Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: OMS: Tot mai multe dovezi că Omicron provoacă simptome mai ușoare

Ziarul de Vrancea
4 ian 2022 935 vizualizări

 SUA au raportat luni un milion de infectări într-o zi, dar numărul deceselor s-a diminuat constant în ultimele săptămâni

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat ieri că apar tot mai multe dovezi că varianta Omicron de coronavirus afectează căile respiratorii superioare, provocând simptome mai blânde decât variantele anterioare.

“Sunt din ce în ce mai multe studii care arată că Omicron infectează partea superioară a corpului, spre deosebire de alte variante care ar putea provoca pneumonie severă”, a declarat managerul pentru monitorizarea COVID-19 din cadrul OMS, Abdi Mahamud, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva, subliniind că aceasta ar putea fi o “veste bună”.

Totuși, a adăugat el, transmisibilitatea ridicată a Omicron înseamnă că noua variantă va deveni dominantă în câteva săptămâni în numeroase locuri, reprezentând o amenințare în țările în care o parte mare a populației rămâne nevaccinată. Declarațiile sale cu privire la riscul redus de formă severă sunt în concordanță cu alte date, inclusiv un studiu realizat în Africa de Sud, una dintre primele țări în care a fost detectată varianta Omicron.

Cu toate acestea, Abdi Mahamud a atras atenția că Africa de Sud reprezintă un caz particular deoarece are o populație tânără, printre alți factori. Întrebat dacă este necesar un vaccin specific pentru varianta Omicron, Mahamud a declarat că este prea devreme să se pronunțe, însă a subliniat că această decizie necesită o coordonare globală și nu ar trebui ca sectorul comercial să decidă singur.

SUA a stabilit un nou „record mondial”

SUA, care se confruntă cu un al cincilea val de COVID-19 alimentat de varianta Omicron, au înregistrat un record mondial de peste un milion de cazuri luni, potrivit bilanțului Universității Johns Hopkins. Astfel, SUA au înregistrat un vârf de 1.080.211 de cazuri noi în ziua de 3 ianuarie.

Duminică, dr. Anthony Fauci, principalul consilier al Casei Albe privind criza sanitară, a declarat că creșterea numărului de cazuri de COVID-19 în SUA a urmat o curbă “aproape verticală”.

Omicron este acum varianta dominantă în SUA și reprezenta circa 59% din cazurile noi în săptămâna care s-a încheiat pe 25 decembrie. Anthony Fauci a spus că speră că valul actual își va atinge vârful “după câteva săptămâni” înainte de a se inversa, așa cum s-a întâmplat în Africa de Sud.

Ratele de deces și de spitalizare în SUA au fost mult mai scăzute în aceste ultime săptămâni decât în alte perioade de creștere a numărului de cazuri de COVID-19. Numărul de decese înregistrate s-a diminuat cu 10% de la o săptămâna la alta, cu 9.382 de morți în ultimele șapte zile.

Țara a înregistrat 3,4 milioane de cazuri în aceste ultime șapte zile, respectiv o medie de 486.000 pe zi, cu un vârf pe 3 ianuarie, potrivit datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins.

Recordul înregistrat de SUA în timpul precedentelor valuri era de 258.000 de cazuri într-o singură zi, în săptămâna 5-11 ianuarie 2021.

China îndeamnă Rusia și SUA să-și reducă arsenalele nucleare

China, care s-a angajat împreună cu ceilalți patru membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU împotriva unui “război nuclear”, a îndeamnat ieri Statele Unite și Rusia să-și reducă arsenalele nucleare și a anunțat că va continua să-și modernizeze propriul arsenal.

Cele cinci mari puteri - China, Franța, Regatul Unit, Rusia și Statele Unite (P5) - au anunțat luni, pe o singură voce, într-o “Declarație Comună” că se angajează să prevină răspândirea armamentului nuclear. Ele dau asigurări că un “război nuclear nu poate fi câștigat și că nu trebuie să aibă loc niciodată” și subliniază că armamentul nuclear, “atât timp cât există, trebuie să servească scopuri defensive, de disuasiune și prevenirea războiului”.

