Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Mai puțini militari ucraineni au murit în războiul cu Rusia decât cetățeni turci la cutremur

Ziarul de Vrancea
16 apr 2023 751 vizualizări

Cel puțin aceasta este evaluare Kievului n “Când am venit la Ministerul Apărării glumeam că scrisoarea mea pentru Moș Crăciun era foarte lungă. Acum a mai rămas un singur lucru: avioanele. Tot restul am obținut", spune ministrul ucrainean

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a refuzat, într-un interviu acordat cotidianului spaniol La Razon, să precizeze numărul militarilor ucraineni morți în războiul cu Rusia, afirmând în schimb că acesta este mai mic decât cel al cetățenilor turci care au murit în cutremurele care s-au produs în februarie. "Avem victime, evident, pentru că suntem în război. Dar sunt mult mai puține decât cele ruse. Nu vă pot da cifra, dar vă asigur că numărul total este inferior celui al morților din cauza cutremurului în Turcia", a susținut ministrul ucrainean în interviul publicat duminică. Bilanțul seriei de cutremure produse în luna februarie în Turcia este de peste 50.000 de morți, conform autorităților turce.

Atât Rusia cât și Ucraina păstrează secretul asupra victimelor din propria tabără, dar avansează cu regularitate bilanțuri exagerate ale celor din rândul inamicului.

Întrebat dacă Ucraina are nevoie de trupe NATO, ministrul Reznikov a răspuns că armata ucraineană are în continuare suficiente resurse umane, dar îi trebuie arme și instrucție. "Nu avem nevoie (de trupe NATO) și nici nu le-am cerut. Avem capital uman destul. Și nimic nu s-ar schimba, pentru că noi avem experiență (de luptă). Avem nevoie doar de arme și instruire", a spus oficialul de la Kiev.

Ucraina are nevoie de "armament, armament și mai mult armament", a insistat el, estimând că, în cele din urmă, Ucraina va primi avioane de luptă occidentale, așa cum primește și tancurile pe care aliații săi occidentali au fost mult timp reticenți să i le ofere.

"Prioritatea este apărarea antiaeriană, să ne închidem cerul. Mă refer la armamentul sofisticat și de asemenea la cel ușor. Acum contăm pe (avioanele) MiG-29, care ne dau o vizibilitate de 60 de kilometri și o capacitate de lovire a țintei la 30 de kilometri. Vizibilitatea avioanelor SU-35 rusești este de peste 200 de kilometri și pot lovi la 150 de kilometri. Este o mare diferență. Avem nevoie de noi sisteme pentru a le rupe dominația aeriană. Pot fi (avioane de vânătoare) F-16, Gripen suedeze sau altele. Sunt sigur că le vom obține, la fel cum s-a întâmplat cu tancurile. Așa a fost mai înainte și cu sistemele de artilerie. Când am venit la Ministerul Apărării glumeam că scrisoarea mea pentru Moș Crăciun era foarte lungă. Acum a mai rămas un singur lucru: avioanele. Tot restul am obținut", a explicat ministrul ucrainean.

Conform documentelor clasificate ale Pentagonului scurse online în ultima săptămână, trupele ucrainene se află în criză de muniții, astfel că își raționalizează obuzele, echipamentele militare occidentale sosesc lent, militarii ucraineni sunt încă insuficient instruiți în folosirea lor, efectivele militare sunt de asemenea insuficiente și obosite, în timp ce armata ucraineană caută noi recruți apelând inclusiv la distribuirea de ordine de încorporare bărbaților pe stradă, dar comandanții ucraineni se plâng că noii recruți trimiși pe front sunt slab instruiți.

Totuși, conform acelorași documente, armata ucraineană a reușit să formeze 12 brigăzi bine instruite, care nu sunt angrenate în luptele aflate în desfășurare și sunt menținute în rezervă pentru o mult așteptată contraofensivă.

Unele unități ale Forțelor Speciale ruse Spetsnaz și-au pierdut până la 90% dintre oameni

Forțele Speciale ruse Spetsnaz au pierdut până la 90% dintre militarii de elită în Ucraina, potrivit documentelor clasificate americane divulgate pe rețele de socializare, dezvăluie The Washington Post (WP), iar comandamentul rus, iritat de faptul că trupele ruse nu avansează pe front a decis, însă de la începutul operațiunii militare speciale să trimită Forțe Speciale pentru a desfășura misiuni obișnuite.

