Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Un nou masacru armat în SUA

Ziarul de Vrancea
25 oct 2023 1580 vizualizări

Zeci de persoane au fost împușcate mortal de un instructor de arme de foc n bărbatul, care a reușit să fugă, fusese internat recent într-un spital de psihiatrie

Cel puțin 22 persoane au fost ucise miercuri seară (n.r. – joi dimineața ora României) în schimburi de focuri de armă în Lewiston, Maine, nord-estul Statelor Unite. Atacatorul, identificat drept Robert Card, este un instructor de arme de foc instruit de armată și a fost internat recent într-un centru de sănătate mintală, potrivit poliției.

Card are 40 de ani și ar trebui să fie "considerat înarmat și periculos", potrivit unei postări pe Facebook a Departamentului de Poliție din Lewiston, care încă îl căuta ieri pe bărbat. "Forțele de ordine încearcă să îl localizeze pe Robert Card în ceea ce privește împușcăturile în masă de la Schemengees Bar și Sparetime Recreation din această seară. Card ar trebui să fie considerat înarmat și periculos. Vă rugăm să contactați forțele de ordine dacă aveți cunoștință de locul unde se află acesta", este comunicatul Poliției.

Bărbatul, Robert Card, fusese instruit ca instructor de arme de foc la un centru de pregătire al Rezervei Armatei SUA din Maine. Potrivit Poliției, Card a fost internat într-o instituție de sănătate mintală timp de două săptămâni în vară.

"Avem 22 de morți confirmați și mulți, mulți răniți", a declarat pentru CNN Robert McCarthy, alesul din Lewiston, orașul în care s-a produs tragedia.

Împușcăturile au avut loc în trei locații diferite, o sală de bowling, un restaurant și un centru logistic Walmart, potrivit CNN.

Pe site-ul său de internet, Central Maine Medical Center a declarat că personalul "reacționează la un eveniment cu victime în masă, un atac armat în masă" și se coordonează cu spitalele din zonă pentru a prelua pacienții.

Școlile publice au fost închise joi, a anunțat pe X (fostul Twitter) un oficial al districtului școlar.

Potrivit Associated Press, care citează informații din anchetă, suspectul avea probleme emoționale. A petrecut două săptămâni, vara trecută, într-o clinică de psihiatrie. În plus, el le-ar fi declarat medicilor că aude voci și amenițase că va ataca o bază de pregătire militară din Maine.

Anchetatorii încearcă să afle motivul din spatele acestei atac sângeros.

Statele Unite plătesc un preț foarte greu pentru răspândirea armelor de foc pe teritoriul lor și pentru ușurința cu care americanii au acces la ele.

Țara are mai multe arme individuale decât oameni: un adult din trei deține cel puțin o armă, iar aproape un adult din doi trăiește într-o casă cu o armă.

Consecința acestei proliferări este rata foarte ridicată a deceselor cauzate de arme de foc în Statele Unite, care nu poate fi comparată cu alte țări dezvoltate. Excluzând sinuciderile, mai mult de 15.000 de persoane au murit în urma unor violențe cu arme de foc în această țară de la începutul anului, potrivit Gun Violence Archive (GVA).

Cu toate acestea, împușcăturile în masă sunt cele care au marcat cel mai mult mințile oamenilor, ilustrând clivajul ideologic dintre conservatori și progresiști în ceea ce privește modul de prevenire a unor astfel de tragedii.

Istoria recentă a Americii este marcată de crime în masă și niciun loc din viața de zi cu zi nu pare sigur, de la locul de muncă la biserică, de la supermarket la discotecă, de la drumul public la transportul în comun.

Poate ajuta China la gestionarea situației din Orientul Mijlociu?

americanii ar putea face o alianță neașteptată

Echipa Biden analizează consecințele diplomanției sale în Orientul Mijlociu și se grăbește să trimită mai multe resurse militare americane în regiune cu speranța de a descuraja Iranul, iar în acest sens, se uită la un partener puțin probabil. Ministrul chinez de externe, Wang Yi, va fi în Washington săptămâna aceasta pentru discuții cu secretarul de stat Antony Blinken și consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan.