Acest concept al unui război nuclear de necâștigat a fost evocat în 1985, la Geneva, de către șefii de stat sovietic Mihail Gorbaciov și american Ronald Reagan. El nu a fost preluat de atunci de către P5.

Înaintea celei de-a 10-a Conferințe de examinare a Trataului Neproliferării (TNP) - prevăzută în ianuarie, dar amânată din cauza pandemiei COVID-19 -, semnatarii “Declarației Comune” promit, de asemenea, să-și consolideze măsurile în vederea “împiedicării folosirii neautorizate sau neintenționate a armamentului nuclear”. “Este, efectiv, un document istoric”, a salutat marți, în fața presei, directorul general al Serviciului controlului armamentului din cadrul Ministerului chinez de Externe Fu Cong.

Beijingul respinge cu regularitate îndemnuri ale Statelor Unite de a se alătura unor negocieri americano-ruse privind o reducere a armamentului nuclear, subliniind că arsenalele american și rus sunt mult mai importante ca al său. Potrivit unor estimări ale Institutului de Cercetarea Păcii de la Stockholm (SIPRI), Statele Unite dispun de 5.550 de arme nucleare, Rusia de 6.255, iar China de 350.

Presa britanică și americană a publicat în ultimele luni informații potrivit cărora Beijingul a atins un nivel înalt de expertiză în domeniul rachetelor “hipersonice” - cu o traiectorie mai imprevizibilă și capabile să fie dotate cu focoase nucleare. China ar fi testat, potrivit acestor surse, o nouă rachetă hipersonică, capabilă să lanseze, la rândul său, un proiectil, o tehnologie de care nici Statele Unite și nici Rusia nu dispun în prezent.

Angajamentul celor cinci mari puteri intervine cu o săptămână înainte de negocieri ruso-americane la Geneva ale unor tratate privind controlul armamentului nuclear și cu privire la situația de la frontiera ruso-ucraineană.

Supercomputerele, soluția pentru cea mai gravă problemă sănătății umane

Oamenii de știință au realizat un “salt uriaș“ cu ajutorul supercomputerelor în lupta cu cea mai mare amenințare la adresa sănătății umane reprezentată de rezistența la antibiotice. În fiecare an, se estimează că aproximativ 700.000 de oameni mor din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice, iar acest număr se preconizează că va crește, ajungând la câteva milioane în anii următori.

Fără antibiotice eficiente, speranța de viață se preconizează că va scădea cu 20 de ani - ceea ce a determinat o cursă a oamenilor de știință pentru dezvoltarea unor noi antibiotice care să lupte cu afecțiunile, într-un ritm mai rapid decât capacitatea bolilor de a suferi mutații și de a evolua.

O echipă internațională de cercetători condusă, printre alții, de dr. Gerhard Koenig de la Universitatea din Portsmouth, a utilizat computere pentru a reproiecta antibioticele existente astfel încât să poată ține pasul cu modificarea bolilor, în cadrul unui studiu publicat în jurnalul științific PNAS.

“Dezvoltarea unui nou antibiotic implică de obicei găsirea unei noi ținte care este esențială pentru supraviețuirea unei game largi de diferite bacterii. Acest lucru este extrem de dificil și foarte puține clase noi de antibiotice au fost dezvoltate în ultima vreme. Noi am adoptat o abordare mai simplă, pornind de la un antibiotic existent, care este ineficient împotriva noilor tulpini rezistente, pe care l-am modificat astfel încât să fie în prezent capabil să depășească mecanismele de rezistență”, a explicat Koenig.

Cercetătorii din cadrul echipei sale au demonstrat că cel mai bun medicament candidat al lor, care urmează să fie supus unor studii clinice, este de până la 56 de ori mai activ pentru tulpinile bacteriene testate comparativ cu două antibiotice de pe lista Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu medicamente esențiale, Eritromicina și Claritromicina.

“Nu doar că cel mai bun candidat al nostru este mai eficient împotriva țintelor testate, dar prezintă totodată o activitate împotriva a trei bacterii fruntașe pe lista de priorități a OMS, în cazul cărora antibioticele existente testate nu funcționează”, a adăugat Koenig. Cercetătorul a avertizat, însă, că “este doar o chestiune de timp până când bacteriile dezvoltă contrastrategii împotriva contrastrategiilor noastre și devin rezistente la un nou antibiotic, așa că va trebui să continuăm să studiem mecanismele de rezistență bacteriană și, pe cale de consecință, să dezvoltăm noi derivate”.

