Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Toate țările UE, cu excepția Ungariei, cer încetarea focului în Gaza

Ziarul de Vrancea
19 feb 2024 1425 vizualizări

„Trebuie să continuăm să punem presiune pe Israel”, spune Josep Borrell 

Toate țările Uniunii Europene, cu excepția Ungariei, au făcut un apel comun pentru încetarea focului în Fâșia Gaza și au îndemnat Israelul să nu lanseze atacul planificat asupra regiunii Rafah, relatează Euronews.

Astfel, douăzeci și șase din cele 27 de state membre UE cer o „pauză umanitară imediată care să ducă la o încetare a focului sustenabilă” în Fâșia Gaza, a declarant luni, în cadrul unei conferințe de presă de la finalul Consiliului Afaceri Externe, șeful diplomației UE, Josep Borrell, potrivit Agerpres.  Înaltul reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate a adăugat că această pauză umanitară solicitată ar trebui să ducă, de asemenea, la „eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor și la furnizarea de asistență umanitară”. El a precizat, de asemenea, că 26 de state au susținut și declarația sa de sâmbătă prin care cere Israelului să nu lanseze o operațiune militară la Rafah. Borrell a refuzat să numească statul care a refuzat să adere la acest apel comun și nici nu a speculat asupra motivelor țării în cauză, dar surse diplomatice citate de agențiile de presă internaționale susțin că este vorba despre Ungaria. Ulterior, Budapesta a confirmat oficial că a refuzat să susțină apelul.

„În alte războaie, civilii fug dacă pot. În Gaza nu pot scăpa”

Josep Borrell a subliniat că există o diferență între războiul din Gaza și alte conflicte. „În alte războaie, civilii fug dacă pot. În Gaza nu pot scăpa. De asemenea, de obicei când este un război Crucea Roșie și alte organizații vin și ajută. Nu este cazul în Gaza. Ajutorul vine cu picătura. Deci civilii nu pot fugi și ajutorul nu poate ajunge la ei sau poate ajunge în cantități limitate”, a spus șeful diplomației UE. El a mai spus că scrisoarea premierilor din Spania și Irlanda de săptămâna trecută prin care aceștia au cerut Comisiei Europene să analizeze de urgență modul în care Israelul își îndeplinește obligațiile cu privire la drepturile omului în Fâșia Gaza este un demers justificat. „Suntem profund îngrijorați de deteriorarea situației în Israel și în Gaza. Operațiunea militară israeliană extinsă în zona Rafah implică o amenințare iminentă și gravă pe care comunitatea internațională trebuie să o contracareze urgent”, afirmau cei doi șefi de guvern într-o scrisoare comună. „Spunem în fiecare zi că Israelul are dreptul să se apere, dar trebuie să facă asta în conformitate cu legea umanitară. Dar procedează astfel Israelul? Asta ne-au cerut cele două state să verificăm”, a spus Borrell.

Astronomii au descoperit cel mai strălucitor obiect din univers – un quasar care „mănâncă” un soare pe zi

Lumina acestuia este de 500 de miliarde de ori mai strălucitoare decât soarele nostru, spun cercetătorii. Masa sa este de aproximativ 17 miliarde de ori mai mare decât cea a soarelui sistemului nostru solar, el devorând echivalentul unui soare pe zi, scrie The Guardian, preluat de hotnews.ro.

Lumina obiectului ceresc a călătorit timp de mai bine de 12 miliarde de ani pentru a ajunge pe Pământ.

Oamenii de știință de la Universitatea Națională din Australia l-au observat pentru prima dată folosind un telescop de 2,3 m la Observatorul Universității NSW Siding Spring din Coonabarabran. Apoi au confirmat descoperirea folosind telescopul Very Large, care are o oglindă de 39 m.

Descoperirile cercetătorilor ANU, în colaborare cu ESO, Universitatea din Melbourne și Sorbona Université din Franța, au fost publicate în Nature Astronomy .

Autorul principal, profesorul asociat ANU Christian Wolf, a spus că este cel mai luminos obiect cunoscut din univers și că rata sa incredibilă de creștere a însemnat o „eliberare uriașă de lumină și căldură” – și că se îndoiește că recordul său va putea fi bătut vreodată.

Medvedev răspândește un zvon despre asasinarea lui Macron și irită Palatul Élysée

Președintele francez Emmanuel Macron intenționează să efectueze o vizită în Ucraina până la jumătatea lui martie, anunță apăsat anturajul șefului statului francez, iritat după ce pe rețele de socializare rusești a fost lansat un zvon cu privire la un plan de asasinat în timpul acestei vizite.

”Nu s-a pus niciodată problema securității în calendarul vizitei. Această problemă nu s-a pus niciodată”, dă asigurări AFP anturajul lui Macron.

Potrivit unui înregistrări video atribuite France 24, distribuită pe rețele de socializare rusești - denunțată drept un ”fake” de postul francez -, Emmanuel Macron și-ar fi anulat vizita după ce ”serviciile secrete franceze” au descoperit un plan de ”asasinare” a șefului statului francez.

