uniunii Sovietice la al Doilea Război Mondial.

Această nouă dispariție ar duce la șase numărul generalilor care au murit în război din 24 februarie, la care se adaugă și dispariția unui amiral. În urmă cu trei săptămâni, Ucraina a susținut că l-a ucis pe comandantul Armatei 49 din Districtul Sud al Rusiei, generalul Iakov Rezanțev.

Rata mortalității în rândul ofițerilor ruși de rang înalt este foarte mare. Consilierul președintelui ucrainean, Mihaïlo Podoliak, a descris-o drept “extraordinară”, atribuind-o “lipsei totale de pregătire” a armatei ruse, adăugând că “zeci de ofițeri de rang mediu (locotenenți, căpitani) au fost uciși”.

Dacă s-ar confirma singura cifră de șase generali uciși, ar însemna că trupele lui Vladimir Putin ar fi pierdut mai mult de un sfert din generalii lor în mai puțin de o lună, întrucât diverși analiști estimează numărul lor pe teren la aproximativ douăzeci. Prin comparație, armata americană a pierdut doi generali în războiul din Coreea, care a durat trei ani cu faze de intensitate foarte mare. În Vietnam, SUA au pierdut treisprezece în mai bine de zece ani de angajament militar.

Acest lucru s-ar putea explica în special printr-o dorință deliberată a Ucrainei de a viza ofițerii ruși, pentru a perturba lanțul de comandă al armatei ruse, scrie AFP.

Purtătorul de cuvânt al separatiștilor pro-ruși, reținut de FSB

Reprezentantul armatei separatiste, Eduard Basurin, a fost arestat de Serviciul Federal de Securitate, pentru că ar fi dezvăluit planurile Rusiei de a folosi arme chimice în Mariupol, spun serviciile de informații ucrainene. Eduard Basurin, purtător de cuvânt militar pentru Republica Populară Donețk, ar fi fost dus într-o direcție necunoscută de către ofițerii FSB.

Pe 11 aprilie, agenția de știri de stat rusă Ria relata că Eduard Basurin, reprezentant al Miliției Populare (NM) a Republicii Populare Donețk, nu vede niciun rost să ia cu asalt fortificațiile subterane ale uzinei Azovstal din Mariupol, care era controlată de ucraineni și folosită ca adăpost, și că trebuie folosite substanțele chimice. Ulterior, regimentul Azov, precum și alte autorități ucrainene au acuzat Rusia că a folosit o substanță otrăvitoare împotriva trupelor și civililor din Mariupol.

Profesorii francezi, uimiți de elevii refugiați din Ucraina

 copii care au ajuns în Hexagon de la începutul războiului au un an avans la matematică față de elevii din Franța

Profesorii francezi sunt unanimi în a observa că nivelul de matematică al copiilor ucraineni refugiați este mai ridicat decât cel al francezilor. „Elevii ucraineni se simt în mod clar mai în largul lor la matematică în liceu decât elevii francezi”, a declarat Pierre Priouret, profesor de matematică la Toulouse și director al grupului de matematică Snes-FSU.

De la începutul războiului din Ucraina, aproape 10.000 de copii ucraineni care au ajuns în Franța au fost educați în școli franceze. Printre școlile care primesc cel mai mare număr de astfel de elevi se numără cele din Nisa, Versailles, Normandia și Créteil. „Toți colegii mei din școlile secundare care au în clasă elevi ucraineni sunt unanimi în a spune că aceștia au performanțe mai bune”. Pierre Priouret menționează chiar o diferență „semnificativă” de nivel la anumite exerciții. „Există o stăpânire incontestabilă a operațiunilor, a automatismelor pe care elevii francezi nu le au”, continuă el. „Când le cerem să calculeze, să manipuleze numere, au mult mai puține lacune. Dacă vreți să faceți o comparație, ei au aceleași reflexe ca un pianist care își exersează gamele”, spune profesorul citat.

Dar în cazul unei probleme sau al unei prezentări care necesită înțelegerea unui enunț în limba franceză, diferența față de elevii francezi se reduce. „Este dificil să știm care este nivelul lor real și care este bariera lingvistică”, spune Pierre Priouret, reprezentantul profesorilor.

În cadrul ultimului studiu Pisa (Programme for International Student Assessment), organizat o dată la trei ani de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Franța a obținut un punctaj mai mare decât Ucraina, cu 493 de puncte la înțelegerea cititului și 495 de puncte la matematică. Elevii ucraineni au un scor mai mic și ușor sub media OCDE: 466 de puncte la citire – media este de 487 – și 453 la matematică – pentru o medie de 489 de puncte.

