Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: TIME: Zelenski se simte trădat de aliații occidentali

Ziarul de Vrancea
30 oct 2023 1747 vizualizări

“L-au lăsat fără mijloacele de a câștiga războiul”, spune un apropiat al președintelui ucrainean

Membri ai echipe președintelui ucrainean Volodimir Zelenski au declarat că acesta este furios și că se simte trădat de aliații occidentali, care ”l-au lăsat fără mijloacele de a câștiga războiul, doar cu mijloacele de a-i supraviețui”, relatează TIME.

Sprijinul public pentru ajutorul acordat Ucrainei este în scădere de luni de zile în SUA, iar vizita lui Zelenski nu a reușit să-l revigoreze. Aproximativ 41% dintre americani doresc ca Congresul să furnizeze mai multe arme Kievului, în scădere de la 65% în iunie, când Ucraina a început o contraofensivă majoră, potrivit unui sondaj Reuters realizat la scurt timp după plecarea lui Zelenski. Acea ofensivă a decurs într-un ritm chinuitor și cu pierderi enorme, făcând din ce în ce mai dificil pentru Zelenski să-i convingă pe parteneri că victoria este aproape. Odată cu izbucnirea războiului în Israel, chiar și menținerea atenției lumii asupra Ucrainei a devenit o provocare majoră, comentează TIME.

După vizita sa la Washington, TIME i-a urmărit pe președintele ucrainean și echipa sa înapoi la Kiev, sperând să înțeleagă cum vor reacționa la semnalele pe care le-au primit, în special la apelurile insistente către Zelenski să lupte împotriva corupției în interiorul propriului său guvern și la scăderea entuziasmului pentru un război al cărui sfârșit nu se întrevede.

”În prima mea zi la Kiev, l-am întrebat pe un membru al cercului său cum se simte președintele. Răspunsul a venit fără nicio secundă de ezitare: «Furios»”, relatează autorul articolului.

Nu mai spune glume

Alți membri ai echipei liderului de la Kiev relatează că optimismul acestuia, simțul umorului, tendința de a anima o întâlnire cu o glumă au dispărut în cel de-al doilea an de război cu Rusia. „Acum intră, primește actualizări, dă ordine și iese”, spune un vechi membru al echipei sale.

”Zelenski se simte trădat de aliații săi occidentali. L-au lăsat fără mijloacele de a câștiga războiul, doar cu mijloacele de a-i supraviețui”, afirmă un alt apropiat al președintelui ucrainean.

Dar convingerile lui nu s-au schimbat. În ciuda eșecurilor recente pe câmpul de luptă, el nu intenționează să renunțe la luptă sau să accepte orice fel de pace. Dimpotrivă, credința sa în victoria finală a Ucrainei asupra Rusiei s-a întărit într-o formă care îi îngrijorează pe unii dintre consilierii săi. Este de neclintit, aproape mesianic. ”El se amăgește”, îmi spune frustrat unul dintre cei mai apropiați consilieri ai săi. „Nu avem opțiuni. Nu câștigăm. Dar încearcă să-i spui asta”, relatează autorul articolului din TIME.

Încăpățânarea lui Zelenski, spun unii dintre consilierii săi, a afectat eforturile echipei de a veni cu o nouă strategie, un nou mesaj. Pe măsură ce au dezbătut viitorul războiului, o problemă a rămas tabu: posibilitatea de a negocia un acord de pace cu rușii. Judecând după sondaje recente, majoritatea ucrainenilor ar respinge o astfel de mișcare, mai ales dacă ar presupune pierderea oricărui teritoriu ocupat.

Zelenski este și împotriva unui armistițiu temporar. „Pentru noi ar însemna să lăsăm această rană deschisă pentru generațiile viitoare”, spune președintele ucrainean. „Poate că va liniști unii oameni în interiorul țării noastre, și în afară, cel puțin pe cei care vor să se încheie lucrurile cu orice preț. Dar pentru mine, aceasta este o problemă, pentru că am rămas cu această forță explozivă. Noi doar amânăm detonarea ei”, spune Zelenski.

