Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cutremurul din Indonezia luat 131 de vieți

Ziarul de Vrancea
8 aug 2018 1291 vizualizări

Peste 156.000 de oameni au fost nevoiți să se mute

Bilanțul violentului seism care a zguduit duminică Insula Lombok, în sudul Indoneziei, a crescut la 131 de morți, iar echipe de salvare continuă să înlăture moloz și se așteaptă să găsească noi victime, relatează AFP.Cutremurul cu magnitudinea 6,9 a provocat panică în rândul indonezienilor și turiștilor, la o săptămână după ce alt cutremur s-a soldat cu 17 morți pe această insulă vulcanică frecventată de turiști din cauza plajelor și traseelor de drumeție. ”131 de persoane au murit, 1.477 sunt grav rănite, iar 156.000 au fost deplasate”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenției naționale de gestionarea catastrofelor, Sutopo Purwo Nurgroho. Un precedent bilanț anunța 105 morți și 236 de răniți grav.Echipe de salvare continuau să îndepărteze moloz din clădiri surpate, cu excavatoare. Zeci de mii de case au fost avariate, potrivit autorităților, care au anunțat o lipsă de material medical și produse de bază. ”Eforturile de evacuare a oamenilor s-au intensificat, însă există în continuare numeroase probleme pe teren”, a declarat Sutopo.Provincia Insulițelor Sondei Occidentale (West Nusa Tenggara), unde se află Lombok, se confruntă cu o lipsă de hrană, medicamente și personal medical, a anunțat guvernatorul Muhammad Zainul Majdi.”Resursele noastre umane sunt limitate. Trebuie auxiliari medicali în adăposturi improvizate, iar alții trebuie să fie mobili”, a declarat el pentru AFP. ”Amploarea acestui seism este enormă pentru noi, aici, în Insulițele Sondei Occidentale, aceasta este prima noastră experiență” de acest fel, a declarat guvernatorul.

”Distruse aproape 100%”

În anumite părți ale insulei, care are o suprafață de aproximativ 4.700 de kilometri pătrați, sate au fost distruse aproape în întregime. ”Anumite sate pe care le-am vizitat sunt distruse aproape 100%, toate casele s-au surpat, drumurile s-au fisurat, iar podurile s-au rupt”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Crucii Roșii indoneziene, Arifin Muhammad Hadi. Adăposturi improvizate au fost amenajate pe marginea unor drumuri sau în orezării, însă numeroși agricultori sunt reticenți la ideea de a-și părăsi casele avariate și animalele. ”Este o situație tipică a victimelor cutremurelor în Indonezia. Locuitorii vor să rămână aproape de sursa lor de venit, pentru că nu vor să vină în adăposturi improvizate cu șeptelul”, a declarat Hadi.

Cu ajutorul Guvernului și unor ONG-uri internaționale, autoritățile locale au început să organizeze trimiterea unor ajutoare către sinistrați, însă echipe de salvatori întâmpină dificultăți în a ajunge în anumite zone, din cauza drumurilor avariate de siesm în nordul și estul Lombok, teritoriile cele mai apropiate de epicentru.Trei avioane militare de transport de tip Hercules umplute cu hrană, medicamente, corturi și rezervoare de apă au sosit pe Lombok, potrivit armatei. De asemenea, evacuarea turiștilor, în principal străini, care se aflau pe Insulele Gili, în largul coastei de nord-vest a Lombok, afectate de seism, s-a încheiat, au anunțat autoritățile.Peste 4.600 de turiști au fost evacuați de pe aceste trei insulițe paradisiace, frecventate de amatori de concedii de plonjări submarine. Alții le-au părăsit prin mijloace proprii, plângându-se de lipsa de coordonare a autorităților și absența informațiilor după seism.Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule și insulițe se află pe Centura de Foc a Pacificului, o zonă cu o activitate sesimică puternică. Această țară înregistrează numeroase cutremure, dar, spre deosebire de cele de la Lombok, cele mai multe sunt puțin periculoase.