Vizita domnului Wang făcea inițial parte dintr-un proces diplomatic care pregătea terenul pentru o vizită a președintelui Xi Jinping la summitul economic Asia-Pacific din luna viitoare de la San Francisco. Dar, așa cum a subliniat domnul Blinken în discursul său din fața Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite marți, America vrea ajutor de la China pentru a preveni o război mai larg în Orientul Mijlociu.

Interesul economic

Nu este o idee complet nebunească. China importă o cantitate semnificativă de petrol din Orientul Mijlociu, iar întreruperile în aprovizionare și creșterile de prețuri nu ar ajuta o economie chineză care luptă cu prăbușirea pieței sale imobiliare și o posibilă criză financiară. Dacă China dorește să joace un rol major, este bine pregătită să o facă. Datorită planificatei predări de comandă între a 44-a și a 45-a forță de escortă navală a Marinei Populare de Eliberare din China, ambele forțe sunt active în Golful Persic, ceea ce face ca Beijing să fie temporar prezența navală principală în această zonă strategică.

Pe hârtie, echipele Biden și Xi par să dorească aproape același lucru în Orientul Mijlociu. Reprezentantul chinez Zhai Jun vizitează Orientul Mijlociu, conform rapoartelor mass-media de stat chineze, pentru a promova dialogul, a obține un armistițiu și a restabili pacea, precum și pentru a promova o soluție cu două state. Acest lucru sună foarte asemănător cu ceea ce spune domnul Blinken.

Inițiativa de a se adresa Chinei pentru ajutor în Orientul Mijlociu survine în contextul altor semne de încălzire a relațiilor sino-americane. De la întâlnirea domnilor Sullivan și Wang din primăvara trecută de la Viena, secretarii de stat, de trezorerie și al comerțului americani, precum și trimisul special pentru climă John Kerry, au vizitat Beijing-ul. Domnii Sullivan și Wang s-au întâlnit din nou în Malta luna trecută. Însuși domnul Xi a trimis un mesaj prietenos citit la cina din 24 octombrie de la New York a Comitetului Național pentru Relații SUA-China. El a afirmat că relația SUA-China este crucială pentru lume și a exprimat disponibilitatea Chinei de a coopera cu SUA în fața provocărilor globale.

Abordarea Chinei pentru ajutor în Orientul Mijlociu ar reprezenta o schimbare față de politica externă inițială a administrației Biden. Obiectivul său inițial era să "izoleze" Rusia și să pacifice Iranul pentru a concentra resursele economice, diplomatice și militare ale Americii asupra unei amenințări mai mari, și anume ascensiunea Chinei. Potențial, noua politică ar putea fi exact opusul: o încercare de a "izola" China pentru a se concentra mai eficient asupra Rusiei și Iranului.

Biden nu are încredere în bilanțul victimelor furnizat de palestinieni

Președintele Joe Biden a declarat miercuri că nu are "încredere în numărul pe care palestinienii îl folosesc" pentru bilanțul morților, dar nu a spus de ce este sceptic, relatează The Guardian. Enclava este controlată de Hamas, inclusiv la nivel administrativ. Bilanțurile zilnice ale morților în urma raidurilor israeliene sunt anunțate de Ministerul Sănătății din Gaza, aflat sub conducerea Hamas. Cu toate acestea, Națiunile Unite se bazează pe ministerul din Gaza pentru cifrele privind numărul de morți.

Atacurile de represalii israeliene au ucis peste 6.500 de persoane, a declarat miercuri Ministerul Sănătății din Gaza.

În SUA, Consiliul pentru Relații Americano-Islamice (CAIR) s-a declarat "profund tulburat" de comentariul lui Biden cu privire la cifrele din Gaza și vrea ca președintele să își ceară scuze.

Pe măsură ce numărul morților crește în Gaza, palestinienii își îngroapă morții neidentificați în gropi comune, cu un număr în loc de un nume, spun localnicii. Unele familii folosesc brățări în speranța de a-i găsi pe cei dragi în cazul în care aceștia ar fi uciși.

