Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: OMS: Omicron reprezintă un risc “foarte ridicat”

Ziarul de Vrancea
12 dec 2021 1122 vizualizări

Nici vaccinurile, nici boala nu generează destui anticorpi contra infecției, susține organizația, care citează studii preliminare

Varianta Omicron a coronavirusului, semnalată în peste 60 de țări, reprezintă un risc global “foarte ridicat”, existând unele dovezi că aceasta se sustrage protecției vaccinale, dar datele clinice privind gravitatea sa sunt limitate, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

“Riscul general legat de noua variantă îngrijorătoare Omicron rămâne foarte ridicat din mai multe motive”, se arată într-o informare a OMS.

Cel puțin un pacient a murit în Marea Britanie după ce a contractat varianta Omicron, a anunțat ieri premierul britanic Boris Johnson.

OMS spune că există indicii preliminare că persoanele vaccinate și cele infectate anterior nu acumulează suficienți anticorpi pentru a se feri de o infecție cu Omicron, ceea ce ar duce la rate ridicate de transmitere și la “consecințe grave”. Nu este clar dacă Omicron este în mod inerent mai contagioasă decât varianta Delta, dominantă acum la nivel mondial, a precizat OMS.

“Nu știm cât de mulți anticorpi neutralizanți sunt suficienți”

Coroborând evaluarea OMS, cercetătorii de la Universitatea din Oxford au publicat ieri o analiză de laborator care a evidențiat o scădere substanțială a anticorpilor neutralizanți împotriva Omicron la persoanele care au primit două doze de vaccin COVID-19. În timp ce protecția oferită de anticorpii de la vaccinurile AstraZeneca și BioNTech/Pfizer a fost subminată, există speranța că celulele T, al doilea pilon al răspunsului imunitar, pot preveni boala gravă prin atacarea celulelor umane infectate.

Un număr de beneficiari ai vaccinului nu au produs anticorpi neutralizanți măsurabili împotriva Omicron, au arătat cercetătorii de la Oxford.

Unul dintre ei, Matthew Snape, a afirmat că nu este încă clar cât de pronunțată va fi scăderea eficacității vaccinului în condiții reale. “Nu știm cât de mulți anticorpi neutralizanți sunt suficienți. Încă nu am stabilit cu adevărat care este pragul de protecție”, a spus Snape, adăugând că cel mai bun sfat pentru cei care nu sunt încă vaccinați este să facă imunizarea primară, iar pentru cei vaccinați să facă rapeluri.

Cercetătorii de la Oxford au subliniat că nu există încă dovezi că Omicron provoacă formă de boală mai gravă.

Constatările lor au fost în mare parte în concordanță cu o altă analiză de laborator de săptămâna trecută, pe sângele unor persoane vaccinate cu două doze, efectuată de cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Innsbruck, Austria. Analiza a înregistrat, de asemenea, o scădere semnificativă a numărului de anticorpi care reacționează la Omicron, multe probe de sânge neprezentând niciun răspuns.

A treia doză?

Atât echipa de la Innsbruck, cât și cea de la Oxford au spus că își vor extinde cercetările la persoanele care au fost vaccinate de trei ori.

Pfizer și BioNTech au afirmat săptămâna trecută că două doze ale vaccinului lor ar putea proteja în continuare împotriva bolii grave, deoarece este puțin probabil ca mutațiile acestuia să eludeze răspunsul celulelor T.

De asemenea, au spus că o a treia inoculare a restabilit un nivel de protecție prin anticorpi împotriva Omicron comparabil cu cel conferit de un regim cu două doze împotriva virusului original identificat în China.

Lucruri ridicate până la 9.000 de metri în aer, în tornadele din SUA

cel puțin 94 de persoane și-au pierdut viața

Seria de tornade care a afectat Statele Unite a bătut o serie de recorduri, unele lucruri fiind ridicate la 9.000 de metri înălțime, înălțimea zborului unui avion de linie, potrivit unui “vânător” de tornade, în acest eveniment meteorologic excepțional care a avut loc vineri. “Nu este genul de record care îți dorești să fie depășit. Tornada care a afectat Mayfield, în Kentucky, a ridicat lucruri până la 9.000 de metri în aer. Este unul dintre cele mai mari recorduri”, dă asigurări, pe Twitter, “vânătorul” de tornade Tyler Hofelich.

