Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Oamenii au continuat să vină în număr mare la mormântul lui Navalnîi

Ziarul de Vrancea
3 mar 2024 1163 vizualizări

Nici Gorbaciov și Elțîn n-au avut parte de atâtea flori

Sute de persoane au stat la coadă duminică, la două zile de la înmormântarea opozantului Aleksei Navalnîi, pentru a intra în cimitirul Borisov din Moscova și a-i aduce un ultim omagiu. Florile aduse de oameni la mormântul opozantului rus mort subit în închisoare, la 47 de ani, aproape că i-au acoperit crucea, fotografia lui Navalnîi deja nu mai poate fi văzută.

Coada spre cimitir s-a întins duminică pe mai bine de o jumătate de kilometru, a relatat portalul rusesc Mediazona, care publică și o serie de fotografii.

Potrivit site-ului indepenent Agentstvo, care de asemenea publică fotografii de la Moscova, atâtea flori nu au fost aduse nici măcar la mormântul primului președinte al Rusiei, Boris Elțin, și nici la mormântul ultimului lider al URSS, Mihail Gorbaciov.  Potrivit Mediazona, duminică, după ce porțile cimitirului s-au închis, oamenii strigau "Lăsați-ne să intrăm!" și aruncau cu flori peste gard. Paza cimitirului le-a cerut să vină luni.

A fost a treia zi la rând când oamenii au continuat să vină în număr mare pentru a onora memoria celui mai proeminent opozant al lui Vladimir Putin. Persoanele care au fost la fața locului au relatat că la intrarea în cimitir se aflau polițiști, dar aceștia nu au limitat accesul oamenilor.

Timpul de așteptare al celor care au stat la coadă să intre în cimitir s-a întins până la o oră și jumătate. Mulți oameni nu au reușit să ajungă la cimitir înainte de închiderea acestuia. Coada la cimitir a început să se formeze în jurul orei locale 12. La ora 13, timpul de așteptare era de la 15 la 30 de minute. După aceea, coada a crescut în mod constant, a scris site-ul Agentstvo.

Alături de flori, oamenii au lăsat bilețele pe mormântul lui Navalnîi, potrivit sursei. Ei au scris: "Nu-mi va mai fi frică", "Ai învins! Acum am rămas noi", "Nu ți-a fost frică și nu ne este frică", "Este mai viu mort decât sunt ei vii", "Eroii nu mor".

Florăriile din apropierea cimitirului au rămas din când în când fără flori, dar acestea au fost aduse cu regularitate, au declarat martori oculari.

La ora 17:00, adică exact la ora stabilită de program, cimitirul Borisov s-a închis. În acel moment, capătul cozii la mormântul lui Navalnîi se afla la 610 metri de intrarea în cimitir.  Oamenii care au venit să își ia rămas bun de la Navalnîi nu s-au dispersat imediat. Mai întâi au început să scandeze "Navalnîi" și "Lăsați-mă să trec". Dar porțile au rămas închise. Apoi, oamenii au început să-și ia rămas bun de la politician prin gard. S-au apropiat de poartă și s-au uitat prin ea la mormântul lui Aleksei Navalnîi, au aruncat cu flori peste gard sau le-au prins în gard. Chiar și la o oră de la închiderea cimitirului, coada se întindea pe 80-90 de metri.

Kremlinul denunță o ”implicare directă” a Occidentului în Războiul din Ucraina

n ambasadorul german în Rusia a fost convocat la Ministerul rus de Externe

Kremlinul a denunțat luni o ”implicare directă” a Occidentului în Războiul din Ucraina, în urma difuzării pe rețele de socializare, în Rusia, a unor discuții între ofițeri germani despre livrări de armament Ucrainei.

Aceste discuții - a căror autenticitate a fost confirmată de către Berlin - arată ”încă o dată implicarea directă a Occidentului colectiv în conflictul din Ucraina”, denunță în fața presei un purtător de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov. ”Înregistrarea arată că în cadrul Bundeswehr (armata germană) se discută în mod detaliat și concret despre planuri de efectuare a unor atacuri împotriva teritoriului rus”, declară Dmitri Peskov. ”Totul este mai mult decât evident”, a spus el.

Rachete de tip Turus

Kremlinul face aceste declarații în contextul în care ambasadorul Germaniei în Rusia a fost convocat luni dimineața la sediul Ministerului rus de Externe. Ambasadorul german Alexander Graf Lambsdorff a plecat de la sediul ministerului rus fără să facă comentarii, potrivit agențiilor ruse de presă.

