Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Mariopul, ultimele ore ca oraș ucrainean

Ziarul de Vrancea
3 mai 2022 1018 vizualizări

Forțele rusești au pătruns ieri în combinatul siderurgic Azovstal, unde aseară încă se purtau lupte grele cu ultima rezistență ucraineană din Mariupol n Kremlinul visează la o paradă militară în oraș, pe 9 mai n telespectatorii ruși vor vedea reportaje cu bucuria locuitorilor din Mariupol la sosirea armate ruse, susțin serviciile ucrainene de informații

Rusia pregătește o paradă militară în portul îndelung asediat Mariupol, de 9 Mai, au afirmat ieri serviciile de informații ucrainene. Potrivit Serviciului de Informații al Ministerului Apărării ucrainean (GUR), directorul adjunct al administrației prezidențiale ruse Serghei Kirienko a sosit pe Mariupol pentru a pregăti această paradă.

“Misiunea principală a responsabilului lui Putin este să pregătească festivitățile de 9 Mai”, se poate citi într-un comunicat al GUR. Mariupol, oraș-port din sud-estul Ucrainei, “va deveni un centru de festivități”, adaugă comunicatul. “Bulevardele principale ale orașului sunt curățate de urgență, molozul și cadavrele sunt îndepărtate, la fel și munițiile care nu au explodat”, precizează comunicatul. Telespectatorii ruși vor vedea reportaje despre cât de bucuroși sunt locuitorii din Mariupol să-i vadă pe ruși sosind în orașul lor, a adăugat el.

Tot potrivit GUR, “o campanie de propagandă la scară mare este în curs” pe lângă populația orașului, estimată în prezent de autoritățile ucrainene la 100.000-120.000 de persoane, comparativ cu aproape jumătate de milion înainte de război.

Întrebat despre pregătirile pentru parada din 9 Mai, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu nu a evocat în mod explicit posibilitatea unei astfel de parade la Mariupol. “Anul acesta, parade militare vor avea loc în 28 de orașe rusești”, s-a rezumat să anunțe Șoigu, precizând că “aproape 65.000 de persoane, circa 2.400 de tipuri de arme și de echipamente militare și peste 460 de avioane vor fi mobilizate anul acesta”.

Lupte grele în interiorul uzinei

Soldații ruși au reușit să pătrundă ieri în combinatul siderurgic Azovstal, iar în interiorul uzinei au loc lupte, potrivit unui respectat jurnalist ucrainean.

„Ocupanții au pătruns în Azovstal”, a scris pe Telegram Andriy Tsapliyenko.

„Primarul din Mariupol a raportat lupte grele în interiorul uzinei Azovstal. Ocupanții încearcă să suprime rezistența acerbă a apărătorilor din Mariupol. Armata lui Putin folosește toate armele disponibile. Civilii rămân sub bombardament la uzină”, a adăugat el. Combinatul siderurgic Azovstal este ultimul punct de rezistență ucraineană în orașul portuar Mariupol din sudul țării, care este supus asediului rusesc de săptămâni întregi.

Mai mult de 100 de civili au fost evacuați cu succes marți din uzină, dar un număr necunoscut de civili au rămas în complex alături de forțele ucrainene.

Kremlinul e categoric: Putin nu va declara război pe 9 mai

Kremlinul susține că nu există nicio șansă ca președintele rus Vladimir Putin să declare război Ucrainei pe 9 mai, Ziua Victoriei Rusiei, conform declarațiilor lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Când a fost întrebat de reporterul CNN într-o conferință regulată, care sunt șansele ca președintele rus Vladimir Putin să declare război de Ziua Victoriei, Peskov a răspuns “niciuna” și a adăugat: “Nu, este o aberație”.

Peskov a respins, de asemenea, afirmațiile potrivit cărora Putin ar putea folosi Ziua Victoriei pentru a anunța mobilizarea în țară, care ar face ca guvernul rus nu doar să adune trupe, ci și să pună economia în pericol.

Analiștii și oficialii occidentali au declarat anterior că pe 9 mai, după mai mult de două luni în care a numit invazia declanșată în Ucraina drept o “operațiune militară specială”, Putin ar putea declara oficial război.

9 mai, cunoscută drept “Ziua Victoriei” în Rusia, celebrează înfrângerea trupelor naziste de către Armata rusă în 1945.

Ziua Victoriei este sărbătorită printr-o paradă militară la Moscova.

Putin este un adept al simbolismului, după ce a lansat invazia Ucrainei a doua zi după Ziua Apărătorilor Patriei, o altă zi cu semnificație militară în Rusia.

Moscova: “Mercenarii israelieni luptă alături de Batalionul Azov în Ucraina”

“Mercenarii israelieni” luptă în Ucraina alături de Batalionul Azov, pe care Moscova îl descrie drept “nazist” și susține că a comis atrocități în Ucraina, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. “Voi spune ceva ce care politicienii israelieni probabil nu vor să audă, dar poate că îi va interesa. În Ucraina, mercenarii israelieni luptă alături de militanții din Azov”, a declarat purtătoarea de cuvânt a a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un interviu pentru postul de radio Sputnik.