„Un al treilea război mondial ar putea începe în Ucraina”

Deocamdată, intenționează să câștige războiul în condiții ucrainene și își schimbă tactica pentru a realiza acest lucru. Conștienți de faptul că fluxul de arme occidentale s-ar putea reduce în timp, ucrainenii au intensificat producția de drone și rachete, pe care le-au folosit pentru a ataca rutele de aprovizionare, centrele de comandă și depozitele de muniții ale Rusiei, aflate mult în spatele liniilor inamice. Rușii au răspuns cu mai multe bombardamente împotriva civililor, mai multe lovituri cu rachete împotriva infrastructurii de care Ucraina va avea nevoie pentru a încălzi casele și pentru a menține luminile aprinse pe tot parcursul iernii.

Zelenski îl descrie drept un război al voinței și se teme că, dacă rușii nu sunt opriți în Ucraina, luptele se vor extinde dincolo de granițele acesteia. „Trăiesc de mult cu această frică”, spune el. „Un al treilea război mondial ar putea începe în Ucraina, ar putea continua în Israel și ar putea trece de acolo în Asia, apoi ar putea exploda în altă parte.” Acesta a fost mesajul lui la Washington: ”Ajutați Ucraina să oprească războiul înainte ca acesta să se răspândească și înainte să fie prea târziu”. el este însă îngrijorat că audiența a încetat să mai fie atentă.

Cu toate acestea, în interviul acordat TIME, liderul de la Kiev a declarat: „Nimeni nu crede în victoria noastră ca mine. Nimeni”.

Prințesa Leonor, viitoarea regină a Spaniei, a depus jurământul față de Constituție

n tânăra se bucură de o popularitate neobișnuită într-o țară tot mai înclinată spre republicanism

Leonor de Borbón y Ortiz, prințesă de Asturias și viitoare regină a Spaniei, a depus ieri jurământul față de Constituție, la împlinirea vârstei de 18 ani.

Prințesa a rostit aceleași cuvinte ca tatăl ei la 30 ianuarie 1986, când a împlinit 18 ani: "Jur să-mi îndeplinesc cu fidelitate îndatoririle, să respect și să asigur respectarea Constituției și a legilor, să respect drepturile cetățenilor și pe ale comunităților autonome și să fiu loială regelui".

Foarte dedicată rolului său de prințesă, Leonor își ia îndatoririle foarte în serios. De ceva timp, ea își asumă treptat angajamente oficiale, sub supravegherea părinților săi, regele Felipe al Spaniei și fosta jurnalistă Letizia Ortiz. Avea doar 13 ani când a ținut primul ei discurs public. Se întâmpla în 2018, pentru a marca cea de-a 40-a aniversare a Constituției spaniole. Prințesa a citit atunci primul articol.

Dacă ar fi să fie comparată cu alți moștenitori regali, Leonor amintește mai mult de William, care a fost antrenat de bunica sa, regina Elizabeth II, de la o vârstă foarte fragedă, pentru viitorul său rol, decât de Harry, ale cărui năzbâtii au făcut deliciul tabloidelor la aceeași vârstă.

Prințesa s-a bucurat de o copilărie relativ intactă, la adăpost de paparazzi, spre deosebire de William și Harry, care au avut mult de suferit din această cauză.

Nici o criză de adolescență, nici un derapaj, nici o poză furată - pe scurt, niciun pas greșit de semnalat pentru infanta blondă, care se arată foarte apropiată de sora ei mai mică, Sofia, dar și de părinții și bunica Sofia. Regele nu ratează nicio ocazie de a-și arăta mândria și de a-și manifesta sprijinul pentru tânăra prințesă.

Chiar și întâlnirea cu presupusul ei iubit la un eveniment oficial la începutul lunii octombrie nu a adus decât un zâmbet complice din partea lui Felipe și a fiicei sale.

Leonor apare întotdeauna serioasă și zâmbitoare, conștientă de implicațiile titlului său și de poziția sa de viitoare regină.