O înregistrare audio a unei reuniuni prin videoconferință a unor ofițeri germani de rang înalt a fost difuzată vineri pe rețele de socializare din Rusia. Sâmbătă, Berlinul a confirmat că înregistrarea este autentică și a precizat că a fost ”interceptată”.

În această discuție, participanții vorbesc despre ipoteza unei livrări Kievului a unor rachete cu rază lungă de acțiune de tip Taurus, de fabricație germană, despre ceea ce ar fi necesar pentru a le permite forțelor ucrainene să le folosească și despre evntualul impact al acestora.

Conținutul acestei discuții este foarte stânjenitor pentru Germania. Berlinul refuză în mod oficial să livreze rachete de tip taurus Kievului. El argumentează evocând o escaladare a Războiului din Ucraina.

Oamenii de știință au dezvăluit misterele unei dune stelare gigantice și în mișcare din Maroc

Experții de la universități, inclusiv de la Aberystwyth din Țara Galilor, au stabilit acum vârsta unei dune stelare dintr-o zonă îndepărtată din Maroc și au descoperit detalii despre formarea acesteia și despre modul în care se deplasează prin deșert, scrie The Guardian.

Profesorul Geoff Duller, de la departamentul de geografie și științele pământului de la Aberystwyth, a declarat: „Sunt lucruri extraordinare, una dintre minunile naturale ale lumii. De la sol arată ca niște piramide, dar din aer se vede un vârf și, din el, radiind în trei sau patru direcții, aceste brațe care le fac să arate ca niște stele”.  Echipa, formată și din cadre universitare de la Universitatea din Londra, a mers în sud-estul Marocului pentru a studia o dună de 100 de metri înălțime și 700 de metri lățime din marea de nisip Erg Chebbi, cunoscută sub numele de Lala Lallia, care înseamnă „cel mai înalt punct sacru” în limba berberă.

Ei au descoperit că baza dunelor are o vechime de 13.000 de ani, dar au fost surprinși de faptul că partea superioară a structurii s-a format abia în ultimii aproximativ 1.000 de ani. „S-a dovedit a fi surprinzător de tânără”, a spus Duller.

Baza a continuat să se formeze până acum aproximativ 9.000 de ani. „Apoi, suprafața s-a stabilizat. Credem că a fost un pic mai umedă decât astăzi. Putem vedea urme de rădăcini de plante vechi, sugerând că duna a fost stabilizată de vegetație. Se pare că a rămas așa timp de aproximativ 8.000 de ani. Apoi clima a început să se schimbe din nou și a început să se formeze această dună stelară”.

Duller a spus că duna s-a format deoarece vântul suflă în două direcții opuse - dinspre sud-vest și nord-est - ceea ce a dus la formarea nisipului. Un al treilea vânt constant, care suflă dinspre est, deplasează duna încet spre vest, cu o rată de aproximativ 50 cm pe an.

Șeful Nvidia: Inteligența artificială generală ar putea fi disponibilă în cinci ani

Directorul general al Nvidia, Jensen Huang, consideră că inteligența artificială generală ar putea, după unele definiții, să fie disponibilă în doar cinci ani.

Huang, care conduce cel mai mare producător mondial de cipuri de inteligență artificială, utilizate pentru a crea sisteme precum ChatGPT de la OpenAI, a răspuns la o întrebare la un forum economic desfășurat la Universitatea Stanford, despre cât timp va dura pentru a atinge unul dintre obiectivele de lungă durată ale Silicon Valley: crearea de computere care pot gândi ca oamenii.

Huang a spus că răspunsul depinde în mare măsură de modul în care este definit scopul. Dacă definiția este capacitatea de a trece testele umane, a spus Huang, inteligența generală artificială (AGI) va fi disponibilă în curând. ”Dacă aș da unei AI... fiecare test pe care îl puteți imagina, faceți acea listă de teste și o puneți în fața industriei informatice și presupun că peste cinci ani ne vom descurca bine cu fiecare”, a spus Huang, a cărui firmă a atins vineri o valoare de piață de 2.000 de miliarde de dolari.

În prezent, AI poate trece teste precum examenele de barou, dar încă are dificultăți cu testele medicale specializate, cum ar fi gastroenterologia. Dar Huang a spus că în cinci ani ar trebui să poată trece pe oricare dintre aceste teste.