The Washington Post estimează că reconstituirea unităților pierdute de ruși în Ucraina ar putea să dureze până la zece ani.

Acești militari de elită - fornați să desfășoare misiuni clandestine - au suferit pierderi extrem de importante în spatele liniilor ucrainene, unde au fost trimiși.

Documente clasificate divulgate pe rețele de socializare, consultate de WP, arată că ”(brigăzile Spetsnaz desfășurate), cu excepția uneia dintre cele cinci care au revenit din operațiuni de luptă în Ucraina la sfârșitul verii lui 2022, au suferit pierderi importante”.

Atfel, a 22-a Brigadă Spetsnaz din cadrul Gărzii a suferit pierderi de până la 90%.

Imagini aeriene care datează din noiembrie 2021 și imagini filmate aproape un an mai târziu surprind un parc auto considerabil micșorat - aproximativ jumătate dintre vehiculele blindate ușoare de tip Tigr ale acestei brigăzi au fost scoase din luptă.

A 346-a Brigadă Spetsnaz ”a pierdut aproape întreaga brigadă. Ea mai are doar 125 de persoane active dintre cele 900 desfășurate”, potrivit acestor documente. Aceste pierderi colosale ar putea afecta pe termen lung Forțele Spciale ruse.

În contextul în care o formare medie durează aproximativ patru ani, reconstituirea unităților pierdute ar putea să dureze până la un deceniu, estimează The Washington Post.

Aceste trupe erau folosite să formeeze grupuri paramilitare în tactici de război neconvențional, ”pe care Rusia le-a folosit pentru a-și promova interesele în străinătate”.

Șaisprezece morți la Dubai, într-un incendiu la un imobil rezidențial din oraș

Un incendiu într-un imobil rezidențial, la Dubai, s-a soldat în weekend cu 16 morți și nouă răniți, într-un cartier popular din acest bogat emirat situat la Golful Persic, potrivit presei locale, relatează AFP.

Incendiul a izbucnit la sâmbătă, la al patrulea etaj al unui imobil din Al-Ras, un cartier în orașul vechi, în care trăiesc numeroși muncitori străini.

”Anchetele preliminare arată că o neconformare la cerințele de securitate și siguranță ale clădirii” se află la originea incendiului, a anunțat într-un comunicat Apărarea Civilă.

Naționalitatea victimelor nu a fost dezvăluită.

Dubai, unul dintre cele șapte emirate ale Emiratelor Arabe Unite (EAU), are aproximativ 3,3 milioane de locuitori, dintre care aproape 90% sunt străini.

”Autoritățile competente desfășoară o anchetă aprofundată, pentru a furniza un raport detaliat despre cauzele accidentului”, anunță Protecția Civilă în comunicat.

În oraș au avut loc, în trecut, incendii uriașe, soldate cu pagube importante și victime.

În 2017, autoritățile au anunțat că au adoptat reglementări mai riguroase în vederea minimizării riscului indendiilor, atribuite în principal materialelor ușor inflamabile folosite la izolatrea exterioară a clădirilor.

 

Marea Neagră: Un pilot rus al unui Su-27 a tras într-un avion britanic de tip RC-135 Rivet Joint

Un avion rusesc de vânătoare de tip Suhoi 27 (Su-27) a tras o rachetă împotriva unui avion britanic de supraveghere de tip RC-135 Rivet Joint, care survola Marea Neagră, la 29 septembrie, dezvăluie cotidianul american The New York Times (NYT), care citează documente confidențiale americane publicate pe rețele de socializare.

Doi oficiali americani afirmă că pilotul rus a interpretat în mod greșit consemnele unui operator de radar de la sol. El a luat în cătare avionul britanic, a țintit, dar racheta nu a plecat. Dacă racheta ar fi pornit, incidentul ar fi avut consecințe colosale.

În octombrie, ministrul britanic al Apărării Ben Wallace a catalogat acest incident drept ”potențial periculos”, în Parlamentul britanic.