Cercetătorii australieni au descoperit modul în care celulele canceroase rezistă la chimioterapie

O nouă cercetare dezvăluie pentru prima dată modul în care celulele canceroase ocolesc o terapie comună împotriva cancerului, și cum ar putea fi dezvoltate medicamente țintite pentru a opri acest mecanism.

Cercetătorii de la Universitatea New South Wales și Universitatea Tehnologică din Sydney, Australia, au descoperit modul în care celulele canceroase reușesc să eludeze o terapie obișnuită împotriva cancerului.

Un australian efectuat pe linii celulare umane arată că celulele canceroase pot activa un mecanism de generare a forței pentru a supraviețui unui tratament împotriva cancerului.

Potrivit studiul, publicat recent în revista Current Biology, celulele canceroase pot activa un mecanism de salvare care generează forță pentru a stabiliza o structură celulară esențială responsabilă de diviziunea celulară și pentru a rezista asrfel la efectele chimioterapiei.

Peter Gunning, autorul principal al studiului și profesor la Universitatea New South Wales din Sidyney, a declarat că celulele canceroase folosesc forța mecanică furnizată de cortexul celular pentru a depăși impactul chimioterapiei utilizate în mod obișnuit, care blochează capacitatea celulei de a separa cromozomii în timpul diviziunii celulare.

„Acum că înțelegem această cale exactă pe care celulele canceroase o folosesc pentru a evita efectele toxice ale chimioterapiei, putem îmbunătăți tratamentele împotriva cancerului”.

În timpul diviziunii celulare (mitoză), microtubulii din interiorul celulelor ajută la separarea materialului genetic, și astfel celulele canceroase se divid mai rapid decât cele normale, ceea ce le transformă în ținte pentru medicamentele folosite în timpul chimioterapiei, care perturbă acești microtubuli (foto: micile structuri tubulare din interiorul celulei, numite microtubuli (în verde), care ajută la separarea uniformă a cromozomilor în timpul diviziunii celulare, pot depăși expunerile scăzute la chimioterapie. Credit: Wikimedia Commons).

Microtubulii, structuri subțiri asemănătoare unor tuburi din interiorul celulei, acționează ca niște brațe pentru a separa materialul genetic în mod egal și pentru a asigura producerea cu succes a celulelor fiice. Astfel, celulele canceroase se divid rapid și mult mai mult decât celulele normale, astfel încât, pentru a inhiba creșterea lor, se utilizează în mod obișnuit medicamente chimioterapice anti-microtubuli care vizează aceste structuri.

Potrivit profesorului Peter Gunning, dozele mari ale acestei chimioterapii induc în mod eficient moartea celulară prin provocarea unui haos în separarea cromozomilor, dar, la doze mai mici, celulele canceroase pot declanșa un mecanism de salvare.

Acest mecanism implică faptul că celulele canceroase recunosc microtubulii rupți și activează un proces de reconectare a acestor fragmente, asigurând multiplicarea celulelor canceroase.

„Chimioterapia împotriva acestor microtubuli fragmentează de obicei brațele mecanice în mai multe ramuri care trag cromozomii în mai multe direcții, în loc de cele două normale. Haosul rezultat împiedică separarea corectă a cromozomilor de cele două celule fiice și induce apoptoza, sau moartea celulară programată”, explică profesorul Gunning.

Cercetătorii au suspectat inițial existența acestui mecanism după ce au observat că o combinație specifică de medicamente care viza acești microtubuli a îmbunătățit chimioterapia pentru un cancer infantil numit neuroblastom. Dar pentru a înțelege exact cum funcționează, cercetătorii au avut nevoie să utilizeze imagistica avansată pentru a observa mecanismul în acțiune.

„A fost destul de surprinzător pentru noi, deoarece nu ne așteptam ca acest mecanism al celulei canceroase să fie folosit în acest mod pentru a învinge terapia împotriva cancerului, dar am putut vedea cum se întâmplă acest lucru sub ochii noștri”, spune profesorul Gunning, care crede că mecanismul este probabil  o componentă fundamentală a biologiei celulare.