Aceste tornade, un fenomen meteorologic de o amploare excepțională, au măturat mai multe state din America, au ucis cel puțin 94 de oameni și au cauzat pagube pe o distanță de 100 de kilometri.

Orașul Mayfield din Kentucky a fost deosebit de afectat.

Kentucky a fost măturat pe o distanță de 200 de mile (320 de kilometri) de una dintre cele mai lungi tornade înregistrate veodată în Statele Unite.

Cea mai lungă tornadă la sol - 219 mile - a avut loc în 1925, în Missouri și s-a soldat cu 695 de morți. Ar putea fi vorba despre “prima tornadă care a afectat patru state în același timp din istoria Statelor Unite - Arkansas, Missouri, Tennessee și Kentucky”, potrivit US Storm Watch.

Președintele american Joe Biden a catalogat acest eveniment “una dintre cele mai grave serii de tornade” din istoria Americii și a evocat o “tragedie inimaginabilă”. Aproximativ 30 de furtuni au afectat, în total, teritoriul american vineri seara.

Căutările continuau, însă speranța găsirii unor supraviețuitori scade.

Rusia: Un adolescent s-a detonat într-o școală ortodoxă

Un fost elev în vârstă de 18 ani al unei școli ortodoxe ruse “s-a detonat” luni în această instituție, lângă o mănăstire, la Serpuhov, la aproximativ 100 de kilometri sud de Moscova, rănind cel puțin o altă persoană în vârstă de 15 ani. Atacurile cu explozivi sau atacuri armate în instituții școlare au fost mult timp rare în Rusia, însă asemenea drame s-au multiplicat în ultimii ani, antrenând o înăsprire a legislației cu privire la portul armelor, ordonată de către președintele rus Vladimir Putin.

Potrivit guvernatorului regiunii, Andrei Vorobiov, “copii răniți sunt îngrjiți de medici. Viața nu le este în pericol”.

În urma unei intensificări a atacurilor, în ultimii ani, mai ales a atacurilor armate în mediul școlar, o înăsprire a legislației cu privire la purtarea armelor a fost ordonată de către Vladimir Putin. Prin aceste reforme, vârsta accesului la o armă de vânătoare a crescut de la 18 la 21 de ani, la fel ca în cazul armelor clasice, iar examnul medical a fostconsolidat.

Anul 2021 a fost deosebit de sângeros.

Ultimul atac armat a avut la 8 decembrie, la Moscova, unde un bărbat înarmat a ucis două persoane și a rănit alte patru, într-un centru administrativ. Însă instituțiile de învățământ au plătit cel mai mare tribut.

La 20 septembrie, un student a ucis șase persoane și a rănit alte 28 într-un atac armat la Universitatea de Stat din Perm, un oraș situat în centrul Rusiei, după care a fost rănit de către un polițist și arestat. Singura sa motivație, scria el, a fost să ucidă. El deținea un permis portarmă.

În mai 2021, un adolescent în vârstă de 19 ani a deschis focul în fosta sa școală, la Kazan, în Republica rusă Tatarstan, tot în centrul Rusiei, omorând nouă persoane. Arestat, tânărul deținea un permis de armă semiautomată.

Cel mai sângeros atac armat din istoria recentă a Rusiei a avut loc în octombrie 2018, când un licean a ucis 19 persoane, după care s-a sinucis, într-un liceu din Kerci, un oraș în Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Vladimir Putin a dat atunci vina pe “globalizare” și a apreciat că fenomenul atacurilor armate la școală provine din Statele Unite.

