Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Londra: Rusia ar putea deveni „o excrescență canceroasă” în Ucraina

Ziarul de Vrancea
27 apr 2022 1063 vizualizări

Britanicii promit să furnizeze rachete anti-navă Kievului pentru a se apăra Marea Neagră

Președintele rus Vladimir Putin ar putea ordona trupelor sale să se consolideze, să sape tranșee și să devină “o excrescență canceroasă” în Ucraina, după ce toate obiective principale au eșuat, a avertizat ieri ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace. Oficialul britanic a subliniat că Marea Britanie încearcă să furnizeze rachete anti-navă Ucrainei să apere Marea Neagră, un punct strategic pentru exportul de cereale, care afectează prețurile alimentelor la nivel mondial, precum și orașele, de eventuale bombardamente organizate de navele rusești. De asemenea, Wallace dă asigurări că deși “e cale lungă până când forțele ucrainene vor ajunge în Crimeea”, Marea Britanie sprijină “integritatea suveranității Ucrainei”, așadar, inclusiv pe cea a Peninsulei Crimeea.

Regiunea Herson din Ucraina va trece la rublă de la 1 mai

Regiunea Herson din Ucraina va trece la rublă de la 1 mai, transmite presa de stat rusă, care îl citează pe vicepreședintelele Administrației Civil-Militare din regiune, Kirill Stremousov. El a declarat că perioada de tranziție va dura până la patru luni în care vor fi în circulație atât rubla rusă, cât și grivna ucraineană. După aceea, va avea loc o tranziție completă la rublă.

Forțele ruse au instalat marți un nou guvern local în Herson.

Instalarea a avut loc la câteva zile după ce forțele ruse au preluat controlul asupra clădirii Consiliului orașului Herson, înlăturând guvernul ales și înlocuindu-i apărarea cu trupe militare ruse.

Armata rusă i-ar fi executat pe ucrainenii care au încercat să se predea lângă Donețk

Statele Unite dețin informații credibile conform cărora o unitate militară rusă i-a executat pe ucraineni care încercau să se predea lângă Donețk, a declarat miercuri ambasadorul general pentru justiția penală globală, Beth Van Schaack, la ONU. “Mesajul nostru simplu către conducerea militară și politică a Rusiei: lumea urmărește, iar voi veți fi trași la răspundere”, a transmis oficialul. “Acum avem informații credibile că o unitate militară rusă care opera în vecinătatea Donețk a executat ucrainenii care încercau să se predea, în loc să-i aresteze”, a spus Van Schaak. “Dacă este adevărat, aceasta ar fi o încălcare a unui principiu de bază al legilor războiului: interzicerea executării civililor și a combatanților care sunt în afara luptei”, a adăugat ea.

 Van Schaak a mai spus că SUA au „rapoarte credibile despre indivizi uciși în stil de execuție cu mâinile legate; cadavre care prezintă semne de tortură; relatări îngrozitoare despre violența sexuală împotriva femeilor și fetelor.”

“Aceste imagini și rapoarte sugerează că atrocitățile nu sunt rezultatul unor unități sau indivizi necinstiți, ci mai degrabă dezvăluie un model profund tulburător de abuz sistematic în toate zonele în care forțele Rusiei sunt angajate”, a adăugat Van Schaak.

„Să fim clari: cei care au dezlănțuit, au comis și au ordonat aceste crime trebuie trași la răspundere, iar dovezile acestei crime cresc zilnic”, a spus Van Schaak.

Rusia apără baza navală din Sevastopol cu ajutorul delfinilor

Rusia a desfășurat două țarcuri cu delfini militari antrenați la baza navală din Sevastopol, în Marea Neagră, cu scopul de a-și proteja flota de eventuale atacuri subacvatice, potrivit unei evaluări a imaginilor din satelit realizată de Institutul Naval al Statelor Unite (USNI). Potrivit unor imagini satelitare de la baza navală din portul Sevastopol, două țarcuri cu delfini au fost mutate la bază în luna februarie, la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Rusia antrenează de mult timp delfini în scopuri militare, folosind mamiferele acvatice în vederea recuperării de obiecte sau protejării împotriva scafandrilor inamici.

Baza navală de la Sevastopol este esențială pentru armata rusă, deoarece se află în punctul sudic al Peninsulei Crimeea, pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014. Potrivit analizei USNI, multe dintre navele rusești ancorate la Sevastopol sunt vulnerabile la atacurile submarine, cu toate că se află în afara razei de acțiune a rachetelor.

Ucraina a antrenat, de asemenea, delfini într-un acvariu de lângă Sevastopol în timpul erei sovietice.

Atât SUA, cât și Uniunea Sovietică au folosit delfinii în timpul Războiului Rece, deoarece au capacități de ecolocație, care le permit să detecteze obiecte subacvatice, precum minele.

Programul Sevastopol a fost reactivat în 2012 de Marina ucraineană, dar mamiferele au ajuns în mâinile Rusiei după ce a invadat Crimeea în 2014. Ucraina a cerut returnarea animalelor, însă nu a avut sorți de izbândă.