Wallace declara că avionul rus de vânătoare a lansat o rachetă ”din apropiere”.

Ministrul a dat atunci asigurări că și-a exprimat ”îngrijorarea” omologului său rus Serghei Șoigu, care i-a răspuns că o ”anchetă a avut loc cu privire la circumstanțele incidentului și că a fost vorba despre o defecțiune tehnică a (avionului rus de vânătoare de tip) Su-27”.

Însă documentele americane divulgate arată că tirul era un ”near-shoot down”, adică un tir de ”doborâre” - intenționat. Aceasta nu este prima oară când armata rusă trage în aeronave din Occident de la începutul Războiului rus în Ucraina.

La 14 martie, un avion american fără pilot de tip Reaper MQ-9 s-a prăbușit în Marea neagră, în urma unei manevre de interceptare a două a avioane ruse de vânătoare de tip Su-27. ”Drona noastră (de tip) MQ-9 efectua operațiuni de rutină în spațiul aerian internțaional atunci când a fost interceptată și atinsă de către un avion rusesc, care a provocat prăbușirea și pierderea totală a MQ-9”, comenta într-un comunicat comandantul Forțelor Aeriene americane în Europa, generalul Hecker.

”Există o agresivitatea tipic rusească” în interceptări, comenta la Le Figaro generalul de corp aerian Patrick Charaix, fostul comandant al Forțelor Aeriene strategice, precizând că ”această sensibilitate este exacerbată în funcție de contextul geopolitic”.

Iranul a condamnat 10 membri ai Armatei la închisoare pentru doborârea unui avion ucrainean

Iranul a condamnat zece membri ai Armate la închisoare după ce i-a găsit vinovați de doborârea în 2020 a unui avion de linie ucrainean. Forțele iraniene au doborât zborul Ukraine International Airlines PS752 la scurt timp după decolarea sa de la Teheran, pe 8 ianuarie 2020, ucigând toate cele 176 de persoane aflate la bord. Majoritatea erau iranieni și canadieni, notează AFP

Potrivit site-ului judiciar Mizan Online, un comandant a primit cea mai grea pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru că a încălcat ordinele în doborârea avionului.

Alți nouă membri ai personalului au fost condamnați la între unu și trei ani, a raportat Mizan.

Comandantul unui sistem de rachete sol-aer Tor M-1 „a tras două rachete” asupra avionului „contrar ordinelor” și fără a obține autorizație, a spus Mizan.

Italia: Silvio Berlusconi nu mai este la terapie intensivă

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost mutat, duminică, din secția de terapie intensivă în care se afla de la 5 aprilie, dar rămâne spitalizat, anunță Corriere della Sera, potrivit AFP.

Magnatul în vârstă de 86 de ani, internat în spitalul San Raffaele din Milano din cauza unei infecții pulmonare și a unei leucemii cronice, “a fost mutat într-un salon normal”, a precizat jurnalul italian, citând surse din anturajul lui Berlusconi. Potrivit medicilor, fostul premier are o infecție pulmonară legată de o leucemie mielomonocitară cronică, de care suferă de ceva timp.

Berlusconi, care a intrat în politică în 1994, a fost premier timp de nouă ani.

Haos pe autostradă în Ohio după ce un bărbat a aruncat 200.000 de dolari pe geamul mașinii

Un american, Colin Davis McCarthy, în vârstă de 38 de ani, a aruncat pe geam, din mașină, 200.000 de dolari (180.000 de euro), pe o autostradă, în Oregon, iar numeroși automobiliști au oprit și au adunat bancnote de 100 de de dolari, creând haos, potrivit ABC News.

Haosul a continuat până târziu, în jurul autostrăzii, unde oameni căutau cu lanterna banii luați de vânt. Poliția din Oregon a anunțat că șoferii ”au făcut o treabă destul de bună și au curățat totul”. Ce voia Colin Davis McCarthy? El voia pur și simplu ”să împartă cu alții”.

Astfel, el a golit contul în bancă pe care-l împărțea cu familia, care nu a văzut cu ochi buni fapta pe care acesta a făcut-o. Familia americanului le-a cerut tuturor celor care se află în posisia banilor săi să-i predea poliției.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.