Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Coreea de Sud: Liderul nord-coreean este „în viață și bine”

Ziarul de Vrancea
25 apr 2020 1585 vizualizări

Oficialii chinezi s-au ferit ieri să facă precizări privind starea lui Kim Jong Un

Un consilier pe probleme de politică externă din Coreea de Sud a declarat pentru CNN că liderul nord-coreean Kim Jong Un este „în viață și bine”. Moon Chung-in, consilier al președintelui Moon Jae-in, a declarat: „Poziția Guvernului nostru este fermă. Kim Jong Un este în viață și bine. Se află în regiunea Wonsan din 13 aprilie. Nu au fost până acum detectate mișcări suspecte”. Pe de altă parte, ministerul de Externe chinez a spus ieri că nu are informații de oferit cu privire la liderul nord-coreean Kim Jong Un, pe fondul relatărilor contradictorii și speculațiilor legate de locul unde s-ar afla acesta și starea sa de sănătate. Purtătorul de cuvânt al MAE de la Beijing Geng Shuang a făcut aceste precizări în conferința de presă zilnică, întrebat despre știrile în sensul că o delegație chineză cuprinzând și experți medicali a fost trimisă în Coreea de Nord și dacă aceștia au fost trimiși în țara vecină pentru a-i acorda asistență lui Kim Jong Un sau pentru a ajuta Coreea de Nord să gestioneze pandemia de COVID-19. Trei persoane au declarat pentru Reuters că joia trecută China a trimis în Coreea de Nord o echipă pentru a-l consilia pe Kim, dar nu este clar ce înseamnă acest lucru în privința stării de sănătate a liderului nord-coreean. Speculațiile legat de sănătatea lui Kim au apărut după ce el a lipsit de la sărbătoare organizată în cinstea bunicului său, pe 15 aprilie. El fusese văzut cu patru zile înainte, la o întâlnire a biroului politic. CNN a raportat săptămâna trecută că serviciile americane de informații au spus că liderul nord-coreean se află „în pericol după o operație”, potrivit unui oficial. Un altul a declarat că îngrijorările legat de sănătatea lui Kim sunt credibile, însă gravitatea este dificil de estimat. Coreea de Nord controlează strict orice informație despre liderul statului. Fără o presă liberă, analiștii se bazează pe mesajele media de stat și urmăresc înregistrările video de propagandă pentru a găsi indicii.

Italia: Strategia de ieșire din izolare, criticată dur

Guvernul italian a fost supus unui tir puternic de critici după ce a anunțat strategia de ieșire din izolare și ridicarea treptată a unora dintre cele mai stricte măsuri anticoronavirus din lume aplicate pentru una dintre cele mai lungi perioade de timp. Premierul Giuseppe Conte a anunțat duminică seara o relaxare a acestor măsuri începând cu 4 mai, însă mesajul său a fost perceput de mulți drept confuz și insuficient de îndrăzneț. “Mult popularizata «fază 2» va fi de fapt «faza 1,5»“, a comentat Wolfango Piccoli, co-director al firmei de consultanță Teneo Intelligence, într-un mesaj pe e-mail. El a invocat o “relaxare extrem de prudentă, care păstrează încă multe interdicții și solicită (din partea persoanelor și firmelor) anumite practici ce vor complica serios activitatea de afaceri”. Biserica Catolică s-a plâns la rândul ei de continuarea interdicțiilor privind serviciile religioase, în timp ce majoritatea părinților sunt extrem de nemulțumiți de decizia de a menține școlile închise până în luna septembrie. “Episcopii italieni nu pot accepta să vadă compromisă exercitarea libertății cultului”, a explicat Conferința Episcopală Italiană (CEI) într-un comunicat.Sectoarele de producție și de construcții se numără printre cele care au primit permisiunea de a-și relua activitatea începând de săptămâna viitoare, în timp ce magazinele (din categoria celor considerate neesențiale) și muzeele se vor deschide la 18 mai, iar barurile și restaurantele la 1 iunie. Premierul Conte a anunțat o relaxare ușoară a regulilor privind izolarea în case, explicându-le italienilor că din data de 4 mai vor putea să facă mai multă mișcare în aer liber și vor putea să-și viziteze rudele, cu condiția să poarte măști de protecție. De asemenea, purtarea măștilor devine obligatorie în spațiile publice închise, inclusiv în mijloacele de transport în comun.Italia a intrat în izolare din 10 martie, perioadă mai mare decât orice altă țară vestică. Bilanțul epidemiei de COVID-19 în Italia este de aproape 200.000 de cazuri și peste 26.600 de decese.