Delfinii nu sunt singurele creaturi subacvatice pe care armata rusă le-a antrenat. Se crede că o balenă beluga (n.r. delfin alb) care a fost zăriră în largul coastei Norvegiei în 2019 a fost antrenată de Marina rusă. Pescarii au anunțat că o balenă beluga purta hamuri cu rolul de a transporta camere.

Polonia vrea ca țările care plătesc gazul rusesc în ruble să fie penalizate

Uniunea Europeană ar trebui să penalizeze țările care folosesc ruble pentru a plăti gazul rusesc, a declarat ministrul polonez pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, în urma deciziei Moscovei de a întrerupe livrările către Polonia și Bulgaria din cauza refuzului lor de a face plata în ruble.

Statele membre ale UE par împărțite cu privire la modul în care pot continua să plătească pentru gaz fără a încălca sancțiunile europene impuse din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia la 24 februarie. Multe țări din Europa rămân puternic dependente de importurile rusești de energie.

Polonia, unul dintre cei mai fermi susținători ai sancțiunilor UE împotriva Moscovei, spune că blocul ar trebui să interzică complet achizițiile de gaz rusesc. “Astăzi, ceea ce lipsește sunt sancțiuni complete asupra gazelor, așa ar fi rezolvată problema cu Gazprom, problema respectării sancțiunilor 100%. Așteptăm aceste sancțiuni”, a declarat Anna Moskwa.

Principalele state membre ale UE care se opun sancțiunilor mai dure impuse Rusiei asupra gazului sunt Austria, Germania și Ungaria, a adăugat ea. “Contăm pe faptul că vor exista consecințe pentru aceste țări (care plătesc în ruble) și ca rezultat ele nu vor mai plăti în ruble”, a spus ea.

Compania germană din sectorul energetic Uniper a declarat joi ziarului Rheinische Post că nu va mai transfera plățile pentru gazul rusesc către o bancă cu sediul în Europa, ci către o bancă rusă.

La rândul său, Peter Szijjarto, ministrul ungar de externe și al comerțului, a declarat joi la Zagreb că “pentru noi, trebuie fără îndoială să plătim prețul gazului rusesc într-o manieră care să asigure livrarea”.

Creștere puternică a numărului de execuții în Iran, în special de femei

Recurgerea la pedeapsa cu moartea a înregistrat o creștere puternică (^25%) în Iran, unde un număr tot mai mare de femei au fost spânzurate, denunță două ONG-uri, îndemnând comunitatea internațională să facă din această problemă “o prioritate” în orice negociere cu Teheranul.

“Iranul revine în forță pe scena internațională cu negocieri asupra programului său nuclear”, însă, în același timp, această țară “a continuat execuțiile” și “folosește pedeapsa cu moartea ca instrument de represiune împotriva a numeroși opozanți”, denunță Iran Human Rights (IHR) și Împreună Împotriva Pedepsei cu Moartea (ECPM), într-un raport publicat ieri.

Cel puțin 333 de persoane au fost executate în Iran în 2021, o creștere cu 25% comparativ cu 267 în 2020. Execuțiile în Iran - una dintre țările care aplică cel mai mult pedeapsa capitală, alături de China și Arabia Saudită - se efectuează prin spânzurare-strangulare.

ONG-urile dezvăluie că “numărul de execuții a crescut accelerat după alegerea președintelui Ebrahim Raissi, în iunie anul trecut, și s-a dublat în a doua jumătate a lui 2021 în raport cu prima jumătate”.

Cel puțin 17 femei au fost executate, comparativ cu 9 în 2020, și cel puțin doi delincvenți juvenili, arată acest raport. Potrivit celor două ONG-uri, “numărul de execuții legate de traficul de droguri a crescut spectaculos, cu un total de 126 de execuții în timpul anului 2021, cu o sută mai multe decât anul precedent”. De asemenea, numărul de execuții de persoane provenite din minorități etnice a continuat să crească în 2021. Astfel, 21% dintre deținuții spânzurați erau din minoritatea baloch, chiar dacă această minoritate reprezintă doar 2-6% din populația Iranului, potrivit raportului.

Tortura fizică și psihologică este “utilizată de manieră sistematică în închisori”, în special ca “metodă pentru a smulge confesiuni ce vor sta la baza condamnării la moarte”, mai denunță aceste organizații nonguvernamentale.

La fel ca în 2020, majoritatea deținuților au fost executați în urma unor condamnări pentru omucidere.

Dintre cele 17 femei spânzurate, 12 au fost executate pentru omucidere. ONG-urile exprimă îngrijorări în legătură cu numărul tot mai mare de femei condamnate pentru că și-au ucis soțul, care, potrivit organizațiilor nonguvernamentale, ar fi putut fi violent cu ele. Legislația din Iran încurajează reclamanții (rudele victimei sau ale condamnatului dacă acesta este acuzat că a ucis un membru al familiei sale) să participe personal la execuție.

