Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: A început mare bătălie pe frontul de est

Ziarul de Vrancea
18 apr 2022 1012 vizualizări

Anunțul a fost făcut ieri de Serghei Lavrov, care a precizat că Rusia nu va folosi, „în acest stadiu”, arme nucleare n un general american spune că ofensiva de la Donbas va fi ultima din acest an, armata rusă nefiind pregătită pentru alte atacuri de amploare n ucrainenii sunt optimiști că „operațiunea militară” a Moscovei va eșua

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a anunțat ieri că următoarea fază a “campaniei militare” a Rusiei în Ucraina a început, centrată pe “eliberarea completă” a regiunilor proruse Donețk și Lugansk. “Operațiunea în estul Ucrainei are ca obiectiv, așa cum s-a anunțat deja, eliberarea completă a republicilor Donețk și Lugansk. Această operațiune va continua, următoarea fază a acestei operațiuni începe”, a declarat șeful diplomației ruse într-un interviu la postul de televiziune India Today, difuzat de instituția pe care o conduce. “Și mi se pare că va fi un moment important al acestei operațiuni speciale”, a adăugat Lavrov, primul înalt oficial din Rusia care confirmă public că marea bătălie a Rusiei pentru Donbas a început.

Șeful diplomației ruse a dat din nou asigurări că țara sa nu intenționează să schimbe “regimul” din Ucraina. “Nu vom schimba regimul din Ucraina, am vorbit despre aceasta de multe ori. Dorim ca ucrainenii să decidă ei înșiși cum vor să trăiască”, a susținut Lavrov, cu toate că Rusia a justificat începerea invaziei în Ucraina prin nevoia de a “denazifica” țara vecină și a vorbit în mai multe rânduri despre “regimul nazist” de la Kiev.

Lavrov a dat asigurări că Rusia “nu ia în calcul posibilitatea folosirii de arme nucleare în Ucraina în acest stadiu”.

La rândul său, ministrul apărării rus Serghei Șoigu a declarat că forțele ruse pun în aplicare în mod metodic planul “de a elibera republicile populare Donețk și Lugansk” din provincia Donbas.

“Toți militarii” ucraineni “să depună armele acum”

Rusia a îndeamnat ieri întreaga armată ucraineană să “depună armele”, iar pe ultimii apărători de la Mariupol să-și înceteze “rezistența smintită”. “Nu vă forțați norocul. Luați singura decizie corectă, de a înceta operațiunile militare și a depune armele”, le-a transmits Ministerul rus al Apărării forțelor ucrainene. “Ne adresăm tuturor militarilor armatei ucrainene și mercenarilor străini: vă așteaptă o soartă de neinvidiat din cauza cinismului autorităților de la Kiev”, se arată în comunicat.

“Îndemnăm autoritățile de la Kiev să dea dovadă de bun simț și să ordone combatanților să-și înceteze rezistența smintită”, mai afirmă Ministerul rus al Apărării.

Consilier al lui Zelenski: „Va eșua, vă garantez”

Noua ofensivă rusă în estul Ucrainei se desfășoară „extrem de prudent”, a declarat ieri Oleksii Arestovici, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Forțele ruse încearcă în prezent să detecteze „punctele sensibile” ale apărării ucrainene, a spus Oleksii Arestovici.

„Bătălia pentru Donbas, care a fost anunțată și se pare că a început ieri (luni), este în desfășurare și se desfășoară cu foarte multă prudență. Bătălia nu va fi în favoarea Rusiei. Ofensiva lor va eșua, vă garantez asta 99%. Pur și simplu nu au suficiente forțe”, a declarat consilierul președintelui Zelenski, ieri, la televiziunea publică.

General american: „Rușii nu mai au capacitatea pentru alte ofensive anul acesta”

Rușii nu mai au capacitatea de ofensivă anul acesta, a afirmat generalul în rezervă Ben Hodges fost comandant al Armatei SUA în Europa, într-un interviu acordat emisiunii „Face the Nation” de la CBS.

Acesta a explicat faptul că statul major rus nu a reușit să mobilizeze mulți rezerviști, ceea ce îi arată că această a doua fază a războiului va fi și ultima.