Rusia: Șefa unui spital pentru pacienți cu coronavirus a căzut de la etajul 5 după o ceartă cu autoritățile

Șefa unui spital siberian transformat în unitate pentru pacienții cu coronavirus este în stare critică în urma unei căderi de la o fereastră de la etajul 5, după o discuție cu autoritățile sanitare, potrivit ziarelor locale. Yelena Nepomnyashchaya, 47 de ani, a căzut de la o fereastră de la etajul 5 al spitalului Regional pentru Veterani de Război Krasnoiarsk după o convorbire cu șeful departamentului regional al sănătății, potrivit televiziunii TVK. Nepomnyashchaya s-ar fi opus transformării a încă unei clădiri a spitalului într-o unitate pentru 80 de pacienți cu Covid-19 din cauza penuriei de echipamente de protecție și a lipsei de instruire în rândul personalului medical, potrivit unei surse a TVK. “Poate, în aceste circumstanțe, femeia a comis un act disperat”, a spus sursa. Regiunea Krasnoiarsk, aflată la 4.000 de kilometri est de Moscova, este printre cele mai afectate 20 de teritorii rusești, cu 527 de cazuri și cinci decese. O sursă din cadrul forțelor de ordine a declarat pentru Novaya Gazeta că ancheta este încă în desfășurare, dar datele preliminare nu arată că s-ar fi comis vreo infracțiune.Incidentul în care a fost implicată Nepomnyashchaya vine în contextul unei serii de decese suspecte de jurnaliști care au murit căzând de la ferestre în ultimii ani, amintește Moscow Times.

Cheltuielile militare, la cel mai mare nivel de la sfârșitul Războiului Rece

Cheltuielile militare la nivel mondial au crescut în 2019 la 1.917 miliarde de dolari (1.782 de euro) - o creștere cu 3,6% față de 2018, reprezentând cea mai importantă creștere înregistrată din 2010, anunță într-un raport publicat luni Institutul Internațional de Cercetarea Păcii de la Stockholm (SIPRI). Această creștere a cheltuielor militare - care nu s-a mai înregistrat de zece ani - este cea mai importantă de la sfârșitul Războiului Rece. “Cheltuielile au atins cel mai înalt nivel de la sfârșitul Războiului Rece”, în 1989, subliniază un cercetător de la Sipri, Nan Tian.

Cel mai mare buget rămâne cel al Statelor Unite - care a crescut cu 5,3% în 2019 - la 732 de miliarde de dolari și care reprezintă 38% din cheltuielile militare mondiale. După șapte ani de declin, cheltuielile militare americane au început să crească în 2018.Statele Unite sunt urmate de China - cu un buget militar de 261 de miliarde de dolari, cu 5,1% mai mare față de cel din 2018 - și de India - cu 71,1 miliarde de dolari, mai mare cu 6,8% în decurs de un an.În ultimii 25 de ani, cheltuielile militare ale Chinei au urmat curba creșterii economice a țării, însă investiții chineze reflectă ambiția Beijingului a unei “armate de clasă mondială”, potrivit lui Nan Tian.“China a declarat în mod deschis că vrea, în esență, să facă o concurență Statelor Unite ca superputere militară”, precizează el. Creșterea înregistrată de China explică în parte creșterea din India, potrivit Sipri. “Tensiunile și rivalitatea Indiei cu Pakistanul și China sunt între factorii determinanți ai creșterii cheltuielilor militare” ale New Delhi, potrivit lui Siemon Wezeman, alt cercetător de la Institut. Numai “topul 5” al celor mai cheltuitoare țări în domeniul militar - în care se află și Rusia și Arabia Saudită - reprezintă peste 60% din cheltuielile totale. Germania - care se află pe locul al șaptelea, după Franța - înregistrează la rândul său cea mai mare urcare în “top 15”. Cheltuielile militare germane au crescut cu 10% în 2019 - la 49,3 miliarde de dolari -, în marte din cauza unei percepții a unei amenințări ruse sporite, apreciază autoriii raportului.