Un român condamnat pentru o crimă în ’92, extrădat din Canada

Un criminal condamnat fugit din România care a fost prins de poliția canadiană în timp ce se ascundea în Toronto va fi extrădat în țara noastră pentru a-și ispăși pedeapsa, deși a acuzat rele tratamente din partea autorităților judiciare, printre care și faptul că a fost abuzat sexual de procurorul român.Detașamentul din poliția canadiană care se ocupă de căutarea fugarilor l-a găsit pe Givan Iusein, de 48 de ani, într-o casă din Toronto, în februarie 2013.Iusein a fost găsit vinovat în România pentru că l-a înjunghiat mortal pe un luptător profesionist în 1992 și a fost condamnat la 18 ani de închisoare. La doi ani după crimă, sentința lui a fost întreruptă pentru a beneficia de tratament medical. El ar fi trebuit să revină la închisoare după 21 de luni, dar în schimb a fugit în Canada, unde trăise anterior petrecerii faptelor.Potrivit verdictului judecătorului Kenneth Campbell de la Curtea Superioară de săptămâna trecută, Iusein a ajuns prima dată în Canada în 1988. El a cunoscut-o pe soția sa doi ani mai târziu, a devenit rezident permanent în Canada și, în 1992, cei doi au avut un copil.În vara lui 1992, Iusein a revenit în România pentru o vizită. "În noaptea de 10 iulie, aplicantul a fost implicat, împreună cu trei dintre prietenii săi, într-o dispută care a culminat cu înjunghierea mortală a lui Mihail Tudorașcu. Ulterior, aplicantul și cei trei co-inculpați au fost judecați de Curtea de justiție din Constanța pentru rolul jucat în omor și, în 1993, au fost condamnați pentru această infracțiune", a scris în verdict judecătorul. După ce s-a întors în Canada în a doua parte a anilor 90, Iusein a mințit autoritățile de imigrație despre vizita sa în România și nu a menționat că a fost găsit vinovat de crimă și condamnat.În pofida faptului că un ofițer de la Imigrări avea suspiciuni asupra sa și a faptului că fusese condamnat pentru agresiune, Iusein a primit cetățenia canadiană. După ce a fost arestat în 2013, Iusein a fost eliberat pe cauțiune dar a încălcat condițiile eliberării și a dispărut, fiind din nou arestat de poliția din Toronto în 2015. El se află de atunci în custodia poliției, cerând să nu fie extrădat pe motiv că a fost bătut, torturat și agresat sexual de autoritățile române după arestare și forțat să dea o declarație mincinoasă.

Judecătorul canadian: Nu cred această litanie despre abuzuri

Iusein a pretins că a fost supus unor "bătăi violente și dureroase, unor pedepse care reprezintă practici de tortură", printre care încătușarea și legarea cu lanțuri de un scaun în genunchi timp de mai multe ore, supunerea la simularea înecului, atârnarea lui de țevi din tavan dezbrăcat în timp ce corp îi picura apă sau aplicarea de șocuri electrice la testicule. La acestea, a adăugat românul cu cetățenie canadiană, s-ar fi adăugat faptul că procurorul l-a agresat sexual în mod repetat. "Nu accept aceste probe. În opinia mea, această litanie de abuzuri nu s-a întâmplat și a fost pur și simplu fabricată de aplicant pentru a evita să fie returnat în România pentru a executa restul pedepsei pentru crimă", a mai scris judecătorul Campbell.El a adăugat că Iusein "a fost deja judecat și condamnat corect" de crimă și că "există un interes public prioritar ca infractorii condamnați pentru astfel de crime să-și execute sentințele în țara în care au comis infracțiunea. Canada nu poate deveni un sanctuar pentru criminali condamnați din alte țări".Avocatul lui Iusein, David Parry, a declarat marți că Iusein nu a decis încă dacă va face apel la decizia lui Campbell de a da undă verde extrădării în România sau dacă va face o petiție la Ministerul Justiției pentru a interveni. Indiferent de strategia pe care o va adopta, susține Parry, Iusein este decis "să-și reabiliteze numele", fie că va fi în România sau în Canada.