Hodges crede că există o presiune imensă venită de la Kremlin asupra generalilor implicați în conflictul din Ucraina pentru a cuceri orașul-port Mariupol până pe data de 9 mai, când în Rusia se sărbătorește în fiecare an a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, pe care ei numesc Marele Război Patriotic.

Hodges caracterizează ultimele șapte săptămâni ca fiind un efort foarte prost gestionat de Rusia. „Și-au supraestimat total capacitatea. Nu au fost pregătiți pentru lupta în care au intrat. Ucrainenii i-au învins la fiecare pas.

Așa că, bineînțeles, Rusia s-a retras acum din majoritatea locurilor și se concentrează pe regiunea Donbas”, a spus generalul în rezervă.

Ben Hodges spune că cel mai interesant aspect remarcat după retragerea trupelor din operațiunile desfășurate în zona Kievului este faptul că statul major rus a decis să nu mobilizeze toți rezerviștii. „Acest lucru îmi spune că nu va fi o fază a treia a războiului și că ceea ce vom face acum în următoarele săptămâni este faza a doua. Se vor concentra pe încercarea de a câștiga controlul asupra întregului Donbas. Și cred că asta va fi totul pentru restul anului. Este clar că nu au capacitatea pentru alte ofensive, mai ales dacă nu au mobilizat alte trupe pentru a continua lupta după aceasta”, a spus fostul comandant al Armatei SUA în Europa.

Însă acest lucru nu înseamnă că luptele se vor încheia până pe 9 mai, ci doar că rușii nu vor mai putea conduce operațiuni ofensive. „Cu siguranță, luptele vor continua. Vor continua atâta timp cât au rachete care ucid civili ucraineni nevinovați”, explică Ben Hodges. Generalul american mai spune că rușii au luat decizia de a se retrage și de a bombarda civilii din cauza loviturilor pe care le-au primit și a lipsei de resurse. „Sincer, nici măcar nu pot construi tancuri noi, deoarece sancțiunile restricționează tipurile de piese pe care trebuie să le aducă pentru echipamente noi.

Asta limitează mult capacitatea lor de a lansa operațiuni ofensive ulterioare, în special către Odesa, de exemplu, sau către Kiev. Nu cred că au potențial anul acesta pentru astfel de operațiuni”, explică Ben Hodges.

A ajuns armamentul american nou

O primă încărcătură a unei noi tranșe de ajutoare militare americane destinate Ucrainei a ajuns la frontieră și urma să fie predată armatei ucrainene, potrivit Pentagonului. “Patru zboruri au sosit din Statele Unite în regiune cu echipamente”, a anunțat luni seara, sub protecția anonimatului, un reprezentant de la Departamentul american al Apărării.

Un al cincilea zbor a sosit ieri, după ce această nouă tranșă de ajutoare militare, în valoare de 800 de milioane de dolari, destinată Ucrainei a fost anunțată miercuri de către președintele american Joe Biden.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a subliniat că o primă încărcătură a ajuns în zonă la 48 de ore după semnarea decretului prezidențial, o rapiditate “fără precedent”. Militari desfășurați pe flancul de est al NATO de la începutul invaziei ruse urmează să înceapă “în zilele următoare” să formeze militari ucraineni în folosirea tunurilor de tip M777 Howitzer, piese de artilerie de ultimă generație, pe care Statele Unite au decis să le trimită pentru prima oară armatei ucrainene, a precizat Kirby.

“Aceste formări vor avea loc în afara Ucrainei”, a subliniat el. “Un număr mic de ucraineni vor fi formați în privința (tunurilor de tip) Howitzer și vor fi trimiși în țară să-și formeze colegii”, a precizat Kirby.

În pofida faptului că utilizarea acestor tunuri nu este fundamental diferită de cea a artileriei cu care este obișnuită armata ucraineană, aceste tunuri folosesc obuze de 155 de milimetri, folosite de către state membre NATO. Ucraina dispune numai de obuze de 152 de milimetri, de fabricație sovietică.

„Obuzierele Howitzer sunt deosebit de importante și, mai ales, muniția care vine cu acele obuziere. 18 astfel de piese sunt echivalentul unui batalion de artilerie american. Este un ajutor substanțial. Vorbim despre un sistem de arme de înaltă calitate. Totuși, trebuie să spun că nu este suficient”, explică generalul american. Acesta explică faptul că ucrainenii au nevoie disperată de arme cu rază lungă de acțiune, precum rachete, piese de artilerie sau drone.