„Vorbesc engleza mai bine decât mine”

Cu toate acestea, la nivel primar, elevii ucraineni par a fi deosebit de în largul lor în ceea ce privește competențele academice. Marianne (al cărei prenume a fost schimbat la cererea sa), care a fost profesoară într-o unitate de învățământ pentru elevii străini nou-veniți timp de douăzeci de ani, poate depune mărturie în acest sens. Această unitate permite elevilor străini să fie înscriși într-o clasă obișnuită, beneficiind în același timp de un învățământ consolidat în limba franceză, așa cum a indicat Ministerul Educației Naționale. Marianne a avut grijă de copii ucraineni de 11 ani. Ea crede că sunt „cu un an înaintea timpului lor”.

„Ei au un nivel mai ridicat nu doar la matematică, ci și în ceea ce privește competențele lingvistice”, a declarat acest specialist în predarea limbii franceze ca limbă străină.

Marianne, la fel ca toți profesorii din UPE2A, este responsabilă de evaluarea acestor elevi, testându-i – în special în ceea ce privește limba – pentru a afla în ce clasă ar trebui să fie plasați în sistemul francez. Ea spune că „rareori a văzut elevi care să se descurce atât de bine”.

În ceea ce privește bariera lingvistică, aceasta este aproape un detaliu, spune Marianne. „Nu din cauză că nu stăpânesc limba sunt în dificultate. Învățarea limbii franceze se poate face foarte repede, este o chestiune de câteva luni. Nu în ultimul rând pentru că vorbesc deja mai multe limbi, ucraineană și rusă. Am întâlnit câțiva care vorbesc engleza mai bine decât mine”, spune profesorul cu amuzament.

Studiu: Chiar și cactușii se tem de încălzirea climatică

Aproximativ 60% din speciile de cactus se vor confrunta cu condiții de mediu mai puțin propice în deceniile următoare din cauza încălzirii climatice, conform unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Arizona care au contestat ipoteza conform căreia aceste plante vor prospera în condițiile creșterii temperaturii. Dacă luăm în considerare și alți factori, precum dispariția habitatelor, degradarea mediului natural etc, până la 90% din speciile de cactus ar putea fi amenințate cu dispariția până în anul 2070, de trei ori mai mult decât estimările actuale, avertizează cercetătorii americani în studiul publicat în revista Nature Plants. Aproximativ 1.500 de specii de cactus de pe continentul american trăiesc în condiții diferite de climă, de la deșerturi aflate la nivelul mării, până pe înălțimile Anzilor, de la ecosisteme aride, până la păduri tropicale umede. Printre principalele regiuni de biodiversitate pentru cactus se numără centrul Mexicului și pădurile aflate de-a lungul litoralului atlantic al Braziliei, menționează AFP.

Conform studiului, rezultatele previzionează un viitor “foarte pesimist” chiar și pentru cactuși. “Rezultatele noastre sugerează că schimbările climatice vor deveni unul dintre principalele riscuri pentru cactuși, cu 60% până la 90% dintre specii afectate”, conform cercetătorilor.

Până în 2070 aproximativ un sfert dintre speciile de cactus s-ar putea confrunta cu un climat diferit în zonele pe care le populează în prezent. Studii anterioare au arătat că și fotosinteza - proces esențial pentru creșterea plantelor - este compromisă de încălzirea climatică.

China a interzis difuzarea în direct, online, a jocurilor video neautorizate

China a declarat vineri că difuzarea în direct, online, a jocurilor video neautorizate a fost interzisă, semnalând o aplicare mai strictă a regulilor, ca parte a represiunii sale ample asupra industriei jocurilor, menită să elimine conținutul pe care guvernul nu îl aprobă. Administrația Națională de Radio și Televiziune a spus că platformele de orice fel nu trebuie să transmită live jocuri care nu sunt aprobate de autoritățile conexe.

În special transmiterea în direct a jocurilor sau competițiilor din străinătate nu ar trebui să fie efectuată fără aprobare, a spus instituția, adăugând că livestreamers-ii ar trebui să reziste “esteticii anormale” și culturii dăunătoare a fanilor celebrităților. “Pentru o perioadă de timp, probleme precum streamingul online haotic și dependența adolescenților de jocuri au stârnit îngrijorări larg răspândite în societate și trebuie luate urgent măsuri eficiente”, a spus autoritatea de reglementare într-o notificare pe site-ul său.

Daniel Ahmad, analist senior la firma de cercetare Niko Partners, a declarat că, deși jocurile fără licență nu au putut fi lansate oficial în China continentală, multe au fost promovate pe platforme de streaming live precum Huya Inc, DouYu International Holdings și Bilibili Inc “La începutul acestui an, Elden Ring a fost un succes pe platformele chinezești de streaming live a jocurilor, ajungând la 17,1 milioane de spectatori medii zilnici cumulați, în ciuda faptului că nu avea licență”, a spus el.

Anul trecut, China a introdus noi reguli care limitează timpul pe care tinerii sub 18 ani îl pot petrece cu jocuri video la trei ore pe săptămână, o mișcare despre care a spus că este necesară pentru a combate dependența de jocuri.

Companiile au fost solicitate să șteargă conținutul care este violent, considerat a celebra bogăția sau care încurajează venerarea celebrităților.