Rusia amenință cu un răspuns militar dacă nu primește garanții de securitate

Viceministrul pentru afaceri externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a amenințat ieri cu un răspuns militar din partea Moscovei dacă SUA și NATO nu reacționează la solicitarea rusă de a primi garanții de securitate pentru a evita ca Alianța Nord-Atlantică să continue să se extindă spre est și să se apropie mai mult de frontierele sale. “Lipsa de progres în soluționarea politico-diplomatică a acestei probleme va face ca răspunsul nostru să fie militar și tehnico-militar”, a declarat Riabkov, într-un interviu publicat luni de agenția de presă oficială rusă RIA Novosti.

Numărul doi din MAE rus a transmis anterior preocuparea Kremlinului cu privire la posibila amplasare în Europa de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune. Riabkov a avertizat că desfășurarea unor astfel de rachete, interzisă prin Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară de acțiune (INF), denunțat de SUA și de Rusia în 2019, va duce la confruntare.

“În prezent nu ne bazăm pe ele (pe rachete cu rază de acțiune scurtă și medie), în țara noastră este în vigoare un moratoriu unilateral și le cerem SUA și NATO să se alăture acestui moratoriu”, a insistat înalta oficialitate rusă, care a adăugat că SUA și NATO nu reacționează la propunerile ruse.

Membrii Alianței Nord-Atlantice “acționează după bunul plac, după cum le convine, nu vor să țină cont de interesele noastre de securitate”, a adăugat Riabkov.

Potrivit viceministrului rus, declarațiile NATO, potrivit cărora alianța nu intenționează să desfășoare rachete cu rază scurtă și medie de acțiune dotate cu încărcătură nucleară, nu sunt convingătoare pentru Moscova.

“În primul rând, nu avem încredere în NATO ca alianță. De multe ori ne-am trezit în situația în care astăzi spun un lucru, mâine altul, iar peste un an, un al treilea lucru. Și o fac ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, a susținut Riabkov. El a explicat că unul dintre motivele pentru care Rusia cere garanții juridice de securitate la cel mai înalt nivel se datorează faptului că “până acum toate declarațiile, inclusiv toate angajamentele cu caracter politic, nu sunt respectate”.

În noiembrie, președintele rus Vladimir Putin a cerut MAE de la Moscova “să obțină pentru Rusia garanții importante de securitate pe termen lung”. Liderul de la Kremlin a explicat că aceste garanții caută să evite “producerea unui conflict”. Potrivit președintelui rus, una dintre “liniile roșii” pe care Occidentul nu trebuie să le treacă este extinderea NATO către est, îndeosebi către Ucraina.

Miss Univers 2021: O indiancă, cea mai frumoasă femeie din lume

Harnaaz Sandhu din India a câștigat titlul Miss Univers 2021, la finalul concursului controversat de anul acesta care a avut loc în sudul Israelului, informează CNN. În discursul ei pe scenă, Sandhu a îndemnat tinerii să conștientizeze că sunt „unici și asta vă face frumoși”. „Încetați să vă comparați cu alții. Eu cred în mine și din acest motiv sunt aici astăzi”, a spus ea în aplauzele publicului.

Ceremonia a avut loc în stațiunea Eilat, unde 80 de femei din întreaga lume au concurat pentru coroană. Duminică a fost ultima zi a competiției. Nadia Ferreira din Paraguay și Lalela Mswane din Africa de Sud au ocupat locurile al doilea, respectiv al treilea.

Gazda a fost actorul Steve Harvey, care, la un moment dat, i-a cerut lui Sandhu că imite un animal, după ce a afirmat că a aflat că ea are această abilitate. Harvey a fost criticat online pentru că a evidențiat-o prin această solicitare considerată nepotrivită. Harnaaz Sandhu a părut amuzată de cerință și a imitat o pisică.

Concursul de anul acesta a fost al doilea organizat în era COVID. Granițele Israelului urmau să fie deschise turiștilor vaccinați înaintea principalului eveniment, ceea ce ar fi permis multor fani să participe. Însă din cauza creșterii numărului de cazuri și a variantei Omicron, Guvernul israelian a închis granițele străinilor cu două săptămâni înainte.