Acestea au capacitatea de a distruge sistemele rusești care provoacă cele mai mari daune în orașele ucrainene și care vor juca, de asemenea, un rol critic în această fază următoare a conflictului.

„De exemplu, este nevoie drone Switchblade. Acestea sunt foarte bune, ar mai fi nevoie nevoie de o mie. Dacă calculăm o dronă per tanc, per sistem de artilerie, per vehicul de luptă de infanterie, puteți vedea de cât de multe astfel de drone este nevoie să le livrăm”, spune Ben Hodges.

Justiția americană anulează purtarea obligatorie a măștii în transportul comun

Justiția americană a declarat ilegală purtarea obligatorie a măștii de protecție împotriva COVID-19 în transportul public, o măsură federală atacată aprig în justiție.

Judecătoarea Kathryn Kimball Mizelle din Tampa, în Florida, a stabilit într-o hotărâre, luni, că Centrele americane de prevenție și luptă împotriva bolilor (CDC), principala agenție santară federală, și-a depășit atribuțiile prin impunerea acestei obligații - care se aplică în avion, tren, metrou și autobuz.

Compania aerană United Airlines a anunțat că nu impune obligația purtării măștii de protecție antiCOVID în zborurile din Statele Unite și unele zboruri internaționale, în funcție de reglementările din țările de destinație.

“Asta înseamnă că angajații noștri nu mai sunt obligați să poarte mască și nici să impună acest lucru pasagerilor în majoritatea cazurilor. Ei pot să aleagă să poarte o mască, cu atât mai mult cu cât CDC continuă să recomande acest lucru puternic în transportul public”, a anunțat un purtător de cuvânt al companiei, una dintre primele care au impus vaccinarea obligatorie antiCOVID angajaților săi.

Administrația lui Joe Biden este supusă unei presiuni tot mai mari să relaxeze sau să anuleze purtarea obligatorie a măștii antiCOVID. Aproximativ 20 de state, conduse de către republicani, și mai multe companii aeriene mari au cerut ridicarea acestei măsuri în avion și în alte mijloace de transport public. Însă autoritățile federale au decis, săptămâna trecută, să prelungească purtarea obligatorie a măști de protecție cel puțin până la 3 mai.

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a catalogat hotărârea judecătoarei Mizelle drept “dezamăgitoare”. “CDC continuă să recomande purtarea măștii în transportul public”, a subliniat ea.

Potrivit unui oficial de rang înalt de la Casa Albă, această hotărâre “înseamnă că ordinul CDC de purtarea măștii în transportul public nu mai este în vigoare la ora actuală”.

Cel puțin șase morți și 11 răniți în explozii la școli din Kabul

Cel puțin șase persoane au fost ucise, iar alte 11 rănite, în două explozii, la o școală de băieți, într-un cartier din Kabul, cu populație majoritară din minoritatea șiită hazara, anunță poliția afgană. Două bombe artizanale au explodat în fața Școlii Abdul Rahim Shahid, în cartierul Dasht-e-Barchi, în vestul capitalei afgane, omorând șase persoane și rănind alte 11, potrivit unui bilanț “preliminar”. O a treia deflagrațe a avut loc într-un centru de formare în limba engleză, în același cartier.

În cartierul Dasht-e-Barchi locuiesc numeroși membri ai minorității hazara, margizalizată de secole și persecurtată cu regularitate în această țară cu populație majoritar sunnită. Acest cartier a fost vizat în ultimii ani și în ultimele luni de o serie de atacuri revendicate de Statul Islamic (SI)

Aceste deflagrații au avut loc în timp ce elevi ieșeau din clase, dimineața, declară AFP un martor, sub protecția anonimatului. În imagini postate pe rețele de socializare apar mai multe cadavre, pe jos, la intrarea în incintă, în bălți de sânge, printre cărți arse și rucsacuri.