A murit actrița Liz Sheridan, mama lui Jerry din serialul “Seinfeld”

Liz Sheridan, fostă dansatoare pe Broadway, care a avut un rol memorabil în celebrul serial “Seinfeld”, unde a interpretat-o pe mama lui Jerry, a murit, vineri, la vârsta de 93 de ani. Sheridan a murit în somn, din cauze naturale, în locuința din New York, la cinci zile după aniversarea ei, a declarat reprezentanta ei, Amanda Hendon.

În cartea ei “Dizzy & Jimmy: My Life With James Dean: A Love Story”, publicată în 2000, Sheridan - supranumită Dizzy încă din copilărie - a scris despre povestea de dragoste pe care a trăit-o cu actorul, când ambii își începeau cariera în industria de divertisment, la începutul anilor ’50, în New York City. Sheridan a apărut în rolul Helen Seinfeld, pensionara din Boca Vista West, Florida („Cum ar putea cineva să nu-l placă?”, spune ea, referindu-se la fiul ei), în toate cele nouă sezoane ale sitcomului de la NBC.

Jerry Seinfeld i-a adus un omagiu lui Sheridan pe rețelele de socializare: “Liz a fost întotdeauna cea mai dulce și mai drăguță mamă de la TV pe care și-o putea dori un fiu. De fiecare dată când a venit în serialul nostru, a fost cel mai plăcut sentiment pentru mine. Sunt atât de norocos că am cunoscut-o”.

Ea și-a făcut debutul pe ecran într-un episod din “Kojak” în 1977 și a continuat să lucreze la alte seriale TV, inclusiv “Archie Bunker's Place”, “St. Elsewhere”, “One Day at a Time”, “Newhart”, “Moonlighting”, “Herman's Head”, “Family Ties”, “Hill Street Blues”, “Empty Cuib” și “Life with Louie”. Sheridan a fost căsătorită cu trompetistul de jazz și scriitorul Dale Wales din 1985 până la moartea lui în 2003. Au fost împreună din 1960 și au o fiică.

Bulgaria a interzis navelor sub pavilion rusesc să intre în porturile sale de la Marea Neagră

Bulgaria a interzis navelor sub pavilion rusesc să intre în porturile sale de la Marea Neagră ca parte a sancțiunilor extinse ale UE, a anunțat duminică administrația maritimă a țării pe site-ul său, scrie The Guardian. „Tuturor navelor înregistrate sub pavilion rusesc, precum și tuturor navelor care și-au schimbat pavilionul sau înregistrarea în registrul maritim în orice alt stat după 24 februarie, le este interzis accesul în porturile maritime și fluviale bulgare”, a spus autoritatea.

Se vor face excepții numai pentru navele aflate în primejdie sau care solicită asistență umanitară sau pentru navele care transportă produse energetice, alimente și produse farmaceutice către țările UE.

Două tone de cocaină, descoperite într-o barcă de pescuit

Cinci persoane au fost arestate după ce o barcă de pescuit care transporta două tone de cocaină a fost interceptată în largul Insulelor Canare, a declarat poliția spaniolă. Nava Akt1 a fost oprită sâmbătă de o ambarcațiune a Gărzii de coastă spaniole la sud de arhipelagul spaniol și escortată spre Las Palmas de Gran Canaria. Ziarul local spaniol El Dia a informat că poliția a confiscat cel puțin două tone de cocaină, cu o valoare estimată la 50 de milioane de euro. “Încercăm să confirmăm cantitatea de droguri de la bord”, a declarat un purtător de cuvânt al Gărzii Civile Spaniole. Cele cinci persoane reținute au rămas în arest în Las Palmas.

Peru intenționează să impună castrarea chimică a violatorilor de minori

Președintele peruvian Pedro Castillo a anunțat sâmbătă că executivul său intenționează să impună castrarea chimică obligatorie a violatorilor de minori, printre alte măsuri drastice împotriva acestor crime. “Destul cu atâta violență, crimele sexuale împotriva copiilor nu vor fi tolerate de acest guvern și nici nu vor rămâne nepedepsite”, a declarat Castillo, care s-a declarat “indignat” după ce o fetiță de trei ani a fost violată, crimă care a șocat Peru.

Măsura propusă de șeful statului mai trebuie să fie aprobată de Parlamentul peruvian. Castillo a enumerat Rusia, Polonia, Coreea de Sud, Indonezia și Republica Moldova printre multe alte țări unde se practică deja castrarea chimică a violatorilor. Aceasta constă în administrarea de medicamente ce inhibă dorința sexuală, în mod preventiv sau pentru a împiedica orice recidivă.

Potrivit Ministerului peruvian pentru Drepturile Femeilor, mai mult de 21.000 de minore au fost victime ale unor violuri în ultimii patru ani. Numai în 2021, au fost înregistrate 6.929 de astfel de cazuri. În Peru, violatorii de copii sub 14 ani riscă o condamnare la închisoare pe viață.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.