“Computerele noastre devin mai rapide cu fiecare an. Așadar, există o oarecare speranță că vom putea schimba soarta. Computerele pot învinge campionul mondial la șah, așa că nu văd de ce nu ar putea să învingă și bacteriile”, a declarat Koenig.

Premierul haitian Ariel Henry denunță o tentativă de asasinat

Premierul haitian Ariel Henry denunță într-un interviu acordat AFP o tentativă de asasinat care l-a vizat de Ziua Națională, organizată sâmbătă, în ziua Anului Nou, în orașul Gonaives. “S-a încercat ceva împotriva mea personal”, a declarat luni șeful Guvernului haitian, care expediază afacerile curente de la asasinarea președintelui Jovenel Moïse de către un comando înarmat, la 7 iulie.

Confruntări între poliție și grupări armate au izbucnit sâmbătă, în tipul sărbătoririi Zilei Naționale la Gonaives, la 150 de kilometri nord de capitala haitiană Port-au-Prince. Ariel Henry și alți oficialii au fost nevoiți să fugă precipitat - sub rafale de tir de arme de foc - din orașul în care a fost semnată Declarația de Independență a Haiti, la 1 ianuarie 1804.

Imagini AFP surprind impactul unui glonț în parbrizul vehicului blindat al premierului. Grupări de cetățeni și de membri ai unor bande înarmate din Gonaives, al treilea cel mai important oraș în Haiti, și-au exprimat în mod violent opoziția, la sfârșitul lui decembrie, față de venirea premierului.

“Știam că riscam acest lucru”, a confirmat Ariel Henry, contactat telefonic.

“Nu putem accepta ca bandiți, din orice mediu ar proveni, din motive în principal pecuniare, să șantajeze statul”, a acuzat el, denunțând un “șantaj electoral”.

Asasinarea în urmă cu șase luni a președintelui haitian în reședința sa a amplificat profunda criză politică în care este împotmolită de ani de zile această țară din Caraibe. În lipsa unui Parlament funcțional de doi ani și în contextul unei puteri judiciare paralizate de lipsa de judecători la cea mai înaltă curte a țării, populația haitiană se confruntă zilnic cu o ascensiune a puterii gangurilor, care își multiplică răpirile în vederea răscumpărării în deplină impunitate.

SUA: Militarii care refuză să se vaccineze din motive religioase nu pot fi pedepsiți

​Un judecător federal american a blocat luni pedepsirea de către Pentagon a unui grup de militari din cadrul forțelor SEAL și a altor membri din forțele speciale care au refuzat să se vaccineze împotriva COVID-19 din motive religioase. În urma depunerii unei plângeri de către 35 de membri ai forțelor speciale, judecătorul Reed O'Connor a emis un ordin preliminar care blochează intenția Departamentului Apărării și Forțele Navale de a-i pedepsi pe militarii care, din motive religioase, au refuzat să se vaccineze.

Reed, care a fost numit în funcția de judecător federal în mandatul fostului președinte George W. Bush, a spus că Forțele Navale nu au acordat nici măcar o singură excepție pe motive religioase de la regula vaccinării.

„În acest caz membrii Forțelor Navale caută să își apere libertățile pentru a căror protecție au făcut atât de multe sacrificii. Pandemia de COVID-19 nu autorizează guvernul să abroge aceste libertăți”, indică decizia de 26 de pagini dată de judecătorul O'Connor. Militarii respectivi au făcut obiectul unor măsuri disciplinare pentru refuzul lor de a se vaccina anti-COVID.

First Liberty Institute, o organizație dedicată apărării libertății religioase în SUA și care îi reprezintă pe cei 35 de militari reclamanți, a salutat decizia judecătorului federal. „Forțarea unui militar să aleagă între credință și servirea țării sale este în contradicție cu Constituția și valorile Americii”, a subliniat Mike Berry, avocatul general al First Liberty Institute.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.