Dar, după alte definiții, a spus Huang, AGI poate fi mult mai departe, deoarece oamenii de știință încă nu sunt de acord cu privire la descrierea modului în care funcționează mintea umană. ”Prin urmare, este greu de realizat ca inginer”, deoarece inginerii au nevoie de obiective definite, a spus Huang.

El a adresat, de asemenea, o întrebare despre câte fabrici de cipuri, numite ”fabs” în industrie, sunt necesare pentru a sprijini extinderea industriei AI. Articolele din presă au spus că directorul general al OpenAI, Sam Altman, crede că sunt necesare multe alte fabrici.

Huang a spus că va fi nevoie de mai mult, dar fiecare cip se va îmbunătăți în timp, ceea ce acționează pentru a limita numărul de cipuri necesare. ”Vom avea nevoie de mai multe fabs. Cu toate acestea, amintiți-vă că îmbunătățim, de asemenea, algoritmii și procesarea (AI) enorm de-a lungul timpului”, a spus Huang.

Haiti: Evadare în masă din cea mai mare închisoare a țării

Cel puțin zece persoane au murit în timpul evadării a mii de deținuți de la Penitenciarul Național din Port-au-Prince, în Haiti, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Reuters notează că în țară s-a declarat stare de urgență.

"Sunt multe cadavre de deținuți", a declarat pentru AFP Pierre Espérance, directorul executiv al Rețelei Naționale de Apărare a Drepturilor Omului (RNDDH), care a explicat că doar o sută de deținuți se mai aflau duminică în penitenciar, dintr-un total de aproximativ 3.800 înainte de luarea cu asalt a închisorii de către bande armate.

Un jurnalist AFP care a mers la fața locului duminică dimineața a văzut aproximativ zece cadavre în apropierea închisorii. Potrivit acestuia, unele dintre cadavre fuseseră lovite de gloanțe sau proiectile. El a reușit să intre în închisoare, unde ușa era "deschisă" și nu era "aproape nimeni acolo", a spus el.

Acest bilanț teribil vine după câteva ore de haos. În noaptea de sâmbătă spre duminică, polițiștii "au încercat să respingă un asalt al unor bande criminale asupra Penitenciarului Național și a închisorii Croix des Bouquets", a precizat guvernul din Haiti într-un comunicat. "Asaltul asupra acestor închisori s-a soldat cu rănirea mai multor deținuți și a personalului închisorii", a adăugat acesta.

Guvernul a denunțat "dezlănțuirea unor criminali puternic înarmați, disperați să elibereze persoane aflate în detenție, în special pentru răpiri, crime și alte infracțiuni grave, și care nu ezită să execute civili și să incendieze și să jefuiască bunuri publice și private". Potrivit lui Pierre Espérance, nu se știe încă exact câți deținuți au evadat din închisoarea Croix des Bouquets.

Printre "un număr semnificativ de prizonieri eliberați" de către bandele armate se află "membri importanți ai unor bande foarte puternice", relatează Gazette d'Haïti. Mai mulți deținuți de drept comun, șefi de bandă cunoscuți și cei acuzați de asasinarea președintelui Jovenel Moïse au fost încarcerați în această închisoare situată la câteva sute de metri de palatul național, adaugă cotidianul haitian Le Nouvelliste. Potrivit acestui jurnal local, închisoarea, principalul centru de detenție din Haiti, care era "spionată de joi de atacatori cu ajutorul unei drone", a fost atacată de bande sâmbătă seara devreme.

Guvernul haitian a declarat duminică seară stare de urgență, în urma confruntărilor violente din capitală care au afectat comunicațiile și au dus la evadările din închisori, în timp ce un important lider de bandă încearcă să-l înlăture pe premierul Ariel Henry.

Trei persoane, doi adulți și un copil, morți în Spania, într-un incendiu

Trei persoane - doi adulți și un copil - au murit, în noaptea de duminică spre luni, într-un nou incendiu la un imobil din Villajoyosa, în apropiere de Alicante, în sud-estul Spaniei, la aproximativ zece zile după alt incendiu sângeros în aceeași regiune, anunță autoritățile. Alți 14 locuitori ai imobilului au fost evacuați după ce au ”inhalat fum” și au primit îngrijiri, declară AFP o purtătoare de cuvânt a autorităților sanitare regionale. Un polițist local care a luat parte la operațiunile de salvare a fost preluat din același motiv, precizează ea.