Johnson, criticat după ce a comparat femeile cu burqa cu niște cutii poștale sau jefuitori de bănci

Premierul britanic Theresa May l-a criticat pe fostul său ministru de Externe Boris Johnson, care a apreciat că femeile care poartă burqa seamănă cu niște cutii poștale sau jefuitori de bănci, relatează Reuters. Johnson, care a demisionat luna trecută din cauza modului în care May negociază Brexitul, a scris săptămâna aceasta în The Daily Telegraph că Danemarca a făcut rău că a interzis burqa - un văl care acoperă întregul corp și cau care este purtat împreună cu niqab-ul - un văl care lasă să se vadă doar ochii. Johnson a denunțat vălul drept ”opresiv”, ridicol și a apreciat că le face pe femei să arate ca niște cutii poștale și jefuitori de bancă, provocând un val de condamnări din partea altor politicieni și organizații musulmane britanice. ”Cred că Boris Johnson a folosit, în descrierea înfățișării unor persoane, un limbaj care a ofensat în mod evident. A folosit un limbaj greșit. Nu ar fi trebuit să-l folosească”, a declarat May.Șefa Guvernului britanic a apreciat că femeile ar trebui să poată să poarte burqa, dacă aleg să facă acest lucru.Văluri integrale ca burqa sau niqabul reprezintă o problemă care polarizează în Europa. Unii susțin că ele sunt simbolul discriminării femeilor și ar trebui scoase în afara legii. Purtarea vălului integral a fost interzisă, de asemenea, în Franța.

Casa Albă: Coreea de Nord nu a făcut nimic în vederea unei ”denuclearizări”

Coreea de Nord nu a luat nicio măsură în vederea unei ”denuclearizări”, în pofida angajamentelor pe care și le-a asumat la summitul între președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un în iunie, deplânge consilierul Casei Albe pe probleme de securitate națională John Bolton, relatează Reuters.Secretarul american de Stat Mike Pompeo este dispus să se întoarcă în Coreea de Nord pentru a se întâlni cu Kim Jong Un, a declarat Bolton. ”Lucrul de care nu avem nevoie este retorica”, a declarat consilierul într-un interviu acordat Fox News. ”Ceea ce ne trebuie sunt măsuri ale Coreei de Nord în favoarea denuclearizării”, a subliniat el.Potrivit lui Bolton, Statele Unite s-au conformat declarațiilor pe care le-au făcut în cursul summitului de la 12 iunie, la Sngapore. ”Numai Coreea de Nord nu a luat măsurile pe care noi le considerăm necesare denuclearizării”, a subliniat el. O relaxare a sancțiunilor impuse Phenianului nu este, în prezent, luată în calcul, a precizat consilierul lui Trump.

Un avion de vânătoare spaniol a tras ”accidental” o rachetă în Estonia

Ministerul spaniol al Apărării a deschis o anchetă cu privire la lansarea ”accidentală” a unei rachete de către unul dintre avioanele sale vânătoare în spațiul aerian al Estoniei, în timpul unei misiuni de antrenament, relatează AFP. ”Un Eurofighter spaniol cu baza în Lituania a tras accidental o rachetă, fără să cauzeze vreo pagubă”, a anunțat marți ministerul într-un comunicat. Ministerul a precizat că acest incident a avut loc marți după-amiaza, ”într-o zonă situată în sud-vestul Estoniei, unde acest tip de exercițiu este autorizat”.”Racheta de tip aer-aer nu a atins niciun avion. Ministerul Apărării a deschis o anchetă pentru a stabili cauza exactă a incidentului”, a adăugat ministerul.