Presa cehă: Un agent secret rus care avea asupra sa otravă letală, trimis la Praga

Un agent al serviciilor secrete ruse care avea asupra sa o valiză în care se afla otravă a ajuns în Cehia în urmă cu trei săptămâni, fiind preluat de la aeroport de o mașină a ambasadei ruse, arată o investigație a publicației Respekt, preluat de g4media.ro. Potrivit portalului ceh Respekt, agentul secret avea asupra sa o otravă pe bază de ricin și a fost dus imediat la Ambasada Federației Ruse din Praga. Serviciile secrete cehe au fost avertizate asupra transportului și au luat decizia să îi pună sub protecție pe primarul din Praga și primarul unui sector al capitalei. Ambii au iritat Rusia în ultima perioadă prin decizii cu o mare putere simbolică. Astfel, primarul Pragăi, Zdenek Hrib, a decis să dea numele lui Boris Nemțov pieței din fața Ambasadei Rusiei. Nemțov a fost un cunoscut politician de opoziție, una dintre puținele voci critice la adresa lui Vladimir Putin, asasinat în 2015. La rândul său, primarul de sector Ondrej Kolár a decis demolarea statuii mareșalului sovietic Ivan Konev. Konev a condus forțele Armatei Roșii contra trupelor naziste pe teritoriul Cehoslovaciei în timpul celui de-al doilea războil mondial, dar a jucat un rol major în instaurarea comunismului, în suprimarea revoltei maghiare din 1956 și în construirea Zidului Berlinului. Rusia a reacționat violent la ambele decizii ale edililor din Praga.

Israel: Curtea Supremă “îngheață” supravegherea telefoanelor

Curtea Supremă a Israelului a ordonat duminică seara înghețarea supravegherii pe telefoanele mobile de către serviciul de securitate internă Shin Bet a persoanelor contaminate cu noul tip de coronavirus, suspendând legislația ce ar permite utilizarea limitată a acestei urmăriri, informează luni dpa. O astfel de legislație ar urma să fie votată “în cursul a cel mult câteva săptămâni”, se spune într-un comunicat al Curții Supreme. Supravegherea de către Shin Bet trebuie să înceteze începând de joi, se precizează în comunicat. Supravegherea a fost autorizată la mijlocul lui martie printr-o ordonanță de urgență a cabinetului tehnocrat condus de premierul Benjamin Netanyahu. La acea vreme, în legislația israeliană erau întrunite criteriile pentru folosirea Shin Bet în scopuri stricte de securitate, inclusiv “asigurarea și promovarea intereselor național vitale”, a informat președinta Curții Supreme, Esther Hayat. Însă o lovitură puternică la adresa dreptului constituțional la viață privată “nu trebuie luată cu ușurință” a adăugat ea. Și aceasta pentru că a permite guvernului să folosească Shin Bet pentru a supraveghea cetățeni care nu intenționează să atace statul și fără consimțământul lor “presupune o problemă serioasă”, a atenționat ea. O variantă potrivită care să respecte viața privată trebuie găsită cât mai curând posibil, a decis Esther Hayat. Shin Bet a urmărit persoane contaminate pe telefoane mobile pentru a vedea cu cine au intrat acestea în contact înainte de a fi diagnosticate. Șeful Shin Bet, Nadav Argaman, a declarat la mijlocul lui martie că serviciul de securitate era conștient de faptul că aceasta depășește “actualele sale activități de contraterorism”. El a dat asigurări că “mecanisme de control” au fost puse în aplicare și că un grup limitat de agenți se va ocupa de o astfel de supraveghere.

Procurorul general al Israelului, Avichai Mandelblit, a aprobat oficial implicarea temporară a Shin Bet, în scopul salvării de vieți.

Pedepsirea cu moartea a copiilor, abolită în Arabia Saudită

Arabia Saudită a desființat pedeapsa cu moartea în cazul crimelor comise de minori, a anunțat un oficial saudit, la câteva zile după abolirea flagelării, pedepse criticate de ONG-uri, în contextul în care regatul este acuzat de încălcări ale drepturilor omului la nivel internațional. Pedeapsa cu moarte a fost abrogată în cazul persoanelor găsite vinovate de crime pe care le-au comis pe când erau minore, a anunțat duminică într-un comunicat președintele Comisiei Drepturilor Omului, un organism guvernamental, Awad Al-Awad, care a citat în acest sens un decret regal. Pedepsirea cu moartea a minorilor urmează să fie înlocuită cu o pedeapsă de până la zece ani de închisoare, a precizat el. Acest decret regal grațiază cel puțin șase bărbați din comunitatea musulmană șiită, minoritară în regatul sunnit, condamnați la moarte după ce au participat la manifestații antiguvernamentale pe când erau în vârstă de până la 18 ani. “Este o zi importantă pentru Arabia Saudită”, a declarat Awad. Acest decret ne ajută să stabilim un Cod Penal mai modern”, a subliniat el. “Arabia Saudită a executat un număr-record de persoane în 2019, în pofida unei scăderi generale a execuțiilor în lume”, acuza, într-un raport privind pedeapsa capitală în lume publicat săptămâna trecută, Amnesty International (AI). Omuciderea, violul, jaful armat, traficul de droguri, atacurile armate, vrăjitoria, adulterul, sodomia, homosexualitatea și “apostazia” sunt pedepsite cu pedeapsa capitală în regatul saudit, care aplică o versiune riguroasă a islamului.