Un parcurs military

La fel ca bunicul ei, Regele Juan Carlos, și ca tatăl ei înaintea ei, Leonor și-a început cariera de studentă la o academie militară. În august anul trecut, ea și-a început studiile la Academia Militară din Zaragoza. Acolo va petrece trei ani de pregătire în cadrul armatei. Leonor se va familiariza cu mânuirea armelor, cu marșurile și manevrele. La 7 octombrie, prințesa Leonor, viitoarea regină a Spaniei, a depus jurământul de credință față de drapelul spaniol, alături de alți 410 cadeți. Înainte de a se alătura academiei militare, prințesa a petrecut doi ani în Țara Galilor, la Atlantic College, unde a urmat un Bacalaureat Internațional. Din nou, fără a face valuri.

Leonormania

Poate că prințesa Leonor nu va domni prea curând, dar deja face furori în Spania. În mass-media și pe rețelele de socializare ale familiei regale, prințesa ocupă un loc din ce în ce mai important.

Presa tabloidă spaniolă, de la Hola la Semana la Diez Minutos dedicându-i numeroase titluri, care sunt surprinzător de binevoitoare și nu prea intruzive. Au existat chiar și unul sau doi iubiți.

Într-o situație politică nesigură și într-un moment în care Biserica Catolică spaniolă se confruntă cu o anchetă privind abuzurile sexuale asupra minorilor, monarhia este, în cele din urmă, un simbol al stabilității. Sentimentul republican rămâne stabil. În 2022, un sondaj pentru revista Vanitatis a estimat la 48% procentul de persoane în favoarea monarhiei, deși a remarcat o dezamăgire tot mai mare în rândul tinerilor spanioli. Cu toate acestea, aproape trei sferturi dintre cei chestionați cred că prințesa de Asturias va domni. "Dacă lucrurile continuă așa cum sunt", spune El Pais într-un articol recent în care o descrie pe prințesă ca fiind "o pagină albă promițătoare", "(regele Felipe) și regina îi vor lăsa moștenire lui Leonor o instituție destul de sănătoasă după subminarea (lui Juan Carlos), un miracol în această Spanie uneori neguvernabilă și cu inimă republicană".

Actorii din "Friends", prima reacție după moartea lui Matthew Perry: “Suntem devastați”

Actorii serialului "Friends" au explicat luni că sunt "total devastați" de moartea actorului Matthew Perry, care l-a interpretat pe prietenul lor Chandler în serialul cult. "Suntem cu toții devastați de pierderea lui Matthew", au declarat Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc și David Schwimmer într-o declarație comună, prima de la decesul survenit sâmbătă. “Am fost mai mult decât colegi pe platou. Suntem o familie".

Actorul a murit la vârsta de 54 de ani. El a fost găsit inconștient sâmbătă de asistentul său în jacuzzi-ul din casa sa din Los Angeles.

De la moartea sa, colegii săi din "Friends" au păstrat tăcerea. "Sunt atât de multe lucruri de spus, dar deocamdată ne vom rezerva un moment pentru a plânge și a procesa această pierdere de neînțeles", au explicat ei în declarație. "Deocamdată, gândurile și dragostea noastră se îndreaptă către familia lui Matty, prietenii și toți cei care l-au iubit în întreaga lume".

Matthew Perry se lupta de ani de zile cu dependența sa de analgezice și alcool. Cauza morții sale nu este încă cunoscută.

Moartea sa neașteptată a provocat o avalanșă de omagii, de la personalități importante de la Hollywood până la premierul canadian Justin Trudeau.

Un adevărat fenomen cultural, serialul "Friends", difuzat între 1994 și 2004, a marcat o întreagă generație de telespectatori.

În spatele camerei de filmat, actorul s-a luptat mult timp cu demonii săi. În memoriile sale publicate anul trecut, el a mărturisit că a fost supus la 65 de ședințe de dezintoxicare, cheltuind peste nouă milioane de dolari în acest proces. De asemenea, a suferit mai multe intervenții chirurgicale legate de problemele sale de dependență de droguri, inclusiv o operație de șapte ore la colon în 2018, ajungând să spună odată: "Ar trebui să fiu mort".