Incendiul a izbucnit luni, către ora locală 2.15 (3.15, ora României) și a fost controlat luni dimineața. Această nouă dramă are loc la aproximativ zece zile de la un incendiu uriaș, la Valencia, cel mai mare oraș din sud-estul Spaniei, soldat cu zece morți, o tragedie care a bulversat Spania.

Sinistrul de la Valencia, care a izbucnit în după-amiaza lui 22 februarie, într-un imobil cu 14 etaje și 138 de apartamente, s-a extins cu o viteză fulgerătoare la întreaga clădire.

Patru morți și mai mulți răniți într-un atac armat în California

Patru persoane au fost ucise, iar mai multe altele au fost rănite într-un atac armat la o reședință la King City, în California, anunță autoritățile. Atacul a avut loc duminică seara (ora locală), la o petrecere într-un imobil locuit.

Trei bărbați adulți au fost răniți prin împușcare și au fost declarați morți la fața locului, iar o femeie adultă afost transportată la un spital local, unde a fost declarată moartă, au anunțat autoritățile. Alți trei bărbați răniți prin împușcare au fost transportați la Spitalul Salinas pentru a primi îngrijiri, anunță într-un comunicat Poliția din King City.

Trei bărbați neidentificați au ieșit dintr-un vehicul și au tras mai multe focuri de armă asupa unor persoane care se aflau într-o curte în fața unei case, anunță poliția, precizând că este în curs o anchetă.

Conservatorii obțin o victorie în alegerile din Iran, marcate de un absenteism-record

Conservatorii urmează să-și consolideze controlul în Parlamentul iranian în urma unui dublu scrutin, legislativ și la Adunarea Experților de vineri, în care prezența la vot a fost de 41%, un nivel de absenteism-record în ultimii 45 de ani.

Dublul scrutin de vineri, în vederea alegerii a 290 de deputați și 88 de membri ai Adunării Experților, însărcinată cu desemnarea liderului suprem, a mobilizat aproximativ 25 din cei 61 de milioane de alegători iranieni, într-o țară cu 85 de milioane de locuitori, potrivit presei. Nicio estimare independentă a rezultatului scrutinului nu era disponibilă duminică, la două zile după scrutine, când numărarea voturilor continua.

Nivelul prezenței la urne era principala miză a acestor alegeri, considerate un test pentru putere, deoarece ele sunt primele alegeri după vasta contestare care a zguduit Iranul după moartea în septembrie 2022 a tinerei Mahsa Amini, arestată din cauza nerespectării unui cod vestimentar strict.

Date arătau o tendință a unei scăderi marcante a prezenței la vot, care a fost de 42,57% în precedentele alegeri legislative, în 2020, organizate la începutul crizei declanșate de pandemia covid-19. Acest nivel era deja cel mai mic de la proclamarea Republicii islamice, în 1979.

Autoritățile s-au felicitat, cu toate acestea, de nivelul prezenței la urne, care arată că ”planul de boicotare a alegerilor urzit de inamici din străinătate” nu a funcționat.

Nikki Haley a obținut prima victorie în fața lui Donald Trump la alegerile primare republicane

Nikki Haley l-a învins pe Donald Trump la alegerile primare republicane din Washington DC, prima sa victorie în fața fostului președinte în campania din 2024 pentru a deveni candidatul republican la președinție. Ea a pierdut în Carolina de Sud, statul său natal. Dar ea este prima femeie care a câștigat un scrutin primar republican din istoria SUA.

Cu toate acestea, Trump are un avans uriaș în fața lui Haley și este posibil să se confrunte cu Joe Biden la alegerile din noiembrie.

CBS relatează că Haley a câștigat toți cei 19 delegați republicani care au fost puși în bătaie în Washington DC, ceea ce îi conferă 43 de delegați la nivel național - mult în urma celor 247 ai lui Trump.

Nikki Haley, fost ambasador al SUA la ONU, a obținut 62,9% din voturi, față de 33,2% pentru Trump.

Purtătorul de cuvânt național al campaniei sale, Olivia Perez-Cubas, a declarat că "nu este surprinzător faptul că republicanii cei mai apropiați de disfuncțiile de la Washington îl resping pe Donald Trump cu tot haosul său".

Donald Trump a dominat fiecare stat în care a avut loc până acum alegerile primare sau caucus în campania republicană și este pregătit să câștige mai mulți delegați săptămâna aceasta, în Super Tuesday, când alegătorii din 15 state și un teritoriu american își vor desemna candidatul. Este cea mai importantă zi a competițiilor de nominalizare, fiind în joc sprijinul a 874 de delegați republicani.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.