Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Germania, afectată de o pandemie „masivă” a nevaccinaților

Ziarul de Vrancea
2 nov 2021 1390 vizualizări

Până acum 55,6 milioane de „nemți” s-au vaccinat complet, reprezentând 66,8% din populație

Germania se confruntă cu un nou val de cazuri de COVID-19, o pandemie masivă a nevaccinaților, a avertizat ieri ministrul german al Sănătății Jens Spahn, care anunță că încep să lipsească din nou paturi la terapie intensivă. Institutul Robert Koch (RKI) a anunțat peste 20.000 de cazuri în ultimele 24 de ore și 194 de morți din cauza COVID-19. “Ne confruntăm în prezent cu o pandemie în principal a nevaccinaților, iar ea este masivă”, a subliniat într-o conferință de presă Jens Spahn.

În Germania, 55,6 milioane de persoane au fost vaccinate complet - reprezentând 66,8% din populație, iar opozanții vaccinării continuă să manifesteze cu regularitate. “Al patrulea val al pandemiei se dezvoltă, din nefericire, așa cum ne temeam, pentru că numărul persoanelor vaccinate este insuficient”, a subliniat, la rândul său, președintele RKI Lothar Wieler.

El și-a exprimat regretul cu privire la faptul că regulile privind accesul în locurile publice - restaurante sau săli de spectacol - nu sunt aplicate în mod suficient.

Jens Spahn a îndemnat landurile - competente în probleme sanitare - să înăsprească regulile cu privire la persoane nevaccinate împotriva COVID-19, în cazul unor intensificări ale epidemiei, prin interzicerea accesului acestora în anumite locuri publice sau prin solicitarea unor teste PCR costisitoare.

Unele landuri, ca Saxonia (est) sau Baden-Württemberg (sud-vest), sunt pe cale să implementeze astfel de măsuri. “Nu este vorba despre o hărțure” a nevaccinaților, ci despre “evitarea unei saturări a sistemului de sănătate”, a sublinat ministrul conservator în exercițiu.

OMS cere dezvoltarea unui vaccin împotriva unor bacterii care ucid 150.000 de bebeluși pe an

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat ieri un apel urgent pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva unei infecții bacteriene care ucide aproximativ 150.000 de bebeluși în fiecare an.

Streptococii de grup B (SGB), care provoacă septicemii și meningite, reprezintă o problemă de sănătate mult mai importantă decât se credea până în prezent, potrivit unui raport întocmit de OMS și de London School of Hygiene and Tropical Medicine. Raportul a dezvăluit, de asemenea, că acest tip de bacterie reprezintă cauza principală pentru 500.000 de nașteri premature pe an și pentru numeroase handicapuri permanente.

Documentul, care confirmă amploarea fenomenului - în jur de 100.000 de sugari decedați și de 50.000 de bebeluși născuți morți în fiecare an -, avertizează și în ceea ce privește lacunele care există în colectarea datelor medicale, sugerând astfel că numărul real al victimelor ar putea fi mult mai mare. “Acest studiu nou ne arată că streptococul de grup B este o amenințare subevaluată pentru supraviețuirea și bunăstarea nou-născuților, care are un impact devastator asupra unui număr foarte mare de familii din lume”, a subliniat Philipp Lambach, care lucrează pentru programele de vaccinare din cadrul OMS. Din cauza efectelor devastatoare provocate de acest tip de bacterie, “OMS îndeamnă, alături de partenerii săi, la dezvoltarea de urgență a unui vaccin matern împotriva SGB”, a adăugat Philipp Lambach.

Joy Lawn, profesoară la LSHTM, a subliniat că un astfel de vaccin ar putea salva sute de mii de vieți și a regretat că nu au fost obținute mai multe progrese în această privință, în contextul în care ideea dezvoltării acestui ser a fost lansată în urmă cu peste trei decenii.

În medie, 15% dintre femeile însărcinate, reprezentând circa 20 de milioane pe an, sunt purtătoare ale acestui tip de bacterie vaginală. Ea poate fi transmisă fetusului prin lichidul amniotic, precum și în timpul nașterii, dacă bebelușul vine pe lume în urma unei nașteri naturale. În fiecare an, 40.000 de copii suferă de tulburări neurologice cauzate de streptococii de grup B.

În prezent, femeile purtătoare de SGB sunt tratate cu antibiotice în timpul nașterilor, pentru a se reduce astfel riscul de infectare a bebelușilor.

Însă procedura nu este adaptată în multe țări.

Lider militar taliban, ucis de Statului Islamic în atacul de la spital

Șeful Forțelor militare talibane din Kabul, Hamdullah Mokhlis, se află între victimele atentatului revendicat de către gruparea Statul Islamic (SI) la Spitalul Militar Sardar Mohammad Dawood Khan din capitala afgană, declară miercuri surse oficiale.

Un membru al mișcării Haqqani - calificată drept teroristă de către Statele Unite -, dar și al Forțelor Speciale talibane, denumite “Badri 313”, comandantul Mokhlis este oficialul taliban de cel mai înalt rang ucis de când islamiștii au preluat puterea în Afganistan, la jumătatea lui august.