Opoziție: “Antentatul” împotriva lui Maduro, o farsă

Opozantul venezuelean în exil Julio Borges, fost președinte al parlamentului, a calificat drept farsă atentatul care, potrivit președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, a fost întreprins împotriva sa sâmbătă la Caracas.Incriminat de Maduro, care îl acuză că este implicat în acest incident, Borges i-a răspuns direct pe contul său de Twitter. “Nici țara, nici lumea nu cred în farsa ta cu atentatul. Știm cu toții că este vorba de un montaj menit să ne pună sub urmărire și să ne condamne, pe noi, cei care ne opunem dictaturii”, a notat Borges.Potrivit versiunii autorităților venezuelene, împotriva lui Maduro a fost întreprinsă o tentativă de asasinat cu ajutorul a două drone încărcate cu exploziv. Șapte militari au fost răniți.În afară de Borges, Maduro a acuzat de implicare în “atentat” un deputat al opoziției venezuelene, Juan Requesens. Într-o mărturie filmată în imagini difuzate de Maduro, numele lui Borges și Requesens au fost menționate de un militar în retragere, una dintre persoanele ce au fost arestate după incidentul de sâmbătă.Formațiunea de opoziție din care face parte Requesens, Primero Justicia, a anunțat că acest deputat și sora lui au fost arestați marți de serviciile venezuelene de informații, Sebin. Ulterior, Requesens a fost eliberat, potrivit familiei sale. Pe contul său de Twitter, Borges a condamnat arestarea deputatului. “Denunțăm în fața lumii abuzul nejustificabil” comis împotriva lui Juan Requesens, “a cărui imunitate parlamentară a fost încălcată și care a fost plasat în detenție”, a notat Borges. În paralel cu alocuțiunea lui Maduro, președintele Adunării Constituante, Diosdado Cabello, numărul doi al regimului chavist, a anunțat că Adunarea va discuta suspendarea imunității parlamentare a celor care sunt implicați” în “atentatul” împotriva lui Maduro.

Oamenii stresați primesc mai bine veștile proaste

Oamenii procesează mai bine veștile proaste când sunt în stare de stres deoarece stresul înlătura tendința "omenească" de a fi "prea optimiști", potrivit unui studiu publicat luni de revista de specialitate Journal of Neuroscience. Cercetători de la Universitatea din Princeton New Jersey (SUA) au implicat un grup de persoane într-un experiment de laborator simulând mai multe evenimente neplăcute, precum obligația de a susține un discurs pe nepregătite în public.După ce nivelul de nervozitate a crescut considerabil, s-a cerut participanților să-și închipuie că au fost antrenați într-un accident de mașină sau au fost victimele unei fraude cu cardul, printre alte situații.Un alt grup de participanți care nu au fost supuși stresului au fost nevoiți să facă față acelorași provocări. Profesorul de la Universitatea din Princeton, Neil Garrett, și colegii săi au comparat apoi rezultatele și s-a văzut că participanții care nu fuseseră supuși stresului au fost mult mai afectați la primirea veștilor proaste.În schimb cei care au fost supuși la mai multe situații stresante au procesat mai bine veștile rele, demonstrând o diminuare a tendinței "prea optimiste", potrivit autorilor, și o mai bună pliere la realitate.Aceste concluzii au fost similare unei analize realizate de aceeași echipă de cercetători asupra unui corp de pompieri din statul Colorado, care trec prin multe situații de stres considerate obișnuite în activitatea lor.

Imaginile care au înfurat biserica. Unde se află punctul G al Europei

Publicitari din Lituania au identificat punctul G al Europei în capitala Vilnius. Într-o campanie de promovare a orașului, lansată cu puțin timp înaintea vizitei Papei, o femeie întinsă pe un pat, cu harta Europei, apucă cu mâna Lituania, simulând plăcerea sexuală. Autorii campaniei s-au trezit însă ținta unui val de critici din partea Bisericii Catolice.Autoritățile din turism care au coordonat campania au fost acuzate de sexualizare, relatează siteul itv.com.Campania arată o femeie care stă întinsă pe un pat cu cearceafuri pe care este imprimată harta Europei. În timp ce simulează plăcerea sexuală, femeia apucă cu mâna cearceaful în dreptul hărții Lituaniei. Textul care însoțește imaginea sună așa: ”Vilnius, punctul G al Europei. Nimeni nu știe unde se află, dar când îl găsești e senzațional”.Campania a fost criticată de Biserica Catolică, în contextul în care vine cu o lună înaintea vizitei Papei Francisc. Premierul lituanian Saulius Skvernelis a precizat că nu vede nimic ofensator în campnia care va fi lansată oficial, joi, la Londra și Berlin, dar a admis că momentul este ușor nepotrivit. ”Cred că este o opțiune neobișnuită, dar nu cred că întrece vreo limită într-o țară democratică”, a spus Skvernelis.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.