Într-o recentă apariție televizată, actorul a surprins publicul recunoscând că a suferit de anxietate severă "în fiecare noapte" în timp ce filma "Friends".

Potrivit TMZ, la locul decesului actorului, sâmbătă, nu au fost găsite droguri. Antidepresive și medicamente împotriva anxietății au fost găsite în locuința sa.

O alianță prorusă, în noul Guvern al Muntenegrului

Premierul muntenegrean proeuropean Milojko Spajic, în vârstă de 36 de ani, a obținut marți, după mai multe luni de negocieri dificile, învestirea la putere a unei coaliții de guvernământ, din care face parte o alianță prorusă, relatează AFP.

Milojko Spajic, liderul Partidului ”Europa acum!” (ES, proeuropean), a fost desemnat premier în august.

Coaliția sa a fost învestită marți în Parlament cu votul a 46 de deputați din totalul de 61. Nouăsprezece deputați au votat ”împotrivă”, iar restul erau absenți.

”Scopul nostru este de a face din Muntenegru Elveția Balcanilor, Singaporele Europei”, le-a spus el luni parlamentarilor, la prezentarea programului Guvernului său.

A urmat o noapte de dezbateri, în care opoziția a protestat față de alegerea la conducerea Parlamentului a șefului alianței ”Pentru Viitorul Muntenegrului” (ZBCG, prorusă),  Andrija Mandic, care a fost până la urmă ales în funcție.

Această alianță se opune recunoașterii independenței Kosovo și sancțiunilor impuse Rusiei după invazia Ucrainei și este apropiată președintelui sârb Aleksandăr Vicici.

”Muntenegrul are acum un Guvern antieuropean, împotriva Muntenegrului și prorus”, denunță liderul principalului partid din opoziție, Partidul Democratic al Socialiștilor din Muntenegru (DPS), Danijel Zivkovic.

Partidul ”Europa acum!”, înființat în 2022, a ajuns pe primul loc în alegerile legislative din iunie.

El a atras alegători tineri, dornici să vadă fețe noi la conducere și a promis o mărire a salariilor și pensiilor și reforme economice.

Formațiunea a obținut 26% dintre voturile exprimate în iunie și a fost nevoită să construiască o coaliție pentru a guverna această țară minusculă din Balcani.

Muntenegrul, o țară cu 620.000 de locuitori, merge din criză în criză după alegerile legislative din 2020.

Muntenegrul, un stat membru NATO din 2017, negociază din 2010 o aderare la Uniunea Europeană (UE), însă paralizia instituțiilor politice muntenegrene îi blochează apropierea de Uniune.

Paris: Poliția împușcă o femeie care purta un văl abaya și profera amenințări

Poliția franceză a deschis focul, la Paris, în stația Bibliothèque François Mitterrand, asupra unei femei care purta vălul abaya și care făcea declarații amenințătoare și apologia terorismului, a cărei viață este în pericol, dar care se afla în stare stabilă, potrivit BFMTV.

Marți, către ora locală 9.30 (10.30, ora României), în stația RER de la Austerlitz, în arondismentul al XIII-lea, suspecta purta un văl abaya și profera amenințări la adresa trecătorilor.

Ea amenința ”să arunce tot în aer”, declară Le Figaro altă sursă din cadrul poliției.

Femeia a fost văzută ulterior în stația Bibliothèque François Mitterrand, ascunzându-și mâinile sub văl.

O echipă din cadrul Brigăzii Anticriminalitate (BAC) a intervenit la fața locului și a încercat să o izoleze pe femeie, care striga ”Allah Akbar” și refuza să-și arate mâinile. În timp ce opunea rezistență, agenți au tras focuri de armă în ea.

Le Figaro scrie că femeia a fost împușcată în burtă și a fost transferată la spital. Viața femeii este în pericol, dar aceasta se afla în stare stabilă, potrivit ziarului francez.

La fața locului, intervenția poliției era în curs. Brigăzi cu câini au intervenit pentru a se asigura că nu există exploziv în stație. Accesul în stație a fost interzis publicului.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.