Ulterior, fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent numărul doi în Consiliul de Securitate rus, a ironizat această vizită pe care Emmanuel Macron a anunțat-o mai întâi în februarie, iar apoi până la jumătatea lui martie. ”Macron pare că a fost atât de speriat de un (plan de) asasinat real sau presupus, încât și-a anulat vizita”, îl atacă Medvedev în mod direct pe Macron.

Emmanuel Macron a anunțat vineri, într-o conferință de presă comună cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, cu care a semnat un acord în domeniul securității la Paris, că urmează să efectueze ”până la jumătatea lui martie” o vizită în Ucraina. În ianuarie, el a evocat o vizită în ”februarie”.

Un pilot rus care a dezertat în Ucraina, găsit în Spania ciuruit de gloanțe

Un pilot rus care a dezertat în Ucraina cu elicopterul său, anul trecut, a fost găsit mort săptămâna aceasta, într-un garaj subteran din Spania, corpul său fiind ciuruit de gloanțe, a relatat luni presa ucraineană și spaniolă.

Agenția publică de știri spaniolă EFE a relatat că un cadavru găsit pe 13 februarie în orașul Villajoyosa, în apropiere de Alicante, în sudul Spaniei, aparținea pilotului Maksim Kuzminov, care în august anul trecut a aterizat în Ucraina cu elicopterul său Mi-8. Serviciile ucrainene au făcut atunci public un interviu în care acesta povestea cum a dezertat.

Pilotul locuia în Spania cu un pașaport ucrainean sub un alt nume, a precizat agenția EFE. Un purtător de cuvânt al serviciului militar de informații al Ucrainei (GUR) a confirmat pentru Reuters că Kuzminov a murit în Spania, dar nu a precizat cauza morții.

Ziarul ucrainean Ukrainska Pravda a relatat, de asemenea, că acesta a fost găsit împușcat mortal. Poliția spaniolă a confirmat că în oraș a fost găsit cadavrul unei victime împușcate, dar nu a dezvăluit identitatea victimei. O sursă din cadrul poliției spaniole Guardia Civil a declarat pentru Reuters că este posibil ca victima să fi avut o identitate falsă.

Ziarul spaniol La Informacion, care a raportat primul cazul, scrie că anchetatorii caută doi suspecți care au fugit cu un vehicul găsit ulterior incendiat într-un oraș din apropiere.

Dezertarea lui Kuzminov în Ucraina a fost prezentată anul trecut ca o lovitură majoră pentru Kiev. GUR a declarat la acea vreme că l-a ademenit pe pilotul rus să dezerteze.

Deutsche Bank: “Cei șapte magnifici” depășesc puterea financiară a aproape oricărei țări majore din lume

Cele mai mari companii din sectorul tehnologic din lume, supranumite ”Cei șapte magnifici”, dețin o putere financiară mai mare decât aproape oricare altă țară majoră din lume, potrivit noilor cercetări ale Deutsche Bank, citate de CNBC.

Creșterea fulgerătoare a profiturilor și a capitalizărilor de piață ale marilor companii de tehnologie din SUA, ”Cei Șapte magnifici”, respectiv Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia și Tesla, este mai mare decât ale tuturor companiilor listate în aproape toate țările G20, a spus banca într-o notă de cercetare.

Dintre țările G20, cu excepția SUA, doar China și Japonia (și cea din urmă, la limită) au profituri mai mari atunci când este vorba despre companiile lor listate combinate.

Analiștii Deutsche Bank au subliniat că doar capitalizarea bursieră combinată a Magnificent 7 ar face din aceasta a doua cea mai mare bursă de valori din lume, dublă față de cea a Japoniei, aflată pe locul patru.

Microsoft și Apple, în mod individual, au valori de piață similare cu cea a tuturor companiilor listate combinate din Franța, Arabia Saudită și Regatul Unit, au adăugat ei.

Cu toate acestea, acest nivel de concentrare i-a determinat pe unii analiști să-și exprime îngrijorarea cu privire la riscurile aferente pe piața de valori din SUA și cea globală.

În ciuda unei perspective economice globale slabe la începutul anului 2023, randamentele bursiere de pe Wall Street au fost impresionante, dar puternic concentrate în rândul celor Șapte Magnifici, care au beneficiat puternic de atractivitate AI și de așteptările privind reducerea ratelor.

Într-o notă de cercetare săptămâna trecută, firma de administrare a activelor Evelyn Partners a subliniat că Cei șapte magnifici au returnat o valoare incredibilă de 107% în 2023, depășind cu mult indicele mai larg MSCI USA, care a oferit investitorilor o creștere de 27%, încă sănătoasă, dar relativ mică.

Australia dorește să construiască cea mai mare flotă de după Al Doilea Război Mondial

Australia a prezentat marți un plan pentru a consolida marina sa la un nivel nemaiatins după cel de-Al Doilea Război Mondial și pentru a crește de peste două ori numărul principalelor sale nave de luptă în următorul deceniu, în contextul cursei înarmărilor din Asia-Pacific.