Securitatea în Afganistan s-a îmbunătățit mult după ce talibanii au preluat puterea, în august, și după retragerea trupelor americane, după 20 de ani de război sângeros și de uzură împotriva prezenței militare americane. Atacuri, revendicate în principal de Statul Islamic-Khorasan (SI-K), aripa în regiune a grupării jihadiste Statul Islamic (SI), au însă loc cu regularitate în această țară.

Cartierul Dasht-e-Barchi a fost vizat, în ultimii ani și după reinstalarea la putere a talibanilor, de o serie de atacuri revendicate de SI-K, care-i consideră pe hazara drept eretici.

Un cercetător, fan al cântăreței Taylor Swift, a dat numele artistei unei specii de centipede

Numele cântăreței americane Taylor Swift a fost atribuit de un cercetător, fan al artistei, unei specii de centipede recent descoperită. Doctorul Derek Hennen, de la Institutul Politehnic și Universitatea din Virginia, a coordonat acest studiu ale cărui rezultate au fost publicate în weekend în ZooKeys.

Cercetătorul și echipa sa au căutat noi specii de Nannaria, un gen de centipede. De-a lungul anilor, ei s-au dedicat acestei cercetări în vestul Statelor Unite. După 17 state parcurse și mai mult de 1.800 de specii găsite, ei au identificat alte 17 noi specii.

Potrivit site-ului Science News, doctorul Derek Hennen a decis să numească una în semn de omagiu pentru soția sa, Nannaria marianae, și o alta după interpreta albumului „Willow”: Nannaria swiftae. „Nannaria swiftae a fost găsită doar în Tennessee”, se arată în studiu. Nu întâmplător, cariera lui Taylor Swift a început în acest stat.

„(Acest nume a fost dat) în onoarea artistei Taylor Swift, a talentului ei de compozitoare și interpretă, și pentru a-i mulțumi pentru muzica ei care l-a încântat pe directorul acestui studiu”, adaugă autorii.

China anunță că va consolida “cooperarea strategică” cu Rusia

China afirmă că va “continua să consolideze coordonarea strategică” cu Rusia, indiferent de modul în care “peisajul internațional s-ar putea schimba”, potrivit unui comunicat publicat marți de Ministerul chinez al Afacerilor de Externe.

Viceministrul chinez de Externe, Le Yucheng, i-a transmis acest mesaj ambasadorului rus în China, Andrei Denisov, în cadrul unei întâlniri care a avut loc între cei doi oficiali de rang înalt luni, a comunicat Ministerul chinez al Afacerilor de Externe.

“Indiferent de modul în care s-ar putea schimba peisajul internațional, China va continua să consolideze coordonarea strategică cu Rusia în vederea obținerii unei cooperării de pe urma căreia ambele țări să beneficieze, pentru a proteja împreună interesele noastre comune și pentru a promova construirea unui nou tip de relații internaționale și a unei comunități cu un viitor comun pentru omenire”, a spus Le, potrivit comunicatului citat.

Le a mai precizat că există o creștere de aproximativ 30% a comerțului dintre cele două țări în primul trimestru al anului curent, ajungând la aproximativ 38.2 miliarde de dolari, ca dovadă a “rezilienței extraordinare” a cooperării bilaterale dintre Beijing și Moscova.

În declarațiile publice și la summitiurile internaționale, oficialii chinezi au încercat să adopte o poziție aparent neutră cu privire la războiul din Ucraina. Așadar, Beijingul nu a condamnat acțiunile Moscovei, însă nu a exclus nici posibilitatea să acționeze ca mediator în negocierile pentru pace.

Statele Unite încearcă să sechestreze un super-iaht rus ancorat în Fiji

Statele Unite încearcă să sechestreze un super-iaht rus ancorat în Fiji, stat insular din Pacific.

Biroul Directorului Procuraturii Publice (ODPP) a depus acte marți la Înalta Curte din Fiji, încercând să oprească super-iahtul de 106 metri “Amadea” să părăsească apele Fiji.

Super-iahtul, deținut de magnatul aurului Suleiman Kerimov și valorând aproximativ 325 de milioane de dolari, este ancorat în Fiji de o săptămână.

Kerimov, considerat a fi unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin, a fost sancționat de SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia.

Membrii echipajului “Amadea” au fost audiați de poliție și rămân pe vas, a informat presa locală.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.