Raportul descrie cazul lui Maryam Karimi, condamnată pentru că și-a ucis soțul abuziv care refuza să-i acorde divorțul. În martie 2021, fiica lui Maryam Karimi a executat-o personal pe mama sa.

Finlanda și Suedia ar putea adera la NATO rapid

Finlanda și Suedia vor putea să adere la NATO rapid dacă ele decid să solicite statutul de membru al Alianței Nord-Atlantice, a afirmat ieri secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg. “Dacă ele decid să solicite (intrarea în NATO - n.r.), Finlanda și Suedia vor fi primite cu căldură și mă aștept ca procesul să se desfășoare rapid”, a declarat Stoltenberg la Bruxelles, unde a avut joi dimineață o întrevedere cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Jens Stoltenberg s-a declarat convins că pot fi găsite soluții pentru perioada interimară cuprinsă între data depunerii cererii de aderare și cea a încheierii procesului de ratificare în parlamentele celor 30 de state membre NATO.

Rusia a anunțat că va desfășura arme hipersonice și nucleare în exclava sa Kaliningrad - aflată între Polonia și Lituania - dacă Finlanda și Suedia decid să adere la Alianța Nord-Atlantică.

Finlanda s-a opus mult timp opțiunii aderării la NATO, dar invazia militară rusă în Ucraina a dus la o schimbare a opiniilor în această țară, care are o frontiera terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia. Sondajele de opinie arată că ultimele săptămâni au fost marcate de o creștere masivă a sprijinului populației pentru intrarea Finlandei în Alianță.

NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte și din Uniunea Europeană. Țările membre ale UE care nu au aderat la Alianța Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta și Suedia.

Jurnalistă rusă, reținută după ce a informat despre atacul asupra teatrului din Mariupol

Jurnalista rusă Maria Ponomarenko, care lucrează pentru portalul de știri RusNews, a fost reținută după ce a informat despre “un presupus atac aerian rusesc” în martie asupra Teatrului Dramatic din orașul ucrainean Mariupol, unde se refugiaseră sute de civili, a informat agenția Sputnik.

Un comunicat difuzat de serviciul de presă comun al tribunalelor din Sankt-Petersburg, preluat de agenția rusă, menționează că “tribunalul din districtul Oktiabrski s-a pronunțat asupra impunerii măsurii preventive de reținere a Mariei Ponomarenko”.

Jurnalista arestată este acuzată că a difuzat public informații false despre activitățile forțelor armate ale Federației Ruse, mai scrie Sputnik, principalul organ de propagandă al Kremlinului. Potrivit comunicatului citat, Ponomarenko a publicat informația pe canalul ei de Telegram, a fost reținută la 24 aprilie și va rămâne în arest până la 22 iunie. La 16 martie, Ministerul Apărării din Rusia a declarat că acuzațiile Kievului cu privire la un atac aerian rus asupra teatrului din Mariupol “nu corespund realității”, scrie Sputnik.

În ceea ce le privește, autoritățile ucrainene i-au acuzat pe ruși că au lansat o rachetă asupra teatrului, în subsolurile căruia se refugiau circa 1.500 de persoane, și au provocat aproximativ 300 de victime.

Mariupol se află în continuare sub asediul militarilor ruși.

Daniel Auster a murit din cauza unei supradoze în așteptarea procesului privind moartea fiicei sale

Daniel Auster, fiul în vârstă de 44 de ani al romancierului Paul Auster, a murit marți din cauza unei supradoze de droguri, scrie independent.co.uk.

Auster era eliberat pe cauțiune, după ce a fost arestat în Duminica Paștelui catolic, și se confrunta cu acuzații de omor din culpă referitor la decesul fiicei sale de 10 luni, Ruby. Oamenii legii au spus că a fost găsit cu droguri și că a fost o supradoză „accidentală”. Poliția a spus că doza este similară cu cea pe care o lua de obicei.

Anul trecut, la 1 noiembrie, paramedicii au găsit-o pe Ruby inconștientă la reședința lui Auster de pe strada Bergen din Park Slope, Brooklyn. A fost transportată la spital unde i-a fost declarat decesul. Autopsia a arătat că bebelușul a murit din cauza unei supradoze de fentanil și heroină. Nu este clar cum a ingerat copilul drogurile. Auster a declarat poliției că și-a injectat heroină când soția sa a plecat la serviciu și când s-a trezit a găsit-o pe Ruby „albastră, lipsită de viață și fără răspuns”.

“Incidentul a fost considerat omucidere” după consultarea Biroului procurorului de district, a adăugat poliția, precizând că Daniel Auster a fost arestat și acuzat.

Paul Auster este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori newyorkezi, autor al “Trilogiei new-yorkeze”, “Moon Palace” și “Leviathan”. În romanul său “Oracle Night”, apărut în 2003, povestitorul este un scriitor al cărui fiu este dependent de droguri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.