În baza acestui plan, Canberra va spori cheltuielile sale pentru apărare cu peste 6,5 miliarde de euro și va dispune de 26 de mari nave de luptă la suprafață, față de 11 în prezent. "Aceasta este cea mai mare flotă pe care o vom avea de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial", a declarat ministrul australian al apărării, Richard Marles.

"Marina Regală Australiană trebuie să fie capabilă să asigure siguranța și securitatea rutelor noastre maritime deoarece acestea sunt esențiale pentru modul nostru de viață și prosperitatea noastră", a adăugat el.

Australia va construi șase fregate din clasa Hunter, 11 fregate multi-roluri și șase nave de luptă la suprafață capabile să opereze fără pilot.

Mai multe bastimente vor fi înarmate cu rachete Tomahawk capabile să efectueze lovituri cu rază lungă de acțiune și în adâncimea teritoriului inamic - un instrument important de descurajare.

Anunțul vine după o creștere masivă a puterii de foc a Chinei și Rusiei și pe fondul unei confruntări tot mai mari între aliații Washingtonului și guvernele autoritare. Australia, care a format alianța militară AUKUS cu Statele Unite și Regatul Unit, urmărește în special să contracareze influența Chinei în Pacificul de Sud.

Acest plan este de a vedea Australia mărindu-și cheltuielile pentru apărare la 2,4% din Produsul său Intern Brut (PIB), peste ținta de 2% stabilită de aliații săi din NATO.

Eroare tehnică: Mii de utilizatori ai camerelor video Wyze au văzut unii în casele altora

O problemă tehnică, pentru care Wyze dă vina pe Amazon, a făcut ca utilizatorii camerelor video vândute de companie să ajungă să-și vadă filmările unii altora. 13.000 de posesori de camere video Wyze, nu doar 14, cât anunțase compania inițial, au avut acces la secțiunea de înregistrări video ale altor utilizatori, anunță acum producătorul.

Compania explică cum totul a pornit de la o problemă de funcționare a soluției de stocare cloud Amazon Web Services, care a făcut ca filmările live să nu poată fi folosite vreme de mai multe ore.

Apoi, după ce problema cu AWS s-a rezolvat, pentru că au revenit simultan online un mare număr de camere, s-a ajuns să se amestece ID-urile dispozitivelor și ale utilizatorilor.

Din această cauză, utilizatorii au ajuns să vadă în secțiunea cu înregistrări capturi ale altor utilizatori. Conform companiei, 13.000 de utilizatori au fost afectați, însă doar puțin peste 1.500 s-au și uitat în casele altor utilizatori.

Evident că mulți utilizatori s-au arătat revoltați de acest incident și spun că nu mai au încredere să dea drumul camerelor, știind că ar putea fi văzuți de necunoscuți.

De cealaltă parte, Wyze spune că va introduce un strat suplimentar de securitate pentru accesul la tab-ul Events din aplicație, acolo unde apar filmările înregistrate.

Opozantul rus Ilia Iașin jură să ”lupte împotriva tiraniei” după moartea lui Navalnîi

Opozantul rus Ilia Iașin, condamnat la opt ani și jumătate de închisoare din cauză că a denunțat atacul rus din Ucraina, jură într-o scrisoare să-și continue lupta împotriva lui Vladimir Putin după moartea în închisoare a vechiului său prieten Aleksei Navalnîi, relatează AFP.

”Atât timp cât inima îmi va bate în piept voi lupta împotriva tiraniei. Atât timp cât voi trăi, nu-mi va fi frică de rău. Și cât timp voi respira voi fi alături de poporul meu. Jur”, scrie într-o scrisoare difuzată marți Ilia Iașin.

Suedia anunță un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 680 milioane de dolari

Suedia va dona Ucrainei un ajutor militar suplimentar în valoare de 7,1 miliarde de coroane suedeze (682 milioane de dolari), ce include transfer de echipamente și noi fonduri pentru achiziția de armamente, a anunțat marți Ministerul Apărării de la Stockholm.

Acesta va fi cel de-al 15-lea pachet de ajutor și cel mai substanțial de până acum al țării scandinave pentru Ucraina, ridicând suma totală la circa 30 miliarde de coroane (2,89 miliarde de dolari) de la debutul invaziei ruse, în urmă cu aproape doi ani.

“Vom continua să susținem Ucraina cât timp va fi nevoie”, a declarat ministrul apărării, Pal Jonson, într-o conferință de presă.

Noul pachet de asistență include muniție de artilerie în valoare de două miliarde de coroane, precum și artilerie antiaeriană și puști fără recul.

Din acest pachet mai fac parte nave maritime de asalt și alte nave, dar și mine submarine și drone submarine.

Tot în cadrul acestui pachet, Suedia alocă bani pentru achiziția de material militar prin intermediul fondurilor pentru Ucraina, și un miliard de coroane pentru cumpărarea a aproximativ zece blindate de luptă ce vor fi gata de livrare în 2026.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.