„Credem că este un mecanism de rezervă care a evoluat pentru a permite oricărei celule să depășească o cantitate mică de perturbare a microtubulilor și să se asigure că poate supraviețui”, spune profesorul Gunning.

„Se întâmplă ca celulele canceroase să îl folosească pentru a ocoli chimioterapia anti-microtubuli”, precizează el.

În continuare, cercetătorii se vor concentra pe dezvoltarea unor medicamente care să lucreze în combinație cu chimioterapia actuală pentru a depăși mecanismul de rezistență al celulelor canceroase.

Înainte de a fi testate pe pacienți umani, viitoarele medicamente vor fi perfecționate pe modele animale și prin studii preclinice.

„Atacând mașinăria generatoare de forță construită de celulele canceroase, ne așteptăm să putem permite terapiei împotriva cancerului să își facă treaba mult mai eficient”, spune profesorul Gunning.

Echipa de cercetători, din care au făcut parte experți de la UNSW Sydney și de la Universitatea de Tehnologie din Sydney (UTS), speră acum să folosească aceste descoperiri pentru a îmbunătăți terapiile împotriva cancerului.

Ei au înființat o companie pentru a dezvolta medicamente care să vizeze în mod specific acest mecanism.

China a trimis în spațiu misiunea Shenzhou-17 cu cel mai tânăr echipaj de astronauți

China a trimis, joi, cel mai tânăr echipaj de astronauți pe stația spațială Tiangong, cu ambiția de a-și îmbunătăți cunoștințele în materie de zboruri cu echipaj uman. Trioul de astronauți Shenzhou-17 a decolat la bordul unei rachete Long March 2F la ora locală 11.14 (03.14 GMT) de la centrul de lansare Jiuquan din nord-vestul deșertului Gobi, potrivit imaginilor CCTV.

Cei trei sunt: comandantul Tang Hongbo, născut în octombrie 1975 și în vârstă de aproximativ 40 de ani, colegul său Tang Shengjie (33 de ani) și Jiang Xinlin (35 de ani). Vârsta medie a echipajului este de 38 de ani, față de 42 de ani în cazul misiunii anterioare Shenzhou-16.

Nava spațială urmează să se andocheze cu modulul central al stației Tiangong ("Palatul Ceresc") la "aproximativ șase ore și jumătate" după decolare, a declarat un purtător de cuvânt al programului spațial chinez, Lin Xiqiang. Șederea lor pe Tiangong ar trebui să dureze șase luni.

Această experiență este neprețuită pentru gigantul asiatic, care are ca obiectiv să trimită un chinez pe Lună până în 2030, un obiectiv major al unui program spațial care progresează constant de mai multe decenii.

Tiangong, a cărei construcție a fost finalizată, capătă de câteva luni aspectul său final în formă de T. De dimensiuni similare cu fosta stație ruso-sovietică Mir, ea este însă mult mai mică decât Stația Spațială Internațională (ISS).

Cunoscută și sub numele de CSS (Stația Spațială Chineză), aceasta ar trebui să rămână pe orbita Pământului timp de cel puțin 10 ani.

China a fost parțial îndemnată să își construiască propria stație din cauza refuzului Statelor Unite de a-i permite să participe la ISS. O lege americană interzice practic orice colaborare între autoritățile spațiale americane și chineze.

Slovacia anunță încetarea ajutorului militar pentru Ucraina

Noul premier al Slovaciei, social-democratul Robert Fico, a anunțat joi încetarea livrărilor de arme către Ucraina și limitarea sprijinului acordat țării vecine la "un ajutor umanitar și civil", transmite AFP.

"Considerăm ajutorul pentru Ucraina doar un ajutor umanitar și civil, nu vom mai furniza arme Ucrainei", a declarat Fico, a doua zi după numirea sa în fruntea unui guvern de coaliție asociat cu un partid de extremă dreapta prorus.