Fondat în 2014 de activiști de extremă dreaptă înainte de a fi integrat în forțele regulate, regimentul ucrainean Azov s-a impus ca unul dintre cei mai înverșunați opozanți ai forțelor ruse în războiului declanșat de Rusia în Ucraina în luna februarie.

Membrii săi, împreună cu alți luptători ucraineni, au refuzat în special să depună armele în orașul portuar asediat Mariupol (sud-estul Ucrainei), unde ultimii apărători ai orașului se aflau încă, ieri, în oțelăria Azovstal.

Membrii Batalionului Azov sunt priviți ca niște eroi de către ucraineni, dar, pe de altă parte, Rusia îi prezintă drept “fasciști” și “naziști” care comit atrocități.

Afirmația Mariei Zaharova potrivit căreia israelienii luptă alături de ucraineni împotriva Rusiei intensifică disputa dintre Israel și Rusia, care a luat naștere după ce ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat, duminică, că Adolf Hitler, avea “sânge de evreu”, o teorie infirmată de istorici. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski are origini evreiești.

Remarcile șefului diplomației ruse au înfuriat Israelul, numindu-le “scandaloase și de neiertat”, precum și “o eroare istorică îngrozitoare”.

CIA îi instruiește pe ruși cum să furnizeze secrete spionajului american

În contextul intrării în cea de-a treia lună a războiului din Ucraina, CIA adoptă o nouă abordare a misiunii sale de bază de recrutare de spioni și de a solicita secrete, relatează Washington Post.

Luni, Agenția Centrală de Informații americană a publicat instrucțiuni despre modul în care rușii pot oferi informații în secret folosind un canal criptat către website-ul agenției. Speranța este de a atrage informații - și eventual, de a obține mai mult acces la secretele oficiale ale Rusiei - de la oameni nemulțumiți care au încercat să contacteze CIA de când a început războiul, au declarat oficiali americani.

Pentru a se asigura că potențialii informatori nu sunt prinși de securitatea statului rus, CIA a prezentat instrucțiuni detaliate în limba rusă în trei postări pe rețelele sociale despre cum să folosească browserul de internet Tor, care le permite utilizatorilor să navigheze online în mod anonim, precum și rețelele private virtuale sau VPN-uri. Pașii vor deschide un canal dedicat către CIA, care este mai sigur decât navigarea către agenție folosind un browser web obișnuit sau o conexiune la internet obișnuită.

“Nu folosiți computerul de acasă sau de la birou pentru a intra în contact cu noi”, avertizează agenția în ghidul său pas cu pas. Pentru a evita supraveghetorii din online, rușii ar trebui să folosească un VPN care nu are sediul în Rusia, China sau alte țări considerate “neprietenoase” față de Statele Unite. VPN-urile gratuite sunt în general inferioare serviciilor plătite, sfătuiește CIA, încurajându-și contactele să caute o versiune premium.

„FSB în special va urmări oamenii”

Invazia Ucrainei de către Rusia a determinat mai mulți ruși să facă pasul riscant de a lua legătura cu agenția de informații din SUA, au spus oficialii.

“Rușii îngrijorați încearcă să atragă atenția CIA și am vrut să oferim o modalitate de a ne contacta în siguranță”, a declarat un oficial CIA, care, ca și alții, a vorbit cu condiția anonimatului.

Noile instrucțiuni se adresează “celor care se simt obligați să ne contacteze din cauza războiului nedrept al guvernului rus”, a declarat un purtător de cuvânt al CIA într-un e-mail.

Agenția solicită ca vizitatorii digitali să furnizeze numele lor complet, țara din care provin, poziția lor oficială și “ce acces aveți la informații de interes pentru organizația noastră”.

Nu există nicio garanție că informațiile pe care rușii le transmit vor fi utile. Dar faptul că CIA a căutat o modalitate de a facilita contactul rușilor motivați sugerează că există mulți potențiali recruți interesați, au declarat veterani ai serviciilor de informații. “Este un semnal că ei sunt copleșiți de oameni care încearcă să contacteze serviciile de informații americane în moduri nu prea sigure”, a declarat John Sipher, un fost ofițer CIA care a activat timp de aproape 30 de ani, inclusiv în Rusia.

Potrivit lui Dan Hoffman, un ofițer de informații ieșit la pensie care a activat ca oficial de top al CIA la Moscova, contrainformațiile ruse vor fi în alertă ridicată din cauza celor care doresc să dezvăluie secrete. “Trebuie să fii foarte atent cu rușii care caută să ofere informații. FSB în special va urmări oamenii”, a notat Hoffman, referindu-se la principala agenție de securitate rusă și succesor al KGB.