Numeroși critici au cerut boicotarea concursului, din motive politice, așa cum a fost cazul altor evenimente găzduite de Israel. Guvernul sud-african și-a retras sprijinul și i-a cerut lui Mswane să renunțe, din cauza modului în care Israelul tratează palestinienii, numindu-l „apartheid”, acuzație pe care Israelul a negat-o vehement. Însă Mswane, cu sprijinul organizației Miss South Africa, a ales să călătorească și să concureze.

Mai multe voci, inclusiv Miss Israel, Noa Cochva, au spus că Miss Univers nu trebuie să aibă legătură cu politica.

Presa siriană: Desant aerian al americanilor, care au răpit civili

Forțele armate ale SUA au întreprins o “amplă operațiune aeropurtată” lângă Deir al-Zor, în estul Siriei, a anunțat ieri agenția de presă siriană SANA, preluată de Reuters. Forțele americane au aterizat în orașul Busayra, la est de Deir al-Zor, și “au răpit mai mulți civili”, adaugă SANA.

Nu există o confirmare din surse independente a acestei informații, notează Reuters.

Provincia Dei Al-Zor, situată de-a lungul frontierei cu Irakul, este o rută strategică de aprovizionare pentru milițiile susținute de Iran, care trimite cu regularitate întăriri spre Siria, pentru a-l sprijini pe președintele Bashar al-Assad împotriva insurgenților care vor să-l înlăture de la putere.

Forțele americane sunt desfășurate la o bază din regiunea al-Tanif, la sud de Deir al-Zor, ca parte a misiunii de luptă împotriva militanților grupării Stat Islamic (SI), care își continuă operațiunile de insurgență la un nivel redus în Irak și Siria.

Șapte morți în Sicilia, în urma unei explozii cauzate de o scurgere de gaze

Patru corpuri au fost găsite în weekend de către salvatori în dărâmăturile unor imobile surpate și dstruse de o explozie care ar putea fi cauzată de o scurgere de gaze naturale, în orașul Ravanusa, în sudul Italiei, iar bilanțul a oficial a crescut la șapte morți, a anunțat Protecția Civilă siciliană.

“Căutările continuă neîntrerupt” în vederea găsirii altor două persoane date dispărute în urma exploziei, care a dostrus sâmbătă seara patru imobile locuite în orașul Ravanusa, a anunțat într-o postare pen Facebook unitatea regională a Protecției Civile din Sicilia.

Sri Lanka anunță că a descoperit un safir albastru de 310 kilograme

Autoritățile din Sri Lanka au prezentat cel mai mare safir albastru descoperit vreodată - cu o greutate de 310 kilograme -, la Horana, în casa unuia dintre properietarii carierei în care a fost descoperită piatra prețioasă.

Călugări budiști au cântat imnuri de laudă în timpul prezentării pietrei, descoperită în urmă cu trei luni. Experți locali au anunțat că este vorba despre una dintre cele mai rare pietre prețioase din lume în funcție de greutate.

Organizații internaționale urmează să certifice safirul.

Cariera în care a fost descoperită piatra prețioasă se află în apropierea orașului Rattnapura, supranumit “orașul pietrelor prețioase”. În acest oraș s-a descoperit cel mai mare zăcământ de safir, într-o grădină, din întâmplare.

Această piatră prețioasă, extrem de rară, este caracterizată de o stea albă în vârf.

Potrivit unor date de la reprezentanți ai industriei pietrelor prețioase de pe insulă, citați de Reuters, Sri Lank a exportat anul trecut pietre prețioase în valoare de 500 de milioane de dolari. Condițiile geologice ale solului Sri Lankăi sunt deosebit de propice dezvoltării pietrelor prețioase și mai ales a safirelor din Ceylan.

În 2016, tot Sri Lanka a descoperit precedentul cel mai mare safir, de 1.400 carate, estimat la 90 de milioane de euro, un record care tocmai a fost bătut.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.