Fico, un apropiat al premierului ungar Viktor Orban, a câștigat alegerile legislative din 30 septembrie în urma unei campanii electorale în care a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei, combaterea migrației ilegale și o politică independentă a Slovaciei față de agenda promovată de Bruxelles și de SUA.

El s-a pronunțat, de asemenea, împotriva liberalismului politic, a activităților organizațiilor neguvernamentale și a acordării a mai multor drepturi pentru persoanele transgender.

Armata israeliană confirmă un atac aerian într-o zonă din Gaza unde au fost ucise 12 rude ale unui jurnalist Al-Jazeera

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au confirmat că au efectuat un raid aerian care a vizat "infrastructura teroristă a Hamas" într-o zonă din Gaza unde miercuri au fost uciși 12 membri ai familiei unui jurnalist al postului de televiziune Al-Jazeera, relatează CNN.

Atacul a lovit o casă din tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Gaza, unde rudele șefului biroului Al-Jazeera din Gaza, Wael Al-Dahdouh, se adăposteau după ce au fost strămutate, potrivit rețelei de știri cu sediul în Qatar.

Soția, fiul, fiica, fiica și nepotul lui Al-Dahdouh se numără printre cei uciși.

"Loviturile asupra țintelor militare sunt supuse prevederilor relevante ale dreptului internațional, inclusiv luarea de măsuri de precauție fezabile pentru a reduce numărul victimelor civile", a declarat joi IDF într-o declarație pentru CNN. "În ceea ce privește acest caz specific, IDF a vizat infrastructura teroristă Hamas din zonă", punctează armata israeliană.

Wael al-Dahdouh, șeful biroului Al-Jazeera din Gaza, a fugit împreună cu familia sa în tabăra Nuseirat din centrul Gaza după ce Israelul i-a avertizat pe cei din jumătatea de nord a teritoriului să plece imediat, scrie The Guardian. Într-un comunicat, postul Al Jazeera, a spus: "Casa lor a fost vizată în tabăra Nuseirat din centrul Gaza, unde s-au refugiat după ce au fost strămutați de bombardamentele inițiale din cartierul lor, în urma apelului premierului Netanyahu ca toți civilii să se mute în sud. Condamnăm cu fermitate țintirea fără discriminare și uciderea civililor nevinovați din Gaza, care a dus la pierderea familiei lui Wael Al-Dahdouh și a nenumărați alții", a transmis Al-Jazeera.

Alte 21 de persoane au fost ucise în aceeași lovitură aeriană, care a avut loc marți seara, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății.

De asemenea, alți membri ai familiei lui al-Dahdouh au fost îngropați sub dărâmături, potrivit postului de știri. Imagini difuzate de Al-Jazeera l-au arătat pe al-Dahdouh plângând în timp ce vede cadavrele familiei sale la morga spitalului Martirilor Al-Aqsa din Deir al-Balah.

Vorbind cu Al Jazeera la ieșirea din spital, al-Dahdouh a spus: "Ceea ce s-a întâmplat este clar. Este vorba de o serie de atacuri țintite asupra copiilor, femeilor și civililor. Tocmai am relatat din Yarmouk despre un astfel de atac, iar raidurile israeliene au vizat multe zone, inclusiv Nuseirat. Aveam îndoielile noastre că ocupația israeliană nu îi va lăsa pe acești oameni să plece fără să-i pedepsească. Și, din păcate, asta s-a întâmplat. Aceasta este zona "sigură" despre care vorbea armata de ocupație" - a comentat jurnalistul.

Loviturile israeliene au ucis peste 6.500 de persoane în Gaza, potrivit bilanțului comunicat de autoritățile aflate sub controlul Hamas. De asemenea, aproape 600.000 de oameni au fost nevoiți să plece din casele lor din cauza bombardamentelor israeliene.

Printre victimele din Gaza se numără peste 22 de jurnaliști, potrivit sindicatului jurnaliștilor palestinieni.

Israelul și aliații săi au respins până în prezent apelurile la încetarea focului, despre care Casa Albă a susținut că ar fi doar în beneficiul Hamas.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.