Guvernatorul Oklahomei a semnat una din legile cele mai restrictive privind avortul

Guvernatorului statului american Oklahoma, republicanul Kevin Stitt, a anunțat că a semnat marți o lege care interzice avortul dacă sarcina a depășit șase săptămâni.

Legea, una cele mai restrictive din Statele Unite, intră în vigoare în timp ce Curtea Supremă s-ar pregăti să revină asupra acestui drept la nivel federal.

„Îi reprezint pe toți cei 4 milioane de locuitori din Oklahoma care, în mod covârșitor, vor să protejeze copiii să se nască”, a scris pe Twitter guvernatorul, după ce textul fusese votat de legislativul statului joia trecută.

“Vreau ca Oklahoma să devină statul cel mai pro-viață din țară”, a spus el, folosind expresia consacrată de americanii care se opun avorturilor.

Textul prevede excepții medicale pentru accesul la avort, nu însă și în caz de viol sau incest. Oklahoma primea de câteva luni mii de femei din Texas care doreau să avorteze, după ce în acest stat vecin a fost adoptat un text similar.

În Texas este în vigoare din septembrie 2021 o lege care interzice orice întrerupere de sarcină din momentul în care la ecografie devin perceptibile bătăi de inimă ale embrionului, adică deja la 4-5 săptămâni de la fecundare.

Legalitatea unor texte similare adoptate în alte state este examinată de Curtea Supremă de mai multe luni.

Luni seară, publicarea de către Politico a unui proiect de hotărâre a Curții Supreme cu privire la acest subiect indica faptul că instituția federală ar fi pe punctul de a lăsa statelor puterea de a autoriza sau nu întreruperile de sarcină, după aproape 50 de ani de când le-a făcut legale în toată țara.

Apariția acestui document, a cărui autenticitate a fost confirmată de Curtea Supremă, care a menționat totuși că nu este vorba despre decizia sa definitivă, a avut efectul unei bombe la Washington și l-a împins pe președintele Joe Biden să reamintească sprijinul său față de dreptul la avort.

În total, 26 de state conservatoare, majoritatea din centru și sud, printre care Wyoming, Tennessee ori Carolina de Sud, sunt gata să interzică avorturile.

Patriarhul Chiril, „scris pe toacă” de Comisia Europeană

Comisia Europeană propune sancționarea liderului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Chiril, în cadrul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni pe care le-a impus Rusiei ca răspuns la războiul din Ucraina, potrivit unui document consultat miercuri de AFP.

Noua listă, care va trebui să fie aprobată de statele membre, include 58 de persoane, printre care mulți militari ruși, dar și soția, fiica și fiul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. De asemenea, directorul autorității de reglementare a telecomunicațiilor Roskomnadzorei, Andrei Lipov, este și el vizat. Sancțiunile interzic intrarea pe teritoriul Uniunii Europene și presupun înghețarea activelor persoanelor vizate. Peste o mie de oameni se află în prezent pe lista neagră a Europei.

Patriarhul Chiril, “un vechi aliat al președintelui Vladimir Putin, a devenit unul dintre principalii susținători ai agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei”, subliniază documentul.

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, sub a cărei jurisdicție se află aproximativ 150 de milioane de credincioși în lume, în principal în Rusia, și-a înmulțit predicile în care susține ofensiva declanșată de Rusia în Ucraina. Pe 27 februarie, Patriarhul Chiril a vorbit despre o luptă a “forțelor răului” care se opun “unității” istorice dintre Rusia și Ucraina.

Ample exerciții militare în Belarus

Forțele armate din Belarus au început, ieri, pe neașteptate, exerciții militare la scară largă cu scopul de a-și testa pregătirea pentru luptă, a anunțat Ministerul belarus al Apărării. “Este planificat ca testul (de pregătire pentru luptă) să implice deplasarea unui număr semnificativ de vehicule militare, care pot încetini traficul pe drumurile publice”, a precizat Ministerul belarus al Apărării într-un comunicat.

Ministerul a mai menționat că exercițiul nu reprezintă nicio amenințare pentru vecinii săi sau pentru comunitatea europeană în general. Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a discutat, marți, cu omologul său rus Vladimir Putin, printre altele, despre operațiunea rusă în Ucraina, potrivit comunicatelor oficiale ale celor două state.

Zonele Ucrainei adiacente Belarusului, inclusiv capitala Kiev, au fost atacate de Rusia în etapa inițială a invaziei, dar în prezent Rusia și-a concentrat atacurile asupra regiunilor de est și sud-est ale Ucrainei.

“Nu excludem ca Federația Rusă să poată folosi la un moment dat teritoriul Belarus, forțele armate ale Republicii Belarus, împotriva Ucrainei. Prin urmare, suntem pregătiți”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră din Ucraina, Andrii Demcenko. El a mai spus că frontiera Ucrainei cu Belarus a fost “consolidată” de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.