“Atunci când am primit informația potrivit cărea spitalul era atacat, Maulvi Hamdullah, comandantul Corpului (militar) din Kabul, s-a precipitat imediat la fața locului”, declară un reprezentant al servicului de comunicare al talibanilor. “Noi am încercat să-l oprim, însă el a râs. Mai târziu, am aflat că a murit în confruntări la spital”, a adăugat această sursă.

Cel puțin 19 persoane au fost ucise și alte 50 rănite în atacul revendicat de aripa afgană a Statului Islamic - SI-K.

SI-K, o grupare rivală talibanilor, a anunțat că a efectuat un atac coordonat, implicând cinci atacatori. Unul dintre atacatori și-a detonat centura explozivă la intrarea în spital, iar apoi bărbați înarmați au pătruns în instituție. Talibanii au dat asigurări că au pus capăt atacului în 15 minute, după ce au desfășurat cu elicopterul “forțe speciale” pe acoperișul clădirii.

Martori au descris AFP scene de teroare. Personalul și pacienți au încercat să se închidă în săli situate la etajele superioare, pentru a scăpa de atacatori.SI-K a vizat în ultimele săptămâni atât talibani, cât și minortatea șiită afgană.

Descoperire rară: Condorul californian poate să se reproducă fără împerechere

Condorul californian, o specie în pericol critic de dispariție, poate să se reproducă fără împerechere, potrivit unui studiu realizat de specialiștii în conservare de la San Diego Zoo Wildlife Alliance. În timpul unei analize de rutină realizată asupra unor probe biologice recoltate de la condorii californieni incluși într-un program de reproducere desfășurat de această grădină zoologică americană, oamenii de știință au descoperit că doi pui din această specie au eclozat din ouă nefecundate. “A fost o mare surpriză, trebuie să recunosc. Nu ne așteptam să descoperim așa ceva”, a declarat Cynthia Steiner, director-adjunct al diviziei de cercetare din cadrul San Diego Zoo Wildlife Alliance.

Cynthia Steiner este și coautoare a studiului publicat săptămâna trecută în Journal of Heredity. Oamenii de știință americani au confirmat că fiecare dintre cei doi pui de condor era înrudit genetic cu mama lui, însă niciunul dintre ei nu era înrudit genetic cu un mascul. Puii reprezintă primele două cazuri de reproducere asexuată - partenogeneză - confirmate în cadrul speciei de condor californian. “Este o descoperire foarte rară, pentru că acest tip de reproducere nu este bine documentată în cazul păsărilor. Este cunoscută la alte specii, la reptile și pești, dar în cazul păsărilor este foarte rară, în special pentru speciile sălbatice”, a explicat Cynthia Steiner.

Ea a mai spus că descoperirea este deosebit de surprinzătoare, întrucât ambele femele au trăit în permanență alături de masculi fertili și au produs deja mai mulți pui în timp ce formau perechi cu condori de sex masculin.

Reproducerea asexuată nu a fost niciodată confirmată pentru nicio specie de păsări atunci când femelele aveau acces la masculi. “La un moment dat, cele două femele au decis, dintr-un anumit motiv, să se orienteze și spre reproducerea asexuată”, a spus Cynthia Steiner.

Condorul californian este una dintre cele mai rare specii de păsări din lume, însă populația sa a început să crească în ultimii ani. Cynthia Steiner a precizat că specia numără în prezent aproximativ 500 de exemplare, dintre care 200 trăiesc în captivitate și 300 în sălbăticie.

Doi morți și un rănit în Suedia, la un concert în onoarea ABBA

Două personae au murit, iar una fost rănită, într-o sală de concert, la Uppsala, după ce una dintre ele a căzut de la etajul șapte în spațiul deschis al clădirii, lovind doi spectatori.

Aproximativ 1.000 de spectatori s-au adunat la Uppsala Konsert & Kongress, o clădire contemporană unde urma să aibă loc un concert în onoarea grupului suedez emblematic de pop ABBA. “Am primit un apel cu privire la o persoană care fie a sărit, fie a căzut de la mare înălțime în interiorul sălii de concert, în centrul Uppsala”, a declarat AFP un purtător de cuvțnt al poliției, Magnus Jansson Klarin. Foaierul sălii de concert are un spațiu deschis în care a căzut această persoană, în vârstă de aproximativ 80 de ani, zdrobindu-se peste alte două persoane. Persoana care a căzut și una dintre cele două persoane pe care le-a lovit, un bărbat în vârstă de 60 de ani, au murit, iar a treia persoană, o femeie, în vârstă tot de 60 de ani, a fost rănită. Viața rănitei nu e în pericol, potrivit poliției, care nu a furnizat alte detalii despre victme.