O femeie declarată decedată și incinerată s-a trezit pe patul de spital

O septuagenară din Ecuador, aflată în stare de inconștientă de trei săptămâni, și-a revenit pe patul de spital din Guayaquil, unde a fost internată în plină epidemie de coronavirus și declarată decedată din eroare. Decesul lui Alba Maruri, 74 de ani, a fost declarat la 27 martie, după ce a fost spitalizată cu febră și dificultăți respiratorii. Familia sa a primit o săptămână mai târziu urna de cenușă și a aflat că femeia a fost incinerată fără să fie identificată în prealabil de apropiați. Alba Mauri “a rămas inconștientă timp de trei săptămâni, iar în nebunia aceasta legată de COVID-19 (la spital) i-au confundat numele și au declarat-o decedată”, a povestit nepotul său, Juan Carlos Ramirez. Femeia, care s-a trezit joi, le-a spus medicilor numele său și numărul de telefon al surorii sale, Aura, pentru a-i verifica identitatea. “Medicii s-au dus acasă la mătușa mea, (Aura) pentru verificări și pentru a-i semnala eroarea”, a explicat Juan Carlos Ramirez. “Încă nu știm a cui este cenușa pe care o avem în casă”, a mai remarcat nepotul femeii. În prezent, Alba Maturi “se simte bine”, conform declarațiilor nepotului, care a mai precizat că familia va solicita despăgubiri spitalului pentru prețul plătit pentru cremare și pentru “durerea presupusei morți”. “Sora mea este într-un salon, în așteptarea externării. Este un miracol. Se împlinește o lună de când știam că este moartă. Iar eu am primit cenușa unei alte persoane...”, a declarat presei sora pacientei. Guayaquil, capitala economică a Ecuadorului, este și orașul cel mai populat și implicit principalul focar epidemic din țară, cu peste 22.000 de cazuri de coronavirus identificate și peste 570 de decese puse pe seama acestei boli.

Coronavirus: Rusia depășește ca număr de cazuri China

Rusia a raportat peste 87.000 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, cu circa 2.500 mai multe decât China, unde se crede că a apărut virusul, a informat ieri media de stat ruse.Rusia este în prezent pe locul al nouălea stat în lume din punctul de vedere al cazurilor confirmate de COVID-19, într-un clasament în care SUA, Spania și Italia sunt pe primele trei locuri. China este pe locul al zecelea, potrivit statisticilor publicate oficial. Numărul cazurilor raportate de Rusia a crescut exponențial în ultima lună, iar autoritățile au luat măsuri de izolare în cea mai mare parte a țării.

O fetiță și un băiețel, înjunghiați mortal într-o casă din estul Londrei

O anchetă a fost demarată de poliția din Londra după ce doi copii de vârste mici au fost înjunghiați mortal duminică într-o casă din estul capitalei. O fetiță de un an a fost declarată moartă într-o locuință din Ilford, iar un băiețel în vârstă de trei ani a murit mai târziu în spital, a indicat London Metropolitan Police într-o declarație. Un bărbat de 40 de ani a fost, de asemenea, transportat la spital prezentând răni de cuțit. Se crede că cei trei aveau legătură, însă “în această fază incipientă, poliția nu caută pe altcineva în legătură cu acest incident”, se arată în declarație.

Germania: Menținerea marilor magazine închise este neconstituțională

Menținerea marilor magazine închise pentru a preveni răspândirea noului coronavirus este neconstituțională, a stabilit ieri principala instanță administrativă din landul german Bavaria, care nu a anulat însă această politică introdusă în Germania în contextul pandemiei. Marile magazine sunt tratate diferit față de micile magazine, cărora li s-a permis săptămâna trecută să se redeschidă, au stabilit judecătorii, potrivit cărora măsura încalcă principiul egalității prevăzut în Constituție. Guvernul german și liderii celor 16 landuri din țară au convenit că doar micile afaceri, cu o suprafață de sub 800 de metri pătrați, pot fi redeschise, în contextul în care autoritățile au început să relaxeze unele dintre restricțiile legate de coronavirus asupra vieții publice. Înaltul Tribunal Administrativ din Bavaria a luat decizia în urma unei sesizări de urgență a unui retalier cu magazine în Bavaria, Berlin și Hamburg, dintre care unele depășesc limita de 800 de metri pătrați. Totuși, instanța a decis în mod “excepțional” să nu anuleze restricția asupra marilor magazine, din cauza stării de urgență legată de coronavirus.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.