Drama a avut loc în timp ce spectatorii veneau la spectacol. Concertul, care urma să înceapă marți la ora locală 19.30 (20.30, ora României), a fost anulat. Poliția a anunțat într-un comunicat difuzat târziu marți seara că “nu există nciun motiv să se creadă că s-a comis o crimă în legătură cu căderea bărbatului”.

Cazul Floyd: Orașul Minneapolis respinge o “înlocuire” a poliției metropolei

Locuitorii din Minneapolis au respins ideea unei “înlocuiri” a poliției orașului, care se resimte în continuare, la mai bine de un an de la uciderea afroamericanului George Floyd de către un polițist alb.

După uciderea în mai 2020 a lui George Floyd, un afroamerican în vârstă de 46 de ani, de către Derek Chauvin, un polițist alb, numeroase apeluri la “desființarea poliției” au fost lansate atât la Minneapolis, unde a fost ucis, cât și în alte orașe din Statele Unite. Un an și jumătate mai târziu, alegătorii din această metropolă, aflată în centrul unor mari manifestații antirasiste începând din vara lui 2020, au fost chemați să se pronunțe prin vot asupra “înlocuirii serviciilor de poliție cu servicii de securitate publică”, care să pună mai mult accentul asupra prevenirii infracționalității.

Peste 56% dintre locuitorii acestui oraș important din Minnesota au votat împotriva acestei măsuri. Primarul democrat al orașului Minneapolis, Jacob Frey, care candidează la propria succesiune, s-a opus acestei propuneri de reformă și a salutat rezultatul votului.

“Avem nevoie de o schimbare profundă și structurală a menținerii ordinii în America”, le-a spus Frey susținătorilor săi, potrivit The Washington Post (WP). “Iar în același timp trebuie să ne asigurăm că polițiștii cooperează în mod direct cu comunitatea, pentru a ne asigura securitatea”, a subliniat el.

Dacă inițiativa ar fi fost adoptată, atribuțiile Departamentului de Poliție din Minneapolis ar fi fost stabilite de către primar și Consiliul Municipal, iar mijloace suplimentare ar fi fost alocate recrutării unor lucrători psihosociali.

În aprilie, Depatamentul american al Justiției a anunțat o anchetă cu privire la Poliția din Minneapolis, care să stabilească dacă aceasta folosește în mod sistematic forța excesivă și dacă “se angajează într-un model sau o practică a menținerii ordinii neconsttuțională sau ilegală”.

Un republican, ales guvernator al Virgieniei, fief democrat de opt ani

Republicanul Glenn Youngkin a reușit să obțină postul de guvernator al statului Virginia, miercuri, în urma unui scrutin considerat un test pentru democrați și Joe Biden, iar avansul larg al democratului Terry McAuliffe s-a “topit” în câteva săptămâni în acest stat care a votat masiv cu Joe Biden în alegerile prezidențiale, în urmă cu un an. După numărarea a 95% din voturile exprimate, omul de afaceri în vârstă de 54 de ani, fără experiență politică, îl devansa cu 2,7 puncte procentuale pe adversarul său, Terry McAuliffe, în vârstă de 64 de ani, un fost guvernator (2014-2018) al acestui stat din estul Statelor Unite. “Noi am câștigat”, a lansat el în fața susținătorilor săi dezlănțuiți, evocând un “moment hotărâtor”, care va “schimba traiectoria” Virginiei - aflată de opt ani sub controlul democraților.

Glenn Youngkin, care a obținut votul rural, tradițional conservator, a reușit să obțină scoruri bune în fiefuri democrate din nordul statului.

Acest scrutin era considerat un barometru al susținerii politice a președintelui american, chiar dacă el nu recunoaște acest lucru.

Popularitatea sa a scăzut în urma haosului retragerii americane din Afganistan, iar marile sale planuri de investiții - unul în infrastructură, celălalt în domeniul social și luptei împotriva modificărilor climatice - sunt blocate în Congres, victime ale unor disensiuni între democrați.

Victoria lui Glenn Youngkin le oferă republicanilor o strategie în vederea recuceririi Congresului, în care democrații dispun de o majoritate fragilă, în alegerile de la jumătate de mandat, în noiembrie 2022.

Avansul larg al lui Terry McAuliffe a dispărut în câteva săptămâni în acest stat care a votatmasiv cu Joe Biden în alegerile prezidențiale în urmă cu un an. Terry McAuliffe, al cărui principal electorat este urban, a avertizat împotriva victoriei republicane, care ar însemna “patru ani de teorii ale complotului și politică extremistă”.

Glenn Youngkin a mizat pe populartatea lui Donald Trump, a cărui susținere a primit-o, fără să preia cele mai scandaloase poziții ale miliardarului, pentru a nu-i speria pe moderați și independenți.

El este acuzat de faptul că încearcă să interzică în școli anumite cărți ale unor autori de culoare, precum clasicul literaturii “Beloved” al lui Toni Morrison, ceea ce republicanul dezminte. Problema rasismului este foarte sensibilă în acest stat, al căruitrecut sclavagist face cu regularitatea obiectul unor dezbateri aprinse.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.